Şimdi Ara

İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
2.961
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Günümüzde büyük öneme sahip iklimlendirme ve soğutma alanında ilgili sistemlerin tasarım ve fonksiyonlarını gerçekleştirmek, bu sistemlerin kurulması, işletilmesi, bakım ve onarımı konularında geniş teknik hizmet vermek üzere nitelikli ara eleman yetiştirmeyi amaçlayan bir ön lisans programıdır. Bu amaçla modern teknolojik bilgilerle donatılmış, gelişen teknolojiyi izleyip çalışmalarında uygulayabilecek kaliteli ara teknik elemanlar yetiştirilmektedir. Mezunlar, iklimlendirme-soğutma ve havalandırma konusunda üretim yapan büyük ve orta ölçekli işletmelerde ara teknik personel, ara kademe yöneticisi, servis teknikeri olarak görev yapabilmektedirler.

Bir İklimlendirme ve Soğutma Tekniker'inin arızalı teçhizatın tamiri üzerinde etkili olması kadar, çeşitli iklimlendirme ve soğutma sistemlerinin tasarım ve fonksiyonunu tam olarak anlaması da şarttır. Tekniker, görevleri süresince iklimlendirme ve soğutma mühendisliği ve üretimin çeşitli seviyelerinde görevli kişilerle birlikte ve işbirliği halinde çalışacaktır.

PROGRAMIN AMACI

İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi Programı, ısıtma, soğutma ve havalandırma sistemlerinin kurulması, imali ve çalıştırılması alanında görev yapacak ara insan gücünü yetiştirmektir. İklimlendirme-soğutma teknikerleri kamu kuruluşlarına veya özel kuruluşlara ait fabrika veya imalathanelerde, soğuk hava depolarında çalışabilirler veya özel servisleri açabilirler.

Öğretim Türü
    Örgün Öğretim
    İkinci Öğretim

Öğrenci Alınan Meslek Lisesi Dalları
    Sıhhi Tesisat, Sıhhi Tesisat- Kalorifercilik-Isıtma,Soğutma ve İklimlendirme,Tesisat Teknolojisi (Isıtma Doğalgaz), Tesisat Teknolojisi (Isıtma ve Tesisat) Tesisat Teknolojisi (Isıtma ve Sıhhi Tesisat), İklimlendirme-Soğutma Tesisat Teknolojisi

Eğitim İçeriği
    · Soğutma Teknolojileri, Mesleki Matematik ve Bilgisayar Dersleri
    · Atölye ve Soğutma Servis İşlemleri
    · İklimlendirme Soğutma Elektriği
    · Soğutma İlkeleri
    · İklimlendirme Esasları
    · Ticari Soğutma Sistemleri
    · İklimlendirme Soğutma Laboratuarı
    · İklimlendirme Sistemleri
    · Otomatik Kontrol
    · Soğutma Sistem Tasarımı
    · Koruyucu Bakım ve Arıza
    · Havalandırma Sistemleri
    · Sistem Analizi ve Tasarımı
    · Enerji Yönetimi, İç Hava Kalitesi
    · Doğalgaz Tesisatı
    · Kalite, Güvence ve Standartlar
    · İşletme Yönetimi, Genel ve Teknik İletişim

Eğitim Ve Öğretim Yöntemleri:
    Programda eğitim ve öğretim; teorik, uygulama, proje ve laboratuar çalışmaları şeklinde sürdürülmektedir.

Sınav Ve Değerlendirme Yöntemleri:
    Dersin niteliğine göre değişmek kaydıyla, sınavlar yazılı, sözlü, ödev, proje yada laboratuar çalışması şeklinde yapılmakta ve değerlendirilmektedir.

Dikey Geçiş Yapılabilen Fakülte/Bölüm:
    Ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları taktirde,

· Makine mühendisliği,

· Tesisat Öğretmenliği
    Lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.

Tekniker olarak çalışan kişi isterse soğutma, iklimlendirme, ısıtma alanlarından birinde uzmanlaşabilir. Ayrıca, işyerinde idareci konuma yükselebilir.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
    Soğutma kompresörü ve yardımcı elemanları, Evaporatör ve yardımcı elemanları, Kondenser ve yardımcı elemanları, Akışkan kontrol cihazları, Vakum pompası, Şarj silindiri, Basınç manifoldları, Su soğutma kuleleri, Elektriksel ölçme aletleri, Oksi-asetilen kaynak seti, Bakır boru bağlantı aletleri, Bakır boru şekillendirme aletleri, Termostatlar, Hava hızı ölçüm cihazları, Hava kanalı yapımında kullanılan aletler, Bilgisayar ve ilgili yazılımlar.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
    iklimlendirme ve soğutma teknolojisi teknikeri olmak isteyenlerin; Fen bilimine, özellikle fiziğe ilgili ve bu konuda başarılı, Elleri ve gözleri sağlam, bunları eşgüdümle kullanabilen, Bedence güçlü ve dayanıklı, Mekanik ilişkileri ve şekil ilişkilerini algılayabilen, Tasarım ve çizim yeteneğine sahip kimseler olmaları gerekir.

