Şimdi Ara

İkinci elde nedir bu boya takıntısı? (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
76
Cevap
0
Favori
8.400
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Arabalarla çok "iç içe" olan birisinden duyduğum bir laftı ve beni çok şaşırtmıştı. Arabanın neyi olursa olsun ister içi paramparça olsun, ister baskı balata, motor bitik olsun kaportada boya olmasın da yeter. Boyasız her türlü arabayı alırım diyordu. Tabi alış amacı farklıydı ama genel zihniyeti özetleyen bir sözdü bu.

Bütün mekanik arızalar giderilir ama kaporta ilk günkü haline dönmez derler...
  • ''boya takıntısı olan aramasın'' diyenler kendilerini çok akıllı zanneden üçkağıtçılardır! aklı sıra önü,arkası,sağı,solu boyalı aracı kakalayacak! arkadaş bir adam araç alırken neye bakar?aracın mekaniğine,içinin hor kullanılıp kullanılmadığına,kaportanın orjinalliğine vs vs.öyle bir yazıyorlar ki sanki boya olup olmadığına bakmak abesmiş gibi!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nirvana333 -- 14 Nisan 2012; 15:09:10 >
  • Bütün suç devlette.

Sigorta expertizleri devletin adamı olacak. Ama sigortadan dönen para ile çalışacak. Devlet sadece sağlık güvencesini sağlayacak. Devlet memuru olduğu için en ufak hatası işine mâl olacak. Rüşvet olaylarını önlemek amaçlı.

Amerikadaki gibi yapılabilir... Hatta biraz daha mantıklı olanı;

Adamlar arabayı koyuyor basıyor presi. Camlar sağlam, kapılar sağlam ama presleniyor çöp oluyor komple.

Karoser, kaporta aksamı gibi aracın güvenliğini, kalitesini etkileyen şeylerde pres yapılacak. Keza hasar gören, kullanılamayacak parçalar da öyle.
    Arabanın sol tarafı komple hasarlı ise, kapıları da büyük hasar almış ise o aracın sol kapıları da preslenmeli. Sağ tarafının kapıları komple sökülüp çıkma olarak satılabilir.
    Amortisör gibi, disk, balata gibi kullanılan zamanla eskiyen parçalar da preslenmeli. Hurda olmalı. Her ne kadar sağlam olsa da. Ya da amortisörler belli bir testten geçebilir.
    Araba motor kısmından alev alıyor ama arka tarafı sağlam oluyor. perte çıkmıyor ya da çıksa da motorun bazı parçaları kullanılıyor. O durumda motor da preslenmeli, kullanılmamalı, bagaj kapağı, kapılar sağlam ise kullanılmalı. Camlar da öyle. Camlar sağlam ise iyi bir camcı kırmadan söküp başka araçlarda kullanılabilir.
    Zaten bir çok aracın yedek parçası da yurt dışından geliyor. Cari açık yaratıyor. Pert araç toplansa da alıcıyı üzüyor, pek bir anlamı kalmıyor. Böylelikle araçların yedek parça ihtiyaçları da karşılanabilir.

Böyle bir sistem için yasalar, kurallar, büyük bir depo, özenli çalışma, iyi bir sistem ve en önemlisi yatırım gerekiyor. Ama zaman içinde bu yatırım kendini amorti eder.

• boyalı araba alırım, değişeni olan araba alırım. niye almayım? bu boya psikolojisi benim işime geliyor aslında. normalinden 3-4 bin aşağı almış oluyorum arabayı. neticede sıfır araba almıyorum adı üstünde ikinci el. insanlar kullanmak için alıyorlar arabaları ve kullanırken kaza yapıyorlar. neyapsın? boyatmadanmı binsin kapı sacının biri çökük ön tampon kırık, kaput yamukmu gezsin? boyatacak tabiki. hatta düzeltilmiş parça yerine değişmiş parçayı tercih ederim. eskisi gibi ustamı kaldı memlekette parçaları orjinali gibi düzeltecek?

arabanın motorunda şanzumanında yürüyen aksamında ve alt şaselerinde sorun olmasın gerisi teferruat.

çoğu kişi fanatikliğe çevirmiş olayı. geçen biri araç ilanıma mesaj atmış; 'çok titiz alıcıyım, arabanızda boya değişen varmı, temiz araç almak istiyorum' cümle aynen bu. titiz alıcıysan sor bakalım motor üflüyormu, şanzımanda vuruntu varmı, alt takım nasıl, amortisörler ne durumda, disklerin yenimi, elektrik aksamında sorun varmı, vs vs.

arabanın aynasından direksiyon ayarına kadar elektrikli, adam boya soruyor. arabada gram boya olmasın, elektrikli aynalar katlanmasın, arka perde inip kalkmasın, koltuk hafızası çalışmasın, el gazı görevini yapmasın, far yıkaması çalışmasın? arabayı kullanırken bunlarımı kullanıyor insanlar yoksa boyasınımı? çok saçma!!

