İlk aracım, mesleğe geçip paramı kazanmaya başlayınca ilk iş ehliyetimi aldım, daha sonra da araç için biriktirmeye başlayıp bugün de hayırlısıyla almış oldum. Beni geren konu şu, bu güne kadar ehliyet eğitimleri hariç hiç araçta oturmadım, ailemde kimsenin ehliyeti dahi yok. Çocukluğumdan beri toplu taşıma kullanıyorum araçlara dair hiçbir bilgim yok. Sadece sürücü olmaktan bahsetmiyorum ömrüm boyunca hiç kişisel araçta yolculuk etmedim. İlk defa benzinliğe gideceğim, ilk defa toplu taşıma hariç trafikte bulunacağım, her şeyi ilk defa yapmış olacağım. Bu yüzden trafikten araçlara, otoparklardan yollara, her türlü ücretten sosyal konulara, yolda diğer sürücülerle yaşayacağım muhtemel sorunlardan benim kendi yaşayacağım sorunlara herhangi bir konuda her tavsiyesinizi dinlemek isterim. İstanbuldayım, araç da 2021 model otomatik benzinli i20. Benzinli olmayan var mı onu da bilmiyorum dediğim gibi hiçbir bilgim yok, benzinle diğer yakıtlar arasındaki farkı dahi bilmiyorum. Bana ne söyleseniz benim için kardır anlayacağız |
İlk Aracım, Tavsiyeleriniz
-
-
tekerlegin icadindan itibaren araclar gelismeye baslamis olup tekerlek bugun bile bir arabanin en onemli parcasidir.
yoruldum baskasi devam eder...
yani ne yapalim bu sekilde baslayip gunumuze kadar mi gelelim? milyonlarca forum basligi milyonlarca video var elinin altinda bir yerden basla.
oncelikle arabanin kullanim kilavuzunu okursan bilmen gereken cogu seyi ogrenirsin.
-
Dostum boş pratik yapabileceğin bir yer bul sık sık oraya gidip kullan. Biraz direksiyona falan elin alışsın. Park etmek, yokuştan kalkmak vs sıkıntılı olduğunu düşündüğün şeyler varsa onlara çalış. Sonra mahallendeki bakkala markete arabayla git. Sonra daha uzak mahalleye git vs vs alışırsın. Hayırlı olsun.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Hocam madem dizel ile benzin farkini dahi bilmiyorsunuz, yakit alirken yakitin ne oldugunu soyleyin, teyit edin, mesela "depoyu fulleyelim, benzin" deyin, yanlis yakit almaniz durumunda motoru tamir olmayacak sekilde bozarsiniz.
Diger suruculere dikkat edin, trafikteki herkesi geri zekali cocuklar olarak kabul edin, ters hareketleri sahsiniza yapilmis olarak algilamayin, kimseye ders vermeye kalkmayin, asla kimseyle iletisime gecmeyin, korna calmayin, ters bakmayin birakin yoluna gitsin, siz sakinliginizi koruyun.
Muhakkak makul bir mesafeden takip edin onunuzdeki araci, dibine girmeyin, cevrenizi devamli kontrol edin, serit degistirirken arkanizdan gelen var mi bakin, akici ilerleyin ama her an seridinize biri atlayacakmis gibi, onunuzdeki ani fren yapacakmis gibi, yan sokaktan bir araba, park eden arabalarin arasindan yola bir cocuk firlayacakmis gibi gozunuz cevrede olsun.
Yayaya yol verin, yola atlasa bile suclu siz olursunuz, ufak bir temas yayaya kalici fiziksel hasar verebilir, ciddi hasar ya da olum halinde hayatiniz kotu yonde degisebilir, bunu dusunup temkinli ilerleyin.
Madem hic arac kullanmadiniz, en azindan ilk guzergahinizi iyice ogrenin yola cikmadan, muhtemelen gozlemlemissinizdir, nerede ana yola cikacaksiniz, ciktiktan sonra nerede sag serit duraklayanlar yuzunden tikaniyor, nerede yan yollara gireceksiniz park yeriniz neresi olacak falan bunlari kafanizda netlestirin, rahat edersiniz alisana kadar.
Falan filan
-
Arkadaşlar çok güzel örnekler vermiş aynılarını tekrar yazmadan ek olarak dikkat etmeniz gerekenleri yazayım.
Sinyal verme, silecek çalıştırma antrenmanları yapın. Yolda bunları bakmadan ezbere bir şekilde yapmanız gerekiyor.
Trafik kurallarına katı şekilde uyun ama trafikte sizden başka kimsenin bu kurallara uymayacağını baştan kabul ederek çok temkinli şekilde aracınızı kullanın.
