Şimdi Ara

İnanmak istediğimiz şeyler.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
780
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • "Bir şeye inanmak istediğimiz zaman o şeye inanmak için , inanmanız gereken her şeye inanmanız gerekir"
    Bu cümle ile ilgili görüşlerinizi alabilir miyim.

Şu örnekten yola çıkarak başka çıkarımlarda bulunabilirseniz sevinirim.
    Eğer Allah'a inanıyorsam inanmamızın gerektiği kitabına peygamberlerine'de inanmam lazım gibi bir şey sanıyorum.

• Eğer tanrının sevgi ve şefkat dolu bir üstün varlık olduğuna ve beni ödüllendirip onun yolundan gitmeyenleri cezalandıracağına inanmak istiyorsam, ineklerin kutsal ve şeriatın hak olduğuna da aynı anda inanmak zorunda mıyım?

Ne kadar saçma ve yüzeysel bir genelleme, tıpkı benim varsayımım gibi.
  • Eğer inandığınız şey bilim gibi somut bir kavramsa, bahsettiğiniz inanma şekli zarar getirir. Deneyimlersiniz, gözlemlersiniz, inandıklarınız doğrultusunda deliller elde edersiniz, ama bir yandanda hala farklı sonuçlar elde edebileceğinizi düşünmeye devam ederseniz içinizdeki araştırmacı kişiliğide ayakta tutmuş olursunuz.

Öte yandan ruhani meseleler daha karışıktır ve sınırlayıcıdır, ben allaha inanıyorum ama peygamberlere inanmıyorum demeniz zaten olanıksızdır, islamın tanrısının koşulu hepsine inanmanızı söylemektedir, hristiyanlıktada İsayı tanrı kabul etmek zorundasınızdır ben Yehovaya inanıyorum İsaya inanmıyorum diyemezsiniz.

Aslında bilimdeki inanmanın karşılığı şüphe etmektir, ve böylesi bana daha pozitif bir yaşam sunmuştur.
  • Kaptankosko: Hocam zaten bu serbest bir fikir. Makale gibi bir yazı yazılacak bu yazıya dair ve herkesin düşüncesi herkesin bir örneklemi vardır sanıyorum.

KanKoKan : Dediğiniz gibi bilim gibi somutsa böylesi tabii ki zarar deney ve gözlem şansımız var. Fakat Felsefe'de bu düşünceyi ne deney yoluyla bir düzlüğe sokabilirim ne de gözlem ile diye düşünüyorum.
    Hani benim verdiğim örnek biraz genelleme belki fakat başka benzer veya dolaylı yollardan bulunursa eğer örnek dinlemek okumak isterim.
  • quote:

Orijinalden alıntı: PsyconX

"Bir şeye inanmak istediğimiz zaman o şeye inanmak için , inanmanız gereken her şeye inanmanız gerekir"

Sorunun cevabı içinde saklı zaten

Eğer bir inanç sistemi içerisindeki her şeye inanılmasını da içeriyor ise ve bu inanca dahil olmanın şartı bu ise, inanmak istediğiniz şey ile ilgili her şeye inanmak durumundasınız.

Aslında bir şeye "inanmak istemeyi" tartışsak daha manalı olur. Çünkü inanmak isteyip de inanmakla, inanmamak için zorlamaya rağmen "inanmak" arasında dağlar kadar fark olurdu...
  • Bu şeye benzedi sanki matematikte belli bir ispat yaparken pek çok farklı yöntemler ve işlemler kullanarak yapıyorsun,o kullandığın yöntemin ispatında da ilk başta ispatladığın yöntemi veya formülü kullanıyorsun. Kendi içinde böyle bir sonsuzluğa giriyor matematik kendi kendini ispatlıyor sanki. Çünkü doğada rakam dediğimiz şey yok yani doğada 2 diye bir şey yok elle tutulur vaziyette. Gözlem imkanı bu açıdan yapılmıyor ancak tabi mimari yapılar olsun hatta doğada bolca bulunan altın oran olsun bunlar matematiğin ispatını yapan ince detay ve gözlemler sanıyorum.

O yüzden belli bir inanca inanmak için de o inancın getirdiği birçok farklı inancı kabul etmek gerekebilir. Çünkü belli bir inanç yapısında dallanmış vaziyette pek çok ufak inancı,fikri ya da görüşü barındırabilir sanıyorum. Bu zaman zaman çok tehlikeli de olabilir. Bir inancı olduğu gibi kabul etmek yanıltıcı olabilir o yüzden çoğu zaman. Bu yüzden inancı olduğu gibi kabul etmeden önce yapısında ve özünde bulundurmuş olduğu diğer farklı alt düşünceleri ve inançları da değerlendirmek lazım.

• koşulsuz, şartsiz inanmanin akil işi olmadiğini düşünüyorum

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Her şey çok anlamsız
    geçen ay açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Mesela şöyle açıklayayım;
    Bir kız var ve sana seni sevdiğini söylüyor. Ama sen kızın zaten başka bir sevgilisi olduğunu duyuyorsun, kızın çok kötü bir kız olduğunu, ve kızla ilgili bir sürü olumsuz şey duyuyorsun. Ama kız sana ısrarla hepsinin yalan olduğunu ve sana aşık olduğunu söylüyor. İşte bu durumda sen o kıza inanmak için inanman gereken herşeye inanıyorsun. Kötü biri olmadığına, başka bir erkekle birlikte olmadığına. Yani gereken şartları sen sağlıyorsun. Birşeye inanmak için inanman gereken her şeye inanmak bu oluyor, en basit örneğiyle.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.