Şimdi Ara

İnverter Kaynak makinesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
49
Cevap
8
Favori
110.687
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar merhaba, arada sırada lazım olduğu için bir kaynak makinesi almak istiyorum. Demircilerle zaman zaman hem iş konusunda hemde para konusunda cebelleşmek yerine kendi işimi yapayım diyorum artık... Bunun içinde önce sargılı makinelere (transformatörlü) baktım fakat hem ağır hemde hantal. Sınradan inverter kaynak makinelerine gözümü diktim.

Bu tarz bir cihaz kullanıpda memnun olan veya tecrübesiyle yol gösterecek olan veya önerisi olan varsa lütfen konuya yazsın. hem fiyat hem performans arıyorum bende. Aşağıdaki bir kaç ürün var gözüme çarpan, bir değerlendirirseniz memnun olurum...

Makineler arasında ve internet siteleri arasında çok fiyat farkları var gerçekten. Anladığım kadarıyla tutturabildiğine satılıyor bu makineler.

Aşağıda 2,5 kg ağırığıda 160 amper makine var, acaba nasldır bilginiz var mı? özelliklede markası konusnda bilgi sahibi olan ve sitede yazdığı özelliklerinin doğruluğundan emin olan var mı acaba?

Özelllikleri;
    Elektrot çapı: 1.6 - 4.0 mm
    Amper Aralığı:20-160 A
    Fan Soğutmalı Termik Korumalı
    2.5 Kg
    Çalışma Verimi:160 A %85
    Koruma Sınıfı: IP 21S
    2 yıl garanti

Birde yine aynı markanın 200 amperlik modeli var;

Bu 200 amperlik olan inverterin çevrim oranı 200 amperde %60 yamışlar doğrumudur acaba? kilo olarakda 7 kg mış...
    ilk verdiğim linkteki 160 amperlik olan ise 2,5 kg ve 160 amperde %85 lik çevrim oranına sahip diye yazmışlar...

Fİyatı 400 tl yi pek geçmeyecek bir makine önerisi olan var mı? 200 amper almaya değer mi;? 160 amper yeterlimidir normal amatör işler için?

birde şu model var yine 200 amper;Federal Power FP-EAL-MMA-2001 Inverter Kaynak Makinası 200 Amper model olan...

• quote:

Orijinalden alıntı: memet

hobi amaçlı ve ufak işlerde kullanmak üzere istiyorum, 4,0 mm çapında elektrod ve üzeri büyüklüklerde elektrod kullanımı ne zaman gerekir acaba? genelde bakıyorum kullananlar ve satanların elinde hep 3,25 mm elektrod var...

Alıntıları Göster
    Öncelikle profesyonel olmadığınız için yapacağınız işler bellidir ve her türlü kaynak makinesi ve her kalınlıktaki elektrot işinizi görecektir. Sandalye, bisiklet, balkon demiri vs.. gibi mukavemetten ziyade birleştirmenin önemli olduğu işler için hepsi de işinizi görecektir.

Profesyonel anlamda elektrot kalınlığı kaynatılacak parçaların kalınlığına göre seçilir. Malumunuz profesyonel işlerde mukavemet de önemlidir ve boşluğu doldurmak için defalarca paso geçmek kaynak kalitesini düşürecek ve diğer yandan işi de uzatıp personeli yoracaktır.

Profesyonel bakıldığında kaynatılacak parça kalınlığına göre 5mm kalınlığa kadar 2-2,5 mm lik elektrot, 15mm kalınlığa kadar da 3.25'lik elektrot kullanılabilir. Sizin işinizi ikisi de görecektir. Genel anlamda elektrot çapının her bir milimetresi için 35-40A civarında akım gereklidir. Yani 2,5mm lik elektrot için 100A, 3.25 lik elektrot için 130 A akım yeterlidir.

