Aslında o iş sadece radyatöre de bakmıyor gibi. Bendeki 7700k ilk aldığım günden beri deli ediyor beni bu termal konularda. O zamanlar (2017) garanti bozulmasın diye elletmedim, şimdi de bilgisayarımı yenileyecem diye uğraşmıyorum. Bazen öyle anlar oluyor ki testlerde veya kullanımda işlemci 1 saniyeden bile daha kısa bir sürede 40-50 derece sıcaklık farkları gösteriyor. Yani işlemci stress testi başlatıyorsun 40 derece yazarken bir sonraki 80 yazabiliyor veya testi bitiriyorsun 90'dan 45e iniyor direk. (en kaliteli macunlardan birisini kullanılıyorum) burdaki asıl sorun işlemci kapağı altında yatıyor bence ki, delid yapanların sonucu bunu gösteriyor. sonuçta bunlara dünyanın parası veriliyor hem soğutucuya hem işlemciye. sistemimi yenileyince tekrardan aynı şeyleri görmek istemiyorum. bundan biraz endişeliyim. |
★★★ İ9 13900K-KF & İ7 13700K-KF & İ5 13600K-KF ★★★ Test & Isı & O.c Değerleri Paylaşım (21. sayfa)
-
-
Günlük p-core 55 e-core 44 ring 50 vcore:1.20v kullanıyorum.
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Beyler hepiniz emegine, fikrine, paylaşımına sağlık,
AMA...
Sanki forum işlemcilerle oynama forumu gibi olmuş,bu test şu test o test.. harika. rendersa render, oyunsa oyun eski sisteminizin veridigi değerler ile yeni değerlere ışık tutan yok.
Bende geçmeyi düşünüyorum malum yeni teknoloji, kombinleri görünce insanın canı cekiyor tek hobim makina toplayıp ince ayar yapmak fakat bu ayarları yapma sebebim en cok performans ile en az güc tüketimini dengelemek ve makinayı olabildigince soguk tutmak. optimumu yakalamak özetle.
9700k'yı 3080ti ile kullanıyorum. örnek verecek olursak MWII de ultrada 2k'da dlss kapalı ortalama 110fps, dlss açınca 150 fps alıyorum, 144hz monitor için gayet ideal değerler olduğunu düşünüyorum. bu sebepten sistemi güncelleme konusunda ne gerek var kafasındayım.
Eskiden OC yapardık bilgisayar o zaman bir seviyeye gelirdi, şimdi zaten GPUlar ile belirli bir seviyede, günümüzdeki işlemciler oyunlarda zaten bi kenara cekilmiyor mu? bu kadar OC'un esas amacı tam olarak nedir ?
13.nesil ile bu seviye kaçlara cıkıyor? gerçekten almaya gerek var mı ? stock değeri ile OC'lu değeri arasındaki fark nedir ? ya da bu testleri yapan arkadaşlar neye ihtiyaç duyuyorda bukadar ince ayar çekiliyor merak ettim.
Oyunlarda 13.nesilin 125 w çektiği ve CPU kullanımı %20 lerde kaldığını görüyorum forum ve videolardan. 750w bi PSU sizce iş görür mü, bu tarz bir paylaşımda bulunursanız çok yararlı olur (en azından ben ve benim gibi düşünenler için)
Hepinize hem hayılı olsun, hem de çok teşekkür ederim.
Hayırlı forumlar ..
-
Arkadaşlar i5 12500 işlemcimi satıp dün itibari ile 13600kf ye geçtim. Warzone 2 ayarları aynı olmasına rağmen 12500 de iken ısı 45 52 dereceyi geçmiyordu.
13600kf de ise sıcaklık 75 80 derecelerde ve yüzde 83 lerde işlemci kullanıyor.. Grafikleri low yapsamda ekran kartı rahatlıyor ama işlemci aynı ayarlarda. Anlamış değilim.12500 de cpu kullanımı %40 %50 lerdeydi.
İ5 13600kf Boşta 47 50 derecelerde.
Hem çok ısınıyor hemde cpu fazla kullanılıyor.
Sizce daha güçlü bir işlemci takmış olduğumdan kullanımın daha az olması gerekmezmi nerde yanlış var
Bu arada sıvı soğutucu cooler master masterliquid ml240l v2
Ekran kartım. MSI gaming x 3060ti
Ram crucial ddr5 16GB 4800 mhz
MSI z690 a pro ddr5
Thermaltake commander G33 ARGB
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi stetra -- 18 Ocak 2023; 17:5:52 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
13 Nesil 13600kf kullanıyorum 750 what 8plus ile sıkıntı yok.
ekran kartınız nedir hocam ?
