Şimdi Ara

İki farklı anakart da çalışmaz hale geldi! Sorun powerdan mı kaynaklanıyor? Çözüm önerisi...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
225
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

6 yıldır kullandığım kasa, 7 ay önce yeni taşındığım evde ilk kez arıza verdi. Taşındığımız ev eski bir ev bu arada... 2-3 bilgisayarcı gezdim ve anakartım çalışmaz, tamir edilmez bir durumda olduğu için çöp oldu. Ben de yine gidip 6.nesil bir anakart almak yerine gidip güncel bir işlemci ve anakart aldım. 2 hafta güzel güzel kullandım. Ancak yine tam olarak anakartım arızalandı. Diğer tüm parçalar normal çalışıyor.

Vatan'dan 2 hafta önce aldığım anakart teknik servise yollandı incelenmesi için. Kullanıcı hatası gibi bir şey derler mi ondan da emin değilim. Öyle olursa 1700 liram çöp olacak.

Aklıma gelen ihtimaller power supply'nin ömrünün dolmuş olabileceği... Yani çalışıyor normal esasında ama teknik olarak bir sorunu varsa onu bilmiyorum. Zalman Z3 Plus kasanın orijinal power'ı ZM600-LE modeli.

Ya da bilgisayar dışı evin tesisatından kaynaklı bir sorun olabilir. Evde topraklama sistemi yok. Bu arada apartmanda yıllardır oturanlar topraklama olmaması kaynaklı bir çarpma veya elektronik alet bozulması gibi sorun yaşamadıklarını söylüyorlar.

Çok fazla bilgisayarcıyı arayıp sordum, hepsi farklı fikirler öneriyor genel olarak. Sorunun power kaynaklı olduğunu düşünen de çok, topraklama şart diyen de. Topraklama olmadan UPS al diyen de var voltaj regülatörü kullan diyen de...

Konu hakkında bir fikriniz varsa çok sevinirim çünkü tam olarak ne yapacağımı bilmez duruma geldim artık.

• Anakarta fiziksel bir zarar vermediyseniz, (çay, kahve dökülmesi, anakart üzerinde kısa devreye yol açacak çizikler, zorlama, müdahale vs. vs.. yapmadıysanız )

garanti dahilinde, elektronik onarımı yapılacaktır.

Topraklama hattının anakartta sorun çıkartacağını sanmıyorum.

• muhsin kamer kullanıcısına yanıt

Teşekkürler yanıtınız için. Fiziksel hiçbir zarar yok.

Ancak konuştuğum çoğu bilgisayarcı da net bir çözüm bulamadı. Ben de kilitlendim çünkü bilgisayardan çalışıyorum bu durumu bir şekilde çözmem gerekiyor.

Birkaç bilgisayarcıyla konuştum, "Bu akım veya dalgalanma kaynaklı bir sorun olsa önce anakarta elektrik aktaran PSU'yu bozardı" şeklinde bir tahmin yürüttüler. PSU normal çalışıyor ama iki seferdir iki farklı anakart da bozuldu. Acaba PSU'dan fazla akım gidiyor olabilir mi anakarta? Ya da acaba uzatma kaynaklı bir sorun mu basit bir şekilde?

Gördüğüm kadarıyla arızayı çözmek için yapabileceğim şeyler şunlar:

-Topraklama yaptırmak

-Kaçak akım rolesi taktırmak

-PSU değiştirmek

-Akım korumalı priz taktırmak

-UPS kullanmak

-Voltaj regülatörü kullanmak

Hiçbir işlem yapmadan yarın yeni anakart taksam yine bir süre sonra bozulacak büyük ihtimalle. Gerçekten hayattan soğuttu bu sorun.

• Anakartin garantiden onarımının yapılıp gelmesini beklemelisiniz

Başka hiçbir şey yapmanıza gerek yok.
    Bilgisayarı kullanan bir çok kullanıcı sizin durumunuz da .
    Gereksiz masraf etmeyin.

Bilgisayarcılar konusuna açıklık getireyim.

