Arkadaşlar merhaba. 13700KF işlemciyi Noctua NH D 15 ile test yaptım. Birkaç çekirdek 100 dereceyi görüyor. Video render işleminde bu sorun çıkarır mı? Gerçi render işlemini ekran kartına yaptırıyorum. 360 lık soğutucuya gerek var mı? Bu arada testi yaparken BIOS ta hiç bir ayara dokunmadım. |
★★★ İ9 13900K-KF & İ7 13700K-KF & İ5 13600K-KF ★★★ Test & Isı & O.c Değerleri Paylaşım (22. sayfa)
-
-
Bu değerler günlük kullanım hiç uygun değil. Sıcaklıkları 90 altında tutacak şekilde ayarlayacak şekilde undervolt yapıp OC'u azaltın derim. Single run Cinebench skoruna çok kafayı takmayın, zaten throtling nedeniyle multirun Cinebench değeriniz düşük çıkacak. Önemli olan stabil ve serin şekilde alınabilecek en yüksek skoru almak.
-
Bazı anakartlarda default ayarlarda Multicore enhancement açıksa 100 derece bile yapabiliyor. İlk adımda BIOS ayarlarını optimize etmek ve undervolt yöntemlerini uygulamak gerek.
-
Cinebench skorunda işim yok zaten. Soğutucuyu test etmek istedim. Benim için serin çalışması önemli. Bu dediğiniz ayar (90 derecenin altında tutmak için) BIOS tan mı yapılıyor?
-
-
thermal kesintiye giriyor mu acaba işlemci?
-
hocam selam...
video render işlemci yapmıyor mu? ekran kartı daha hızlı mı yapıyor..13700k dan...biraz bilgi verir misin.. video render işlemci ile alakalı snaıyordum(video parça birleştirme silme uzatma efekt verme sonrası birleştirme işlemi)
-
Evet BIOS'tan yapılıyor ama basitçe bir ayar demek doğru değil. Bir miktar deneme yanılma ile yapılması gerekiyor. Linkteki mesajımda konuyu detaylı overclock.net linkini bulabilirsiniz.
https://forum.donanimhaber.com/mesaj/yonlen/154806263
Ayrıca undervolt için bunun dışında birkaç başka strateji daha var, bildiğim yöntemlerin hepsini bir arada listelemek gerekirse:
- En basit ve güvenli olanı: Long Duration Package Power Limit ve Short Duration Package Power Limit koymak.
- CPU Load-line Calibration kullanımı (Overclock.net linkini verdiğim bu)
- Sabit bir core voltaj tanımlamak
- Core voltaj offset'i tanımlamak
- V/F Point Offset tanımlamak
- Thermal Velocity Boost özelliğinin kullanımı
Ben bunların hepsini denedim ve şu an 1, 4, 5 ve 6'nın olduğu karma bir yöntem kullanıyorum. Buradaki forumdaş arkadaşlardan bazıları sadece sabit bir core voltaj vererek tek hamlede sıcaklık sorununu çözebilmiş. Ama bu CPU'dan CPU'ya değişen birşey. Benim CPU mesela 0,06 volt offset'ten (ya da eşdeğer sabit voltajdan) sonra stabilitesini kaybediyor. Çünkü her frekansta farklı farklı bir voltaj istiyor.
Hangi stratejiyi kullanırsanız kullanın mutlaka Multicore Enhancement özelliğini BIOS'tan kapatın. Hem stabilite hem ısınma konusunda çok saçma çalışıyor.
Hatta siz bu işlerle çok uğraşmak istemezseniz ben size en kolay ve en güvenli yöntemi söyleyeyim. Deneme yanılma yapmaya bile gerek kalmaz.:
- Multicore Enhancement'ı kapatın
- Long Duration Package Power Limit ve Short Duration Package Power Limit default'ta gördüğünüz değerin 20W altını ayarlayın. 13700k'yı bilmiyorum ama 13900K için 253W default değer, ben 235W veriyorum. 13700k'sı olan forumdaşlar uygun değeri paylaşabilir.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi buyukbang -- 24 Ocak 2023; 12:6:3 >
-
100 dereceyi gördüğüne göre kesinlikle girmiş. Üstelik bu sadece single run Cinebench testi, 10 dakikalık Multirun Cinebench testinde thermal throtling yüzünden skor muhakkak düşecektir.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi buyukbang -- 21 Ocak 2023; 21:53:57 > -
şu sıcaklık değerlerini gördükçe alasım kaçıyor
er ya da geç alacağım sonuçta da ^^
o noctua kule soğutucu, sıvı soğutucu fiyatında bir ürün zaten. neden sıvı soğutucu tercih etmedi arkadaş acaba
neyse..
bu işlemcilere undervolt power limit vs şart demek.
-
üstadlar asus maximus 790 hero anakart a sahibim. 5 6 gün önce ilk bios update i geldi. aygıt yöneticisinde hiçbir ünlem işaretim yoktu. her şeyim full güncelliydi. dün aksam bios u ve intell me yi güncelledim güncelledik den sonra böyle ünlem işareti çıktı. neyin eksik olduğunu da bulamadım.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Esnaf_TV -- 22 Ocak 2023; 12:17:34 >
-
Burda benzer bir konu var. adam typce-c driver demiş. işine yarar belki.
-
üstad konunun tam linkini atabilirmisin?
-
Pek bişe de yazmamışlar
-
Hocam merhaba bana soğutucu önerebilir misiniz? Oc yapmayacak olsamda, arada hız denemelerim olabilir. 13700 düşünüyorum, siz bu konuda bilgili birine benziyorsunuz.
-
asus armory crate kurulu ise kurulu olmayan driverleri orda görebilirsiniz hocam
-
hocam hallettik hallettikde cok sıkıntılıymış. driver ını windows update de indirmiş type c driver ını. ama indirdiği driver ı kurmamış. hani windows update de kurulumunun yetkisini bize brakan kısma atmış. cok garip işler ya. driverini indiriyorsun neden kurmuyorsun.
-
Tabiki gerek var.
ayrıca işlemciyi anakarta tkatım win kurdum program calıstırdım asla olamaz.
ince ayar ve bilgi gerekir.
-
Dostlar merhaba
Asus B660 m plus + 13600 k + kingston ddr5 5200 + artic 240 lık soğutmadan oluşan bir sistemim var.
Benim anakartım ile overclock yapılmıyor anladığım kadarı ile.. Ben en azından sabit voltaj ile ısıları düşük seviyelerde tutmaya çalışıyorum.
Ayarlar autoda xmp 1 yapınca 5100 mhz e 3900 mhz de çalışıyor.
Cpu yu % 100 çalıştırdığım zaman ısılar 90 üzerine kadar çıkıyor.
1,30 V voltaj sabit yaptığım zaman 80 seviyelerinde geziniyor küçük bir performans kaybı yaşıyorum CPU Z Bench baktığım zaman.
Arkadaşlar günlük kullanımda cpu autoda kullanmaya devammı edeyim yoksa sabit voltajlamı çalıştırmalıyım. Auto olduğu zaman çarpan düşürüp voltajı azaltıyor. 1,25 V gibi bir değerde duruyor
gerekirse bios ayarlarının fotolarını yükleyebilirim
Ayrıca forumda eskiyim ama yeni sistemlere yabancıyım :)
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sebil1 -- 24 Ocak 2023; 14:49:3 >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X