Şimdi Ara

İlk 5000'e girerseniz TIP mı yazarsınız MÜHENDİSLİK mi ? (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
361
Cevap
5
Favori
20.043
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bu sorunun bugünki cevabı Tıp. Ancak dengesiz ve saçma hükümet politikaları sebebiyle sen mezun olana kadar o meslek ne olur bilinmez. Heleki sağlık sektörününde içine ettikleri gerçeğini düşünürsek. Ve binlerce tıp mezununu da unutmamak gerekir. Ben tekstil müh. kazandığımda kazancı vs. iyi bir meslekti mezun olana kadar tekstili bitirdiler.
    Tavsiyem bugünün şartlarında düşünmeyin geleceğin trendlerini takip edin ne gibi yasalar politikalar hangi meslekleri öne çıkaracak/bitirecek takip edin.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Ağır Müslümcü

quote:

Orijinalden alıntı: Nicotinell

quote:

Orijinalden alıntı: Ağır Müslümcü

quote:

Orijinalden alıntı: Burak Hcvl

Hocam amcanıza neden böyle dediğini sordunuz mu? Sorun tam olarak neymiş öğrenebildiniz mi?

Benim yorumum amcanızın kendisine uygun olmayan mühendislik mesleğini seçmesi olabilir. Çünkü yaklaşık 35 yaşlarındaki amcanız, o yaşına kadar 3.5$ , 5k ve 10k++ ile çalışması çok iyi bir şey.Yani şartları bu kadar iyiyken böyle bir öğüt vermesi ancak dediğim gibi sevmemesinden kaynaklanıyor olabilir.

hocam onun hayatı mühendislikti cok cok seviyordu sasırdıgım bu zaten ve insaat manyagıdır tam ayrıntılı acıklamıyor ama asla calıstıgının karsılıgını alamıyorsun diyor.Simdiki aklım olsa tıpa giderdim cok calısırdım az para alırdım ondada belki diyor ama en azında manevi tatmin olurdu bunda oda yok diyor.

Amcanla aynı yaştayız. İnsanın 18 yaşındaki dünyaya bakışı işe 35 yaşındaki dünya görüşü farklı oluyor.

Her yaşta ve her şart altından geçerli bir meslek sahibi olmak istiyor. Özel olmak istiyor insan.

evet bir insan CEO bile olsa (mübalağa bulunur) doktor kadar dönüp bakmazlar ama yinede bunlar tatlı sebepler doktorlugun getirdigi güzellikler bunlar icin kesinlikle secilmemelidir ben manevi tatmin icin seciyorum 2k maas da olsa yaparım diyorsa bir insan bu onun meslegidir iste

Yok sen dedigimi anlamadin. Ne kadar iyi bir muh olsanda yaslaninca bir enkazsin. Cop gibi atarlar bir koseye. Doktor oyle degil

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Orijinalden alıntı: Starram

Hocam çünkü astronot şuan bence en garantili ve en aksiyonlu meslek

Astronotun neresi garnti En azından Türkiye'de
  • quote:

Orijinalden alıntı: Dr faruk

MÜHENDİSLİK!!!!!
    ŞİMDİKİ AKLIM OLSA OHOOOO

Mühendislikte 1 erkeğe 3 erkek düşüyor faruk yapamazdın sen orda

• yazdim bile mühendislik :D
  • quote:

Orijinalden alıntı: bakukan

Para için, garanti meslek diye diye tıpı seçmek isteyen öğrenciler görüyorum. Daha okul başlamadan sağlık raporu ile illahlah ettim, geçen seneki dönemde 78 kişiden 13ü bütsüz geçebilmiş. Ayrıca böyle saçma bir konu olamaz. Sanane millet neyi yazacaksa yazacak sen önce ilk 5000e gir.

Edit;http://forum.donanimhaber.com/m_80939879/tm.htm bu konuda 3/18i sadeleştiremediğinizi görüyoruz.

