Şimdi Ara

İki tane soru (lenslerle alakalı)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
106
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • 1. 50 mm f 1.4 lens aldık diyelim. Bu lenste 50 mm ve f 3.5 ile çektiğimiz bir fotoğraf ile; 18 55 kit lenste 50 mm ve f 3.5 değerlerinde çektiğimiz fotoğrafların kalitesi, arka plan flulukları vb. aynı olmaz mı? Ayrıca diyaframı 1.4'te kullanmadıkça bu lensi almamızın ne anlamı kalıyor?

2. Sıfır 50 mm f 1.8 D mi alayım; yoksa ikinci el 50 mm f 1.4 D mi alayım? İkisinin fiyatları birbirine yakın.

• Lycosidae kullanıcısına yanıt
    Bilgim dahilinde cevaplayayım

1. Öncelikle 18-55mm kit lensle 50mm'de f/3.5'de fotoğraf çekemezsiniz çünkü o 18-55mm kit lenstir, 50mm'ye geldiğinde soluğu kesilir f/5'e kapanır Ama soruyu 18-55mm kit lensi 50mm'de f/5'de kullansak ve 50mm f/1.4 lensimizi de f/5'de kullansak arka plan fluluğu, çektiğimiz fotoğrafın kalitesi falanı filanı aynı olmaz mı şeklinde değiştirirsek şöyle cevaplayabiliriz;
    Evet arkaplan aynı derecede flu olur ancak çektiğimiz fotoğrafın kalitesi aynı olmayacak. Şöyle ki:
    a. Birisi prime lens (50mm f/1.4) diğeri zoom lens (18-55mm), yani optik eleman sayısı bakımından 50mm prime lensimiz daha avantajlı (ışık sensöre düşmeden önce ne kadar az cama çarparsa, yani ne kadar az kırılırsa o kadar iyidir)
    b. Optiklerin kendine özgü karakterleri var. Şöyle ki (atıyorum) 50mm f/1.4 lensimizde köşe bozulması daha azken 18-55 lensimizde daha fazla olabilir, veya tam tersi.
    Sonuç olarak çektiğimiz fotoğrafın arkaplanı aynı derecede flu olacak ancak çektiğimiz fotoğrafın kalitesi aynı olmayacaktır.

2. Şahsen Nikon ekosistemine uzağım, lenslerin performanslarını bilmiyorum pek fazla ancak madem fiyatlar yakın ben ikinci elde olsa f/1.4 modelini tercih ederdim. Açık diyafram iyidir bence.

Yanlışım varsa düzeltin lütfen, bilgim dahilinde yardımcı olmaya çalıştım. Kolay gelsin :)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Gövdeniz motorlu gövde mi ? D3***-D5**** serisi ise D serisi lensleri manuel focus kullanırsınız . Eğer gövdeniz motorlu ise 50mm 1.8D alın ikinci el olarak , sıfıra nazaran 100-150 lira daha uygun fiyatlar . 1.4D optik olarak çok üstün değil 1.8D'den . Ama 1.4G alırım derseniz kalite anlamında çok daha iyi olur . 2. el 700-750 lira civarına bulunabiliyor .
  • Yukarıda yazılanlara ek olarak aradaki fark şudur;

Aynı diyafram değeri için her iki lensin keskinliklerine bakın. (D5300 gövde seçimi yaptım.)

18-55 mm
    [simage]http://cdn.dxomark.com/dakdata/measures/NikonD5300/Result/DakResult/Nikkor_AF_S_DX_Nikkor_18_55mm_f35_56G_VR/MTF_v2/GLOBAL_PERC_MPix.png[/simage]

50mm 1.4G
    http://cdn.dxomark.com/dakdata/measures/NikonD5300/Result/DakResult/Nikkor_AF_S_Nikkor_50mm_f14G/MTF_v2/GLOBAL_PERC_MPix.png
    Saygılar....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kerosen -- 29 Haziran 2016; 21:10:15 >

• quote:

Orijinalden alıntı: alpernbugra

Yukarıda yazılanlara ek olarak aradaki fark şudur;

Aynı diyafram değeri için her iki lensin keskinliklerine bakın. (D5300 gövde seçimi yaptım.)

18-55 mm
    [simage]http://cdn.dxomark.com/dakdata/measures/NikonD5300/Result/DakResult/Nikkor_AF_S_DX_Nikkor_18_55mm_f35_56G_VR/MTF_v2/GLOBAL_PERC_MPix.png[/simage]

50mm 1.4G
    http://cdn.dxomark.com/dakdata/measures/NikonD5300/Result/DakResult/Nikkor_AF_S_Nikkor_50mm_f14G/MTF_v2/GLOBAL_PERC_MPix.png
    Saygılar....

Hocam grafiği yorumlayamadım.

• quote:

Orijinalden alıntı: CavaLieR-G

Gövdeniz motorlu gövde mi ? D3***-D5**** serisi ise D serisi lensleri manuel focus kullanırsınız . Eğer gövdeniz motorlu ise 50mm 1.8D alın ikinci el olarak , sıfıra nazaran 100-150 lira daha uygun fiyatlar . 1.4D optik olarak çok üstün değil 1.8D'den . Ama 1.4G alırım derseniz kalite anlamında çok daha iyi olur . 2. el 700-750 lira civarına bulunabiliyor .

