Dün Vatan'dan yeni sistem topladım. Bilgisayarı daha ilk açmamla birlikte işlemci ısısının 90 derecelere çıktığını gördüm. Intel kutusunun içerisinden çıkan kendi soğutucusunu kullanıyorum. Asus setuptan energy saving modundan çalıştırdığımda 65-70 derece civarlarına iniyor ama öyle de çok randıman alamıyorum gibi geliyor. Soğutucuyu değiştirsem faydası olurmu ama kendi fanıyla ilk açılışta bile bu kadar ısınması problem degil mi? Ayrıca ilk açıldığı anda ısındı sonra kapattı kendini açınca tekrar açılmadı dahi elektriği verip 5-10 sn sonra yine kapatıyordu. Islemciyi cıkarip yeniden takinca acilmisti. Sonra neyse 1 gün energy saving modunda kullandım ama dün gece download'a bırakıp yattığımda gece yine kendisini kapattığını gördüm. Sorun ne ile ilgili olabilir yardımcı olabilirseniz sevinirim. Özellikler şu şekilde
ASUS P8P67 PRO INTEL P67(R3) SOKET 1155 ANAKART INTEL CORE I7 2600K SOKET 1155 3.4GHZ 8MB CACHE 32NM İŞLEMCI ASUS GTX580 DIRECTCU II GDDR5 1536MB 384BIT NVIDIA DX11 EKRAN KARTI GSKILL 8GB (2*4GB) RIPJAWSX+FAN DDR3 2133MHZ CL9 1.5V DUAL KIT RAM WD 3.5" 1TB CAVIAR BLACK SATA 3.0 64MB CACHE 7200RPM HARDDISK XIGMATEK NRP-HC SERİSİ 80PLUS 1200W GÜÇ KAYNAĞI (TAK ÇIKART KABLOLU)
i7 ile gelen stok fan oldukça kaliteli, zira dandik stok fanlı işlemcilerde de 90 dereceye çıkmaz hiç bir işlemci ben görmedim.
Soğutucunun montajını ve macunu kontrol edin.
Biosta da akıllı fan yönetimine ait menüler varsa "smart fan" ya da Q-Fan ya da PWM gibi bunlara bakın ısıya göre devirini kendi otomatik yükseltir.
bilgisayarı senmi topladın yoksa ordaki cok zeki arkadaşlarmı topladı
ben toplamıştım aslında ama adam da onay verdi çok iyi şöyle böyle diye .. yanlış mı yaptık ? :(
quote:
Orijinalden alıntı: PickNick
ben toplamıştım aslında ama adam da onay verdi çok iyi şöyle böyle diye .. yanlış mı yaptık ? :(
Yanlış yok da sırf oyun için topladıysan, oldukça üst seviye bir sistem kurmuşsun. Şimdi bağzı katılımcılar, ", o ramlere gerek yoktu, o psu fazla, Asus gtx580 yerine 2 adet 6950@6970 cf yapardın" felan gibi yorumlar yapıcaklar
şu anda işyerindeyim akşam çıkınca montajını kontrol edip tekrar deneyeceğim yine aynı sonuç olursa thermaltake frio ve yeni bir termal macun ile ikinci bir deneme yaparım. İşlemci üzerindeki mandallı kapağın kapanmasında biraz sıkıntı da var doğrusu çok zorluyorum gibi geliyor. Dediğim gibi tekrar bakıp haber veririm sizlere.
Anakarta kadar söküp taktım yine aynı sonuçtu sonra gidip thermaltake frio aldım şu an durum RealTemp'de 35 derece olarak gösteriyor windows açıkken yine bana yüksek geldi ama halen anlamış değilim nedir durum..
Anakartta zarar görmüş kapasitör olabilir. Hemen iade et.
peki bahsettiğim sistemle thermaltake frio'yu kullandığım zaman işlemci sıcaklığı sadece windows açıkken kaç olması gerekir? Ona göre akşam vatana komple kasayı götürcem "mal bu bi bakın" dicem :)
oda sıcaklığı ne kadar?
soğutucun ne olursa olsun bir işlemcinin boşta çalışma ısısı 29-32 °C olmalıdır. eğer 40° - 45° nin altına düşmüyorsa bir sorun vardır... yine işlemci yükte çalışırken 60 - 64°C nin üzerinde cok fazla çıkıyorsa soğutucular yetmiyordur... işlemciler 90°C ye kadar stabil çalışabilecek şekilde tasarlanırlar ama yüksek hızı herzaman zararlıdır. Bios ayarı yapılmadıktan sonra zaten 85°C ye ulaştığında sistem kendisini kapatacaktır...
