Şimdi Ara

★★★ İ9 13900K-KF & İ7 13700K-KF & İ5 13600K-KF ★★★ Test & Isı & O.c Değerleri Paylaşım (23. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
715
Cevap
28
Favori
35.104
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
11 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 2122232425
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Hocam 13700K düşünüyorum bende, soğutucu tavsiyesi yapabilir misin bana acemiyim biraz bu işlerde?  

• Bütçe nedir hocam en az 360 mm ihtiyacınız olacak bu işlemci için

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Dostlar selamlar. Bayağı bir süre (4 sene kadar oldu) işlemci piyasasına uzak kaldım. En son 2019 yılıydı sanırım senenin başında 9700k işlemci almıştım hala kullanıyorum gayet memnunum. Ekran kartı serüvenim rtx 2080‘le başladı 3070-3080 diye giderken en son 1 sene kadar 3090 kullandım bu sırada işlemcim hiç üzmedi aşırı memnundum. Geçtiğimiz hafta 4080 ekran kartı aldım ve artık işlemciyi de güncellesem mi dedirtti.

Monitörüm 2k 165 hz bir monitör ve güzel bir fırsat denk gelirse 4k monitör de alıp ps5/pc aynı masada olsun istiyorum.

Burada bir kaç sayfa takıldım da 13.nesilde i7 ve i9 işlemcilerde 90-100 derecelerden bahsedildiğini falan gördüm korktum açıkçası. Sizlere bir kaç konuda danışmak istedim.

İşlemci olarak 13.nesilde ne tavsiye edersiniz?

Mevcuttaki nzxt x62 sıvı soğutmam iş görür mü uyum sağlar mı?

Açıkçası 9700k oyunlarda falan hiç ısınmıyor 14.nesili bekle bu seneyi pas geç der misiniz?

• Supervisor_ kullanıcısına yanıt

Hocam bütçe şöyle; fiyat performans oranı en yüksek modeller olabilir. Gidipte rog serisi alamam ama 3k civarı diyelim. 3-3.5K indirim kovalayıp bir şekilde hallederiz. Kendini kanıtlamış bir model olursa sevinirim. Birde konusu değil ama şık beyaz temalı bir kasa arıyorum, görsel açıdan şekil ve önden mutlaka hava almalı. Siz bu işin içinden geçtiğiniz için bilirsiniz, biz 3-4 senede bir topluyoruz sistem yeni nesile ayak uydurmak adına.

• msb_bjk kullanıcısına yanıt

hocam 9700 işlemci ile bırakın 4080 i 3090 da bile darboğaz yaşamışsınızdır. ekran kartından performans alamamışsınızdır. işlemci sizi üzmez derken neyi kastettiniz anlamadım ama 9700 k ile 4080 kullanmak biraz abes olmuş. işlemci değiştirme zamanı coktan gelmiş.

• Nzxt X73 serileri güzel 7 nesil pompa kullanıyor hem sessiz hem performanslı kasa işine gelince şuan stoklarda yok ama benim sana tercih edecegim kasa Lian Li O11 Dynamic EVO gerçekten bugüne kadar gördügüm en güzel kasa diyebilirim 3 öne 3 yana 3 yukarı 3 alt 1 de eksoz ön mesh panel ayrı satılıyor orginali temper cam ile geliyor

< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
  • Esnaf_TV kullanıcısına yanıt
    Ben zaten kullanmaya devam edicek olsam gelip buraya yazmazdım değil mi hocam? İşlemci konusunda tavsiye istemek için gelmişim darboğaz yaptığını bilmiyor muyum sizce?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • msb_bjk kullanıcısına yanıt

peki hocam yukardaki yazınızı ben tekrar okudum. ben yanlış anladım galiba. 9700 yu 1 yıl daha kullanıp kullanmama arasında kararsız kalmışsınız çünkü.

4080 gibi bir kartı 9700 ile baya dar boğaz yersiniz. kart yarı gücünde anca çalısır. 13 . seri yakışır o ekran kartına. ama cok iyi soğutucu almalısınız.

ya nzxt x 73 yada asus un ryjin 3 u tercih edin. o daha cıkmadı ama yeni nesil işlemciler icin pompalarını güncellediler.

• Supervisor_ kullanıcısına yanıt

Cevap için teşekkürler. Bu kasanın aynı tasarımı Asus TUF serisindede var sanırım. Biraz tombik tasarım, güç kaynağı arka tarafa atılıyor.

