Garip bir hesaplama ve kıyaslama yapmam gerekiyor yardımcı olabilen varsa sevinirim.
6.7 Milyon TL anapara ile 29 senede her sene 228bin TL, Toplam 6.7 Milyon tL getirecek bir yatırımı piyasadaki mevcut yatırım araçları ile kıyaslamak istiyorum.
Bunu yapabilecek var mı? 6.5milyon TL önümüzdeki 29 sene boyunca toplamda 6.7Milyon TL getirirse bu iyi bir yatırım mıdır?
Bu özetti.
Olayın detayı şöyle: Bir tanıdık bir arsa sahibi ama inşaat yapacak gücü yok. O ya da başkası yapmaya kalksa 6.7 Milyon TL tutacak. İnşaat yapmaya kalkan standart olarak inşaat masrafı olarak 6.7 milyon TL + kar olarak 6.7 Milyon TL yi karşılamak isteyecek. Hesaplarına göre yapılan binadan toplam aylık kira geliri 84bin TL. İnşaat yapmaya kalkan standart olarak bu gelirin %50 sini isteyecek. Bu durumda 351 AY yani 29 sene geçmesi gerekiyor ki (351 x 84bin/2 x 0.5kirapayı) = 6,7 milyon inşaat masrafı + 6,7 milyon Kar olarak geri dönsün. Bu iyi mi yatırım olur onu anlamak istiyorum.
Anlayan var mı?
Hocam öncelikle bu gibi yüksek meblalara sanırım bankaların uyguladığı faiz oranı biraz daha yüksek oluyor normalden benim bildğim kadarıyla.Ona göre mi hesapladınız bilmem ama yazıyım dedim.Dini kısmına hiç girmeyeceğim işin.Bu saydıklarınız arasında ilk yöntem daha iyi gibi geliyor.Zira ikincisinde bol miktarda zaman ve enerji kaybedeceksiniz.Genel olarak bakarsak bir yatırımın iyi kabul edilebilmesi için ve eğer bizden sonraki nesiller için değil de kendimiz için yapıyorsak en geç 10 yılda kendini yenilemesi gerek bence.29 Yıl bunun için çok uzun bir süre diye düşünmekteyim.Bu konularla bende arada kafamı kurcalarım başka sorunuz varsa yardımcı olurum.Ne işle mşgulsunuz merak ettim?