Şimdi Ara

İlk 5000'e girerseniz TIP mı yazarsınız MÜHENDİSLİK mi ? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
361
Cevap
5
Favori
20.135
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Kişiden kişiye değişir bu sorunun cevabı. Bana göre ilk 5.000 içerisine girebilecek kapasiteye sahip birisi kendini daha da geliştirebilecek , kendini daha çok insanlara gösterebilecek/tanıtabilecek bir meslek seçmeli. Yanlış anlaşılmasın bu sadece mühendislik için değil matematik, Fizik veya Kimya gibi alanlarda gayet olabilir. Fakat bazı arkadaşlarda der; ''Benim sıralamam 5.000 sağlık alanında bir meslek seçerek insanlara daha çok yardımcı olabilirim'' der bende haklısın derim sonuçta herkesin düşüncesi bir olamaz bana göre tıp dışında bir meslek doğru karar olur ilk 5.000'e başka birisi için ise sağlık alanında bir meslek olur.

Not: Tekrar söylüyorum Tıpçılar fazla üzerime gelmesin(Bu arada tıpı yeni kazananlarada hayırlı uğurlu olsun, inşallah üniversite hayatlarında da başarılarının devamı olur/Darısı başıma) ben sadece kendi fikirlerimi söyledim tıpı seçen arkadaşları tabikide yadırgamıyorum hatta mutlu iseniz iyiki seçmişsiniz bölümü.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Reo* -- 8 Eylül 2013; 22:48:17 >

• quote:

Orijinalden alıntı: exali

Evet boğaziçi inşaattayım.

Daha başlamadım başlayınca anlatırım. Şu an tek bildiğim boğaziçinde proficiency(hazırlık geçme) sınavının zor olduğu (sınavın ikinci bölümüne girmedim başım ağrıdı yani o derece )

Tabi niye mutlusun diye soracak olursan bilmiyorum ama insan benim gibi son dakikada tercih değiştirirse anlıyor. Tercih başlayana kadar tıp isterdim ama tercihlerde fikrim değişti. Bitime 10 dk kala boğaziçi inşaatı üste aldım İyi ki almışım diyorum, tıp şu an bana çok uzak ve karamsar geliyor. Ama tabiki bu işin ehli olan, yıllarını vermiş adamlara sorarsan daha iyi olur; sonuç olarak ben de yeni başladım fazla bir şey bilmiyorum.

ben de 15 dk kala değiştirdim . odtü yerine itü yazdım .kaderini ve tüm hayatını 10 dk içerisinde değiştirebilmek gerçekten cesaret isteyen birşey .

• quote:

Orijinalden alıntı: sırmasaçlıbaları

quote:

Orijinalden alıntı: exali

Evet boğaziçi inşaattayım.

Daha başlamadım başlayınca anlatırım. Şu an tek bildiğim boğaziçinde proficiency(hazırlık geçme) sınavının zor olduğu (sınavın ikinci bölümüne girmedim başım ağrıdı yani o derece )

Tabi niye mutlusun diye soracak olursan bilmiyorum ama insan benim gibi son dakikada tercih değiştirirse anlıyor. Tercih başlayana kadar tıp isterdim ama tercihlerde fikrim değişti. Bitime 10 dk kala boğaziçi inşaatı üste aldım İyi ki almışım diyorum, tıp şu an bana çok uzak ve karamsar geliyor. Ama tabiki bu işin ehli olan, yıllarını vermiş adamlara sorarsan daha iyi olur; sonuç olarak ben de yeni başladım fazla bir şey bilmiyorum.

ben de 15 dk kala değiştirdim . odtü yerine itü yazdım .kaderini ve tüm hayatını 10 dk içerisinde değiştirebilmek gerçekten cesaret isteyen birşey .

