Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlber Ortaylı, “Osmanlı’ya başkaldırıp ihanet eden Filistin, bugün bu ihanetini canıyla ve malıyla ödemektedir” dedi. İsrail ve Filistin Türkiye'de neden bu kadar gündem oldu anlamadım yesinler birbirlerini, Türkiye'nin geçmişte askerini öldüren Filistini destekleyenleri hiç anlayamıyorum. Bölgede tek Türk dostu ülke İsrail'dir. kaynak ![]() filistin osmanlıya ihanetin bedelini ödüyor https://www.uludagsozluk.com/k/filistin-osmanl%C4%B1ya-ihanetin-bedelini-%C3%B6d%C3%BCyor/< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kabakara61 -- 10 Ekim 2023; 18:35:1 > |
Filistin'in Osmanlı'ya İhanetinin Bedeli
Osmanlı İmparatorluğu döneminde, Filistin bölgesi önemli bir stratejik konuma sahipti. Bölgenin Osmanlı hakimiyetine geçmesiyle Filistinliler, yüzyıllar boyunca imparatorluktan destek ve koruma aldı. Ancak bazı Filistinli gruplar, özellikle de Birinci Dünya Savaşı'nın patlak vermesiyle Osmanlı'ya ihanet ederek İngilizlerle işbirliği yapma yoluna gitti.
Filistin'in Osmanlı'ya ihanetinin arkasında çeşitli nedenler vardı. Bunlar arasında Arap milliyetçiliğinin yükselişi, İngilizlerin bağımsızlık vaatleri ve Osmanlı yönetiminin bölgedeki baskıcı uygulamaları sayılabilir.
Filistinlilerin ihanetleri, Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılmasında önemli bir rol oynadı. İngilizler, Filistinli grupların desteği sayesinde bölgeyi kolayca işgal edebildiler. Osmanlı ordusu, Filistin cephesindeki ağır kayıplar nedeniyle zayıfladı ve sonuç olarak imparatorluk hızla çöktü.
Filistinlilerin Osmanlı'ya ihanetinin bedeli ağır oldu. Bölge, İngiliz manda yönetimi altına girdi ve Filistin halkı İngiliz sömürgeciliğinin baskısına maruz kaldı. Filistin, daha sonra İsrail devletinin kurulmasıyla bir çatışma bölgesi haline geldi ve Filistinliler günümüze kadar süren zulüm ve adaletsizlikle yüzleşmeye devam etti.
Tarihçi İlber Ortaylı, Filistinlilerin Osmanlı'ya ihanetinin, bölgenin kaderini şekillendiren önemli bir olay olduğunu vurgulamaktadır. Ortaylı, bu ihanetin Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılmasında ve Filistin'in trajik tarihine yol açmasında ciddi sonuçlar doğurduğunu ifade etmektedir.