Şimdi Ara

Intel, Comet Lake için PL1, PL2 değerlerini ve Tau sürelerini açıkladı: PL2’de 3.5 kat tüketim

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
478
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

• Mavi ekibin Comet Lake işlemcilerini duyurmasıyla belirsiz kalan PL değerleri ve Tau süreleri incelemelerin yayınlanmasının yanı sıra yongaların satışa sunulmasına rağmen halen açıklanmamıştı.

Nihayet Intel’den beklenen haber geldi. Firma 10. nesil işlemcileri için belirlediği PL güç tüketim değerlerini ve modellerin boost frekansta kalacağı süreleri açıkladı. En baştan altını çizelim, bu değerler Intel tarafından önerilen değerler.

Dolayısıyla isterse bir anakart üreticisi 65 watt TDP’li işlemci için baz frekans seviyesine yönelik PL1 değerini 250 watt olarak belirleyebileceği gibi yonganın boost frekansta kalacağı süreyi sınırsız şekilde de ayarlayabilir.

Uygun fiyatlı anakartlara ''hız aşırtma''

Nitekim B ve H serisi uygun fiyatlı anakartların incelenmesiyle de bu ortaya çıktı. Örneğin, ASRock BFB teknolojisiyle 65 watt TDP’li işlemcileri için PL1 seviyesinde 125 watt tüketime izin veriyor. MSI ise PL1 değerini bazı anakartlarında 255 watt’a kadar yükseltmiş.

ASUS kanadında ise 2 anakart haricinde PL1 seviyesinde izin verilen sınır 210 watt’a çekilmiş. Bu ilk değil aslında. Daha önceleri Z serisi anakartlarda gördüğümüz bir tekniğin orta segment anakartlara gelmiş durumda. Ayrıca bu teknik Intel’in verdiği iznin anakart üreticileri tarafından biraz yanlış kullanımı olarak da nitelenebilir.

PL2, PL1 ve Tau

Tabloyu daha anlaşılır hale getirmek adına ufak bir not düşelim. PL1, Intel işlemcilerin TDP değeri olarak da bilinen taban frekanstaki tüketim değeri iken PL2 işlemcinin boost frekansta tüketebileceği rakam olarak karşımıza çıkıyor. Tau ise yonganın boost frekansta kalabileceği süre olarak geçiyor. Yukarıda bahsettiğimiz üzere bu önerilerin pratikte karşılığı tam olarak olmayabiliyor.

Soğutucu seçerken TDP'ye aldanmamak gerek

Bunun da ötesinde işlemcilerin özellikle de oyunlarda taban frekans değeri yerine tepe frekansta çalıştığını düşünecek olursak PL2 tüketim değerlerini kıstas kabul etmek daha gerçekçi olacaktır. Zira işlemci soğutucusu alırken PL1 değerine göre -Intel’in iddia ettiği TDP- soğutucu alınırsa sıcaklık konusunda üzücü sonuçlar yaşanabilir.

TDP'nin 3.5 katı tüketim

Intel tarafından işlemcilerine yönelik tavsiye edilen verilere baktığımızda Core i9-10900T’nin 35 watt’lık TDP’sinin aksine PL2’de 123 watt çekebilmesi dikkat çekiyor. Bu rakam önceki nesillere kıyasla %25 fazla. PL2’nin PL1’in yaklaşık 3.5 katına denk gelmesi ise ayrı bir önemli nokta.

Ayrıca Bkz.Intel'den tavsiye: Odağımızı benchmarklardan teknolojinin faydalarına kaydırmalıyız

65 watt TDP’li işlemcilerde de tablo değişmiyor, 224 watt’a uzanan PL2 seviyeleri ile yongalar ‘’TDP’’ değerinin 3.45 katına kadar tüketebiliyor. Son olarak hız aşırtma kilitsiz işlemcilerde 56 saniye olarak belirlenen Tau süresinin hız aşırtma kilitli ve T serisi modellerde 28 saniyeye düştüğünü ekleyelim.

Resim Galerisi

Resimin Açıklaması
    Intel, Comet Lake için PL1, PL2 değerlerini ve Tau sürelerini açıkladı: PL2’de 3.5 kat tüketim

• Vuruyorsun kırbacı vuruyorsun kırbacı hayvan koşuyor daha hızlı koşuyor koşmaya devam ediyor sonunda çatlayıp ölüyor. Ufakcık alanda 255w güç tüketimi anakartı çok hızlı deforme eder. Anakartı alırsın işlemciyi alırsın. Uzun sürelerde oyun oynarsan garanti süreleri kadar da hizmet süreleri olur. İşlemciler kolay kolay bozulmazdı(Pentium zamanı AMD ler hariç). Artık bozulan işlemcilerle de tanışırız kim bilir. Yada serverlardaki yüksek devirli fanlar gibi yüksek fan gürültüsüyle yaşamayı öğreniriz.
  • Tdpnin 4 kati mi oha