• quote:

Orijinalden alıntı: Nirvana333

''boya takıntısı olan aramasın'' diyenler kendilerini çok akıllı zanneden üçkağıtçılardır! aklı sıra önü,arkası,sağı,solu boyalı aracı kakalayacak! arkadaş bir adam araç alırken neye bakar?aracın mekaniğine,içinin hor kullanılıp kullanılmadığına,kaportanın orjinalliğine vs vs.öyle bir yazıyorlar ki sanki boya olup olmadığına bakmak abesmiş gibi!

boya olup olmadığına bakmak abes değil tabiki. ama sırf boya var diye servis bakımlı arabayı almayıp, hor kullanılmış ama satışa çıkmadan önce detaylı temizlenmiş ama birçok sorunu olan arabayı almak daha abes bence..
  • quote:

Orijinalden alıntı: TEZ_TEX

quote:

''boya takıntısı olan aramasın'' diyenler kendilerini çok akıllı zanneden üçkağıtçılardır! aklı sıra önü,arkası,sağı,solu boyalı aracı kakalayacak! arkadaş bir adam araç alırken neye bakar?aracın mekaniğine,içinin hor kullanılıp kullanılmadığına,kaportanın orjinalliğine vs vs.öyle bir yazıyorlar ki sanki boya olup olmadığına bakmak abesmiş gibi!

boya olup olmadığına bakmak abes değil tabiki. ama sırf boya var diye servis bakımlı arabayı almayıp, hor kullanılmış ama satışa çıkmadan önce detaylı temizlenmiş ama birçok sorunu olan arabayı almak daha abes bence..

kardeşime 2.el 25000 civarı hb araç bakıyoruz.tabiki boyasız olsa iyi olur ama bir iki parça tampon,çamurluk gibi buna razıyız anlatabildim mi? benim kızdığım ''2 parça boyası var gel bak göster içine sinerse al ''demeyip te ''boya var ona göre,boyasız araç olmaz'' tarzı yaklaşım içinde olanlar.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: TEZ_TEX

quote:

kardeşime 2.el 25000 civarı hb araç bakıyoruz.tabiki boyasız olsa iyi olur ama bir iki parça tampon,çamurluk gibi buna razıyız anlatabildim mi? benim kızdığım ''2 parça boyası var gel bak göster içine sinerse al ''demeyip te ''boya var ona göre,boyasız araç olmaz'' tarzı yaklaşım içinde olanlar.

bu cümle aracın yaşıyla çok alakalı bence. 15 yaşındaki arabada boya soran insanlara sinir oluyorum :)

zaten boya yoksa ilanın ilk cümlesi KAZA YOK BOYA YOK SIFIR KOKUSU ÜZERİNDE oluyor. 5 yaşında da olsa 15 yaşında da olsa aynı cümle. bir iki yıllık arabalarda zaten dediğiniz gibi boya olmasa çok daha iyi olur..

• Konuyu hortlatmış olayım arabada değişen ve boyalı olması durumunda satışı-alışı insanların güvenilir olması ile muazzam alakalı. aracın şunu şunu var deyip bakmaya gittiğinizde neler neler görüyorsunuz. arabasında bir parça boya olduğunu iddia eden insanların arabasında 4-5 parça boya, değişmeler vs. Arabanızı saterken açıkça yazacaksınız şunlar değişen, şu parçalar boyalı. mümkünse bu olayın ispetını yapmanız güvenirliğinizi had safhaya çıkaracaktır. araba almak için uğraştığım şu süreçte 3-5 parça boya taklalara döndü, nokta boyasız denen araçlar önden ağır kazalı çıktı.

Sonuç olarak piyasada bu kadar vicdan, onur yoksunu insan var olduğu için alıcılarda değişen-boya takıntısı olması normal. artık çevremde, bildiğim tanıdığım insanların arabalarına bakıyorum. En azından değişenin, boyanın nedenini biliyor olacağım. Yalanlar yüzünden kilometrelerce yolu nafile tepmekten bıktım
    Ha bir de pazarlık yaparken dediklerinin dışında bir şey çıkması durumunda expertiz ücretini ödeme cesaretlerinin olup olmadığını soruyorum araç satıcılarına. kendine-aracına güvenen dürüst insanlar düşünmeden kabul ediyor. (gerçi böyle iki insan ile muhattap oldum. biri ile fiyatta anlaşamadık, diğeri ise benden önce arayan kişi almaz ise görüşelim dedi).

araçta hata-boya olur da insan da olunca mide bulandırıyor...