Gidip elektrot istediğinizde satıcının eli doğrudan 3.25'lik elektrotlara gider çünkü yukarıdaki kalınlıkları da düşünürseniz mantıklı ve doğal olarak en yaygın kullanılan 3.25 tir.

CAT markası hesaplı sayılır. Dükkanlarda genellikle söylenen " ucuz ama dosta gidecek ürün" olduğu.

Diğer yandan önerebileceğim bizzat ASKAYNAK firmasının ürünü olan EXPRESSWELD INVERTER 161 ULTRA KAYNAK MAKİNESİ'de 480 TL civarında,

Çalışma verimi olarak % 30- 40-60 gibi rakamlar görürsünüz, mesela % 60 demek 6 dakika çalışır, 4 dakika durursanız bu yazan akım ile kaynak yapabilirsiniz demektir.
  • Hiç kullanan veya fikri olan yok mu?
  • quote:

Hiç kullanan veya fikri olan yok mu?
    Şimdi sizin kaynak yapacağınız yer ve materyaller önemli.Kalın malzeme kaynak yapacaksanız,yani 0,5 cm gibi profil ve demir için en az 160 amper olanı tercih edin.Akım aralığı uzun olan bir makine seçin.Marka ve servis önemli.Ancak genelde üretim hatası olmazsa pek arıza yapmaz bu makineler.Garanti yinede önemli.
  • quote:

Orijinalden alıntı: kobra1812

Şimdi sizin kaynak yapacağınız yer ve materyaller önemli.Kalın malzeme kaynak yapacaksanız,yani 0,5 cm gibi profil ve demir için en az 160 amper olanı tercih edin.Akım aralığı uzun olan bir makine seçin.Marka ve servis önemli.Ancak genelde üretim hatası olmazsa pek arıza yapmaz bu makineler.Garanti yinede önemli.

Alıntıları Göster
    hobi amaçlı ve ufak işlerde kullanmak üzere istiyorum, 4,0 mm çapında elektrod ve üzeri büyüklüklerde elektrod kullanımı ne zaman gerekir acaba? genelde bakıyorum kullananlar ve satanların elinde hep 3,25 mm elektrod var...

• quote:

Alıntıları Göster
    Öncelikle profesyonel olmadığınız için yapacağınız işler bellidir ve her türlü kaynak makinesi ve her kalınlıktaki elektrot işinizi görecektir. Sandalye, bisiklet, balkon demiri vs.. gibi mukavemetten ziyade birleştirmenin önemli olduğu işler için hepsi de işinizi görecektir.

Profesyonel anlamda elektrot kalınlığı kaynatılacak parçaların kalınlığına göre seçilir. Malumunuz profesyonel işlerde mukavemet de önemlidir ve boşluğu doldurmak için defalarca paso geçmek kaynak kalitesini düşürecek ve diğer yandan işi de uzatıp personeli yoracaktır.

Profesyonel bakıldığında kaynatılacak parça kalınlığına göre 5mm kalınlığa kadar 2-2,5 mm lik elektrot, 15mm kalınlığa kadar da 3.25'lik elektrot kullanılabilir. Sizin işinizi ikisi de görecektir. Genel anlamda elektrot çapının her bir milimetresi için 35-40A civarında akım gereklidir. Yani 2,5mm lik elektrot için 100A, 3.25 lik elektrot için 130 A akım yeterlidir.

Gidip elektrot istediğinizde satıcının eli doğrudan 3.25'lik elektrotlara gider çünkü yukarıdaki kalınlıkları da düşünürseniz mantıklı ve doğal olarak en yaygın kullanılan 3.25 tir.

CAT markası hesaplı sayılır. Dükkanlarda genellikle söylenen " ucuz ama dosta gidecek ürün" olduğu.