Tamam da bir insan hiç mi hata yapamaz ? Hiç mi dalgın olmaz ?
    bir hata için insanları yargılamayın lütfen

• quote:

Orijinalden alıntı: harunyasr

quote:

Orijinalden alıntı: bakukan

Para için, garanti meslek diye diye tıpı seçmek isteyen öğrenciler görüyorum. Daha okul başlamadan sağlık raporu ile illahlah ettim, geçen seneki dönemde 78 kişiden 13ü bütsüz geçebilmiş. Ayrıca böyle saçma bir konu olamaz. Sanane millet neyi yazacaksa yazacak sen önce ilk 5000e gir.

Edit;http://forum.donanimhaber.com/m_80939879/tm.htm bu konuda 3/18i sadeleştiremediğinizi görüyoruz.

Tamam da bir insan hiç mi hata yapamaz ? Hiç mi dalgın olmaz ?
    bir hata için insanları yargılamayın lütfen

o soruyu yanlış çözdüm zaten

• quote:

Orijinalden alıntı: Reo*

Kişiden kişiye değişir bu sorunun cevabı. Bana göre ilk 5.000 içerisine girebilecek kapasiteye sahip birisi kendini daha da geliştirebilecek , kendini daha çok insanlara gösterebilecek/tanıtabilecek bir meslek seçmeli. Yanlış anlaşılmasın bu sadece mühendislik için değil matematik, Fizik veya Kimya gibi alanlarda gayet olabilir. Fakat bazı arkadaşlarda der; ''Benim sıralamam 5.000 sağlık alanında bir meslek seçerek insanlara daha çok yardımcı olabilirim'' der bende haklısın derim sonuçta herkesin düşüncesi bir olamaz bana göre tıp dışında bir meslek doğru karar olur ilk 5.000'e başka birisi için ise sağlık alanında bir meslek olur.

Not: Tekrar söylüyorum Tıpçılar fazla üzerime gelmesin(Bu arada tıpı yeni kazananlarada hayırlı uğurlu olsun, inşallah üniversite hayatlarında da başarılarının devamı olur/Darısı başıma) ben sadece kendi fikirlerimi söyledim tıpı seçen arkadaşları tabikide yadırgamıyorum hatta mutlu iseniz iyiki seçmişsiniz bölümü.

haklısın. Kafan fizik ve geometriye çalışıyorsa, derece yapmış öğrenciysen mühendislik yazmalısın bence. Bu ülkeninde dahilere ihtiyacı var.

• Çok para kazanmak isteyenler tıp yazmasın :)

6 yil okuyup 4k tl
    6+5 okul+asistanlik 11 yil alacaginiz max ucret 6-7k tl

Doktor olup super para kanacagim diyorsan ustune bir 10-15 yil daha ekle yapti sana takriben 25 yil

Soylemek istedigim tip istyenler maneviyat icin istemeli yoksa telef olursunuz :)

Çok ciddi sekilde arastirdim tip 3. Siniftan sonra yaz tatili falan hikaye egitiminiz bitene kadar oradan oraya dolasiyorsunuz uygulamalar basliyor, son sinifta intörn oluyorsunuz sabahlara kadar hastanede kaldigimiz ders mi calissam tus'a mi hazirlansam acile mi kossam hocalarin pesinden mi gitsem yoksa asistanlari mi takip etsem...

Mezun oluyorsunuz. Tus da bir sonuc cikmadi ise(genellikle cikmiyor) devlet amca sizi bir yere atiyor, yeni mezun pratisyen olarak aile hekimi olabileceginizi dusunmeyin o kadro cogu eski bu isin kurdu olmus pratisyen hekimler ile dolduruldu. Velhasil bir yere ataniyorsunuz dogu bati fark etmez, cektiniz ve cekeceginiz aci, sinir harbi kat sayisi ciddi oranda arttigi ve bulundugunuz yerden kurtulma ic gudusu ile yardiriyorsunuz tus kitaplarina dershanelerine hatta kamplara falan giriyorsunuz. Yilda 2 tus yapilmakta, ikisinin kontenjan toplami 4-5k yani tip mezunu herkese uzmanlik dusunulmemis malum her ise kosturulmasi gereken pratisyen hekimde lazim.
    Tus kazandiniz ve gittiniz 4 tus donemi 2 yil boyunca ozellikle ilk yil askerdeki 1-3, 3-5, 5-7 tarzi butun nobetler sizde malum hastaneler hic kapanmayan bir devlet kurumu. Ayda 10-15 nobet denk gelir gittiginiz yere gore, asistanlik pis istir derler nobet sonrasi izin yoktur 2 gun temiz calisir eve gidersin, psikolojisi bozulup agladigini ogrendigim insanlar oldu. Sizde tus sitelerini arastirin forumlarda bahsi gecer.