Hocam haklısınız ama ben ikinci el fiyatlara baktığımda D ve G arasında çok az fiyat farkı var. Ama sıfır fiyatlara baktığımda 300-400 liraya yakın fark var. Bu durumda aklımda soru işareti oluşuyor. Sıfır fiyatı 1500 lira olan bir şeyi 800 liraya almak mı; yoksa sıfır fiyatı 1200 lira olan bir şeyi 800 liraya almak mı daha iyi?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Lycosidae

quote:

Orijinalden alıntı: CavaLieR-G

Gövdeniz motorlu gövde mi ? D3***-D5**** serisi ise D serisi lensleri manuel focus kullanırsınız . Eğer gövdeniz motorlu ise 50mm 1.8D alın ikinci el olarak , sıfıra nazaran 100-150 lira daha uygun fiyatlar . 1.4D optik olarak çok üstün değil 1.8D'den . Ama 1.4G alırım derseniz kalite anlamında çok daha iyi olur . 2. el 700-750 lira civarına bulunabiliyor .

Hocam haklısınız ama ben ikinci el fiyatlara baktığımda D ve G arasında çok az fiyat farkı var. Ama sıfır fiyatlara baktığımda 300-400 liraya yakın fark var. Bu durumda aklımda soru işareti oluşuyor. Sıfır fiyatı 1500 lira olan bir şeyi 800 liraya almak mı; yoksa sıfır fiyatı 1200 lira olan bir şeyi 800 liraya almak mı daha iyi?

1.4 diyaframda karar kıldıysanız kesinlikle 2. el 50m 1.4G almak mantıklı bana göre .

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    röle ile ilgili kısa bir soru
    10 yıl önce açıldı
    Kombi ile alakalı bir soru
    3 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Lycosidae kullanıcısına yanıt
    Hayır,

Öncelikle bokeh ve kalitesi için alan derinliği ilkesini iyi bilmek gerekiyor her şeyden önce. Ancak alan derinliği konusu anlatılırken sadece diyafram değeri, odak mesafesi ve nesneler arasındaki mesafe anlatılır. Ancak bunun haricinde diyafram bıçakları fazla olması, kullanılan optik (lens komple mekanizmaya verilen isimdir, mercekten yani camından bahsediyorum) kalitesi gibi unsurlar da önemlidir.

Ayrıca prime yani sabit odaklı lenslerde ( 35mm / 50mm veya 100mm gibi yani 18-55 değil, 18-135, 18-105, veya 17-50 gibi değil) görece zoom lenslere göre hemen her açıdan daha fazla performans alırsınız. Dolayısı ile 18-55 'de 18mm de f/3,5 de çektiğiniz fotoğraf ile 50mm 1.4 veya 1.8 de f/3,5 da çektiğiniz fotoğraflardaki aynı mesafede olasa bile bokeh kaliteleri aynı olmaz.

Buraya bir düzeltme - ilave yapmak istiyorum;
    18-55 üzerinden örnekleme yapacaksak, aynı mesafe ve aynı koşullarda 50mm ile kıyaslayacak olursak elbette 18mm odak ile 50mm odak aynı sonuçları vermez. Değerlendirmek için 18-55mm de 50mm de denemek lazım. Bu kit lensler en düşük bu odak mesafesinde f/5,6 değeri verir. Dolayısı ile 50mm prime lenste de f/5,6 da çekmek lazım. Açıkçası tam olarak nasıl bir farklılık elde edilir denemek lazım. Bunu yarın müsait olursam denemeye çalışırım. (17-50 - 50mm ve 18-200 mm lesnlerim var. Açıkçası ben böyle bir test yapmadım, merak da etmedim. Birbirine yakın sonuçlar da verebilir)

Ancak daha düşük diyaframda belirgin farklılıklar verecektir.

Keskinlik konusu ise daha farklı bir konu. Bu mm den (yani odak mesafesi) bağımsız olarak optik kalitesi ile alakalı bir durum. Burada da her lens aynı diyaframda aynı keskinliği vermeyebilir. Her lens için hangi diyaframda nasıl tepkiler verdiği arkadaşların verdiği gibi uygun ve eşit koşullarda yapılan testlerde ortaya çıkacaktır. Bütün bunlara kullandığınız gövde de hatırı sayılır oranda etki edecektir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi X Files -- 30 Haziran 2016; 0:32:24 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Lycosidae

quote:

Orijinalden alıntı: alpernbugra

Yukarıda yazılanlara ek olarak aradaki fark şudur;

18-55 mm

50mm 1.4G
    Saygılar....

Hocam grafiği yorumlayamadım.

Her iki lenstede bulunan f/5.6 değeri için inceleme yapalım, yeşil bölgeler keskin görüntüyü kırmızı olanlarsa yeterince keskin olmayan görüntüyü temsil ediyor grafikte. Grafiğe bakarsanız bu değerde 50 mm prime lensin çok daha keskin olduğunu görürsünüz.

Zoom lenslerinde sabit odaklı lenslerinde kendine has avantajları var. Üst sınıf bir zoom lens ile alt sınıf bir sabit lensi kıyaslamadığınız sürece sabit lensler genel olarak daha keskin görüntü verirler ve daha açık diyafram değerlerinde kullanılabilirler.

Saygılar....

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.