bu yeni nesil intel işlemcilerin savunulacak bir tarafı yok. intel bir ilki gerçekleştirip, yeni nesil işlemciyi bir önceki nesil işlemcilerden daha düşük performans ile çıkardı. tebrikler |
Intel'den yeni rekor: Core Ultra 9 285K 7.5 GHz'e hız aşırtıldı! (2. sayfa)
-
-
Mobilde durum çok farklı.
Arrow lake masa üstünde özellikle oyuncuya yönelik ne kadar kötü ise mobil için o kadar güzel bir işlemci serisi. Eski seriler hakkında destan yazamam, geçmişte kaldı. Arrow lake mobilde AMD'ye kan kusturacak kadar verimli ve güçlü bir işlemci grubu olacak.
İntel esas dev pazar olan mobilde çok sağlam para kırmaya devam edecek hatta belki pazar payını arttırabilir bile. Lunar Lake'in zaten tek rakibi Apple M serisi. Orada AMD, Qualcomm falan hikaye.
Mobilde çok sağlam iş yaptı intel. Sunucu kısmında da aradaki farkı hızla kapatıyor. Burada dönüm noktası önümüzdeki sene intel 1.8nm ile üretilmiş ve Skymont canavarının bir tık iyileştirilmiş hali Darkmont çekirdekleri ile donatılmış Clearwater Forest E-Xeon olacak.
1.8nm ve Clearwater Forest'in zamanında ve volümle piyasaya sunulması dönüm noktası olacak. Seneye Arrow üstüne Panther Lake de geliyor mobile. O da 1.8nm.
İntel 1.8nmde verim sorunu yaşamaz ise sunucu kısmında olayı terse cevirmiş olacak. Mobili yazdım. Müthiş işler yapıyorlar. Panther daha da ileriye götürecek. Oyuncu sektörü önemsiz değil ama bu iki sektöre göre daha niş bir sektör. Daha küçük. Orada AMD'nin kesin üstünlüğü olacak intel tokatlayacak.
Vaziyet budur. Mobilde Arrow lake muhteşem. İhtiyacı olan kesinlikle beklesin.
Bir de yukarıda birisi başka birine yanıt verirken şunu yazmış:
"84w ile 7800x3d alır mis gibi kullanır. Senin gibiler de gidip 237w kullanan bu işlemciyi alır üzerine bir de 4090 alır Fps'den de 100 Fps az alır. 7800x3d alanda 100 fps fazla alır 2 senede harcamadığı elektrik enerjisiyle işlemciyi bedavaya getirir."
Sağlam güldüm. 285K'nın 237 watt çektiğini yazıp bir de tabloları inceledim yazmış. Aşağıda 285K'nın oyunda çektiği wattlar var:
Hayır 237watt çekiyor sandığı da muhtemelen cinebench sırasındaki tüketim falandır. E cinebench'te 258K 7800X3D'yi verdiği performans açısından kaça katlıyor haberi var mı? Verimi böyle mi hesaplıyorsunuz siz? O zaman i5-12400'de 64 watt çekiyor aynı testte. O hepsinden verimli. Oldu mu?
Yada 285K 237watt çekiyor diyen kardeşimiz 285K'nın rakibi 9950X'in benzer cinebench skoru için 229watt çektiğini biliyor mu mesela?
285K için 237watt deniyorsa 9950X için 229watt çeken bir işlemci mi diyeceğiz yani?
Bu mudur?
Bak farkındaysan adam 7800X3D ile elektrik faturası hesabı yapmış ama bu arada 7800X3D'nin tam boşta 20-30 watt arası güç çekerken intel işlemcilerinin çoğunlukla 3-9 watt arası çektiğini falan hesabına hiç katmamış. Şimdi bunun hesabına bakan adam kakıp gidecek günde 1 saat oyun oynadığı toplamda 8-12 saat açık ve çoğunlukla boşta duran ofis bilgisayarına yada evine 7800X3D falan kuracak tasarruf yapacağım diye falan fıstık...
Bir sürü kişi yarım bilgisiyle kulaktan dolma bilgilerle yazıp duruyor her zamanki gibi. İstemeden araya girip düzeltiyoruz böyle.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Boşnak Ağa -- 26 Ekim 2024; 15:0:5 >
-
Windows güncellemesi ile performans artışı nereden çıktı?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
9800 X3D tokat manyağı yapar inteli az kaldı.
-
Oyun oynamak için üretilmiş bir işlemci için 1 saat oyun, 8 saat bilgisayar kullanımı diye gerçek dışı bir senaryo olmaz. 7800x3d için bi ton para bayılan kullanıcı vaktini ayırabildiği kadar oyun oynar. Bunu yapan kişi varsa bilinçli tüketici değildir yanlış ürün almıştır.
14900k gibi canavar işlemci alıp 24 saat aralıksız render alan birisinin güç tüketimini de hesaplamanı rica ediyorum. Hatta güç limitini kaldırdığını ve canavar 14900k'nın bütün performansını kullansın dimi. Tabii bunu mikrokod güncellemesi öncesinde yaparsa işlemci kullanılmaz şekilde bozulacağı için hesaplamak pek doğru olmayabilir. Mikrokod güncellemesi sonrası ne kadar performans kaybı yaşandığına da bakmak gerekir.
Uzun süre ofis/video tarzı kullanımı olan kişi güç tüketimini çok onemsiyor ise intel'de almamalı.
https://www.jeffgeerling.com/blog/2024/new-2gb-pi-5-has-33-smaller-die-30-idle-power-savings
Boşta 3.2w yük altında 9.8w güç tüketen Pi 5 var.