Tıp mesleginin sirf toz pembe yanı ile ele alınıp anlatilmasi cok kotu o 6-7 milyar denen maasa sahip olabilmek icin en az 10-12 yil bu yazdiklarkmi ve cok daha fazlasini secmek lazim. Buda demek oluyor ki 12 yillik omrunu para kazanacagim diye kendinden vermeye basliyorsun. Bu kesinlikle para icin yapilmaz...

Yazdiklarim para icin degilde maneviyat icin yapilmasi gereken seyler. Para icin yapiyorsaniz ileride cok pismanlik yasarsiniz, ben mevcut politikalar ile doktorlarin gelecekte avukat durumuna dusecegine inaniyorum. 10 yil once avukatlik ciddi bir prestij ve gelir kapisiydi, bugjn 1500tl ye avukat bulmak mumkun.

Birde yazimi alinti yaparak hekim sayisinin avrupa standartlarina cekilmesinden bahsetmisti. Su anda TR de 600 kisiye 1 doktor dusuyor avrupa standartlari bu degerin 300 kisiye bir doktor olmasini soyluyor ve TRye de bu konuda durmadan telkin veriliyor. Sonuc 12k x 10y = 120k hekim, su anda 2-6 Sinilarda okuyan ogrencileride sinif basina ortalama 8k dan hesaplarsak 24k-30k arasi hekim bir onceki veri ile topladigimizda 150k mevcut hekim 130k, yapti bize 10yil sonra tip kontenjani artmazsa(ki artacak) 280k civari hekim, nufus artis hizi ile dogru orantili hesaplanirsa avrupanin bekletisininde altina 200 kisiye 1 doktor dusmesini bekliyorum.
    300k ya yaklasacak hekim sayisinin n3 ifade ettigini mevcut 240k civari polis var diyerek kafanizda canlanmasina yardimci olabilirim sanirim.
    Bu kadar cok olmasi kaliteyi dusurur mu? Bilemem ama çok hekim olsun diye kontenjan arttiran bir politika var :)

TIP isteyenler garanti is ve para icin degil! Maneviyat icin TIP yazın.
    Tabletten yazmak cok kotu imla hatalari icin kusura bakmayin ;)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Epidoras -- 9 Eylül 2013; 12:08:31 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Dr faruk

Tıp PİŞMANLIKTIR

Hayırdır?

Sen zaten İTÜ'yü bırakıp TIP yazmamış mıydın? Yanlış mı hatırlıyorum?
  • .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi El_Pared -- 19 Ekim 2015; 11:00:53 >
  • Akışkanlar mekaniği mi corpus luteum mu?
    Java programlama mı böbrek mi?
    Mukavemet mi kadavra mı?
    Ne kadar para verirlerse versinler önce keyifle okuyacağın bölüm. Hangisini seviyorsan ona git.
    Edit: imla

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bir_Bilgisayarcı -- 9 Eylül 2013; 12:05:44 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Epidoras

Tıp ya da mühendislik hangi alan olursa olsun işini iyi yapan her zaman çok kazanacaktır.

Fikir oluşması icin genel hatlariyla yazmak ve fikir sahibi olmak isteyenler icin objektif bir sekilde kiyaslayacagim.

Tıp:
    Mezun oldugunuzda devlet garantili iş var;
    Bu şart gunumuz icin gecerli olup su anda 12k ogrenci alip bunlari mezun vermeye basladiktan bir kac yil sonra dis hekimleri gibi kura ve sonraki surec icin kpss benzeri bir sart getirebilirler malum 12k 10 sene bu sekilde mezun verse mevcut 130k hekimin uzerine 120k daha hekim gelmis olur. Bu rakami az bulanlar icin ulkemizde 220-240k polis oldugunu hatirlatmak isterim :) yarisi emekli olur demeyin emekli hekimlerde calisiyor 10 yil icinde emekli olacaklarin orani %10 civarinda olur malum eski ve yasli mezunlar doneminde 3-5k mezun veriliyordu.

