Şimdi Ara

İçki İçmeyi Anormalleştirmek!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
867
Cevap
2
Favori
38.151
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Yaşım 40. Çocukluğumu düşünüyorum. 80 li yıllar... "Günümüzün gençlerinin hayal bile edemiyeceği kadar değişik bir ülkeydik." desem... belki de size abartı gibi gelebilir. Bakın o yıllardan birkaç örnek vereyim siz karar verin bulunduğumuz yerin hangi noktada olduğuna;

80 li yıllarda ve ondan önce, mahalle kahvelerinde, kafelerde, çay bahçelerinde bira satılırdı. Bildiğin kahvehanelerde yani. Önlerinde efes veya tuborg kasaları dizili olurdu kahvelerin. Bu kadar da değil, büfelerde sandviç yerken bira içebilirdiniz. Kebapçılarda lokantalarda, isteyen her türlü yeme içme işiyle uğraşan esnaf alkollü içki servisi yapabilirdi ve satardı yani.

Şimdi, bu manzara tıpkı avrupa ülkelerindeki hayat manzarasına benziyordu. Ve gayette normaldi aslında.

Anormal olan günümüzde geldiğimiz noktadır. İçki içmeyi zorlaştırmak, aynı zamanda içki içmeye cazibe kazandırmak anlamına gelmez mi? 4. Murat ın cellat timleri İstanbul sokaklarında bellerinde iplerle dolaşıp içki içeni yakaladı mı ipe çekiyordu, asıyordular adamları ya! Ama yine de önüne geçilemedi. Demek ki yöntem yanlıştı.

Şimdi ben, geçmişe ve günümüze bakıyorum da, ne tuhaf ya! Kardeşim zaten yasakladın kısıtladın daha ne istiyorsun? Geçen sene uludağa çıktık, oradaki bakkallarda içki satmayı yasaklamışlar. Yemin ediyorum, sarıalanda bira bulup içmenize imkan yok şu anda.

E şimdi bu kafa kafa mı be kardeşim? Uğraştığın şeylere bak ya. Sonra da isyan ederiz, niye geri kalıyoruz, niye avrupanın emrindeyiz abd nin ağzıyla hareket ediyoruz, diye...

E sen bu kafayla ne olacağını nereye varacağını düşünüyordun yani?

• Dediklerine katılmamak elde değil. İktidarın kimi kesimleri memnun etmek için aldığı bir anti demokratik karar daha.

Şimdi yazdıklarım siyaset üstü. Yşanılanların bir sorugulaması diyebiliriz. Hem insanların o maddeye ulaşmasını engelliyeceksin hemde ben içme demiyorum ki diyeceksin. Hem "Devlet günahla değil, suçla mücadele eder" diyeceksin sonrada silah ruhsatı alma yaşını 18'e indireceksin. Hem Anayasayı halkla yapacaz diyeceksin hemde yapım aşamasında halkın hiç katkısını almadan bir taslak ortaya çıkarıp al buna evet de diyeceksin. Hem temiz siyasetten bahsedeceksin, hemde dokunulmazlıkların kılına dokunmayacak üstünede bürokratların yargılanmasını amirinin iznine bağlıyarak zorlaştıracaksın. Hem yargıda diktatorya var diyeceksin, sonrada Yargıtay ve Danıştayın kararlarını temyiz yetkisini Anayasa mahkemesine vererek yakındığın şeyin daha büyüğüne neden olucaksın. Hem ülkemizde hayvancılık gelişiyor diyeceksin, hemde halkına 25-30 liradan et yedireceksin. vs. vs.

Hadi bunların hepsini bir kenara bırakalım.

Esas vahim olanı ha bire toplumsal yapımızda bir değişme yok diyeceksin ama düne kadar sıradan müslüman olan insanların şu an ticari hayatta faliyet sürdürebilmesi için bir tarikata sırtını dayamak zorunda kalması gerçeğini nasıl göremezsin be adam. Anadolunun en özgürlükçü coğrafyalarından bir olan Antalyada yani benim memleketimde bile bir amcam a tarikatına yakınlaşmak zorunda kalırken bir diğeri b tarikatına yakınlaşmak zorunda kaldı. İşin dini/siyasi tarafı olsa dert etmeyeceğim ama bizimkilerin o taraklarda bezi yoktur bizim aile merkez sağcıdır. Özellikle son 5 senede bu bir yapılanmada yer almanın şart olduğunu ve bu zorlamadan bıktıklarını söylüyorlar. Ne toplumsal, ne siyasi nede ekonomik özgürlüğü kaldı insanların. Sonrada birde kalkıp ileri demokrasiden bahsetmiyorlar mı..........