Diğer yandan önerebileceğim bizzat ASKAYNAK firmasının ürünü olan EXPRESSWELD INVERTER 161 ULTRA KAYNAK MAKİNESİ'de 480 TL civarında,

Çalışma verimi olarak % 30- 40-60 gibi rakamlar görürsünüz, mesela % 60 demek 6 dakika çalışır, 4 dakika durursanız bu yazan akım ile kaynak yapabilirsiniz demektir.

• quote:

Orijinalden alıntı: aktuz

Alıntıları Göster
    Açıklayıcı bir cevap olmuş teşekkur ederim. Askaynak firmasının ürününü gördüm güzel ama sırf küçük ve daha hafif olduğu için cat in 2222 modeline baktım, ama dğerleri bu kadar ağır ve en azından iki katı büyüklükte iken (fimer in x174 modeli de büraz küçük sayılır) marka olarak üretim yapmayan (mesela bir bosch gibi veya fimer gibi) bir markanın bu derece yeni ürün çıkarması sanki malzemeden çalarak, piyasanın istediğini verme ve çok satma hevesiyle çıkardığı bir ürün gibi durduğu izlenimi uyandığı için hemen etlamadım.

Firma biraz öncede bahsettiğim gibi ar-ge si olan ve kedi üretimini kendi yapan bir firma olsaydı mutlak alırdım...

Birde aşağı yukarı banka kampanyası ile uygun fiyata gelebilecek olan soyberg in şu makinesi var;

http://www.sanalpazar.com/Soyberg-S200-inverter-Kaynak-Makinasi-200-Amper-0921__isp9215655#imgd

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi memet -- 30 Ekim 2013; 16:53:08 >

• quote:

Açıklayıcı bir cevap olmuş teşekkur ederim. Askaynak firmasının ürününü gördüm güzel ama sırf küçük ve daha hafif olduğu için cat in 2222 modeline baktım, ama dğerleri bu kadar ağır ve en azından iki katı büyüklükte iken (fimer in x174 modeli de büraz küçük sayılır) marka olarak üretim yapmayan (mesela bir bosch gibi veya fimer gibi) bir markanın bu derece yeni ürün çıkarması sanki malzemeden çalarak, piyasanın istediğini verme ve çok satma hevesiyle çıkardığı bir ürün gibi durduğu izlenimi uyandığı için hemen etlamadım.

Firma biraz öncede bahsettiğim gibi ar-ge si olan ve kedi üretimini kendi yapan bir firma olsaydı mutlak alırdım...

Birde aşağı yukarı banka kampanyası ile uygun fiyata gelebilecek olan soyberg in şu makinesi var;

http://www.sanalpazar.com/Soyberg-S200-inverter-Kaynak-Makinasi-200-Amper-0921__isp9215655#imgd

Alıntıları Göster
    ASKAYNAK Türkiyede kaynak konusunda 1-2 firmadan birisidir. Eczacıbaşı'nın firmasıdır. Adlarına yakışmayacak ürünü pazarlamazlar. Bu tip ürünlerde en önemlisi servistir.
    Ağırlığında 1-2 Kg farkına bakmayın bence. Kablosu, maşası,maskesi, elektrotu derken 10 Kg'ı geçiyor ve 1 Kg farkı anlamak bile zor. Diğer yandan ne kadar ağır, o kadar çok mosfet, soğutucu demek. Belki avantaj oluşturuyordur.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: halilseyhan

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    bizde oerlikonun magmaweld ürününü kullanıyoruz. daha önce farklı bir marka daha kullanmıştım ama oerlikon çok daha iyi (kötülememek için isim vermiyorum) @halilseyhan size katılıyorum çok hafif ve ısınma sorunu olmuyor
  • quote:

Orijinalden alıntı: bilgin10

bizde oerlikonun magmaweld ürününü kullanıyoruz. daha önce farklı bir marka daha kullanmıştım ama oerlikon çok daha iyi (kötülememek için isim vermiyorum) @halilseyhan size katılıyorum çok hafif ve ısınma sorunu olmuyor

