Şimdi Ara

insan kendini kültürel açıdan nasıl geliştirebilir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
35
Cevap
2
Favori
29.903
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

• Her şeyden önce kitap okumak gerekli. Kendinizi bilgilendirmek istediğiniz konulardan kitap okuyabilirsiniz. D&R ve Remzi gibi kitabevlerinde pekçok konu hakknıda yazılmış güzel çeviriler bulunuyor; yâni kitap bulma konusunda çok sıkıntı çekmezsiniz. Belirli sitelerde e-kitap da bulabiliyorsunuz. Bunun dışında ben genelde haberleri tâkip ederim, en azından insanın içinde bulunduğu zamanda meydana gelen önemli olaylar hakkında bilgi sâhibi olmasını sağlıyor. Aslında kültürden ne anladığınız da çok önemli. "Ben kültürlü olmak istiyorum." derken kullandığınız 'kültür' kelimesinin buradaki anlamı nedir? Bunun dışında da kültürlü olmak için kendinizi hiç boğmayın. İsteyerek ve hevesle yaptığınız işler, istemeden ve zorla yapılan işlerden her zaman daha verimli ve kolay olur. Bu sebepten ötürü ne kitapta, ne haberde kendinizi sırf kültürlü olmak için sıkmayın. Doğru seçim yapıldığında kitap okumak çok zevklidir. Bu zevk sıkıntıya dönüştüğü anda kitabı elinizden bırakın ve daha sonra bir zaman tekrar okumaya devam edin. Son bir şey daha var, çevrenizde kültürlü arkadaş bulunması çok önemli. Onlardan edineceğiniz bilgiler sizde önemi büyük olan, bilgilere karşı bir kulak dolgunluğu yaratacaktır. Bu konuda Ali Fuad Başgil'in bir kitabını okumuştum geçenlerde. Başarıya olan engelleri; kötü örnekler, kötü arkadaşlar ve tembellik olarak sıralamıştı. Kötü arkadaş hakkında yazdığı bölümü çok sevmiştim. Arkadaşınız neyse, siz de osunuz aslında. Yâni çevrenizi de doğru seçmeniz gerekebilir.

Bu iletiyi daha sonra düzenleyip farklı şeyler de ekleyebilirim.
    Sevgiler...

• yeni bi dil ögrenirsen her açıdan kültüre sahip olabilirsin
  • quote:

Orijinalden alıntı: Usain Bolt

yeni bi dil ögrenirsen her açıdan kültüre sahip olabilirsin

Katılmıyorum. Dil eğitimi, insanların düşüncelerini daha büyük bir insan topluluğuna aktarmasını sağlar. Dil bir amacın aksine bir araçtır. Bu özelliğiyle dil, kültürden çok kültürün aktarımında kullanılacak olan bir araçtır. Eğer dil öğrenip kültürlü olmak istiyorsanız öğrenecek olduğunuz dilin konuşulduğu ülkeler adına bir edebiyat ve târih araştırması yapmanızın gerektiğini düşünüyorum. Ben şuan Fransızca öğreniyorum ve bu sebepten ötürü Fransa'nın târih ve edebiyâtı hakkında bilgi sâhibi olmaya çalışıyorum. Almanca öğrenseydim aynısını Almanya için yapardım. Dil, ancak bu yolla kültür geliştirmenin bir yolu hâline gelir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lancetta -- 20 Nisan 2012; 19:13:05 >

• farklı düşünce yapılarına dair kitaplar okuyacaksın..
    karsıt görüşlülerle tartısacaskın..
    yabancı dil öğren hatta yurtdısına git imkanın varsa
    yabancı dizi müzik film belgesel izle
  • Kulturel acindan gelismis insanlarla bir arada olarak !

Ayni sekilde mesela zeka acisindan kendinizi gelistirmek istiyorsaniz zeki insanlarla bir arada olun.
  • çok gezenmi çok okuyanmı daha çok bilir.bu sorunun cevabı senin sorduğun sorununda cevabıdır.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Gedogion

quote:

Katılmıyorum. Dil eğitimi, insanların düşüncelerini daha büyük bir insan topluluğuna aktarmasını sağlar. Dil bir amacın aksine bir araçtır. Bu özelliğiyle dil, kültürden çok kültürün aktarımında kullanılacak olan bir araçtır. Eğer dil öğrenip kültürlü olmak istiyorsanız öğrenecek olduğunuz dilin konuşulduğu ülkeler adına bir edebiyat ve târih araştırması yapmanızın gerektiğini düşünüyorum. Ben şuan Fransızca öğreniyorum ve bu sebepten ötürü Fransa'nın târih ve edebiyâtı hakkında bilgi sâhibi olmaya çalışıyorum. Almanca öğrenseydim aynısını Almanya için yapardım. Dil, ancak bu yolla kültür geliştirmenin bir yolu hâline gelir.

Yanlış öğrenmişsin.

• quote:

quote:

quote:

Yanlış öğrenmişsin.

Yanlış mı öğrenmişim? Dil öğrenmenin kültür sağlayacağını söyleyen sizsiniz. Ben de diyorum ki, size kültür sağlayacak olan şey dil değildir. O dili öğrendikten sonra onla yapacaklarınızdır, ki bunların çoğunu Türkçe-İngilizce ile de yaparsınız. Dil sâdece bir a r a ç t ı r, kültür sağlayan bir aygıt değil. Direkt "Yanlış öğrenmişsin." deyip yargıyı koymuşsunuz da, hiçbir sebep belirtmemişsiniz. Ben size hep bir neden belirtiyorum, sebepsizce ahkam kesmek yerine. Bu konularda saygısızlığı seven biri değilim. Lütfen bir eleştiri yapacaksanız nedenleriyle birlikte yazın.