Nzxt X73 not ettim hocam değerlendireceğim. Soğutma olarak başka alternatif modeller varmı? Corsair uygun mesela biraz daha o nasıldır?

akakce.com
    Asus TUF Gaming GT502 Beyaz ATX Oyuncu Kasası Fiyatları, Özellikleri ve Yorumları | En Ucuzu Akakçe
    https://www.akakce.com/bilgisayar-kasasi/en-ucuz-asus-tuf-gaming-gt502-beyaz-atx-oyuncu-kasasi-fiyati,175477912.html

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-8C320B4D0 -- 25 Ocak 2023; 19:38:32 >
  • Bıda bi şecenek ama ben şahsen lianli derim

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

• Dostlar merhaba

Asus B660 m plus + 13600 k + kingston ddr5 5200 + artic 240 lık soğutmadan oluşan bir sistemim var.

Benim anakartım ile overclock yapılmıyor anladığım kadarı ile.. Ben en azından sabit voltaj ile ısıları düşük seviyelerde tutmaya çalışıyorum.

Ayarlar autoda xmp 1 yapınca 5100 mhz e 3900 mhz de çalışıyor.

Cpu yu % 100 çalıştırdığım zaman ısılar 90 üzerine kadar çıkıyor.

1,30 V voltaj sabit yaptığım zaman 80 seviyelerinde geziniyor küçük bir performans kaybı yaşıyorum CPU Z Bench baktığım zaman.

Arkadaşlar günlük kullanımda cpu autoda kullanmaya devammı edeyim yoksa sabit voltajlamı çalıştırmalıyım. Auto olduğu zaman çarpan düşürüp voltajı azaltıyor. 1,25 V gibi bir değerde duruyor

gerekirse bios ayarlarının fotolarını yükleyebilirim

Ayrıca forumda eskiyim ama yeni sistemlere yabancıyım :)

• Teşekkür ederim tavsiyeleriniz için. Merak ettim de bu sıvı soğutucularla ortalama kaç derecede çalışıyor bu işlemciler. Sıcak çalıştıklarını duydum doğru mudur? Sıcaktan kastım yük altında 70+

• Merhaba arkadaşlar,

13900K işlemcimi stabilite, sıcaklık ve performans olarak istediğim şekilde optimize eden ayarları bulmaya çalışırken yaptığım test sonuçlarını ve en sonunda elde ettiğim optimize ayarları kendim için not tutmuştum. Aslına bakarsanız bu notları gelecek nesil CPU'lara geçiş nasip olursa, geçmişte testlerde neler yapmıştım, ne sonuçlar elde etmişim hatırlayabilmek için tuttum. CPU silikon kalitesi, anakart marka ve modeli, CPU soğutucu performansı bu ayarlara mutlaka etki edecektir. Bu ayarları kendi sisteminizde denemeniz için değil, sadece 13. Nesil Intel işlemciler hakkında fikir vermesi için paylaşıyorum. Farklı anakartlar için bu nerededir, bu değeri ne yapamam lazım şeklinde sorulara toplu cevabım "Bimiyorum" olacak  Bilginiz olsun şimdiden.

Sistemim şu şekilde:

CPU:13900K

Anakart: Asus Z690-F

Soğutucu: Arctic Freezer 2 360 ARGB

Bu ayarları yaparken benim için önem sıralaması şöyle oldu:

1. Stabilite:

a) 30dk single core ve multicore Cinebench R23 testlerinde sistemim stabil olmalı, thermal throthling olmamalı. Anlık maksimum sıcaklıklar dahi 90 derece altında kalmalı.

b) Prime 95 Short FFT + AVX testinde sistemim stabil olmalı, thermal throthling olmamalı. Anlık maksimum sıcaklıklar dahi 90 derece altında kalmalı.

Biliyorum ki AVX testlerini boşveren çok kişi var, ancak ben onlardan değilim :) Az sayıda da olsa AVX destekli oyunlar var. Ayrıca sonuçta bu işlemcinin stabil çalışması gereken bir özelliği.

AVX testlerinde başarısız olan bir konfigürasyon benim standartlarım dışında kalıyor.

2. Sıcaklık: Aşağıda göreceksiniz birçok OC stratejisi denedim ve hepsinden birşeyler kullanarak karma bir ayar yaptım. Bu şekilde kendi sistemim için sıcaklıkları minimize etmeyi başardım.

3. Performans: Cinebench testlerinde skorlarımı maksimize etmek. Dikkat ederseniz bu benim için diğer iki hedeften sonra geliyor, stabilite ve sıcaklık daha öncelikli.

13. Nesil Intel OC/Undervolt Stratejileri:

a) Asus Multicore Enhancement: Bunun açık olması benchmark testlerinde CPU'nun çok ısınmasına neden oluyor. İlk olarak bunun kapatılması lazım.

b) Intel Adaptive Boost Technology: Bu da gereksiz, çünkü zaten çıkılabilecek en optimum performans/sıcaklık değerine çıkartmayı hedefliyoruz. Bunun da kapatılması gerekli.

c) AVX2_Offset ve AVX512_Offset: Bu değerler normalde AVX işlemlerinde frekansı çarpan x 100Mhz şeklinde azaltmaya yarar. Basit AVX kullanımı için 2, yoğun AVX için 5 ideal.