Tüm bu çelişkileri bir tek ben mi görüyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi shadow006 -- 15 Ocak 2011; 10:17:13 >

• Gerçekten kötü anlamda hem de çok ve çok kötü bir değişim var. Yani bunu geçen sene uludağda gördük. Anlatıp duruyorum. Teleferikle çıktık sarıalana. Her zaman birkaç bira aldığımız sıra sıra dizili dükkanlara gittik. Baktık ki bira dolapları kalkmış. Ruhsatları iptal edilip içki satışı sarıalanda yasaklanmış. İnanın o zaman kendimi çok kötü hissettim. Nerede yaşıyoruz biz? diye ciddi ciddi ilk defa o zaman sordum kendime. İnat ettim alıp içeceğim diye. Tek yolu restaurantlardan almak, dediler. 1,5 liralık biraya 7,5 çekiyor adam. Dolayısı ile içemedik o gün.

Yani ne komiktir bu be abi. Ne ayıptır ne yüz karasıdır bu ya! Artık utanıyorum yani yazıklar olsun...
  • Son bir haftanın mikserleri: "Muhteşem Ecdat", "Ucube heykel", "Hizbullah", "45 cm", "Kıbrıs-Merkel", "içki yasağı"

Zaten tam istim üzeri olan ülkenin siyasi kazanına habire yakıt atılıyor. Bakalım kazan ne zaman patlayacak?
  • İşsizlik, artan dış borç, işim olmayacak bir ülke ile siyasi gerilim. Türk vatandaşı ile nasıl dalga geçtiklerini kimse görmez, yok başbakan yılın siyasetçisi bilmem ne. Yok böyle birşey ya, insanların suratına tükürüyor da yarabbi şükür bir daha diyorlar.
  • Yıllarca devam eden "Bizimkiler" dizisinin her bölümünde içki sofrası ve alkol göstermelerine uyuz olurdum. Ama diziyi de zevkle izlerdim.
    Şimdi sansürü öyle abarttılar ki geçtim sigara ve alkolü buzlu cam efekti ile sansürlemelerine, bazı zibidi kanallar kırmızı rengi(Kan değil filmde senaryo gereği boya olan kırmızı) sansürlüyorlar.
    Bu ülkenin gidişatı ve halkın düşünce yapısını görünce aslında bunların başlangıç olduğunu ve 2015' e kadar öyle yasaklar gelecek ki İran' ı arar olacağımızı da anlayabiliyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TuVNeRa -- 15 Ocak 2011; 12:07:51 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: TuVNeRa

Yıllarca devam eden "Bizimkiler" dizisinin her bölümünde içki sofrası ve alkol göstermelerine uyuz olurdum. Ama diziyi de zevkle izlerdim.
    Şimdi sansürü öyle abarttılar ki geçtim sigara ve alkolü buzlu cam efekti ile sansürlemelerine, bazı zibidi kanallar kırmızı rengi(Kan değil filmde senaryo gereği boya olan kırmızı) sansürlüyorlar.
    Bu ülkenin gidişatı ve halkın düşünce yapısını görünce aslında bunların başlangıç olduğunu ve 2015' e kadar öyle yasaklar gelecek ki İran' ı arar olacağımızı da anlayabiliyorum.

bakma!
    istersin, özenirsin, alkolik olursun, sevişirsin, tiryaki olursun, itiraz edersin...
    ama adam öldürürsün, katliyam yaparsın, mafya olursun diyen nedense yok!
    insanlara geri zekalı muamelesi yapa yapa geri zekalı yaptılar.

o dizideki biralar sıradan dı. aklı başında birinin o karaktere özenebileceğini mi düşünüyorsunuz. öyle düşünüyorsanız sizde sorun olmalı.

alkolik cemil i google da aratırsanız dizideki gibi ancak mizah içinde yer aldığını görürsünüz.

sizin gibi alkolik cemilden rahatsız birilerini arıyorsanız işiniz zor ama zaman, vakit, taraf okurlarına bakabilirsiniz.

bence ilk olarak mizah nedir, onu anlamaya çalışın.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Sigara nasıl içiliyor?
    16 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Siz siyasi yönünü ele almışsınız, buna lafım yok.

Lakin birde 'İçki içmeyi normalleştiren' bir mantalite var ki bu daha vahim.

