Şimdi Ara

iman ve inkar (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
212
Cevap
0
Favori
4.095
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Fark eder mi yapıldıysa arkadaşın dediği herşey geçersizdir
  • quote:

Orijinalden alıntı: Sebnem Ferah

Peki 2100 de bu dediklerin yapilirsa ne olacak

Yapilani taklit etmis olursunuz. Milyon yil oncesinde yapilmis birseyi belki 2100 de yapilirsa diyorsunuz. Neden 2100 gelisecegini umdugunuz teknolojiye guvenerek bunu diyorsunuz. Bu teknoloji kendi kendinemi gelisiyor? Hayir. Gene yaraticinin yarattigi insanlar bu teknolojiyi gelistiriyor.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • k2fg9 kullanıcısına yanıt
    duvar dedin onun üzerinden anlatayım duvar kendi kendine meydana gelebilir mi hayır malzemesi bulunacak gerekli işlemler yapılacak usta duvarı örecek duvar olabilmesi için bunlara muhtaç yapan insan olduğundan insan üzerinden devam edelim insan hayatının devamı için de bir şeylere muhtaç tek örnek üzerinden gitme çabası içinde olduğumdan hava ihtiyacından gideceğim havaya muhtacız bir insan çıkar hiç bir şey kullanmadan havayı yaratır. o zaman dersin ki havaya olan ihtiyacımız bitti. buraya kadar anlattıklarımdan zaten mantığı anlamışsındır gördüğün bildiğin muhtaç olmayan bir varlık göster bana herşeyiyle kendini devam ettirsin varlığını sürdürsün işte o tanrıdır böyle bir şey yok dersen nereden geldik kısır döngüsüne girer kaybolursun baştaki duvar örneğindeki gibi herşeyin bir yapıcısı olmalı ama hepsi birbirine bağlıysa o zaman ilk olan bir şey olmalı ki devamı gelsin işte o ilk tanrıdır kendisinden başka şeye muhtaç olmayan kudret O dur

• quote:

Orijinalden alıntı: mhmt042

duvar dedin onun üzerinden anlatayım duvar kendi kendine meydana gelebilir mi hayır malzemesi bulunacak gerekli işlemler yapılacak usta duvarı örecek duvar olabilmesi için bunlara muhtaç yapan insan olduğundan insan üzerinden devam edelim insan hayatının devamı için de bir şeylere muhtaç tek örnek üzerinden gitme çabası içinde olduğumdan hava ihtiyacından gideceğim havaya muhtacız bir insan çıkar hiç bir şey kullanmadan havayı yaratır. o zaman dersin ki havaya olan ihtiyacımız bitti. buraya kadar anlattıklarımdan zaten mantığı anlamışsındır gördüğün bildiğin muhtaç olmayan bir varlık göster bana herşeyiyle kendini devam ettirsin varlığını sürdürsün işte o tanrıdır böyle bir şey yok dersen nereden geldik kısır döngüsüne girer kaybolursun baştaki duvar örneğindeki gibi herşeyin bir yapıcısı olmalı ama hepsi birbirine bağlıysa o zaman ilk olan bir şey olmalı ki devamı gelsin işte o ilk tanrıdır kendisinden başka şeye muhtaç olmayan kudret O dur

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• bu şahısa hala cevap veren varmış .d zora geldiği yerde suspus kalmasını biliyor sen önce çık yukarıdaki yazdığımda yanlış birşey varsa var de yoksa daha tartışmayı devam ettirme ve yazdıklarımın en canlı örneği olduğunu göstererek kendini rezil etme.
  • geçmişin masalları diyorsan bu soruya cevap yazmak abesle iştigaldir inanmayacağın açıkça belirtilmiş kuran da onun için vakit israfı yapmayalım
  • 200ugececekaga kullanıcısına yanıt
    Önce günümüz teknolojisi bunu yapamaz buda tanrının kanıtıdır diyosunuz sonra ilerleyen zamanda gelişen teknoloji ile yapılırsa buda tanrının kanıtıdır diyosunuz. Ben böyle saçmalık görmedim.
  • halaycibasi kullanıcısına yanıt
    yazdıklarım rahatsız ediyorsa bir şeylerden korktuğun içindir milletin aklı yok mu akıl satıyorsun yoksa tek akıllı sen misin
  • aynen beyler kuranda hepinizin inanmayacağınız ve cehenneme gideceğiniz belirlenmiş.yani elinizden hiçbir şey gelmez çünkü allah sizin inanmayacağınızı önceden belirlemiş.yani özgür iradenizle bir yönelim söz konusu olamaz.onun için mhmt arkadaşımızın dediği gibi uzatmayalım lütfen.
  • k2fg9 kullanıcısına yanıt
    inkar neslinin en büyük dayanak noktası alay etmek
  • quote:

yazdıklarım rahatsız ediyorsa bir şeylerden korktuğun içindir milletin aklı yok mu akıl satıyorsun yoksa tek akıllı sen misin