Ancak yaptığım testlerde şunu gördüm: CPU bir işlemin AVX kullandığını algılayıp frekansı düşürmesi birkaç saniye alıyor. Ancak bu kısa süre dahi sistemin çökmesi için

yeterli olabiliyor. Dolayısıyla mecburen AVX2_Offset ve AVX512_Offset kullanmadan AVX testlerinde çökmeyen bir konfigürasyon bulmak lazım. Bunu yapınca da zaten bu offset

değerlere ihtiyaç kalmıyor. Dolayısıyla bu özelliği kullanmadım.

d) Undervolt Stratejilerini Test Ediyorum:

1. Long ve Short Duration Package Power Limit tanımlama:

Cinebench testinde sıcaklığı düşürdü ancak tek başına bu ayar ile max anlık sıcaklık 90C altına inemedi.

2. Actual VRM Core Voltage için sabit bir değer tanımlama:

Bu testlerde bulduğum stabil voltaj tatmin edici seviyede düşük olmadı. "Silicon Lottery" şansına sahip çok iyi bir CPU'ya denk gelenler stabil olarak 0,1V - 0,15V aralığında düşüm sağlıyabiliyorlarmış.

Benim CPU'da olmadı. Aslında sabit voltaj vermenin kötü yanı her core frekansta aynı voltaj verilmesi. Aslında yüksek frekanslar daha çok voltaj ister. Bu açıdan çok sağlıklı bir yöntem de değil.

3. CPU Core Voltage Offset:

Sabit voltaj denemesindeki gibi yine tatmin edici bir değer bulamadım. -0,06V'tan sonraki değerlerde stabilite bozuluyordu. Aslında mantıken sabit voltaj vermekten daha iyi bir yöntem.

CPU'nun Load-line Calibration'a göre kendi yönettiği Frekans/voltaj eğrisini bozmuyor, her farklı frekans/voltaj değerinde aynı offset değerini düşürüyor.

Ama frekans/voltaj grafiği CPU'dan CPU'ya değiştiği için hala en optimal çözüm bu değil. Tek tek tüm frekanslar için farklı optimum voltaj düşüm değerlerini tespit etmek ve kullanmak en doğrusu.

4. V/F Point Offset tanımlama:

Bu yöntemde frekans bazlı ofset tanımlanmış oluyor. Üstteki iki yönteme göre en ideal yöntem bu. Tek tek her frekans noktası için -0.01'lik artışlarla teker teker test

yaparak her noktanın sınır değerlerini buldum. Elde ettiğim değerlerde dikkatimi iki şey çekti: Birincisi hepsinde -0.06'lık bir baz offset olması. İkincisiyse Point 7

ofsetinin kritik olduğunu farkettim. Çünkü tüm Performance Core'lar aktifken bu değer kritik bir eşik oluyor. Bu eşik geçilmezse AVX testleri stabil kalıyor.

--> V/F Point 7 matches the Turbo Boost 2.0 frequency, V/F Point 8 matches the Turbo Boost Max 3.0 frequency, V/F Point 9 matches the Thermal Velocity Boost frequency,

and V/F Point 11 matches the OC ratio. V/F Point 10 is a copy of V/F Point 9.

V/F Point 1: 8X   V/F Point 4: 34X  V/F Point 7: 54X  V/F Point 10: 58X

V/F Point 2: 14X   V/F Point 5: 43X  V/F Point 8: 57X  V/F Point 11: 58X

V/F Point 3: 24X   V/F Point 6: 51X  V/F Point 9: 58X

5. CPU Load-line Calibration + IA DC Load Line + IA AC Load Line tanımlama:

Bu yöntemin detayı linkte anlatılıyor: https://www.overclock.net/threads/asus-maximus-z790-extreme-and-intel-i9-13900k-a-tuning-guide-for-beginners.1801569/

Linkte DC_LL: 1.02 sabit olarak verilse de bu değerde benim PC stabilite sağlayamadı. Bunu konuda sordum, bu değerin de aslında değişken olabileceğini yazdılar.

LLC:4 DC_LL:1.03 AC_LL=0.2 için stabilite sağladım. Ama 30dk Cinebench'te thermal throttling oldu.

6. Thermal Velocity Boost tanımlama:

Bu en son denediğim ve en memnun kaldığım yöntem oldu. Overclocking TVB: +2Boost Profile tanımlayınca sıcaklıklar ciddi bir şekilde düştü. Bu değer şu anlama geliyor:

Sıcaklıklar izin verirse Performance Core hızları otomatik olarak 100 ve sonrasında 200 arttırılıyor. Eğer sıcaklıklar yüksekse mevcut değerler aşılmıyor.

e) Karma OC/Undervolt Stratejisi:

Yukarıdaki bulgular ışığında karma bir stratejisi kullanmaya karar verdim.

