2008 de alıp okuam fırsatı bulduğum bir küçük kitaptır. yanlış bilmiyorsam yazarı da aynı yıl vefat etmiş çok sonradan öğrendim. ve daha sonra bir kitabını daha okudum tek kelimeyle harika.
Küre yayınlarından çıkıyor kitap - Şakir KOCABAŞ'a ait. ilk okuduğum da bir okuyu demişti ki "her üniversite öğrencisinin mutlaka okuması gerekir bu kitabı" okudum ve gerçekten çok beğendim özellikle üniversite mezunlarına tavsiye ederim kitap bir zorlayı biraz kapalı lakin okuması zevkli.
Farklı ifade kategorilerinde kullanılan kavramlar ve terimler bu gün birçok bilim ve felsefe tartışmalarında birbirine karıştırılmaktadır. Bu durum, çeşitli ifade biçimlerinin gramatik olarak nasıl birbirinden ayrıldığını bilmemekten kaynaklanmaktadır. Elinizdeki bu kitap ifadelerin kategorik olarak birbirinden nasıl ayrılabileceğini örneklerle ortaya koymaktır. Kitapta ayrıca basit gibi görünen soruların aslında kendi içlerinde nasıl önermeler taşıyabildiği ve basit gibi görünen cümleler içinde nasıl bir gramer karışıklığı bulunabileceği de örneklerle gösterilmektedir. Kitaptan bir kesit: Birisi gelse size şöyle dese: Alaaddinin lambası aslında sihirli lamba falan değildi. Termodinamiğin ikinci prensibine göre çalışan, fakat uzay-zaman çevrimi yapabilen bir araçtı ne dersiniz? Burada gördüğümüz gibi, Alaaddin, sihirli lamba gibi masal terimleri güya fiziksel (teorik) bir gramer içinde kullanılmış oluyor. Freud ve Marx gibi teorisyenlerin, din hakkındaki ifadelerinin şaşkınlığa yol açması, bir yandan bunların sanki teorik bir gramer içinde söylenmiş sözler olarak görülmesinden, öte yandan da bu tip açıklamaların hipotetik-olmayan bir temeli yokmuş gibi görünmesindendir. (189.18 KB)