• quote:

Orijinalden alıntı: Bulentozturk

Aranıza yenı katıldım bende bu olaydan dolayı muzdaripim sizin adlandırmanızla boya takıntısı olan genc bır vatandasım(23 yaş) afedersiniz kıcımı yırtarak bırıktırdıgım hayalını kurdugum ılk aracımı almak ıcın kollarımı sıvadım 3 -4 ay gectı hala alamadım genclıgımden oturu sorumsuzda bır bireyim alırken boyayı sorun edecegımı hıc dusunmezdım fakat basımdan gecen bır kac olaydan sonra ne iştah ne heves kaldı bu konuda herneyse adanada ikamet etmekteyım internette buldugum istanbulda olan değişensiz boyasız tertemiz(iddia edilen) ford focus titanıum 2010 araç sahıbını bır hevesle telefon ile aradım ve galerıcı oldugunu soyledı sorun degıldı konustuk anlastık ucak bıletımı aldım (200 tl) ıstanbul bılmedıgım bır sehır oldugu ıcın bınbır zorlukla beyfendının subesını buldum araca bındım beklentılerımı tam olarak karsılamasada ıkıncı el aractır sonucta dıyerek bır ford servısıne goturmek ıstedım bir expertiz yaptırdık ve sonuc olarak araç pert cıktı (200tl expertize verdım + 50 tl benzın) ve buyuk bır hüsranla donus bıletımı aldım (300tl) kıcıma bakarak adanaya dondum ve bu basımdan gecen sadece 5 saatlık bır macera bunun gıbı tahmın edersınızkı 3-4 ay boyunca maddı ve manevı sıkıntı yasadıgım bır cok olay gectı basımdan bu sekılde hesap yaparsak 750tl bayıldım sadece 1 olayda sonuca gelıcek olursak o kadar hesabını yaptık bu zamana kadar harcadıgım parayı ustune eklesem belkı sıfırını alırdım hadı parayı gectık umurumda dııl gencım ısım gucum var allahın ıznıyle calısır kazanır daha da ıyısını almak nasıp olur ama ömrümden ömür gitti arabalardan tiksindim manevi olarak gerçektende yordu bu olaylar ayrıca ınsanların bu kdr umarsız olması benı cıldırttı gercekten bu kadar ıhtıyacları var ise adam akıllı soylesın masraf ettıgım o kadar parayıda fıyatının ustune eklıyıp ona vereyım sorun aracın boyası değişeni v.s v.s diil zoruma giden bu kadar şerefsizlik yapılması üç kuruş için bu kadar insanlıktan çıkılması pert olsn 35 e alırım 32 ye satarım 3000 tlye 1 sene bınerım en azından dokunmaz dürüst olsun samimi olsun içten olsun aldıgı parada helali hoş olsun.
    ... hort çıktı...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kimiferhat -- 4 Ağustos 2012; 1:54:36 >

• Bu sorunun cevabı sadece 'Güven sıkıntısı'.
  • Boya takintisi diye birsey yok aslinda olay su bence...

Sonucta alici alacagi malda bir bahaneyle fiyat kirmak istiyor ve bu amacla hReket ediyor... Eee adamlar motor, yuruyen aksam,sanziman elektronik aksam gibi daha teknik bilgi isteyen konulardan anlamadiklari icin akillari sira anladiklari tek nokta kaporta oluyor ve basliyor "degisen-boya" muhabbeti...

Allah askina simdi herkes elini vicdanina koysun ve cevaplasin. Iki arac var karsimizda, ayni kmde. Birinci aracin on tamponu, arka sol kapisi ve arka sag stop lambasi degismis olsun ama adam karsiniza kagidiyla kuregiyle butun bakimlarin serviste en iyi sekilde km si km sine yapildigini ispat ediyor. Digerinin ise hicbir boyasi degiseni yok, galeriden ciktigi gibi ama bakim namina hicbir bilgi belge yok... Hangisini alirsiniz... Degiseni olmayan derseniz sunu hayirlatayim degisen kapi-tampon ..vs yolda birakmaz ama sanziman veya motor arizasi cikaran bir aracin kaportasinda rotus bile olmasada yolda birakir, ve tahmini olarak kol gibi masraf cikarir...

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• 2 parca degisen + 4 parca boyali olsa 50 binlik aracta en az %10-20 arasi deger kaybi oluyor.

İscilik temiz ve aracta baska birsey yoksa alinir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bence önce 1-şasi direkler ve tavan 2-motor çünkü en kötü 5bin,şanzuman mekanik bunlar tamamsa boya değişen fiyat kırmanın tam türkçesi.
  • Fiyatı uygun olduktan sonra bence her araç değerlendirilebilir.
  • boyası ve tum parcaları orıjınal tempra var elımde. kaput ve tavanda gunes yanıkları var. babam yazın boyatmak ıstıyor komple arabayı yanı temızlık boyası. kahvede adamın biri "bana böyle ver arabayı 25e" dedi. boyatıcaz biz diyincede " o zaman 10 lira vermem" dedi. çok mantıklı bulduk ve vazgeçtik üstün zeka adam beeee
  • Sırf saçma sapan teamüller ve geleneksel takıntılar yüzünden vernik soyulması olan aracımın kaputunu boyatamıyorum. Alacak olan adam boyası adeta verniksiz ve güneş yanığı olan araçları orjinal diye daha çok istiyor. Yok böyle garabet! Avrupa'da bilakis daha değerli oluyor böyle tertemiz restorasyon görmüş boyalar. Bizde neden böyle beyler, neden ters işliyor herşey?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.