Alıntıları Göster
    arkadaşlar ben fimer x 174 makinesine karar kıldım 160 amper 4 lük elektroda kadar kayanak yapabilyor bizm işyerinde akynak ustası ondan kullanıyor çok iyi diyor 3.25 celik ekltrodu yakıyor diyor bana iki senedir kullanıyorum tek sorunu sadce fanı yandı onu değiştirdim dedi sabahtan kaşama kadar kesintisiz çalışıyorum hiç bir sorun omuyor diyor araştırdım çoğu satıcı sitelerlinde yazılan yorumlar hep artı eksi yönü yok denecek kadr az profosyonel iş yapıp ticaride para kzanmayacağım içn eksi yönleri beni etkilemiyor tavsiyenizi alabilrmiyim

• quote:

Orijinalden alıntı: kömürkentli_67

arkadaşlar ben fimer x 174 makinesine karar kıldım 160 amper 4 lük elektroda kadar kayanak yapabilyor bizm işyerinde akynak ustası ondan kullanıyor çok iyi diyor 3.25 celik ekltrodu yakıyor diyor bana iki senedir kullanıyorum tek sorunu sadce fanı yandı onu değiştirdim dedi sabahtan kaşama kadar kesintisiz çalışıyorum hiç bir sorun omuyor diyor araştırdım çoğu satıcı sitelerlinde yazılan yorumlar hep artı eksi yönü yok denecek kadr az profosyonel iş yapıp ticaride para kzanmayacağım içn eksi yönleri beni etkilemiyor tavsiyenizi alabilrmiyim

Alıntıları Göster
    Cat aldım sonunda, ve 3,25 dahil tüm elektrotları yakıyor, hem hafif hem kullanımı oldukca rahat. boyutunu görünce inanamayacaksınız. tercihinizi bundan yana kullanabilirsiniz... Hobi işlerinda zaten 4,0 elektrot size gerekmeyecektir bence... o yüzden çok düşünmeye gerek yok... ben düşündüm ama gereksiz zaman kaybıymış ;))

• quote:

Cat aldım sonunda, ve 3,25 dahil tüm elektrotları yakıyor, hem hafif hem kullanımı oldukca rahat. boyutunu görünce inanamayacaksınız. tercihinizi bundan yana kullanabilirsiniz... Hobi işlerinda zaten 4,0 elektrot size gerekmeyecektir bence... o yüzden çok düşünmeye gerek yok... ben düşündüm ama gereksiz zaman kaybıymış ;))

Alıntıları Göster
    merhaba,
    bende dediğiniz gibi (hatta cok uzun bir zamandır) kaynak makinalarını inceliyorum...köydeki evimize 2 kapı yapılacaktı profilllerden...adamların basında durmasam hem üstünkörü,hemde sacma sapan kesimler kaynatmalar yapacaklardı...bende bir kaynak ustası degilim,fakat elimden ufak tefek tamiratlar geliyor ,jet tasını onlar gbi kullanabiliyorum..adamlara yardım ederken bende cıraklık yapıp kaynak olayınıda az cok gordugumu zannediyorum..hatta bir gece kaynak yanıgını yasadım sabaha kadar,Allah düşmanıma vermesin ,iyi bir işkence olur :)
    ustaların makinası fimer x175 idi,piyasada 650 -700 tl gibi rakamlar var...emin olamiyorum,ama sizin tecrübelerinize dayanarak bu cat (hangi modelini aldınız bilmiyorum 2200 mı 2222 mi) nasıldır cok merak ediyorum....
    yapacagım köyde ufak tefek kaynatmalar,30 luk profilden basit bahce kapısı,mentese kaynatma falan olacak... siz memnun musunuz? begendiginiz begenmediğiniz yonleri nedir?
    fikrinizi yorumunuzu yazarsanız cok sevinirim,
    şimdiden cok tesekkur ederim....