Bu ise bu konunun teması değil. Dediğim gibi siyasi yönü ap-ayrıdır.
    ...
  • Sigara içmek ne kadar normalse içki içmek te o kadar normal.
  • quote:

Orijinalden alıntı: mustf9

Yaşım 40. Çocukluğumu düşünüyorum. 80 li yıllar... "Günümüzün gençlerinin hayal bile edemiyeceği kadar değişik bir ülkeydik." desem... belki de size abartı gibi gelebilir. Bakın o yıllardan birkaç örnek vereyim siz karar verin bulunduğumuz yerin hangi noktada olduğuna;

80 li yıllarda ve ondan önce, mahalle kahvelerinde, kafelerde, çay bahçelerinde bira satılırdı. Bildiğin kahvehanelerde yani. Önlerinde efes veya tuborg kasaları dizili olurdu kahvelerin. Bu kadar da değil, büfelerde sandviç yerken bira içebilirdiniz. Kebapçılarda lokantalarda, isteyen her türlü yeme içme işiyle uğraşan esnaf alkollü içki servisi yapabilirdi ve satardı yani.

Şimdi, bu manzara tıpkı avrupa ülkelerindeki hayat manzarasına benziyordu. Ve gayette normaldi aslında.

Anormal olan günümüzde geldiğimiz noktadır. İçki içmeyi zorlaştırmak, aynı zamanda içki içmeye cazibe kazandırmak anlamına gelmez mi? 4. Murat ın cellat timleri İstanbul sokaklarında bellerinde iplerle dolaşıp içki içeni yakaladı mı ipe çekiyordu, asıyordular adamları ya! Ama yine de önüne geçilemedi. Demek ki yöntem yanlıştı.

Şimdi ben, geçmişe ve günümüze bakıyorum da, ne tuhaf ya! Kardeşim zaten yasakladın kısıtladın daha ne istiyorsun? Geçen sene uludağa çıktık, oradaki bakkallarda içki satmayı yasaklamışlar. Yemin ediyorum, sarıalanda bira bulup içmenize imkan yok şu anda.

E şimdi bu kafa kafa mı be kardeşim? Uğraştığın şeylere bak ya. Sonra da isyan ederiz, niye geri kalıyoruz, niye avrupanın emrindeyiz abd nin ağzıyla hareket ediyoruz, diye...

E sen bu kafayla ne olacağını nereye varacağını düşünüyordun yani?

Ben seneler önceki bayramlarda likör ikram edilirdi dediğimde "bayramda alkolmü verilir" diyen denyolar var. Bu ülke özellikle batı illeri 50lerde 60larda çok daha modern ve özgürdü.

• quote:

Ben seneler önceki bayramlarda likör ikram edilirdi dediğimde "bayramda alkolmü verilir" diyen denyolar var. Bu ülke özellikle batı illeri 50lerde 60larda çok daha modern ve özgürdü.

Eğer söz ettiğiniz dini bir bayram ise; asıl bayramda haram içecek dağıtmak, ikram etmek denyoluktur.

*Denyo: Anlayışsız kimse.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi El-Cezeri -- 15 Ocak 2011; 17:27:14 >
  • Başbakan heykele 'ucube' dedi.Taraftar yazarlar yarışa girdi başbakanı aklamak için.Şimdi başbakan kendisi dedi ben heykele dedim o sözü.Bu kadar kralcıdan kralcı olunmaz ki.
  • quote:

Orijinalden alıntı: El-Cezeri

quote:

Eğer söz ettiğiniz dini bir bayram ise; asıl bayramda haram içecek dağıtmak, ikram etmek denyoluktur.

O zaman 30-40 sene önce Türklerin çok "denyo" gelenekleri varmış.. Kahvenin yanında küçük bir likörde alkol sonuçta, içki içmek sayılır haram.. Şimdi neyseki arap geleneklerimiz ile süperiz. Öyleki eczaneden alınan şurupta bile alkol varsa içmiyoruz..

• Bu bir gelenek değil, tercih, inanç, yaşam tarzı.
    Saygı duyulması elzemiyeti söz konusu.
    Bu denyoluk değil yani. İçki içilmesi özgürlüğü kadar doğal bir tercihtir.
    Ve bu inanç içersinde içkinin azı çoğu fark etmediğine göre bu tercihlerede saygı duyulmalıdır.

Özgürlüğün birini yüceltirken ötekinin özgürlüğünü bir basamak olarak kullanmak, aşağılamak yanlış bir yöntem olur.

Selam...
  • quote:

quote:

Bir karışıklık var, tam tersine benimde biraz katıldığım o tartışmada kendi içki içmez tavrını islamiyetin gereği olarak muhafaza ederken başkalarının likör tercih edebileceği ve karşılarındakilere ( müslümanına da ermenisine de ) kişisel tercihinin sorulduğu bir anlayış söz konusu.
    Günümüzdekine göre çok daha karşısındakini tanımaya ve ilişki kurmaya yönelik bir tavır bence.