• Bol bol okuyarak. Ne okunduğu ya da türü önemli değil, önemli olan okumak. Her kitabın insana katacağı şeyler vardır çünkü.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kabuska -- 21 Nisan 2012; 22:00:48 >
  • benim gibi hiç opera izlemeyen varsa buyursun ..Tr altyazısı bile var... bu da bir kültürel gelişimdir

Love Never Dies (2012) 720p DTS multisub HighCode-PublicHD

indirdim izlemedim daha...
  • quote:

Orijinalden alıntı: Kabuska

Bol bol okuyarak. Ne okunduğu ya da türü önemli değil, önemli olan okumak. Her kitabın insana katacağı şeyler vardır çünkü.

İlk cümle ok. Ama ondan sonrasına yok.

Evet insan çok okumalı ama faydalı ilimleri okumalı, faydalı bilginin peşinde olmalı.
    Faydasız bilgininde bir zararı olmaz tabi ama yararıda olmayacağı açıktır.

El-Cezeri der ki; "Uygulamaya dönüşmeyen bilim, doğruyla yanlış arasında bir yerdedir"
  • quote:

Orijinalden alıntı: El-Cezeri

quote:

Bol bol okuyarak. Ne okunduğu ya da türü önemli değil, önemli olan okumak. Her kitabın insana katacağı şeyler vardır çünkü.

Evet insan çok okumalı ama faydalı ilimleri okumalı, faydalı bilginin peşinde olmalı.

El-Cezeri der ki; "Uygulamaya dönüşmeyen bilim, doğruyla yanlış arasında bir yerdedir"

Anladığım kadarıyla pragmatist bir yönün var

Söylediklerinin bir kısmına katılmıyorum Cezeri. İnsanın her türlü kitaptan alabileceği şeyler vardır. Sırf yazılmış olmak için yazılan bir kitaptan bile bir şeyler öğrenilebilir. Bilginin insana illa ki bir yerde yararı olacaktır, yararı olmasa da bilgi adı üstünde bilgidir.

• quote:

Orijinalden alıntı: neverlate

Kulturel acindan gelismis insanlarla bir arada olarak !

Ayni sekilde mesela zeka acisindan kendinizi gelistirmek istiyorsaniz zeki insanlarla bir arada olun.

bu okumaktan çok daha etkili bir yöntem.

okumanın yeri ayrı elbette ama okuyarak kültürel gelişim bir yere kadar. okuyarak çok bilgili bir insan haline gelebilirsiniz ama aklı başında bir insan ya da topluluk karşısında iki çift laf edemeden kalakalma tehlikesi vardır ki aman diyeyim.
  • quote:

quote:

quote:

quote:

Yanlış öğrenmişsin.

Yanlış mı öğrenmişim? Dil öğrenmenin kültür sağlayacağını söyleyen sizsiniz. Ben de diyorum ki, size kültür sağlayacak olan şey dil değildir. O dili öğrendikten sonra onla yapacaklarınızdır, ki bunların çoğunu Türkçe-İngilizce ile de yaparsınız. Dil sâdece bir a r a ç t ı r, kültür sağlayan bir aygıt değil. Direkt "Yanlış öğrenmişsin." deyip yargıyı koymuşsunuz da, hiçbir sebep belirtmemişsiniz. Ben size hep bir neden belirtiyorum, sebepsizce ahkam kesmek yerine. Bu konularda saygısızlığı seven biri değilim. Lütfen bir eleştiri yapacaksanız nedenleriyle birlikte yazın.

insan kendini kültürel açıdan nasıl geliştirebilir?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Usain Bolt -- 22 Nisan 2012; 1:17:24 >

• interneti dogru kullan yeter
  • önce dogmalardan kendini arındıracaksın.
  • Bence kendini geliştirmek istiyorsan herşeyden önce düşünerek başlayabilirsin.Neler yapsam daha iyi olur gibi.Buraya konu açtığında yorum yazan insanların düşünce yapısıyla senin düşünce yapın aynı değil.Söylediğimiz şeylerde de seçici olup,araştırarak kendini geliştirmeni tavsiye ederim.
  • okumaya yalnızca bilgi edinmek olarak bakma olaya , okumanın en büyük en etkili yararı dikkat toplamayı sağlamaktır. Dikkati yada konsantrasyonu yüksek olan bir kişinin anlama yetisi inanılmaz ölçüde artabiliyor. Anlayabilen bilen adam aynı zamanda anladığını aktarabilen adamdır. Karşıki kalın kafalı olur orasını bilmem fakat karşınada kendin gibi gelişmeye meyilli yada en azından bilgili adam koyarsan hem kendini rahat ifade edersin hemde dışarıdan gelen düşünceyi kendinc sağlıklı yorumlarsın... Bilgi seviyende anlayabildiğin ölçüde gelişir...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ctauren -- 22 Nisan 2012; 11:08:49 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: El-Cezeri

quote:

"Uygulamaya dönüşmeyen bilim, doğruyla yanlış arasında bir yerdedir."

Korkunç bir söz.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.