İşte eğitim sisteminin ne kadar rezil bir sistem olduğunun göstergesidir. Bir tercihle bir sınavla hayatımız belirleniyor :(

• quote:

Orijinalden alıntı: harunyasr

tıp neden ölüyor hocam. şu anda en garanti meslek o değil mi ?

kontenjanlara abandılar 12bin kontenjan var doktor sayısını artırıp vasfını düşürüyorlar eskiden ilk 5bin'in girdiği tıp şimdi 15binde belki daha da az.Şimdi garanti meslek gibi görünebilir ama 6 sene sonra garanti değil böyle giderse.
  • quote:

Orijinalden alıntı: harunyasr

Edit: Nedeniyle birlikte yazarsanız sevinirim

hedeflerın ve hayallerın nereyse orayı yaz.sonra nereyı yazarsan cok pısman olursun unutma bır okul 4yıldır bır meslek 40yılını alır ınsanın.
    hedeflerınde elktronık aletlerle yazılımlarla metaryallerlerle urasmak ve projeler cızmek ıstıyorsan muhendıslık

eger ınsanları ıglestırmek ve bunun ıcın karsılasacagın en az 6sene boyunca gorecegın tum zorluklara sıkılmadan gogus gerebılecegını ve ınsanlardan hayır duası almak ıstıyosan bır ınsanı ıglestırınce mutlu olucagını dusunuyorsan tıp yaz.

para konusuna gelınce sakın tercıhını buna gore belırleme dırek para muhabbetı acanlarıda kaeleye alma onlar gıdıp okumayacak sen gıdıp okuyacaksın orayı o puanları alınca zaten ıyı bır okula gıdecegın ıcın yıne ıyı bır ıs hayatın ve maddı durumun olacak bunu kafandan cıkarma...

• quote:

Orijinalden alıntı: engmen

mühendislik tabiki odtü itü gibi okulu bitiren adam zaten 2 3 sene içinde doktoru sollar maaş konusunda

genel olarak soyleyebılırsın bunu ama hepsı ıcın soylemesın :)
  • Tıp yazardım, dolgun maaş + mesleğin karizması + insan vücudunun öğrenmenin zevki.

Diğer yanda ise odtü, boğaziçinde krallar gibi mühendislik okuyup mezun olunca 1.500 tl ye sürünmek var.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Perfect Insanity

Tıp yazardım, dolgun maaş + mesleğin karizması + insan vücudunun öğrenmenin zevki.

Diğer yanda ise odtü, boğaziçinde krallar gibi mühendislik okuyup mezun olunca 1.500 tl ye sürünmek var.

suanda odtu boun ve ıtuden meuzn cevremdekı tnaıdıklarımdan 1.5 alan gormedım ben bu yorumları gecın bu ornekler tıpdada var muhdede para ıle ego tatmınıyle meslek seccımı yapılmaz
  • quote:

Orijinalden alıntı: masa70

quote:

Orijinalden alıntı: Perfect Insanity

Tıp yazardım, dolgun maaş + mesleğin karizması + insan vücudunun öğrenmenin zevki.

suanda odtu boun ve ıtuden meuzn cevremdekı tnaıdıklarımdan 1.5 alan gormedım ben bu yorumları gecın bu ornekler tıpdada var muhdede para ıle ego tatmınıyle meslek seccımı yapılmaz

Sadece çevremde gördüklerimi söylüyorum hocam, zaten konunun başlığı istediğinizi mesleğe girme şansınız var, hangisine girersiniz anlamında; elbette böyle bir sıralamaya sahip adam tutup da tıp veya çok sağlam üniversitelerde mühendislik dışında başka meslek seçmeyecektir.

He benim girme olanağım yok, ama böyle bir sonuç gelse tıp yazardım.

• MÜHENDİSLİK!!!!!
    ŞİMDİKİ AKLIM OLSA OHOOOO

• < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Dr faruk

MÜHENDİSLİK!!!!!
    ŞİMDİKİ AKLIM OLSA OHOOOO

Ulan faruk asdfg

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • bana ters geliyor 6 sene okuyacaksin o kadar zor bi bolumde sonra tus uzman olayim diye ugrasicaksin o yaştan sonra kendim icin söylüyorum hastane hasta ortamini hic sevmem mühendislik yazar sevdiğim isi yaparim

• Tekstil muhendisligi

• Mühendislik (EE)
  • kişiye bağlı bu işler ama tıp
  • odtü pc yazarım net yazıcam net gidecem daha da net 2019 da mezun olacam çok net
  • Tıp ya da mühendislik hangi alan olursa olsun işini iyi yapan her zaman çok kazanacaktır.