Pratisyen doktor çok para kazanıyor; Yalan
    Devlette 6 yil okuyup mezun olan hekim 3200tl ile işe başliyor, doner sermayeden alacagi odenek ile maasi 4bin tl yi bulabiliyor. Hekim sayisi arttikca odenekten dusen pay gunden gune azaliyor. Lise mezunu kpss ile memur olursa ciplak 1950tl alir, lisans mezunu 2150tl alir. Adliyede icra memuru olanlar yollik parasi falan ayliklari 3bine dayaniyor. Onun disinda genel olarak memur maasi evlilik yardimi vs. 2250tl civari. Devlette avukat maasi 4100tl, muhendis maasi koltukta oturursa sabah 8 aksam 5 icin 3400-3600, gorev tazminati ile 4bin almak mumkun.

Uzman doktorlar cok para kazaniyor; Yalan
    3800-4000 maaslari var bunlarda donerden para alip 7bin tl yi bulabiliyorlar ama herkes doner paralarinin ciddi derecede azaldigini aylik 4-5bin ortalama alindigini soyluyor. Ozelde de durum ayni cok ustun yetenekleriniz yoksa maaslar asla 10bin 20bin falan degil.

6 yil okur pratisyen hekim olabilirsiniz karsiliginda 3200tl temjz para alirsiniz.
    6 yil okuyup 4-5 yil uzmanlik egitimi alirsiniz asistan olarak ilk 2 yil surunursunur nobet manyagi olursunuz 11yil harcadiktan sonra 30'lu yaslarda 4nin tl nin ustunu gorursunuz. 40-50nize geldiginizde docentlik falan yaptiysaniz 10bin kazanirsiniz yoksa 7bin civari kazanmaya devam edersiniz. Bunun icinde omrunuzun hazirlik surecleri vs vs 12-15 yilinizi vermis olursunuz.

Mühendislik
    4 yil okursunuz kpss de iyi puan alirsaniz 3-4bin tl arasinda ucretiniz olur.
    Ozel sektorde calisirsaniz muhendisligine gore 1500-3000tl ile ise baslayip kazandiginiz tecrube ve bilginizle simetrik bir grafik cizen maasiniz olur. 2-3 yillik tecrubeli ya da okul donemi sadece dersleri verip gecmekle kalmayan biri muhendislik alanina gore 5bin tl ortalama ile maas alir. Daha az alanlar kendilerine bir bakip eksik yonlerini kapatsinlar tabi her muhendislik icin degil bu ama genel hatlari ile bu sekildedir.

Yani 5bin tl maas almak icin tip okuyanlar omurlerinin 10-15 yilini
    Muhendislik okuyanlar omurlerinin 8-9 yilini vermeleri gerekiyormus.

Muhendislikte proje bazli calisipta cok daha yuksek paralar alanlar var ben minimize ederek gittim bir tanidigim su an 2 yillik proje icim sudi arabistan da makine muhendisi olarak 12bin dolar karsiligi calisiyor 6 yillik tecrubesi var.

Demem o ki Tıp artık maddiyat degil maneviyat icin okunacak bir alan
    Muhendislik zevk ve para kazanmak icin okunacak bir bolum.