• @Neomy, mesajımda da belirttiğim üzere; "eğer bu bir dini bayram ise" ve burada kastım elbette İslam dinidir.
    Bir müslüman için içki zararlıdır. İster maddi ister manevi anlamda...
    Şimdi zararlı olduğunu düşündünüz bir şeyi siz karşınızdakine(dostunuza) ikram eder misiniz?
    Bu nokta da ayrıca; o günün dini bir bayram olduğundan bağımsız bir gerekçe tabi.

Özellikle dini bir bayramda alkol ikram etmenin caiz olmadığı (yakışık, uygun olmadığı) gibi ayrıca böyle bir düşünüşte olabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi El-Cezeri -- 15 Ocak 2011; 19:02:33 >
  • quote:

quote:

evet, yukarıdaki gelenekti.

ama dağ da değil bağ da idi.

o zamanlar kendileri ya da ruhları dağ da olanların bilmemesi normal.

ama sonraları dağdakiler baktılar hayat bağda.

kalabalık dağlılar bağlara hücum etti.

bağdakiler bireysel yaşarlardı, mahallesinde çeşit çeşit insan olurdu.

ama dağlılar sürü halinde yaşamaya alışkın. kalabalık olmazsa hayatlarının anlamı yok!

dağlı sürüleri bağdakileri kovmaya başladılar.

sonuçta bağ dan kovulan bağ dakiler sitelere attılar kendilerini.

ama görüyoruz ki orada da hayat şansı yok gibi!

bağ dakiler dağdakilere karışmazdı, istediği gibi yaşasınlar,
    banane senin eşeğinden, naparsan yap.
    benim anlamadığım bu dağ lılar neden bağ lılara karışır ki!
    içme, yeme, giyinme, sanane be arkadaş...

• Batı'dan nasıl oy alınırın hesaplarını yapanlar Ertuğrul Günay durumuna düştüler. Erdoğan onları da şaşırttı. Demekki hesap eldekini tutmak.
  • İçki yasağı konusunda yapılan yorumların çoğuna katılmıyorum.Olayın siyasi bir yönü yok dini bir yönü var.Baştakiler konuşmasında 8 yıl boyunca hiç birşeye karışmadık diyorlar , bu ne demektir ? 8 yıl rahatça yaşadınız artık o eski günleri yad etmeyin biz yeşil bayraklarla elma ağaçlarını dikmeye geliyoruz demektir.Karar sizin bugün içki yarın kılık kıyafet ertesi gün yeşil devrim.

Yalnız bu olay eskiden yaşanmıştı ş.sait dönemlerinde o zamanlarda da din elden gidiyordu.Başımızda bulunan Kemal paşa imdat çığlıklarına yetişti gerekeni gerçekleştirdi.Fakat bugünlerde böyle bir paşa bulmak okyanusta kaybolmuş bir geminin yardım çığlıklarını duymak gibidir.Küçükken masallarla uyutulan halk artık büyüdünüz masallarla uyanma vakti geldi/geçmekte
  • quote:

Orijinalden alıntı: XaVeN_3

İçki yasağı konusunda yapılan yorumların çoğuna katılmıyorum.Olayın siyasi bir yönü yok dini bir yönü var.Baştakiler konuşmasında 8 yıl boyunca hiç birşeye karışmadık diyorlar , bu ne demektir ? 8 yıl rahatça yaşadınız artık o eski günleri yad etmeyin biz yeşil bayraklarla elma ağaçlarını dikmeye geliyoruz demektir.Karar sizin bugün içki yarın kılık kıyafet ertesi gün yeşil devrim.

Yalnız bu olay eskiden yaşanmıştı ş.sait dönemlerinde o zamanlarda da din elden gidiyordu.Başımızda bulunan Kemal paşa imdat çığlıklarına yetişti gerekeni gerçekleştirdi.Fakat bugünlerde böyle bir paşa bulmak okyanusta kaybolmuş bir geminin yardım çığlıklarını duymak gibidir.Küçükken masallarla uyutulan halk artık büyüdünüz masallarla uyanma vakti geldi/geçmekte

yanlış hatırlamıyorsam ''zina''nın suç olarak tanımlandığı yasayı bu iktidar kalkırdı, onu yanlış hatırlıyor olsam bile, eminim ki ''dini yöne'' uymayan uygulamalar ile karşılaşmışsınızdır, en azından bu adamları n para kalkırdıklarına inanıyorsunuzdur ve bunun dine uygun olmadığını da biliyorsunuzdur. Dolayısı ile yapılanlar fonksiyonel manevralardır.

Şeriat gelecekse bile dindar olduklarından değil, çıkarlarına uyduğu için gelir. Ki böyle bir ihtimal göremiyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi destroyer39 -- 15 Ocak 2011; 19:55:01 >

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.