Benim yaptığım test de 10 dk dan fazla sürmüştü. Yani 10 dk yı bitirdi ardından bir işlem daha yaptı. Multirun mu oluyor bu? |
★★★ İ9 13900K-KF & İ7 13700K-KF & İ5 13600K-KF ★★★ Test & Isı & O.c Değerleri Paylaşım (25. sayfa)
![](/static/forum/img/downicon.png)
![](/static/forum/img/upicon.png)
![](/static/forum/img/close.png)
-
-
Bu undervolt işinde pek bilgim yok. Tekrar mavi ekranlarla uğraşmak istemiyorum. Son paragrafta dediğiniz en güvenli yöntemi deneyeceğim. Sadece Multicore Enhancement kapatırsam birkaç derece düşer mi? Bir de bu ne işe yarıyor?
Bir de ben bu testi yaparken xmp açıktı. Bunun sıcaklığı bir etkisi olur mu?
Şimdi işlemcide 100 C limiti var. BIOS ta bu sınırı 90C ye çekme gibi bir ayar var mı? 90C geldiğinde hızını düşürsün gibi.
Görünüş o ki 360 lık bir sıvı soğutucu almam gerekecek. Alana kadar artık sizin bu dediğiniz yöntemi kullanırım.
-
Bu işlemciler hakkında tek birşey söyleyebilirim.
Aşırı ısınıyor, aşırı güç tüketiyor. Aşırı hız aşırtma yapılmış gibi...
İntel liderliği geri almak adına işlemcileri her türlü zorlama yolunu seçmiş gibi görünüyor. Bunun en temel nedeninin ise bir türlü üretim süreçlerinde nanometre olarak ilerleme kaydedememeleri olduğunu düşünüyorum.
Artık bu konu o kadar absürt bir yere vardı ki İntel 10 nanometre üretim sürecini 7 nanometre olarak yazdırmak gibi saçmasapan işlere başvuruyor. Merak ediyorum ABD mahkemelerinde bunun bir cezası var mı çünkü işlemcide 7 nm üretim süreci yazıyor fakat aslında 10 nm...
-
Aklımda vardı ama 360 lık soğutucuları kasaya yerleştirmede problem çıkaracaktı. Ayrıca sıvı soğutucuların 2-3 senelik ömrü var deniyor. Bu da beni biraz düşündürdü. Gerçi önceki sistemimde Corsairin 120 lik sıvı soğutucusu vardı. 7 sene çalıştı. Hala da çalışıyor.
Yeri gelmişken de sorayım. Corsair iCUE H150i Elite 360mm soğutucu nasıl 13700k için? Yeterli gelir mi? Undervolt yapmadan 100 derecenin altında çalışır mı? Kullananlar varsa bilgilendirirse sevinirim. Veya bunun yerine hangisini önerirsiniz?
-
Selam.
Evet işlemci yapıyor ama render alacağım zaman ekran kartını seçiyorum. İşlemci ile 1 saat süren render ı ekran kartını seçtiğimde daha kısa sürede bitiriyordu. Tabi o arada işlemciyi ne kadar kullanıyordu ona pek bakmadım. Bir de bu yaptığım işlemler eski sistemde kaldı. 6700K işlemci ile nvidia 1060 6gb ekran kartında yapıyordum. Şimdiki işlemcilerde sonuç nasıl olur bilemiyorum.
-
alırsam deneyimlerimi paylasacağım da xd xd
alamadım henuz. hala beklemedeyim.
fiyatların pahalı olmasından ziyade zamanım yok ugraşmaya.
1-2 aya alacağım ama inş
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
sıvı sogutucuların öyle 2 3 yıl ömrü filan yok. termal macunu yılda 1 kez değiştirseniz sorunsuz yıllarca kullanırsınız. ayrıca kasa içi bakımınızıda yapmalısınız. ben 6 ayda bir hava üfleyici makinayla yüksek hava tutarım. kasa sıfır yep yeni olur.pc kasalarının düşmanı toz dur.
sogutucuya gelince icue h150i elite lcd 360 kullanıcısıyım. sogutucu cok guzel ama size tavsiyem fanları 14 cm lik olan model alın. illa 360 alcaksınız diye bişey yok. ayrıca 14 cm lik 240 lık radyatorlu sotucular da yeterlidir. daha sessizdir ayrıca. 12 cm lik fanlı sogutucularda iş gorur ancak işlemci 70 80 den sonra fanlar yüksek rpm lere cıkar cok ses yapar.
-
Eski sistemimdeki soğutucu hiç arıza vermedi ve pompa sesi falan da yok. 7 yıl kullandım. Hiç termal macunu da yenilemedim. Ama ben de 4 ayda bir kompresör ile hava tutarım. Kasa içinde toz barındırmam.