Ben maneviyat için tıp istiyorum diyebiliyorum, yakimlarim muhendislik ve hukuk icin beni sıkıştırıyor bu da olayin farkli bir boyutu :)

Kimsenin hevesini kirip kursaginda birakmamisimdir umarim mumkun oldukca objektif yaklasmaya calistim.
    Tabletten yazmak cok zor oldu imla hatalari icin kusuruma bakmayin. ;)

ahhaha..sen rüya görmeye devam et kardeşim..mühendis olup 1750 liraya her gun 10 saat özelde çalış da göruyum..devlette 25 yıllık mühendis 3100 kazanır..yenı mezun 2500..10000 mühendis arasından toplam 100-150 kişi alınır kpss yle bunların 10-15 i güzel yerlerdedir..büyük şirkete girer 5 bin kazanırım diyorsan da hayal derim..yaklaşık 5-6 sene sonra ülkemızde tum dünyaya yetecek kadar muhendıs olacak öyle şirketlerde iyi para almak istiyorsan yurtdışında universite okuman gerekır..ha oralarda çalışırım diyorsan da ulkedekı 2-3 üni dışında hiçbiyer senin diplomanı kabul etmez.yani Bilkent-odtü mezunları işsizlikten 1500 liraya avukatların yanında dosya takibi yaparken öyle devletten 4 bin almak,kendımı gelıstırırım özelde 5 bin alırım demeler hikaye..tıpta ise herşey bellidir 6 yıl okursun tus kazanamazsan 4-5 bin kazanırsan ilk yıl asistanlık da branşına göre değişir ama ortalama ayda 10 nöbet sonrakı yıllar ise 3-4 iner tabi maaşınız 4-5 bin olur ayrıca özel hastanelerde yata yata nöbet tutar uyuduğunuz yerde haftada 300 lira kazanırsınız..uzman olduktan sonra ise 7-8 bin maaşınız insanların gıptayla baktığı,elit biri olursunuz..tabi yaş 30 olur..durum budur ..

• Bu güzeldi :D
  • quote:

Orijinalden alıntı: ozzi060606

quote:

Tıp ya da mühendislik hangi alan olursa olsun işini iyi yapan her zaman çok kazanacaktır.

Fikir oluşması icin genel hatlariyla yazmak ve fikir sahibi olmak isteyenler icin objektif bir sekilde kiyaslayacagim.

Tıp:
    Bu şart gunumuz icin gecerli olup su anda 12k ogrenci alip bunlari mezun vermeye basladiktan bir kac yil sonra dis hekimleri gibi kura ve sonraki surec icin kpss benzeri bir sart getirebilirler malum 12k 10 sene bu sekilde mezun verse mevcut 130k hekimin uzerine 120k daha hekim gelmis olur. Bu rakami az bulanlar icin ulkemizde 220-240k polis oldugunu hatirlatmak isterim :) yarisi emekli olur demeyin emekli hekimlerde calisiyor 10 yil icinde emekli olacaklarin orani %10 civarinda olur malum eski ve yasli mezunlar doneminde 3-5k mezun veriliyordu.

Devlette 6 yil okuyup mezun olan hekim 3200tl ile işe başliyor, doner sermayeden alacagi odenek ile maasi 4bin tl yi bulabiliyor. Hekim sayisi arttikca odenekten dusen pay gunden gune azaliyor. Lise mezunu kpss ile memur olursa ciplak 1950tl alir, lisans mezunu 2150tl alir. Adliyede icra memuru olanlar yollik parasi falan ayliklari 3bine dayaniyor. Onun disinda genel olarak memur maasi evlilik yardimi vs. 2250tl civari. Devlette avukat maasi 4100tl, muhendis maasi koltukta oturursa sabah 8 aksam 5 icin 3400-3600, gorev tazminati ile 4bin almak mumkun.

3800-4000 maaslari var bunlarda donerden para alip 7bin tl yi bulabiliyorlar ama herkes doner paralarinin ciddi derecede azaldigini aylik 4-5bin ortalama alindigini soyluyor. Ozelde de durum ayni cok ustun yetenekleriniz yoksa maaslar asla 10bin 20bin falan degil.

6 yil okur pratisyen hekim olabilirsiniz karsiliginda 3200tl temjz para alirsiniz.
    6 yil okuyup 4-5 yil uzmanlik egitimi alirsiniz asistan olarak ilk 2 yil surunursunur nobet manyagi olursunuz 11yil harcadiktan sonra 30'lu yaslarda 4nin tl nin ustunu gorursunuz. 40-50nize geldiginizde docentlik falan yaptiysaniz 10bin kazanirsiniz yoksa 7bin civari kazanmaya devam edersiniz. Bunun icinde omrunuzun hazirlik surecleri vs vs 12-15 yilinizi vermis olursunuz.