yazdıkların rahatsız etmiyor bilakıs konunun en başında yazdığım duruma en canlı örneği teşkil ettiğin için mutlu ediyor.zaten ben senin daha çok yazmanı istiyorum ve şurdan bir parantez açayım 'ARKADAŞLAR KONUNUN İLK YAZILARINDA YAZDIKLARIMI OKUYUN VE YAZDIKLARIMIN EN CANLI ÖRNEĞİNİ KENDİ AKLINIZLA GÖRÜN'

lütfen dostum sen yazmaya devam et yoksa yazdıklarım havada kalır ve millet yazdıklarımın canlı örneğini görüp akıl yürütemez lütfen buyrun devam.
    iki kişi için dedim irade mevzusuna girerek konuyu dağıtmak istemiyorum daha sonraki mesele
  • quote:

iki kişi için dedim irade mevzusuna girerek konuyu dağıtmak istemiyorum daha sonraki mesele

aaa tabi ya o iki kişinin ismi zaten kuranda yazıyorduda sen iki kişi için dedin tabi canım zaten kuran HİİİİİİİİİİİİİÇ genelleme kullanmayarak bu isimlerin inanmayacağını söyledi.

lütfen buyrun yazdıklarımın canlı örneği olma yolunda zirveye oturdunuz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Mephalay

quote:

Orijinalden alıntı: DubSteq

quote:

Orijinalden alıntı: Mephalay

Neden kendinden daha guclu bir varliga dayanmak zorunda insan? Tarih buna nasil bir kanit olusturuyor? Ayrica kendimizden daha guclu bir varliga ihtiyacimiz var ise, ki bence yok; bu o varligin varligina neden kanit olsun?

Eğer maddesel evrenin nasıl var olduğuna dair bir tezin varsa buyur anlat. Biz de bilelim nasıl var olduğumuzu.

Benim bir yaratıcı olduğunu düşünmemin sebebi Maddesel Evreni yaratacak ama maddesel olmayacak bir varlık olması zorunluluğu ve haliyle zamandan bağımsız olmalı.

Edit: Muhtaçlık konusuna gelince. Eğer evreni bir tanrı yarattı ise biz insanlar yaratılanları kullanarak hayatta kalmaya çalışırız. Ha evreni bir tanrı yaratmadı ise nasıl oluştu? Maddeyi var eden nedir? Maddeyi var eden ne ise yaratılan her şey ona muhtaçtır.

Bu nasil bir mantik yoksunlugu?

Senin evrenin varligini aciklamak icin olusturdugun hayali kahramanin varligini ispat etmek icin, benim evrenin nasil olustuguna dair bir alternatif mi sunmam gerekiyor?

- Bence evreni Zeus yaratti.
    + Bence Zeus yaratmadi.
    - Peki Zeus yaratmadi ise, evren nasil olustu?
    + Bilmiyorum.
    - O halde Zeus yaratmis olmali.

Bana soruyor bir de, evrenin nasil var olduguna dair tezin var mi diye. Yoksa kendi mitolojisi gercek kabul edilecek cunku : )

Maddesel evren diye bir sey de yok ayrica. Maddesel olmayan evren diye bir sey yok cunku. Spiritual evren ve fiziksel evren dindarlarin kafalarindan uydurdugu birer yaklasimdan ibaret, pozitif bilimde yeri yok.

Evrenin nasil meydana geldigini bilmiyor kimse, sen de bilmiyorsun ben de bilmiyorum. Nasil meydana geldigini bilmedigimiz bir seyin meydana gelmesi icin gerekli gucun ne olacagini da bilmiyoruz. O yuzden "zamandan bagimsiz olmali" gibi kaliplarla bosa tarif cizmenin alemi yok. Once ok atip sonra etrafina hedef ciziyorsunuz.

Muhtac olmak demek, surekli ihtiyac duymak demek. Anne ve babasi olmadan dunyaya gelemez cocuk. Ama anne ve baba olmadan hayatina devam edebilir. Anne ve babaya muhtac degildir bu sebeple. Hava ve suya olan muhtaclik durumu ile, X olmasaydi olmazdin kafasiyla uydurdugunuz muhtacligi bir tutmayin. Insan inanmadigi hayali varliga nasil muhtac olabilir, ne dediginizi bir tekrar okuyun yazdiktan sonra belki sacmaligi daha net goreceksiniz.

Pozitif bilimde yerinin olmaması doğal çünkü pozitif bilim var olanı(maddeyi) inceler. Haliyle Maddesel bir varlığın da maddesle olmayan herhangi bir "şeyi" anlaması ve bunu cevaplandırması mümkün olmaz. Evet biraz Teist bir bakış açısı olacak ama Yoktan var etmeyi bilmez isen yaratıcılığın ne olduğunu da anlayamazsın.