Fikir oluşması icin genel hatlariyla yazmak ve fikir sahibi olmak isteyenler icin objektif bir sekilde kiyaslayacagim.

Tıp:
    Mezun oldugunuzda devlet garantili iş var;
    Bu şart gunumuz icin gecerli olup su anda 12k ogrenci alip bunlari mezun vermeye basladiktan bir kac yil sonra dis hekimleri gibi kura ve sonraki surec icin kpss benzeri bir sart getirebilirler malum 12k 10 sene bu sekilde mezun verse mevcut 130k hekimin uzerine 120k daha hekim gelmis olur. Bu rakami az bulanlar icin ulkemizde 220-240k polis oldugunu hatirlatmak isterim :) yarisi emekli olur demeyin emekli hekimlerde calisiyor 10 yil icinde emekli olacaklarin orani %10 civarinda olur malum eski ve yasli mezunlar doneminde 3-5k mezun veriliyordu.

Pratisyen doktor çok para kazanıyor; Yalan
    Devlette 6 yil okuyup mezun olan hekim 3200tl ile işe başliyor, doner sermayeden alacagi odenek ile maasi 4bin tl yi bulabiliyor. Hekim sayisi arttikca odenekten dusen pay gunden gune azaliyor. Lise mezunu kpss ile memur olursa ciplak 1950tl alir, lisans mezunu 2150tl alir. Adliyede icra memuru olanlar yollik parasi falan ayliklari 3bine dayaniyor. Onun disinda genel olarak memur maasi evlilik yardimi vs. 2250tl civari. Devlette avukat maasi 4100tl, muhendis maasi koltukta oturursa sabah 8 aksam 5 icin 3400-3600, gorev tazminati ile 4bin almak mumkun.

Uzman doktorlar cok para kazaniyor; Yalan
    3800-4000 maaslari var bunlarda donerden para alip 7bin tl yi bulabiliyorlar ama herkes doner paralarinin ciddi derecede azaldigini aylik 4-5bin ortalama alindigini soyluyor. Ozelde de durum ayni cok ustun yetenekleriniz yoksa maaslar asla 10bin 20bin falan degil.

6 yil okur pratisyen hekim olabilirsiniz karsiliginda 3200tl temjz para alirsiniz.
    6 yil okuyup 4-5 yil uzmanlik egitimi alirsiniz asistan olarak ilk 2 yil surunursunur nobet manyagi olursunuz 11yil harcadiktan sonra 30'lu yaslarda 4nin tl nin ustunu gorursunuz. 40-50nize geldiginizde docentlik falan yaptiysaniz 10bin kazanirsiniz yoksa 7bin civari kazanmaya devam edersiniz. Bunun icinde omrunuzun hazirlik surecleri vs vs 12-15 yilinizi vermis olursunuz.

Mühendislik
    4 yil okursunuz kpss de iyi puan alirsaniz 3-4bin tl arasinda ucretiniz olur.
    Ozel sektorde calisirsaniz muhendisligine gore 1500-3000tl ile ise baslayip kazandiginiz tecrube ve bilginizle simetrik bir grafik cizen maasiniz olur. 2-3 yillik tecrubeli ya da okul donemi sadece dersleri verip gecmekle kalmayan biri muhendislik alanina gore 5bin tl ortalama ile maas alir. Daha az alanlar kendilerine bir bakip eksik yonlerini kapatsinlar tabi her muhendislik icin degil bu ama genel hatlari ile bu sekildedir.

Yani 5bin tl maas almak icin tip okuyanlar omurlerinin 10-15 yilini
    Muhendislik okuyanlar omurlerinin 8-9 yilini vermeleri gerekiyormus.