İyi forumlar
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Siz AMD fanboylarının bi halt bildigi yok sadece boş fanlık yaparsınız o kadar.
Sence Ryzen 7 8845HS nasıl? Oyunlarda 5-10 FPS için fazla TDP istemiyorum. Düşük güçte hangisi verimli işler yapıyor onu merak ediyorum. Çünkü TDP ne kadar düşükse işlemci de o kadar serin çalışır. Rakamları sallıyorum mesela biri 60W ile çalışıp 100 FPS verirken diğeri 35W çalışıp 90 FPS veriyorsa şahsen 35W ile çalışanı tercih ederim. Bunlar benim açımdan taviz verilebilecek farklar.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mr. Jingles -- 26 Ekim 2024; 16:13:29 > -
sen intelle devam et 6 ay sonra microcode hatasından yine işlemcini yaka yaka yoluna devam edersin nasılsa paranız çok.
-
10 numarali işlemci,45 TD degeri var 8 cekirdek 16 izlek bir işlemci daha ne istersin.
Yerli yabancı birçok güvenilir bilişim sitesinde yapıldığı üzere; ölü doğmuş bir işlemcinin cenazesinde "ey cemaat, merhumu nasıl bilirdiniz?" diye sorması gereken editörler aksine bir de hızaşırtma haberi ile süsleyerek işlemciyi övüyor. Donanımhaber bitmiş...
-
Oyun performansları cidden rezalet. Ama render performansı iyiymiş.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
İki bios profilini ilk defa duyuyorum tam bir saçmalık. Anakart bios ayarlarında intel ın profilini seçersen intel ın belirlediği default ayarlarla çalışıyormuş daha serin oluyormuş işlemci ama performans düşüklüğü varmış. Ama Anakart asus ise mesela asus un default profilini seçersen yüksek performans daha sıcak çalışıyormuş işlemci. Ve iki profil arasında bariz performans farkı varmış. Benim anladığım intel profilini seçersen işlemcin uzun ömürlü oluyor ama asus un profilini seçersen bir iki seneye cortingen mavi ekran
quote:
8+16 konfigürasyonunda 16 çekirdek ve 24 iş parçacığına sahip..
...
sıvı helyum ile gerçekleştirilen denemelerde HyperThreading devre dışıyken
Hatalı yazımlar hâlen duruyor:
Ultra 200 serisi işlemcilerde Hyper-threading yok.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
En son 4 Ghz işlemciler vardı. Arkadaşlarla geyik yapıyorduk bir kaç yıla 100-200 Ghz işlemciler çıkar muhabbetini duyunca yok dedim 4 Ghz bir iletken için aşırı yüksek olsa olsa birden fazla işlemci tek anakart üzerinde olur demiştim. Derken 1-2 yıla 2 çekirdekli işlemciler çıktı. O zamandan sonra 20-25 yıl geçti daha yeni 7-7,5 Ghz işlemci hızları geldi.
-
Fanboy olduğunu inkar etmiyorsun yani ? :D intel batsa AMD tekel olsa acaba 7800X3D 25-30k para ödeyecek kadar enayilik yapar mısınız çok merak ediyorum ? Gerçi yaparsınız ya marka tapar fanboylar yapar böyle şeyler xD
sizden büyük fanboy var mı acaba bu kafayla intel diye bağırmaya devam et sen doğru yoldasın. Bu arada ben intel 6700K skylake kullanıyorum.
-
Vay be. İntel fahri fanboyu Boşnak ağa yeni seri intel berbat çıktıktan sonra amdci olmuş. 😂
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Oyunlardaki güç verimliliğini karşılaştırabilmek için FPS limiti koymak ya da frame başına kaç watt çektiğini hesaplamak gerekiyor ancak incelemelerde buna hiç rastlamadım. Bir de işlemci karşılaştırırken, yüksek güç çeken işlemci her zaman daha verimsiz değildir; çünkü bu işlemci daha hızlıysa işlemi daha kısa sürede tamamlayacağından toplam tüketim daha az olabilir. Son olarak güç veririmliliğini çok önemsiyorsan karşılaştırma kriterlerine işlemci modelinin undervolt potansiyelini ekleyebilirsin.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi .CagLaR. -- 27 Ekim 2024; 21:45:33 >
- Bir süredir laptop kısmına seri seri bakmıyorum incelemiyorum. Uzak kaldım. Bilmediğim konu hakkında da ahkam kesemem. Huyum değildir. O model hakkında spesifik bilgim yok.
- Ryzen serisini genel anlamıyla mobilde çok başarılı buluyorum.
- Laptopta işlemci modelinden çok üreticinin uygulaması/implementasyonu önemlidir. Çipset bazlı değil direk marka bazlı ürünler model model ayrı ayrı incelenmeli. Çok güzel bir çipseti bir marka laptopa dönüştürürken uygun olmayan soğutma vs kullanımı ile çekilmez hale getirebiliyor.
- İntel'in mobile Xe2'li ciddi GPU gücü içeren "halo" bir Arrow Lake laptop çipseti getireceğini biliyorum. Mobilde efsane gelişmeler/rekabet göreceğiz.
Seneye hızla gelecek olan Panther Lake'de "celestial" Xe3 GPU falan göreceğiz.
- TDP uzun süredir hiçbir anlam ifade etmiyor.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X