MEZUNLARIN KAZANDIKLARI ÜNVAN VE YAPTIKLARI İŞLER
    İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi Programını bitirenlere "İklimlendirme-Soğutma Teknikeri" ünvanı verilir. İklimlendirme-soğutma teknikeri makine mühendisinin gözetimi ve yönetimi altında binaları ısıtma, soğutma ve havalandırma sistemlerinin yapımı, kurulması ve çalıştırılması için planlanan işleri yürütür; motorları monte eder, boruları döşer, sistemin bakımı ve onarımını yapar.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
    İklimlendirme ve soğutma teknikerleri çeşitli tesislerdeki soğutma ve havalandırma sistemlerinin işletilmesi, bakım ve kontrolü gibi hizmetleri görmek üzere kamu ve özel sektör kuruluşlarında görev alabilirler.
    Ülkemizin iklim yönünden farklılıklar göstermesi nedeniyle hem ısıtma, hem de soğutma cihazlarına, tarım ülkesi olması nedeniyle soğuk hava depolarına ihtiyaç her gün daha da artmaktadır. Bu nedenle, 100 m2´ye kadar olan tesislerde bunları projelendirecek, kuracak, çalıştıracak ve bakımını yapacak teknik personele hem özel, hem de kamu kesiminde gereksinim olmaktadır.
    Kendi işyerini açabilmeleri çalışma alanlarını genişletmektedir.
    iklimlendirme ve soğutma teknikerleri kapalı yerlerde, soğuk ve sıcak ortamlarda görev yaparlar. Çalışırken yüksek yerlere çıkmaları gerekebilir. iklimlendirme ve soğutma teknikerleri işçilerle, gerektiğinde makine mühendisleri ve işverenle iletişim halinde çalışırlar.

EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ EĞİTİM SÜRESİNCE
    Eğitim süresi boyunca staj dönemleri hariç herhangi bir kazanç söz konusu değildir. Öğrenci staj döneminde işverenin belirleyeceği bir miktarda ücret alabilir. Öğrencilik süresince çeşitli kamu ve özel kurum ve kuruluşlardan burs, kredi, harç alınabilir. Bunlar karşılıklı (geri ödemeli) veya karşılıksız olabilmektedir.

EĞİTİM SONRASI
    Eğitim sonrası kazanç çalışılan sektör ve işletmeye göre değişebilmektedir. Kamu sektöründe derece, kıdem ve işyerindeki statüye göre değişmektedir. Özel sektörde ise net asgari ücretin 2 katı civarında ücretle başlayıp yetenek ve deneyimine göre daha da yükselebilmektedir. Kendi işyerini açan teknikerlerin kazancı da çalışma durumuna göre değişmektedir.dir.

EĞİTİM SONUNDA ALINAN BELGE-DİPLOMA VE UNVAN
    Eğitimini başarı ile tamamlayanlara " İklimlendirme- Soğutma Teknolojisi" Ön Lisans Diploması" ve "İklimlendirme- Soğutma Teknolojisi Teknikeri" unvanı verilir.

BENZER MESLEKLER
    Soğutma ve havalandırma teknisyeni, Soğutma sistemi operatörü, Isıtma ve havalandırma cihazı operatörü, İklimlendirme soğutma teknisyeni.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tastarakay -- 1 Ağustos 2015; 9:59:51 >
    < Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >

• yani evlere gidip klimamı takıyorlar anlamadım?
  • "Özel sektörde ise net asgari ücretin 2 katı civarında ücretle başlayıp....."

(Başlayamadı)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mc klima ustası serkan

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Benim bir zamanlar teknisyenlik yaptigim firma vardi marka chiller idi.Sogutmada calisanlar genelde 4 yilda 3 bin lira maas aliyodu.Ben sogutmaya bakmiyodum.Yani bu meslek saglam onu demeye calisiyorum.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • defansın bel kemiği kullanıcısına yanıt

8 yıl sonra edit :)

Sektöre başladığımda asgari ücretin 1 tık üstünde başladım. 6 ay sonra asgari ücretin net 2 katı üstündeydi.

10 yıl sonra ise asgari ücretin net 2.5 katı üstünde çalışıyoruz. (OFİS ÇALIŞANLARI İÇİN)

Sahada çalışan soğutma ustalarının maaşları ise 2023 yılı fiyatı (chiller gibi cihazlara bakanlar): Net 40.000 - 50.000 TL arasında. 35.000 e çalışana denk gelmedim.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Isıtma/Soğutma Sistemi Tavsiyesi
    10 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.