Mühendislik
    Ozel sektorde calisirsaniz muhendisligine gore 1500-3000tl ile ise baslayip kazandiginiz tecrube ve bilginizle simetrik bir grafik cizen maasiniz olur. 2-3 yillik tecrubeli ya da okul donemi sadece dersleri verip gecmekle kalmayan biri muhendislik alanina gore 5bin tl ortalama ile maas alir. Daha az alanlar kendilerine bir bakip eksik yonlerini kapatsinlar tabi her muhendislik icin degil bu ama genel hatlari ile bu sekildedir.

Muhendislikte proje bazli calisipta cok daha yuksek paralar alanlar var ben minimize ederek gittim bir tanidigim su an 2 yillik proje icim sudi arabistan da makine muhendisi olarak 12bin dolar karsiligi calisiyor 6 yillik tecrubesi var.

Ben maneviyat için tıp istiyorum diyebiliyorum, yakimlarim muhendislik ve hukuk icin beni sıkıştırıyor bu da olayin farkli bir boyutu :)

Kimsenin hevesini kirip kursaginda birakmamisimdir umarim mumkun oldukca objektif yaklasmaya calistim.

ahhaha..sen rüya görmeye devam et kardeşim..mühendis olup 1750 liraya her gun 10 saat özelde çalış da göruyum..devlette 25 yıllık mühendis 3100 kazanır..yenı mezun 2500..10000 mühendis arasından toplam 100-150 kişi alınır kpss yle bunların 10-15 i güzel yerlerdedir..büyük şirkete girer 5 bin kazanırım diyorsan da hayal derim..yaklaşık 5-6 sene sonra ülkemızde tum dünyaya yetecek kadar muhendıs olacak öyle şirketlerde iyi para almak istiyorsan yurtdışında universite okuman gerekır..ha oralarda çalışırım diyorsan da ulkedekı 2-3 üni dışında hiçbiyer senin diplomanı kabul etmez.yani Bilkent-odtü mezunları işsizlikten 1500 liraya avukatların yanında dosya takibi yaparken öyle devletten 4 bin almak,kendımı gelıstırırım özelde 5 bin alırım demeler hikaye..tıpta ise herşey bellidir 6 yıl okursun tus kazanamazsan 4-5 bin kazanırsan ilk yıl asistanlık da branşına göre değişir ama ortalama ayda 10 nöbet sonrakı yıllar ise 3-4 iner tabi maaşınız 4-5 bin olur ayrıca özel hastanelerde yata yata nöbet tutar uyuduğunuz yerde haftada 300 lira kazanırsınız..uzman olduktan sonra ise 7-8 bin maaşınız insanların gıptayla baktığı,elit biri olursunuz..tabi yaş 30 olur..durum budur ..

Hocam mesajimda yazdigim hataya dustun :)

Tamamen toz pembe kisimlarini yazmissin :) anlattigina gore hic bir zorluk sıkıntı vs hic bir olumsuz bir sey yok, vallahi bravo hocam bir sey diyemiyorum, saygilar ;)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Epidoras -- 9 Eylül 2013; 12:15:26 >

• Hukuk

• quote:

Orijinalden alıntı: CiviLian.

Hukuk

Ben maneviyat icin deli gibi tıp istiyorum
    Ailem maddiyat ve gelecek icin muhendislik ya da hukuk konusunda bastiriyor...

Hadi hayirlisi bakalim ne cikacak :)

• quote:

Çok para kazanmak isteyenler tıp yazmasın :)

6 yil okuyup 4k tl
    6+5 okul+asistanlik 11 yil alacaginiz max ucret 6-7k tl

Doktor olup super para kanacagim diyorsan ustune bir 10-15 yil daha ekle yapti sana takriben 25 yil

Soylemek istedigim tip istyenler maneviyat icin istemeli yoksa telef olursunuz :)

Çok ciddi sekilde arastirdim tip 3. Siniftan sonra yaz tatili falan hikaye egitiminiz bitene kadar oradan oraya dolasiyorsunuz uygulamalar basliyor, son sinifta intörn oluyorsunuz sabahlara kadar hastanede kaldigimiz ders mi calissam tus'a mi hazirlansam acile mi kossam hocalarin pesinden mi gitsem yoksa asistanlari mi takip etsem...

