İnternetten Nasıl Tarih Öğrenebilirim?
-
-
Dil, tarih, coğrafya... bu kavramlar arkadaştır. Dil bilmeden tarih öğrenemezsiniz. Çapraz okuma yapmadan hiç bir site, hiç bir kaynak tek başına detaylı ve derin tarihi size veremez.
Şu halde size Google veya Yandex çeviri sayfalarını tavsiye ediyorum. Hiç fena değiller. Kaynakların kalitesinden çok keşif isteğiniz ve merakınız önemli.
Üzümler ne kadar ucuzsa şarap o kadar tatlı olur denilir. Kaliteli kaynak size kaliteli fikirler vermeyecek, fikri kendiniz almak zorundasınız. Merak yaratıcıdır ve orjinaldir. Merkanız varsa aynı coğrafyadaki tarihi (mesela) Romanya ders kitaplarında nasıl anlatmış gider okursunuz. İnternetin asıl gücü bu, ve internet bence böyle kullanılır.
-
PDF olarak akademik kitap, makale, çalışma, ana kaynak vs okuyabilirsiniz. Tarih bence "internetten ancak böyle öğrenilir." Öbür türlü internetten daha popüler kaynaklara yönelmek daha kolay ama bu muhtemelen gerçek bir tarih yoğunlaşmasına izin vermez.
Osmanlı'ya yoğunlaşacaksanız - yalnızca eşsiz bir Ottomanist değil, yaşamış en büyük tarihçilerden de olan - Halil İnalcık'ı yalayın yutun derim; Osmanlı üzerine tüm makaleleri ve kitaplarıyla. Özellikle İş Bankası Kültür Yayınları'nda bolca İnalcık eseri ve makale derlemeleri mevcut. Önde gelen uzmanlarla akademik yazına - ve tartışmaya - giriş yapın. İnternetteki bir sürü saçmalığı veya yüzeysel hap bilgiyi okumaktan, dinlemekten iyidir. Öbür türlü ancak bir yere kadar bilginiz gelişir; bir sürü yalan, efsane, hurafe, demode bilgiyle karşılaşmanız da cabası.
Not: İnalcık'ın Devlet-i Aliyye serisini tavsiye ederim.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Osmanlı Tarihi için ekstra olarak;
Halil İnalcık
İbrahim Hakkı Uzunçarşılı
Nicolae Jorga
Zinkeisen
Von Hammer
Bu beşini sentezlemek dahi, insanı bir noktaya getirir bence.
Batı Tarihi için
Kısa... Tarihi, Kısa... Tarihi diye beyaz renkli popüler yayınlar var. Hem dili sade hem de çevrilmiş eserler, güzeldir.
Rusya Tarihi için Sovyetoloji'ye, Eski Mısır için Egyptologlara bakmak gerekir.
Yine Aöf'ün pdf formatındaki tarih kaynakları hazine değerinde.
Afrika Tarihi ve İnsanlık Tarihi için meşhur bir kitap var Sapiens diye,yeni bir şey öğretmiyor ama perspektif kazandırması açısından güzel bir eser, açıkçası benim Sosyal bilgiler dersinden itibaren Tarihim ve Sosyal bilimlerim 85'ten aşağı olmadığı için , sadece üniversite tarih bölümünde aldığım notlar denize açıldı biraz. Ona rağmen hatırladığım, Bugünkü Türk Toplulukları 100, Modern Ortadoğu Tarihi 82, Rusya Tarihi 95 civarındaydı. Osmanlı Tarihleri 70+ idi okuduğum üniversitede.
Ayağıma taş sıçramazsa Açıköğretim tarihi 3 senede bitirmiş olacağım. Sadece yaz okuluna Tarih Felsefesi, Sanat Tarihi, Osmanlı Devlet Teşkilatı kaldı. Tarih bölümünde Sosyoloji, Felsefe, Sanat Tarihi, Dış Politika gibi multidisipliner alanlarda sıkıntı çekmiştim (hâlâ da sıkıntı çekiyorum biraz.)
Konu biraz dağıldı hasb-i hal hâlini aldı ama benim Fen-Edb. Türkoloji ile maceram dört buçuk sene sürdü. Tarih ile umarım üç sene sürecek.
Bunların dışında yukarıdaki kitapları tavsiye ederim. (Hatta aklıma gelen gelmeyen bir sürü kitap daha var). Mesela İnkılap Tarihi için Nutuk başlı başına bir başyapıt, sonrasında Tek Adam ve İkinci Adam, Bernard Lewis Modern Türkiyenin Doğuşu, yine Bernard Lewis Mot konusunda bir otoritedir. Yani Modern Ortadoğu Tarihi konusunda. İslam tarihi için yine dönem tarihçilerine Arap Tarihçilere bakılabilir. Erken Türk Tarihi için İslamiyet öncesi için Ahmet Taşağıl'a bakılabilir.
Metin özgün bir Metodoloji metni gibi oldu ama bu yazarlara bakılabilir hocam. (İngilizce kaynaklar daha derya deniz durumda. İngilizce'den bir sürü makaleye ulaşmak da mümkün).
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-10487635B -- 6 Temmuz 2024; 0:27:51 >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X