Şimdi Ara

iki fan ile hava akımı nasıl olmalı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
21
Cevap
0
Favori
793
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • merhabalar arkadaşlar. XFX RX570 8GB kullanıyorum, sistem detaylarım imzamda ekli. Yük altında sistemim, düşük fan hızıyla 86 derecelere kadar çıkıyor. Bende kartı söktüm arkasını açıp termal macununu kontrol edecektim ama kartın her yeri yeni gibi. Vazgeçtim tekrar taktım, fan hızımı adrenalin üzerinden %60'a sabitledim (2400RPM) yan kapağı açıp tekrar test ettim. 120w çekiyor genelde. Maximum çıktığı sıcaklık 73 oldu.
    Kapağı açmamla birlikte 10 dereceden fazla düştü.

Kasa önünde içeriye üfleyen bir adet fan var, bunu üste çektim ben egzoz fana denk gelip rahat tahliye olsun diye. Bir adet de egzoz fanım var standart işte. Kasayı yan yatırıp kullanıyorum.
    Kasanın üst tarafında filitre ile birlikte delikleri var. PSU ayrı alttan veriyor havasını.

Sorunu anladım ki hava akışım doğru değil, işlemci fanı stok fan. Sıvı soğutmam yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aschil -- 4 Haziran 2019; 20:46:5 >

• Önde de olması iyi olur. Buradan serin hava kasaya alınır. Üstteki fan içerideki sıcak havayı dışarı atmalı. (ısınan hava yükselir) Egzoz fan ile işlemci soğutucu fanı aynı yönde olmalı. İşlemcinin fanı soğuk havayı peteklere üfleyecek, egzoz fan da oradan gelen havayı dışarı atacak.

Ön tarafa 140 mm'lik bir fan eklenebilir. Ayrıca stok fan yerine başka bir soğutucu düşünülmesi hava akışı ve soğutma için iyi olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 10 Numara -- 4 Haziran 2019; 21:18:18 >

• 10 Numara kullanıcısına yanıt
    hocam aslında sormak istediğim, öndeki tek fanı mümkün olan en iyi şekilde değerlendirmek.

ayrıca bu sıcaklık değerleri normal mi ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi aschil -- 4 Haziran 2019; 21:55:17 >
  • aschil kullanıcısına yanıt
    Şu sayfada rx570 için için en yüksek ideal sıcaklık 74 denilmiş:
    https://www.wepc.com/tips/optimal-cpu-gpu-temperature-gaming/

Kapak açılır açılmaz sıcaklık düştüyse içerisi hamam gibi demek ki. Bir yerden mutlaka serin hava girmeli.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 10 Numara -- 4 Haziran 2019; 22:25:50 >
    fan almam şart o zaman, teşekkürler hocam zaman ayırdığınız için.
    önerebileceğiniz f/p fan var mıdır.
  • önde fan mutlak olması lazım içeriye serin hava girmesi şart düzgün bir hava tahliyesi için, kasa'da yuva varsa en ideal fan dizilimi öne 2 adet intake(içeri) üst ve arka egzos(dışarı) şeklinde olmalı toplam da 4 adet, şu an kullandığım kasa'da bu şekilde bir dizilim var kasanın içindeki hava akışı muazzam seviyede iyi, bunun dışında alacağınız fanın ideal hava akımı için tasarlanmış olması da bir nebze iyi olur. gidip radyatörler için dizayn edilen fan alırsanız performansa olumlu etki etmeyebilir. Corsair AF serisi, Noctua NF-S12A, Bequiet Silent wings 3,Cooler Master Silencio FP 120 ideal hava akımı için en iyi fanlardan diyebilirim. biraz fiyatları pahalı yalnız
  • Aerosol 34 kullanıcısına yanıt
    hocam öne 3 fan (1 adet kasanın fanı var)
    üste 3 fan (kasanın fanı yok)
    egzoz (kasanın ki)
    yerleştirebiliyorum sanırm bunlar 120mm'lik fanlar oluyor
    ----
    Ben öne 2 adet fan koyup, elimde kalan diğer 1 ön fanı da yukarıya egzoz fana çevireyim diyorum.
    200 lira bütçe ayıracağım.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    aynen olur ön tarafa koyacağın 2 fan kasanın içine temiz hava çeker arka ve üst fanlar sıcak havayı tahliye eder ideal bir dizilim
  • Aerosol 34 kullanıcısına yanıt
    söylediğiniz ürünlere baktım, elime geçince şundan iki adet almayı düşünüyorum
    akakce.com
    Corsair AF120 Quiet Edition CO-9050015-BLED 12cm Led Kasa Fan� Fiyatlar�, �zellikleri ve Yorumlar� | En Ucuzu Akak�e
    https://www.akakce.com/kasa-fani/en-ucuz-corsair-af120-quiet-edition-co-9050015-bled-12cm-led-fiyati,4954588.html

nasıldır hocam ?