Mezun oluyorsunuz. Tus da bir sonuc cikmadi ise(genellikle cikmiyor) devlet amca sizi bir yere atiyor, yeni mezun pratisyen olarak aile hekimi olabileceginizi dusunmeyin o kadro cogu eski bu isin kurdu olmus pratisyen hekimler ile dolduruldu. Velhasil bir yere ataniyorsunuz dogu bati fark etmez, cektiniz ve cekeceginiz aci, sinir harbi kat sayisi ciddi oranda arttigi ve bulundugunuz yerden kurtulma ic gudusu ile yardiriyorsunuz tus kitaplarina dershanelerine hatta kamplara falan giriyorsunuz. Yilda 2 tus yapilmakta, ikisinin kontenjan toplami 4-5k yani tip mezunu herkese uzmanlik dusunulmemis malum her ise kosturulmasi gereken pratisyen hekimde lazim.
    Tus kazandiniz ve gittiniz 4 tus donemi 2 yil boyunca ozellikle ilk yil askerdeki 1-3, 3-5, 5-7 tarzi butun nobetler sizde malum hastaneler hic kapanmayan bir devlet kurumu. Ayda 10-15 nobet denk gelir gittiginiz yere gore, asistanlik pis istir derler nobet sonrasi izin yoktur 2 gun temiz calisir eve gidersin, psikolojisi bozulup agladigini ogrendigim insanlar oldu. Sizde tus sitelerini arastirin forumlarda bahsi gecer.

Tıp mesleginin sirf toz pembe yanı ile ele alınıp anlatilmasi cok kotu o 6-7 milyar denen maasa sahip olabilmek icin en az 10-12 yil bu yazdiklarkmi ve cok daha fazlasini secmek lazim. Buda demek oluyor ki 12 yillik omrunu para kazanacagim diye kendinden vermeye basliyorsun. Bu kesinlikle para icin yapilmaz...

Yazdiklarim para icin degilde maneviyat icin yapilmasi gereken seyler. Para icin yapiyorsaniz ileride cok pismanlik yasarsiniz, ben mevcut politikalar ile doktorlarin gelecekte avukat durumuna dusecegine inaniyorum. 10 yil once avukatlik ciddi bir prestij ve gelir kapisiydi, bugjn 1500tl ye avukat bulmak mumkun.

Birde yazimi alinti yaparak hekim sayisinin avrupa standartlarina cekilmesinden bahsetmisti. Su anda TR de 600 kisiye 1 doktor dusuyor avrupa standartlari bu degerin 300 kisiye bir doktor olmasini soyluyor ve TRye de bu konuda durmadan telkin veriliyor. Sonuc 12k x 10y = 120k hekim, su anda 2-6 Sinilarda okuyan ogrencileride sinif basina ortalama 8k dan hesaplarsak 24k-30k arasi hekim bir onceki veri ile topladigimizda 150k mevcut hekim 130k, yapti bize 10yil sonra tip kontenjani artmazsa(ki artacak) 280k civari hekim, nufus artis hizi ile dogru orantili hesaplanirsa avrupanin bekletisininde altina 200 kisiye 1 doktor dusmesini bekliyorum.
    300k ya yaklasacak hekim sayisinin n3 ifade ettigini mevcut 240k civari polis var diyerek kafanizda canlanmasina yardimci olabilirim sanirim.
    Bu kadar cok olmasi kaliteyi dusurur mu? Bilemem ama çok hekim olsun diye kontenjan arttiran bir politika var :)

TIP isteyenler garanti is ve para icin degil! Maneviyat icin TIP yazın.
    Tabletten yazmak cok kotu imla hatalari icin kusura bakmayin ;)

Dostum bütün meslekler kan kaybediyor yanlış eğitim politikaları sonucu. Her branşta çok fazla kontenjan açıldı. Bundan 20 sene önce çok prestijli olan meslekler şu anda sıradanlaştı.