1. Thermal Velocity Boost/Overclocking TVB: +2Boost Profile verdim. Aslında buradaki diğer tüm ayarların merkezi diyebileceğim fonksiyon burası. Aşağıda belirlediğim

sıcaklık el verirse Performance Core 100 veya 200mhz arttırılıyor. Böylece zorlu 30min Cinebench multicore ve P95 AVX testlerinde sıcaklıklar 90 C altında kalabiliyor.

Üstelik sıcaklık el verdiği durumlarda performans maksimize edilerek Core hızları arttırılıyor.

2. Performance Core'lar için 58/57/56/54/54/54/53/53 değerlerini kullanarak single core ve dual performansını maksimize ettim. 8 core içinse sıcaklığı optimize ettim.

Overclocking TVB: +2Boost Profile tanımlaması ile Performance Core değerleri 59/58/57/55/55/55/54/54 veya 60/59/58/56/56/56/55/55 değerlerine geçiş yapabiliyor.

3. Efficient Core'lara dokunmadım. Bunları arttırdığımda Cinebench multicore testlerinde çok bir fayda göremedim.

4. CPU Load-line Calibration: Level 4 olarak tanımladım. Çünkü aşağıdaki voltaj ayarlamalarına sabit bir temel olması gerekiyor. Bu değer default'ta auto, böyle kalması doğru olmaz.

5. CPU Core Voltage Offset: Teestlerde stabil baz değer olarak bulduğum -0.06'yı gurada tanımlayarak kullandım.

6. Üstteki offset değeri tamamlayıcı olması için kritik gördüğüm V/F Point 7 Offset: -0.03 tanımladım. Bu multicore Cinebench'te ve P95 AVX testlerinde stabiliteye yardımcı oldu.

Testlerimde gördüğüm kadarıyla diğer offset pointler karma stratejimde çok birşeyi değiştirmediği için onları kullanmadım.

7. Testlerde gözlemlediğim kadarıyla yukarıdaki ayarlarla 235W güç eşiği pek aşılmıyordu. Ben de sıcaklıklar için ekstra bir güvenlik önlemi olması için Long ve Short Duration 

Package Power Limit: 235 olarak tanımladım.

f) Final Ayarlarım:

- AI Overclock Tuner: XMP I

- Intel Adaptive Boost Technology: Disabled

- Asus Multicore Enhancement: Disabled

- Performance Core Ratio: By Core Usage

1-Core Ratio Limit: 58

2-Core Ratio Limit: 57

3-Core Ratio Limit: 56

4-Core Ratio Limit: 54

5-Core Ratio Limit: 54

6-Core Ratio Limit: 54

7-Core Ratio Limit: 53

8-Core Ratio Limit: 53

- DIGI+ VRM

CPU Load-line Calibration: Level 4 

- Internal CPU Power Management:

Long Duration Package Power Limit: 235

Short Duration Package Power Limit: 235

- Thermal Velocity Boost:

Overclocking TVB: +2Boost Profile

- V/F Point Offset:

Offset Mode Sign 7: -

V/F Point 7 Offset: 0.03

- Actual VRM Core Voltage: Offset Mode  (Core Voltage denilen bu)

Offset Mode Sign: -

CPU Core Voltage Offset: 0.06

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi buyukbang -- 27 Ocak 2023; 23:42:25 >

• buyukbang kullanıcısına yanıt

Hocam ne yaptın, Intel görse bunları hemen bünyesine alır  Kullandığınız kasa hangisi, uzay montaj değildir inşallah.

• Yok uzay montaj değil :D Kasa ASUS TUF Gaming GT501.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi buyukbang -- 27 Ocak 2023; 23:33:28 >
  • 13 serısı aldım 2 kusur kutusunda daha takmadım o yuzden kesın bılgı veremıcem. hala 12 cı nesıl kullanmaktayım. kullanan bırıne sormak daha ıyı olur gorusundeyım . ama sanırım 60-65 şi geçmez 360 lık sıvı sogutma ıle yuzde 75 de.

o.c varmı yokmu olucakmı kaç voltaj verilecek bunlarda etkiler.

bir de tabi 1080 p demi 2 k damı 4 k damı oynuyorsunuz onada bağlı.

ayrıca kasanın konumu ortam ısısı kasa tıpı fan sayısı v.s. etkiler.

Not: bence asla işlemci asla kendi auto voltajında bırakılmamalı kendi voltajı bulunmalı öyle çalıştırılmalıdır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SaLVaToRe_V -- 28 Ocak 2023; 1:35:28 >
  • buyukbang kullanıcısına yanıt

Ayrıntılı ve değerli bilgileriniz için çok teşekkürler.

• 
Sayfa: önceki 2122232425
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.