Ne yapılmalı...
Eğer OC yapmadıysan her tür soğutucu ile o işlemci 32 °C civarında çalışacaktır. eger daha yüksek çaılıyorsa "termal macun" veya fan sisteminde sorun vardır. işlemciler arası ısı farkı yaşıyorsan bunun en büyük etmenide Termal Macundur. ( bunu bizzat ben yaşadım) :)
quote:
Orijinalden alıntı: kedma
soğutucun ne olursa olsun bir işlemcinin boşta çalışma ısısı 29-32 °C olmalıdır. eğer 40° - 45° nin altına düşmüyorsa bir sorun vardır... yine işlemci yükte çalışırken 60 - 64°C nin üzerinde cok fazla çıkıyorsa soğutucular yetmiyordur... işlemciler 90°C ye kadar stabil çalışabilecek şekilde tasarlanırlar ama yüksek hızı herzaman zararlıdır. Bios ayarı yapılmadıktan sonra zaten 85°C ye ulaştığında sistem kendisini kapatacaktır...
Ne yapılmalı...
Eğer OC yapmadıysan her tür soğutucu ile o işlemci 32 °C civarında çalışacaktır. eger daha yüksek çaılıyorsa "termal macun" veya fan sisteminde sorun vardır. işlemciler arası ısı farkı yaşıyorsan bunun en büyük etmenide Termal Macundur. ( bunu bizzat ben yaşadım) :)
Hocam şurada hata var. Ayar yapılmadıktan sonra işlemci 85 dereceye ulaşınca sistem kendini kapatmıyor. Su soğutmanın devir daim pompası bozulduğunda Q6600; 3.6 ghz'de (Stabilite çalışmaları yaptığım dönemde Q6600'e 1.6v vermiştim) çalışıyordu. Daha sonra sistem aniden kapandı. Daha sonra PC'yi açıp Bios'a girdiğimde işlemcinin sıcaklığı olarak 100 derece'lik sıcaklığı gördüm ve PC'yi anında kapattım tekrar. Sanırım PC ilk kapandığı anda CPU 120 dereceyi görmüştür diye düşündüm sonra.
Bu arada sorun büyük ihtimalle ya fanda, ya termal macunda; yada anakartın ısı sensörlerinde. Bu 3lemenin birinde sorun var. Termal macunun normal şartlarda 10-15 derece arasında etkilediği fikrini düşündüğüm takdirde; sorun büyük ihtimalle fanda gibi geliyor.
o zaman benim şu an boştayken 30-35 civarında olması normal.. oc yapıp bir de yük altında görmekte fayda var madem öyleki :)
vatandan bugün 2600k aldım ben böle müthiş işlemci görmedim 4600 mhz de yük altında 55 dereceyi geçmiyor yük dediğim %100 cpu kullanımı boşta 30 +35 derece soğutucum tuniq power 120 extreme
hayırlı olsun sana da :) biz daha nimetlerini göremedik iş yoğunluğundan ama en kısa zamanda binicem fıstığa vericem voltajı :)
Bu sandy ler boşta sıcak çalışıyor sanırım. Bende de boşta 33-39C civarlarında çekirdekler. Ama 4 ghzde prime95 yapıyorum 59C yi geçmedi. (Tuniq tower 1400 rpm sabit)
boşta 26-30c arası bendede
Bende alalı 2 gün oldu bendede aynı sorun verdi işlemci sıcaklığı 60-55 derece sorunu çözdüyseniz banada yardımcı olun....
aynı sorun bende de var sistem boştayken ilk başlangıçda 40 derece 30 - 35 derece arasında
ancak çekirdekdeki sıcaklar çok
intel i7 950 3.07 ghz işlemci
sistem yükdeyken çekirdekdeki sıcaklık 60 derecenin üzerinde oluyor
cpu daki sıcaklık ise 50 - 60 derece bazen 65 i buluyor.
kutusundan çıkan orjinal fan takılı arasıra temizliyorum sizce normal mi? bana da bi yardımcı olsanız ona göre yeni kaliteli bir fan almayı düşünüyorum...