Tıp da eski değerini kaybetti, ve kaybetmeye devam edecek bunu kabul ediyoruz. Bundan 15 sene önce 4500 kontenjanı vardı. Şimdi 10.000 i geçti.

Ama insanlara alternatif olarak neyi sunabilirsin?

Mühendisliğin kontenjanlarına göz attın mı? Makine olmuş 12.000, elektronik olmuş 11.000. Örneğin elektrik elektroniği ele alalım şu anda 50.000 civarı mezunu var desek 10 sene sonra buna 100.000 kişi daha eklenecek, oldu mu sana 150.000 elektrik elektronik mühendisi. Ki bu tek bir branş. Yani demek istediğim türkiye 150.000 doktoru eritir, besler, istihdam eder, ama 150.000 elektrik elektronik mühendisini besleyemez. Bu imkansız. Çünkü tıbbın hitap ettiği alan çok geniş, mühendisliğin ise alanı sınırlı.

Diyeceksin ki, gir 10k'ya odtü'ye itü'ye gir. Farkın olsun. Tıpta o farkı yaratamaz mısın? Hacettepe mezunu van mezunundan daha iyi eğitim almıyor mu? Hangisinin TUS'ta başarılı olma ihtimali yüksek?

Bir de bu odtü itü falan ilk işe girişte avantaj, ondan sonra bir manası yok. İş tecrübeleri ile kariyerini süslemen lazım. Ömür boyu odtü itü etiketinden ekmek yiyemezsin ki. Adam 30 yaşındaki mühendise aferin sen odtülüsün demez, hangi projeleri yaptın, tecrüben ne der.

Yani uzun lafın kısası, tıp şişirilen kontenjanlar yüzünden kan kaybeden ve eski değerini yitiren bir meslek bile olsa hala türkiye şartlarında en sağlam ve en iyi meslek. Hala geleceğin mesleği.

Bence 10 seneyi tıbba gömüp sonra 7 milyar almak kötü bir fikir değil. O parayı alan mühendisler de var ama 100 mühendisten 1 tanesidir. Mühendislik risktir, çok da kazanabilirsin, az da kazanabilirsin, işsiz de kalabilirsin ve olayların kontrolü her zaman elinde değildir. Bazen kader seni işsizliğe veya kötü bir işe sürükler. Ve mühendislik en ufak bir hatayı kaldırmaz, kariyerin biter. Tıpta ise istifa bile etsen iş bulmadan, kariyerin bitmez.

Yani hocam diyorsun 10 sene içinde 100 küsür bin doktor olacak falan diye. Bir de 10 sene sonra kaç mühendis olacak onu hesap et. Tek bir branşta 100 binin üstü mühendis olacak. Bu kadar mühendisi değil türkiye, avrupa bile eritemez. 10 sene sonra her apartmanda 2-3 tane işsiz mühendis olacak, öğretmenlerden, iibf'den bir farkı kalmayacak.

Doktorlar ise, belki bugünkü kadar prestijli olmasalar bile işsiz kalmayacaklar.

• .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi El_Pared -- 19 Ekim 2015; 11:02:36 >
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: ozzi060606

quote:

Tıp:

Mühendislik

Hocam mesajimda yazdigim hataya dustun :)

Tamamen toz pembe kisimlarini yazmissin :) anlattigina gore hic bir zorluk sıkıntı vs hic bir olumsuz bir sey yok, vallahi bravo hocam bir sey diyemiyorum, saygilar ;)

zorluklarını da söyliyim..6 yıl boyunca sürekli bir çalışma temposu içinde olcaksınız..komiteye 6 hafta varsa ilk 2 hafta gez toz son 4 hafta başlıyosun çalışmaya..tus dünyanın en zor sınavlarından biri kpss yle kıyaslanmaz...40 yaşında bile olsan görevın gereği gece 3 te kalkıp amelıyata gıdebılırsın,hata kabul etmez,gün boyu insanlarla uğraşırsınız,ölüm görürsünüz..yani iyi para kazanmak istiyorsanız --zorlukları çekeceksınız arkadaşlar..

• 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.