• tcgserdarl402 T kullanıcısına yanıt
    Ben cihazdan gayet memenunum. aldığım model 2222 olan küçük modelidir... 3,25 elektroda kadar elektrotların hepsini yakar. hiç sıkıntı çıkarmaz ve fimer kadar kolay kullanımı var diyebilirim. fimer kullananlardan alınan bilgidir... Alın pişman olmazsınız...
  • quote:

Ben cihazdan gayet memenunum. aldığım model 2222 olan küçük modelidir... 3,25 elektroda kadar elektrotların hepsini yakar. hiç sıkıntı çıkarmaz ve fimer kadar kolay kullanımı var diyebilirim. fimer kullananlardan alınan bilgidir... Alın pişman olmazsınız...
    Merhaba arkadaşlar,

200A SIFIR GARANTİLİ İNVERTER KAYNAK MAKİNASI - İletişim: 0505 646 95 03

İşinizi fazlasıyla görecektir. Üründe sorun olursa ürünü geri alma garantili olarak satıyorum.

https://store.donanimhaber.com/db/c9/cf/dbc9cf4229d69928a29364e1eec04068.jpg

Genel Özellikler
    *inverter teknolojisi ile üretilmiş olup, çok hafiftir. Ve daha az enerji tüketir.
    *İnce ve kalın saclar için hassas kaynak akım ve tel süreme hız ayarı
    *Kaynak torcu euro tip.
    *Termik korumalı ve hava soğutmalı.
    *İstenildiğinde tel sürme sistemi kablosu takılarak uzatılabilir ve su soğutmalı yapılabilir.
    *MMA-TIG kaynağı yapabilme özelliği.
    *Yüksek ve düşük şebeke voltaj koruması.
    *Yüksek ve sürekli kaynak akım kararlılığı.
    *Termik, düşük voltaj, faz kaybı, kısa devre korumalı.
    *GENİŞ SERVİS AĞI VE TAMAMEN %100 YERLİ ÜRETİM.
    *ÜRÜN SIFIR VE 2 YIL GARANTİLİDİR.

Şebeke gerilimi : 220-230V +/- %15
    Çektiği güç : 5,1 KW / 16A
    Boşta çalışma voltajı : 80 V
    Akım aralığı : 5 – 200 A
    Çalışma verimi : %35 - 195 A - %60 - 170 A - %100 – 150 A
    Ağırlık : 5.5 kg
     İnverter Kaynak makinesi

• quote:

Orijinalden alıntı: gorkemuls

Merhaba arkadaşlar,

200A SIFIR GARANTİLİ İNVERTER KAYNAK MAKİNASI - İletişim: 0505 646 95 03

İşinizi fazlasıyla görecektir. Üründe sorun olursa ürünü geri alma garantili olarak satıyorum.

https://store.donanimhaber.com/db/c9/cf/dbc9cf4229d69928a29364e1eec04068.jpg

Genel Özellikler
    *inverter teknolojisi ile üretilmiş olup, çok hafiftir. Ve daha az enerji tüketir.
    *İnce ve kalın saclar için hassas kaynak akım ve tel süreme hız ayarı
    *Kaynak torcu euro tip.
    *Termik korumalı ve hava soğutmalı.
    *İstenildiğinde tel sürme sistemi kablosu takılarak uzatılabilir ve su soğutmalı yapılabilir.
    *MMA-TIG kaynağı yapabilme özelliği.
    *Yüksek ve düşük şebeke voltaj koruması.
    *Yüksek ve sürekli kaynak akım kararlılığı.
    *Termik, düşük voltaj, faz kaybı, kısa devre korumalı.
    *GENİŞ SERVİS AĞI VE TAMAMEN %100 YERLİ ÜRETİM.
    *ÜRÜN SIFIR VE 2 YIL GARANTİLİDİR.