-
hocam 13.nesile pek aşina değilim fakat LLC değerlerinin 1den 6ya kadar olduğunu varsayalım, 3 veya 4e sabitlemekte fayda var, bu şekilde işlemcinin aldığı voltajın anlık artış veya düşüşlerin önüne geçmiş olursun, bir dene istersen, bu arada işlemci yükseldikçe ihtiyaç azalır o konuda haklısın, manul voltaj konusunda çok güzel yorumlarda bulunanlar var bu forumda istersen bir dene inceden. otomotikte bırakmak bu tarz işlemciler için pek iyi sonuç vermiyor, hem coreları hemde voltajı manuel girersen senin için daha iyi olur.
-
Rtx 3060 ti gaming x msı
Merhabalar. Cvp için teşekkür ederim. İ12500 den direkt 13600kf ye geçtim ondan mı acaba bios ayarı falan yapmadık. Sistem 12500 üzerinden i yürüyor halen acaba
pek bilgim yok ama gösterilen % kullanım farkı efficient core olayı ile ilgili olabilir mi?
12500de bildiğim kadar yok var mıydı?
ancak 13600kf de 8 eff core var, perf core'lara ek olarak.
Açıkçası bundan olduğunu düşünmekteyim. Daha bilgili arkadaşlar söylerse daha iyi olur
-
Sanki forum işlemcilerle oynama forumu gibi olmuş,bu test şu test o test.. harika. rendersa render, oyunsa oyun eski sisteminizin veridigi değerler ile yeni değerlere ışık tutan yok.
merhaba o işler artık 10 sene geride kaldı; kimse artık yapmıyor. Çünkü değer veren onurlandıran yok.
-
-
işte o kullanım yüzdeleri hangi core'lara göre belirtiliyor afterburner'da bilmiyorum. Fark ondan olabilir diye söyleyeyim dedim.
-
Üzücü hocam o zaman, piyasada oyuncular için hala gayet temiz iş gören canavar gibi 9. ve 10. nesil işlemciler var, bunları yayıncılar bile hala kullanıyor (bir kaçı hariç), kimse yükseltmeye gram ihtiyaç duymuyor.
Burada paylaşılan tüm testler 13.nesil işlemcilerin kendi arasında birbirleriyle yarışına dönmüş ama sonuç ve amaç yok. Bahsettiğim nesil işlemcileri neden yeni nesil sistemlere geçilmeli sorusuna ışık tutsa paylaşımlarda ne güzel olur. Kısmet ..
-
hocam aslında işlemci değişiminden sonra başlangıçta sistemin seni yönlendirmesi lazım, o olmazsa anakart üzerinde bi reset var bunu için ama en temiz yöntem işlemci değişiminden sonra biosu mevcut sürümü ile tekrar update etmen ya da en üst sürümünü indir kur ki cihaz yeni taktığın işlemciyi adam yerine koysun. :)
-
daha 9-10-11 nesıl bazı işlemcilerin 3 yıl daha gıderı var bence.
ama i7 9 nesi 9700 hariç- 10 cu nesil i7 10700 karıc k larıda dahıl. diğerleri 3 sene gider. 12 cı ve 13 cu nesıl i7 olarak k olarak konusuyorum yuzde
15-20 fark var. o.c lu halde. bu rajkkamlar dahada yukarı cıkmakta. ddr4 ve ddr 5 platformundada dahada degısıklıklık arz etmekte + ya doğru.
bu son cumlem tabı durumuna uyununa kullanım seklıne gore degısıklık gosterebılır.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SaLVaToRe_V -- 18 Ocak 2023; 22:27:12 > -
en ust degıl 1 alt bıos surumunu kurun her zaman.
-
hayır onlara bakmıyorsunuz.
dikdörken içine aldığım değerlere bakıyorsunuz.
surdaki gibi
-
Teşekkürler arkadaşlar. Dikkate alıcağım. Bios günceli yükle. Napabiirim bios olayını
13700f + arctic liquid freezer 360mm ile r23 testi başlatınca 90-95 dereceleri görüyorum. Normal midir? anakartım giga b660 gaming x ax. Sanırım pump PCB cover sıkıntısı var.
Onuda değişim isteyecektim arcticten ama senelerdir aklımda noctua dh 15 almak var. Chromax modelini sipariş geçtim şimdi idareten arctic takılı. arada fark olur mu sizce?
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X