Muhendislikte proje bazli calisipta cok daha yuksek paralar alanlar var ben minimize ederek gittim bir tanidigim su an 2 yillik proje icim sudi arabistan da makine muhendisi olarak 12bin dolar karsiligi calisiyor 6 yillik tecrubesi var.

Demem o ki Tıp artık maddiyat degil maneviyat icin okunacak bir alan
    Muhendislik zevk ve para kazanmak icin okunacak bir bolum.

Ben maneviyat için tıp istiyorum diyebiliyorum, yakimlarim muhendislik ve hukuk icin beni sıkıştırıyor bu da olayin farkli bir boyutu :)

Kimsenin hevesini kirip kursaginda birakmamisimdir umarim mumkun oldukca objektif yaklasmaya calistim.
    Tabletten yazmak cok zor oldu imla hatalari icin kusuruma bakmayin. ;)

• quote:

Orijinalden alıntı: Epidoras

Tıp ya da mühendislik hangi alan olursa olsun işini iyi yapan her zaman çok kazanacaktır.

Fikir oluşması icin genel hatlariyla yazmak ve fikir sahibi olmak isteyenler icin objektif bir sekilde kiyaslayacagim.

Tıp:
    Mezun oldugunuzda devlet garantili iş var;
    Bu şart gunumuz icin gecerli olup su anda 12k ogrenci alip bunlari mezun vermeye basladiktan bir kac yil sonra dis hekimleri gibi kura ve sonraki surec icin kpss benzeri bir sart getirebilirler malum 12k 10 sene bu sekilde mezun verse mevcut 130k hekimin uzerine 120k daha hekim gelmis olur. Bu rakami az bulanlar icin ulkemizde 220-240k polis oldugunu hatirlatmak isterim :) yarisi emekli olur demeyin emekli hekimlerde calisiyor 10 yil icinde emekli olacaklarin orani %10 civarinda olur malum eski ve yasli mezunlar doneminde 3-5k mezun veriliyordu.

Pratisyen doktor çok para kazanıyor; Yalan
    Devlette 6 yil okuyup mezun olan hekim 3200tl ile işe başliyor, doner sermayeden alacagi odenek ile maasi 4bin tl yi bulabiliyor. Hekim sayisi arttikca odenekten dusen pay gunden gune azaliyor. Lise mezunu kpss ile memur olursa ciplak 1950tl alir, lisans mezunu 2150tl alir. Adliyede icra memuru olanlar yollik parasi falan ayliklari 3bine dayaniyor. Onun disinda genel olarak memur maasi evlilik yardimi vs. 2250tl civari. Devlette avukat maasi 4100tl, muhendis maasi koltukta oturursa sabah 8 aksam 5 icin 3400-3600, gorev tazminati ile 4bin almak mumkun.

Uzman doktorlar cok para kazaniyor; Yalan
    3800-4000 maaslari var bunlarda donerden para alip 7bin tl yi bulabiliyorlar ama herkes doner paralarinin ciddi derecede azaldigini aylik 4-5bin ortalama alindigini soyluyor. Ozelde de durum ayni cok ustun yetenekleriniz yoksa maaslar asla 10bin 20bin falan degil.

6 yil okur pratisyen hekim olabilirsiniz karsiliginda 3200tl temjz para alirsiniz.
    6 yil okuyup 4-5 yil uzmanlik egitimi alirsiniz asistan olarak ilk 2 yil surunursunur nobet manyagi olursunuz 11yil harcadiktan sonra 30'lu yaslarda 4nin tl nin ustunu gorursunuz. 40-50nize geldiginizde docentlik falan yaptiysaniz 10bin kazanirsiniz yoksa 7bin civari kazanmaya devam edersiniz. Bunun icinde omrunuzun hazirlik surecleri vs vs 12-15 yilinizi vermis olursunuz.