Çöptel yine yapmış yapacağını

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Vuruyorsun kırbacı vuruyorsun kırbacı hayvan koşuyor daha hızlı koşuyor koşmaya devam ediyor sonunda çatlayıp ölüyor. Ufakcık alanda 255w güç tüketimi anakartı çok hızlı deforme eder. Anakartı alırsın işlemciyi alırsın. Uzun sürelerde oyun oynarsan garanti süreleri kadar da hizmet süreleri olur. İşlemciler kolay kolay bozulmazdı(Pentium zamanı AMD ler hariç). Artık bozulan işlemcilerle de tanışırız kim bilir. Yada serverlardaki yüksek devirli fanlar gibi yüksek fan gürültüsüyle yaşamayı öğreniriz.

• hardwind H kullanıcısına yanıt
    bu işe uygun vrm soğutmalı 14 fazlı anakartı alırsın, gerekli soğutmayı saglarsın hicbişi olmaz niye deforme olsun

255 işin dalga tarafi

kimse bu islemcileri render icin almaz iş dünyasında. 125w tdp ile 12/24 tam yükte 130 140w tüketen 3900x gerçeği varken küçük çapli iş yapacak adam zaten intel tercih etmez

oyun oynayacak adam da çok parası var ve meraklısı ise 10600k veya veya 10700k alır, svı sogutmasını alır, güzel bi z490 takar 5.4 ghz falan yapar oyunda da tüketüp tükeceği 10600k için 90-100 wattır (maks) 10700k için de olsa olsa en fazl 120 130 wattır (o da en ekstrem oyunda, 5.4 ghz oc durumunda)

intelin i9 serisi cogu yabancı forumda dalga, madara konusu ediliyor.

gerçek anlamda render alacak insanlar için bu işlemciler zarardan ziyandan ve para israfından başka bir şey değil. üstelik 3900x hem daha ucuz, hem daha az güç tüketimine sahip, hem daha az ısınıyor, hem de daha iyi performansa sahip (render workloadları için. gidip oyun testi atmayınız)

• İşte olayda tam olarak burada kopuyor. Anakart aldın. Powersupply aldın soğutucu aldın. Bir o kadar da para verdin. O kadar para hacamaktansa üst model alır daha serin çalışırsın. Tabi işlemci sıcaklığı birazda işlemcinin yapısıyla alakalı. Eskiden bende core2duo e8200 vardı 60 derecelerde çalışırdı. Sonrasında Core2duo e8600 geçti elime. Daha o kadar serin işlemci görmedim. Stok fanla oda sıcaklığında çalışıyordu. Ve işlemciyi hala kullanıyorum Asus p5q anakartla.
  • olmaz olur mu? voltaj ve akım değerleri işlemcinin silikon vb birçok bileşenine öyle bir zarar verir ki isterseniz buzla direkt soğutun uzun ömürlü yine olmaz

• quote:

Orijinalden alıntı: hardwind

Vuruyorsun kırbacı vuruyorsun kırbacı hayvan koşuyor daha hızlı koşuyor koşmaya devam ediyor sonunda çatlayıp ölüyor. Ufakcık alanda 255w güç tüketimi anakartı çok hızlı deforme eder. Anakartı alırsın işlemciyi alırsın. Uzun sürelerde oyun oynarsan garanti süreleri kadar da hizmet süreleri olur. İşlemciler kolay kolay bozulmazdı(Pentium zamanı AMD ler hariç). Artık bozulan işlemcilerle de tanışırız kim bilir. Yada serverlardaki yüksek devirli fanlar gibi yüksek fan gürültüsüyle yaşamayı öğreniriz.
    Hocam pentium zamanı AMDler kullanıcı eğer soğutucuyu düzgün oturtamazsa yanarak bozuluyordu. Intelden az ısınmalarına rağmen soğutucuyu oturtmak problemdi. Ayrıca işlemcilerde o yıllar termistör yoktu. Isınınca kendini korumaya alamıyordu. Haliyle yanana kadar çalışıyordu. Bozuluyordu deyince insanlar farklı anlayabilir

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • 4 kat tdp artışı ne lan.

• hardwind H kullanıcısına yanıt
    Gamers Nexusyoutube
    Intel Needs to Say Something: Oxidation Claims, New Microcode, & Benchmark Challenges
    https://www.youtube.com/watch?v=gTeubeCIwRw&feature=youtu.be

bu kadar ileri görüşlü olunur valla tebrik ederim :)

• DaenerysStormborn kullanıcısına yanıt

"bu işe uygun vrm soğutmalı 14 fazlı anakartı alırsın, gerekli soğutmayı saglarsın hicbişi olmaz niye deforme olsun"

deforme oldu!

• haklısınız intel garip işler peşinde koştu ve kendini komik durumlara düşürdü. varsaydığımız doğruları da yanlışa çıkartmayı başardı

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.