Udurulmuş muhtaçlık? Eğer hayatını maddeye bağımsız idame ettirebilirsen buyur. Sen maddeye bağımlısın ve "eğer var ise" dolaylı yoldan bu maddeyi oluşturana bağımlısın. Bunu inkar etmek doğruluğunu değiştirmez.
    Materyalist bakış açısı ile gidersek evrenin yaratılışından öncesi bize karanlık bir boşluk olarak kalacak. Evren öncesini felsefi tezler ile tahmin edebilir veya idrak etmeye çalışabiliriz. Boş tarif dediğini Filozoflar yaparken sorun yok ben yapınca mı sorun oluyor? Ne yani koca Metafiziği çöpe mi atalım bir kalemde? Fizikötesini tanımlamaya çalışmak saçmalık mı ? Önce savunduğun tezi bize açıkla ki ona göre düşünüp görüş bildirelim. Ben gayet tez ortaya atıyorum. Varsa bir antitezin buyur. Felsefe hocalarımız bizleri böyle eğitti. Mutlak bilgiye ulaşana kadar her tezin bir anti tezi de ortaya atılabilir, hatta atılmalıdır ki mutlak sonuca ulaşılsın.

Edit: Madde ile bir başka madde oluşturulabilir. Yani maddeden başka bir madde var olabilir ama var olan madde değişerek yeni oluşum olan maddeye ulaşır. Ama değişim öncesi madde ile değişim sonrası madde aynı değildir. Değişim öncesi madde ile değişim sonrası madde de aynı anda aynı kütlede bulunamazlar.

Ben de şöyle bir tez ortaya atıyorum: Evren(Maddesel evren de diyebilirsin) kavramını oluşturan ilk maddenin varlığı yalnızca maddeden oluşmayan bir şey tarafından meydana getirilebilir. Ve bu şeye de ben Tanrı diyorum. Zaman da maddenin oluşması ile başladığı için yine maddeyi oluşturan şey zamanı da var etmiş olur. Böylelikle madde olmadan var olan "ŞEY" maddeye ve zamana bağımlı değildir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DubSteq -- 24 Şubat 2018; 15:5:8 >

• Materyalistler hiçliğe ulaşmak yükümlülüğünde değiller nitekim eski zaman materyalistleri ezeli ve edebi kainat tasavvurunu savunmuşlardır
  • quote:

Orijinalden alıntı: Zodion

Materyalistler hiçliğe ulaşmak yükümlülüğünde değiller nitekim eski zaman materyalistleri ezeli ve edebi kainat tasavvurunu savunmuşlardır

Sıkıntı da burada işte. Bende diyorum ki benim gördüğüm, dokunduğum, algıladığım, gözlemleyebildiğim şey beni yaratmış olamaz. Çünkü gördüğüm, dokunduğum, algıladığım, gözlemleyebildiğim şey de bir maddeden meydana gelmek zorundadır. Bu yüzden diyorum ki maddesel evrenin öncesi olmalıdır. Maddesel evrende hiçbir şey yoktan var edilemez ise o zaman madde yoktan var edilen bir halden gelmiş olmalıdır yani fizikötesi bir halin olmasının zorunlu olduğunu düşünüyorum. Antik çağ filozoflarının tanımladığı düzensizlik(Kaos) aslında Tanrı'dır diyorum veya Tanrı Düzensizlikten düzene sokandır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DubSteq -- 24 Şubat 2018; 15:16:58 >

• quote:

kuran bu saydıklarınla beraber daha birçok faydalı hareketi salih amel adı altında toplamış ve kurtuluşu bunları yapmaya bağlamıştır. ama birinci şart iman

işte dediğim gibi din vb farketmiyor benim için insan olsun yeter

• Din dogmatik bir olgudur. Aklı öne süren bunun dışında hiçbir şeye inanmayan insanları ikna edemezsin. Dinimizde bu olguya hidayet deniyor. Düşünmek yaratıcıyı anlamaya çalışmak çok büyük ızdırap bu da insanin imanını tartmayı sağlıyor ve ne kadar zayıf olduğumuz ortaya çıkıyor.

Din özgürlüktür inanmak isteyen inanır inanmak istemeyene aşağılama vs şeyler yapılıp hor görmemek gerekir. Bence laiklik bu açıdan önemli bir husus. Ama her iki tarafın da her konuda birbirine saygı hususu hep göz ardı edilir.
    Din insanı en çok kader konusunda ve öldükten sonra bir hayatın olduğu noktasında rahatlatıyor. Yani benim için öyle en azından. Bu açıdan beni psikolojik olarak da rahatlatıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Yazaryazarokur -- 24 Şubat 2018; 16:30:50 >
  • bal gibi de fark eder yok olan şey tanrı olamayacağını gösterdiği gibi yaratıcının kudretinin de delilidir
    akılsızlığın cahilliğn canlı kanıtı o sözü iki kişiye yazdım notta da sizin anlayışınızda olanlar dedim malesef ilkokul mesabesindeki aklını (senin) hesaba katamadım pardon
  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.