• iki adet akasa viper 14cm alıcam
    www.hepsiburada.com
    Akasa Viper 14cm PWM Yüksek Performanslı Ultra Sessiz Kasa Fiyatı
    https://www.hepsiburada.com/akasa-viper-14cm-pwm-yuksek-performansli-ultra-sessiz-kasa-fani-ak-fn063-p-BD101353

geri dönüş yaparım
    Teknobiyotik'te 70 TL + kargo
    TeknoBiyotik.com / Teknoloji sevenlerin ilacı...
    Akasa Viper 14cm PWM Yüksek Performanslı 110CFM Kasa Fanı (AK-FN063)
    https://www.teknobiyotik.com/akasa-viper-14cm-pwm-yuksek-performansli-110cfm-kasa-fani.html

Dilerseniz arctic fanlara da bakabilirsiniz:
    www.bilisimport.com
    Kasa Fanları En Uygun Fiyatlar ve En İyi Modellerle Bilisimport.com'da | Bilisimport.com
    https://www.bilisimport.com/kasa-fanlari/?brandId=1794&orderBy=price&orderType=ASC

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 10 Numara -- 5 Haziran 2019; 17:53:36 >

aynen gördüm, teknobiyotikten alamadım problem çıktı. Bilişimporttan aldım kargo dahil 160 liraya geldi. 15-10 lira gibi farkı oldu çok önemli değil. Siparişi verdim.

Bunun hava akım oranı yüksek diye aldım, ikisiinide öne takacağım. Sıcaklık düşmesi konusunda çok büyük beklentim var. Yük altında kasa için çok sıcak oluyor malüm.
    Kasayi yan yatiriyosaniz sistem tamamen degisir ama onu da dikkate alin. Kasalarin dikine uzun olmasinin sebebi, isinan havanin yukselip yukaridan kolayca disari atilmasi icindir. Siz kasayi yan yatirdiginizda iceriye soguk hava giriyor ama disari atilan hava sicak hava olmuyor. Sicak hava kasa icerisinde sirkulasyon halinde kaliyor.

Mumkunse kasayi dogal pozisyonunda tutun,

Kasanin asagisindan soguk hava girisi saglayin, intake fan'i ortaya veya uste takmayin yani, asagida olsun.

Asagidan giren soguk hava, icerideki isinan havayi yukari dogru itecektir, yukselen sicak hava da egzos fan ile disari atilacaktir.

Kasanin ustundeki hava akisini saglamak istiyorsaniz kule tipi bir islemci sogutucusu alip, onden arkaya ufleyecek sekilde yerlestirin, kasa hava akisina ciddi katkisi oluyor bu islemin.
  • CCaaNN kullanıcısına yanıt
    teşekkürler hocam, fanlar gelince yapacağım.
    Hava akımı yüksek görünebilir fakat 110 CFM'lik hava akımını 1600 RPM'de verebildiğini unutmamak gerek. 140 mm'lik bir fan için 1600 RPM çok yüksek bir devir. Yani 110 CFM hava akımı elde etmek için çok ciddi bir gürültüye maruz kalırsınız.
    Gürültü konusu sizin için ne kadar önemli bilemiyorum ama şahsen gürültüye "alerjisi" olan biri olduğum için bunu belirtmek istedim.
  • ehhalil kullanıcısına yanıt
    hocam belli bir seviyeye kadar tolere edebiliyorum bende. BIOS dan ayalarım olmadı kendime göre, vereceği performansa göre zaten bakıcam.
    Full ayarlarda çalıştırmayı bende düşünmüyorum.
    Önceliğim kasa içi soğutması.
  • Ben de B450 tomahawk kullanıyorum. Fanın voltajını sıcaklığa göre otomatik azaltıp yükseltip fanın hızına müdahale edebiliyor. Gürültü olarak sorun çıkacağını sanmam. Command Center'de her fan için ayar var. Ben de soğutucunun fanını değiştirmeyi düşünüyorum. 1200 rpm'den sonra sesli çalışıyor.

• Fanları taktım bugün; kasanın kapağını açmışım gibi etki yaptı. 10 derece düşürdü.
    Yük altında 75 oluyor ekran kartım, tam performanslı (2500RPM). Fan olmadan bu şekilde 85 dereceye kadar çıkıyordu. (RPM artsada etki etmiyordu)
    ---
    Anakartımın sıcaklığı düştü, işlemci düştü, SSD bile fark etti.
    -----

Full ayarlarda fanlar sesli, bios'dan autoya alınca çok aman aman bir sesi yok.
    DC olarak seçip yukarıdaki gibi hız grafiğini ayarlarsanız ses sorunu olmaz.
    Öyle yaptım. 1200e sabitledim. Hem çok ses yok hemde devamlı hava veriyor.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.