Trafiği okumayı öğrenin. Bir gözünüz sürekli yan aynalarda ve geri görüş aynasında olsun. Sağımda solumda biri var mı, arkadan takip eden var mı? Akan trafik içinde kendi konumunuzu bilirseniz hata yapma olasılığınız azalır.
Yakıt bilgisini boşver. Önemli olan trafik bilgisi, nerden araç çıkar, maganda nerden fırlar, nereye döner, yaya nerden çıkar, çocuk nerden fırlar, sinyal vermeyen öküzler nerelerde bulunur, kornaya basan mağara kaçkınları nerede bulunur. Önemli bilgiler bunlar. En çok zorlanacağın park etmek olacak. Trafik tecrübesini de sürdükçe edinebilirsin. Park tecrübesi kazanmak için farklı farklı yerlere park etmeye çalış. Dönüşlere dikkat et. Motorcular küçük olduğu için gözden kaçabilir dikkat et. İlk başlarda dikkatli sür fakat çok yavaş sürüp trafiğin akışını da bozma. Dur kalklarda öndeki arabaya dokundurmamak için biraz mesafe bırak ama çok mesafe bırakırsan öküz bol soldan biri gelip önüne girer.
-
Selamlar,
Hocam hayırlı olsun. Umarım uzun yıllar kazasız belasız kullanabilirsiniz.
Ben tavsiye vermek için değil, bazı farkındalıklar için bu mesajı yazmak istedim.
Hocam maalesef ülkemizde insanlar çok sabırsız. Ayrıca nedense herkes trafikte çok sinirli ve agresif. Elbet herkesin kendine göre sorunları ve sıkıntıları var ama trafik ortamında bu agresyon durumu çok yükseliyor. Örneğin geçen önümüzde seyreden bir araç aniden sarsıldı ve yavaşladı. Tabi biz de yavaşladık. Arkadan korna çalanlar mı dersiniz, el kol sallayanlar mı dersiniz herşey vardı. Ama biz sakince duraksayıp ön araçtaki sorunu farkettiğimizde şok olduk. Otomobili kullanan kişi tahmin ediyorum kalp krizi geçiriyordu. Ya da şok geçiriyordu bilmiyorum. Hemen 112 'yi aradık ve araçtan çıkıp yardımcı olmaya çalıştık. Arkadaki (dangalaklar) kavgaya çıktığımızı sanıp hemen araçlarındaki döğüş aletlerine sarılıp dışarı çıktılar.
Yani diyeceğim o ki, lütfen trafikte her zaman sakinliğimizi koruyalım. Sırf kavga olur diye araçlarında kesici delici aletler taşıyanlar var. Bunu çok iyi biliyorum. İnsan hayatının bu kadar ucuz olduğu bir zamanda çok dikkat etmek gerekir.
Yazı uzun oldu kusura bakmayın.
Saygılarımla
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
-
Ehliyet aldıktan sonra ilk araç aldığımda/sürdüğümde/bindiğimde yaşadığım hisleri yaşadım konunuzu görünce. Tabi ben baya hakimdim mevzuya ama yine de o dönemleri hatırladım.
Allah kazasız belasız sürüşler nasip etsin. Hayırlı uğurlu olsun.
-
Acele etme ve kazalar genelde şerit değişikliğinde olur, yolun bölündüğü/yola bağlandığı heryerde yavaşla.yoldaki herkesi birer aptallarmış gibi gör şu şunuda yapmaz deme o aptalarda tamda onu yapar
yolda yürümeyi bilmeyen adamların araba kullandığını unutma. trafiği okumayı öğren. sherlock holmes gibi sonraki adımları hesapla. kalabalığa karış. normalmiş gibi davran. onlardan biriymiş gibi. kornadan falan çok tırsarsan bi gün müziğin sesini açıp kalabalık trafiğe dal. youtube da zafer aksoy başta güzel eğitim veren hocalar var. tüm videolarını izle. alabiliyorsan özel direksiyon eğitimi al güzel bi hocadan sonrasında.
dünya sana fısıldayacak. harekete geç, harekete geç ve yaşa. gülbatur geliyor son 400.
En Beğenilen Yanıtlar
Tüm Yanıtları Genişlet
tekerlegin icadindan itibaren araclar gelismeye baslamis olup tekerlek bugun bile bir arabanin en onemli parcasidir. yoruldum baskasi devam eder... yani ne yapalim bu sekilde baslayip gunumuze kadar mi gelelim? milyonlarca forum basligi milyonlarca video var elinin altinda bir yerden basla. oncelikle arabanin kullanim kilavuzunu okursan bilmen gereken cogu seyi ogrenirsin. |
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X