< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > |
intel core ultra vs i serisi hangi laptop
-
-
Başlık biraz eskimiş ama olsun.
Hocam, ben 2025'te Windows 10 desteğinin biteceği dönemde yeni sisteme geçecektim ama hesapta olmayan şeyler olunca erken geçmek zorunda kaldım ve ek donanımlarla birlikte 60 bin lira kadar harcama yaptım.
Uzun vadeli kullanım ve geniş kullanım alanı için, mümkün olduğunca en güncel sistemi edinmek gerekir. Az harcama yapanlar, eski sistemlere yatırıma devam edenler, sık sık cihaz değiştirmek zorunda kalabilir, "ucuz mal alacak kadar zengin olmayın" sözü çok doğrudur :)
Bahaneyle bazı şeyleri tekrarlayayım... 12-13-14 diye giden nesil sayımı Core işlemciler için geçerli. Meteor Lake'den itibaren Core Ultra 1-2-3.nesil diye sayılıyor (Bazı siteler Meteor Lake'e, Core Ultra'lara "14.nesil" diyor, yanlıştır)
Core Ultra 1.nesil Meteor Lake (mobil), 2.nesil ise Lunar Lake (güç tasarrufu, mobil) ve Arrow Lake (yüksek performans, masaüstü).
Arrow Lake'in mobil işlemcileri 2025'te çıkacak. Yani şu anda laptop için Ultra seçenekleri ya Meteor ya Lunar Lake... Lunar'ın bütün derdi güç tasarrufu. Performans isteyenin kesinlikle Meteor'a yönelmesi lazım. Meteor da kendi içinde ayrılıyor, Arc grafik işlemcili olanlar birkaç adım önde.
13-14.nesil bir Core mu, yoksa Core Ultra mı sorusuna en güzel cevabı verecek tablo şu (HX serisi = 14.nesil = Raptor Lake Refresh)
"Intel 7" dedikleri 10 nm, "Intel 4" dedikleri 7 nm üretim teknolojisi.
1.nesil Core Ultra'dan itibaren nöral işlemci-NPU ve dahili Arc grafik işlemcisi var. Yine bu nesille gelen AV1 Encode desteği de muhteşem, hem yüksek verimli hem yüksek hızlı kodlama.
Mevcut işlemcim Core Ultra 7-155H. Adobe denemedim ama video encode ve decode konusunda çok memnunum.
Tavsiyem, Core 13-14.nesillere değil, 10 nm altı üretime geçilen Core Ultra'lara yönelmeniz, max 8 çekirdekli olup LPDDR5 bellekle çalışan düşük performans Lunar Lake'lerden almamanız, ya Meteor Lake'lerden seçmeniz ya da 2025'i Arrow Lake'i beklemeniz.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X