Bilgisayarcıların hepsi aynı bilgiye tecrübeye sahip değildir.
    Geneli Cihaz satışı, aksesuar satışı, montaj ve yazılım yükleme ile ilgilenirler.
    Bilgisayarcıların ihtisas alanları farklıdır. (Örnek: İhtisas alanları farklı tıp doktorları... gibi, düşünün)
    Donanım tamir işi 100-200bin TL lik özel ekipmanlar, cihazlar gerektirmektedir. Her tamirci de bulunmaz.
    Anakart tamiri ile ekran kartı tamirinin ustası bile farklıdır.

Kolay gelsin.

.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muhsin kamer -- 22 Şubat 2022; 13:29:51 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • muhsin kamer kullanıcısına yanıt

Evet ben de bilgisayarcılara çok güvenmiyorum ancak sanırım sorunu tam anlatamamışım.

Garantiden gelse, yepyeni bir anakart verseler bile büyük ihtimalle bir süre sonra yine bozulacak. Çünkü bu 3 hafta içinde iki farklı anakart da bozuldu. Ya evin elektrik düzeninde bir sorun var ya da powerda diye düşünüyorum. Ancak çok fazla seçenek var hepsine önlem de alamam ne yazık ki...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Brian Howard Clough -- 22 Şubat 2022; 15:30:40 >
  • Probleminiz ile ilgili yapabileceğiniz adımlar hakkında düşüncelerim:

-Topraklama yaptırmak (Sadece güvenliğiniz için faydası olur, arıza kaynağını çözmez)

-Kaçak akım rolesi taktırmak (Sadece güvenliğiniz için faydası olur arıza kaynağını önlemez)

-PSU değiştirmek (Aynı arıza farklı anakartlarda oluştuysa psu da problem olma ihtimalini değerlendirin)

-Akım korumalı priz taktırmak (Paranızı çöpe atmayın)

-UPS kullanmak (Şebeke kaynaklı problem için online tipde olanlar çözüm üretir)

-Voltaj regülatörü kullanmak (Tepkisi yavaş olacağı için aynı işi yapan online ups daha doğru bir tercih olur)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rafet32 -- 23 Şubat 2022; 8:9:42 >
  • rafet32 kullanıcısına yanıt

Önerileriniz için çok teşekkür ederim. Sanırım arıza çözümü için akılcı olanı PSU değiştirmek ve UPS almak.

Ancak UPS'de kafamı hem mali durum hem de gereken şeyler kapsamında kurcalayan şeyler var. Benim elektrik kesintisinde PC kullanımı gibi bir derdim yok. Sadece regüle edilmesi yeterli benim için. Online UPS'ler de oldukça pahalı.

Bu durumda regüle etme özelliği olan line interactive UPS daha çok mu işime yarar sizce?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Bildiğim kadarıyla line interaktif ups lerde şebekeyi filtreleme düzenleme özelliği yok. Sadece online tiplerde bu ozellik var.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam büyük ihtimalle psunun voltaj regülatöründe dalgalanma vardır. Bu yüzden yeni aldığın anakart 2 hafta içinde yavaş yavaş bozulmuş diye düşünüyorum. Topraklama da sıkıntı olabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi alikaanztrk -- 25 Şubat 2022; 10:48:10 >
  • Brian Howard Clough kullanıcısına yanıt

Kalitesiz ucuz ups'ler cihazlari bozuyor. Bizzat deneyimlendi bu durum. Ne taksak bozuluyordu.

Sebeke ile cihazlarin arasinda ucuz 600kva var idi -p...om- marka.

Bu sebeple ihtiyaciniz olmadigi surece ups kullanimi saglamayin.

Ayrica Ups kullaniyor iseniz enerji cikislarini coklamayin cihazlari direkt baglayin.

• yeappa kullanıcısına yanıt

ups çoğaltma takmak neden sakıncalıki.?

• İyi bir psu kullanıyorsanız evin akımı isterse 2 kat artıp düşsün yine bişey olmaz. PSU zarar görür ama anakart vs görmez. Psu nun olayı sadece kasaya güç vermek değil, güç dalgalanmalarında, farklı akımlarda kasayı korumaktır. Bence Psu'nuz sorunlu.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.