Mühendislik
    4 yil okursunuz kpss de iyi puan alirsaniz 3-4bin tl arasinda ucretiniz olur.
    Ozel sektorde calisirsaniz muhendisligine gore 1500-3000tl ile ise baslayip kazandiginiz tecrube ve bilginizle simetrik bir grafik cizen maasiniz olur. 2-3 yillik tecrubeli ya da okul donemi sadece dersleri verip gecmekle kalmayan biri muhendislik alanina gore 5bin tl ortalama ile maas alir. Daha az alanlar kendilerine bir bakip eksik yonlerini kapatsinlar tabi her muhendislik icin degil bu ama genel hatlari ile bu sekildedir.

Yani 5bin tl maas almak icin tip okuyanlar omurlerinin 10-15 yilini
    Muhendislik okuyanlar omurlerinin 8-9 yilini vermeleri gerekiyormus.

Muhendislikte proje bazli calisipta cok daha yuksek paralar alanlar var ben minimize ederek gittim bir tanidigim su an 2 yillik proje icim sudi arabistan da makine muhendisi olarak 12bin dolar karsiligi calisiyor 6 yillik tecrubesi var.

Demem o ki Tıp artık maddiyat degil maneviyat icin okunacak bir alan
    Muhendislik zevk ve para kazanmak icin okunacak bir bolum.

Ben maneviyat için tıp istiyorum diyebiliyorum, yakimlarim muhendislik ve hukuk icin beni sıkıştırıyor bu da olayin farkli bir boyutu :)

Kimsenin hevesini kirip kursaginda birakmamisimdir umarim mumkun oldukca objektif yaklasmaya calistim.
    Tabletten yazmak cok zor oldu imla hatalari icin kusuruma bakmayin. ;)

12 bin doktor çıksa bile doktor açığı hala çok fazla. Avrupa'ya göre kişi başına düşen doktor sayısı yarısı. Bu açıdan bakınca daha uzun yıllar ölmeyecek bir meslek.

Pratisyen hekim dönerle birlikte 4'e yakın para alır. Uzman hekim dönerle birlikte 7 civarı alır. Aile hekimleri 5 ila 8.5 arası alır. İş bulma şansları özel sektörde de yüksektir doktorların. İşyeri hekimi zorunluluğu var. Özel hastaneler var.

Bir mühendisin kpss ye girip devlete atanması gerekir ki kpss hiç de kolay bir sınav değildir. Ayrıca istediğin ili tutturamazsın yüksek puan ister. Rasgele bir ile atanırsın. Puan düşükse doğuya bile gidebilirsin. Alacağın maaş 3000 tl. 20 senelik mühendis olursan alacağın maaş 3500. Ayrıca her mühendis kamuya atanamaz. Endüstri, gıda, tekstil, kimya çok az alınır. Makine elektrik ve inşaat çok alınır.

657 ye tabi bir memur 3000 alır. Bazı kurumlarda (belediye, dsi gibi) arazi tazminatı ve diğer yan haklar vardır. maaş 3300 e vurabilir. 399 a tabi mühendis olursan maaşın yine 3000 civarıdır.

Avukat icra memuru vs yine kpss ile atanır. Yüksek puan gerekir.

Gelelim özel sektöre.

Bir mühendisin özel sektörde iyi bir işi garantilemesi için günümüz şartlarında iyi bir okuldan mezun olması gerekmektedir. ODTÜ itü gibi.

Çok fazla müh fakültesi ve mezunu olduğu için iş bulmak şu anki piyasa şartlarında çok zorlaştı.

Orta seviye denilen okullardan mezun olanlar iş bulmakta zorluk çekiyorlar. Yahut kötü işlere razı oluyorlar.

Kısacası mühendislikte iyi para var ama hangi mühendislikte? Elbette 100k dan alan bir mühendislikte değil. Mühendislikte iyi bir geleceği garantilemek isteyen bir öğrenci ilk 15k ya girmeli.

Daha düşük seviye okullar iş bulamaz demiyorum. Sadece riske girmiş oluyorsunuz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Nicotinell -- 9 Eylül 2013; 2:03:05 >

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.