Ben de icue h150i elite lcd 360 almayı düşünüyorum. Siz ne zamandır kullanıyorsunuz ve hangi işlemci ile? Herhangi bir sorun var mı? Asusun 8. nesil soğutucuları çıkmış. Bunlardan daha iyi mi soğutur acaba? Gerçi o da çok para.
-
icue h150i lcd guzel sogutucu ama yeni nesil işlemciler icin ne kadar yeterli deselerde değil. hatta asus hemen güclü bir aio sogutucu yapıyor. ryjin 3 geliyor. onu bekle. veya nzxt z 73 rgb bulabilirsen onu al. yada son care icue h170i lcd al ( h150i nin 140 mm fanlı olan modeli) tabi bu yeni sogutucular icinde bi 10 15k arası bir para koy.
-
-
Gerçekten işlemciden pahalıya geliyor. Nzxt z73 buldum ama uçuk fiyata satılıyor. Şimdilik D15 ile devam edeceğim ileride yeni nesiller çıkarsa artık onlara bakarım.
Teşekkürler.
-
Evet, bu ekran görüntüsünde Long Duration Power Limit ve ShortDuration Power Limit gözüküyor. Ben bu ikisini 233 yaptım.
Multicore Enhancement'ı sormuşsuuz. O benim Asus anakartta Asus Multicore Enhancement diye geçiyor. Başka marka anakartlarda da olduğunu okumuştum. Sizin anakartta belki de yoktur, bilemedim. Asus'un sorunu bunu varsayılan olarak aktif yapması ve yeni nesil CPU'ları gerçekten kızartıyor :D
-
cnbenchmart 23 multiyi ust uste 4 kere calıstırın. atta hw info acık olsun. wae erore bakın. zaten stabıl degıl ıse bencı tamalamaz hata verır.
-
-
Vaktim olunca deneyeceğim. Teşekkürler
-
Arkadaşlar selamlar. Uzun zamandır erteliyordum nihayet birkaç gün önce işlemcimi upgrade ettim. i5 13600k aldım. Isınma konusunun farkındaydım alırken de ama max 86-87-88 seviyelerinde gezer 90'ları görmem diyordum. Zaten casual oyuncuyum. Haftada 8-10 saat ya oynuyorum ya oynamıyorum oyun. Bu yüzden de sıvı soğutmaya yönelmedim. Açıkçası çok anlamıyorum sıvı soğutma montajından. hava soğutma ile yoluma devam ettim ve amazondan Arctic Freezer i35 A-RGB satın alıp taktım kasaya (bir önceki işlemcim 8700k da çok ısınan bir işlemciydi ama cooler master marka bir hava soğutma işimi görüyordu). Alırken yorumları da fena değildi, yurt dışından amazonda yorum yazanlar falan olmuş memnun kaldıklarını, aşırtmayla falan uğraşılmayacak ise yeterli geleceğini yazmışlardı.
İlk bir iki gün dead space ve birkaç işlemciyi çok yormayacak oyunlarda kullandım ve gayet iyi gidiyordu sıcaklıklar. 70'lerde geziyordu çok nadiren 80'in üzerine çıkıyordu yüksek ayarlarda ve 2K'da oynamama rağmen. Tamam dedim bu işlemci-soğutma benim işimi gördü. Sonra sistemi yoracak bir oyunda denemek istedim. Aklıma direk bf 2042 geldi haliyle. işlemci katili bir oyun. Oyuna girdikten kısa süre sonra 90 dereceleri gördüm. ağırlıklı 85-90 arası gidiyor ama zaman zaman 96 derecelere kadar çıkıyor. 90 üzerini görmek haliyle rahatsız etti.
Ne yapmamı önerirsiniz? Belirttiğim gibi sıvı soğutmaya biraz uzağım, montajını alsam da yapamayacağım muhtemelen. Youtube'dan izledim montaj videolarını ama benim kasada ona göre bir alanda yok. Elimdeki bu hava soğutma ile devam etsem işlemciyi çok zorlayan oyunlarda 90+ dereceleri görmek bir problem yaratır mı? Elimdekini iade edip başka bir hava soğutma mı alsam daha iyi performans verebilecek?
Kullandığım kasa Thermaltake Core v71
Teşekkürler.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Dutch van der Linde -- 5 Şubat 2023; 22:38:46 >
-
Ben 13900k için ikisini de 233 yaptım, automatic te zaten 253 oluyor ikisi de. 13700k için daha düşük bir değer olmalı. Short duration power limit fazla olmuş. Standart değerler linkte şöyle:
PL1: 65 W
PL2: 219 W
https://www.techpowerup.com/cpu-specs/core-i7-13700.c2957
Buna göre short d.p.l. 200 denenmesi mantıklı bence.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Arkadaşlar 10900kdan 13900k yada 13900kf e geçmeyi düşünüyorum. Ne kadar verilir bu islemcilere 12500e KF var sizce alınır mı
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Kardeşim her başlığın altına aynı soruyu da sormazsin değil mi
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X