Şebeke gerilimi : 220-230V +/- %15
    Çektiği güç : 5,1 KW / 16A
    Boşta çalışma voltajı : 80 V
    Akım aralığı : 5 – 200 A
    Çalışma verimi : %35 - 195 A - %60 - 170 A - %100 – 150 A
    Ağırlık : 5.5 kg
     İnverter Kaynak makinesi
    Arkadaşlar
    bendede myton 200 amper inverter bir kaynak makinası var
    arızalı olarak elime geçti nasıl arızalandığını bilmiyorum.
    Şu ana kadar 220 girişinden sonra iki adet köprü diyot tan sonrasında bulunan üç adet fgh40n60 ismindeki transistörleri çatlamış, büyüteçle baktığımda çatlaklık görülebiliyor. hemen karşılarındada üç adet k30n60hs var
    ancak bunlar transistörmü anlayamadım dathashetine baktım darlington transistör gibi bişey C E uçları var birde G yazan normal tr lerdeki baiz ucu var ( )
    ama ölçümü nasıl yapılıyor bilemiyorum.
    bilgisi olan arkadaşımız varsa cevap yazabilirmi.
    bu transistörler muhtemelen yanmışlar sonrasında nerelere bakmam lazım bu tr leri değiştirdikten sonra ilk deneme yapmadan önce nerelere bakayımki bir arıza daha oluşmasın. tecrübesi olan arkadaş varsa bilgi verebilirmi.

• 40n60 igbt. Mosfet tr melezi yapısı farklı p-n-p-n gibi mesela, tanesi 10tl kılıf yapısı to247, incelemen lazım bilgilerini. 30n60 ise 30a 600v mosfet 5tl.bluemaviden fiyatlara bakabilirsin. İgbt sağlamlık kontrolü nasıl ben de bilmiyorum hiç denk gelmedi. Başka yerlerde hata varsa tespit etmeden sağlamları takmayın bence

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: porsche911turbo

40n60 igbt. Mosfet tr melezi yapısı farklı p-n-p-n gibi mesela, tanesi 10tl kılıf yapısı to247, incelemen lazım bilgilerini. 30n60 ise 30a 600v mosfet 5tl.bluemaviden fiyatlara bakabilirsin. İgbt sağlamlık kontrolü nasıl ben de bilmiyorum hiç denk gelmedi. Başka yerlerde hata varsa tespit etmeden sağlamları takmayın bence
    malisert kardeş verdiğin bilgi için teşekkürler
    porshe911turbo kardeş haklısınız.
    maliyet baya yüksek olacak
    onun için hurdacıyı sık sık ziyaret ediyorum
    IGBT ler ile ilk defa karşılaşıyorum.
    bunları tedavi ettiğimde sonra başka bir arıza varmı ondan korkuyorum.
    zira çok yüksek akımla çalışıyor.
    neden yandılarki.
    üzerindeki çatlaklar sanırım uzun süre çalışmaktan ısınmadan dolayı oluşmuş ve çekirdek kırıldığı için yanmış.
    bunlardan sonra çıkışa doğru başka arıza olacağını sanmıyorum ama.
    bakalım teşekkürler aklınıza gelen başka fikir ve bilgi olursa paylaşırsanız sevinirim
    ilk defa uğraşıyorum da.

• quote:

Orijinalden alıntı: rondo1194

malisert kardeş verdiğin bilgi için teşekkürler
    porshe911turbo kardeş haklısınız.
    maliyet baya yüksek olacak
    onun için hurdacıyı sık sık ziyaret ediyorum
    IGBT ler ile ilk defa karşılaşıyorum.
    bunları tedavi ettiğimde sonra başka bir arıza varmı ondan korkuyorum.
    zira çok yüksek akımla çalışıyor.
    neden yandılarki.
    üzerindeki çatlaklar sanırım uzun süre çalışmaktan ısınmadan dolayı oluşmuş ve çekirdek kırıldığı için yanmış.
    bunlardan sonra çıkışa doğru başka arıza olacağını sanmıyorum ama.
    bakalım teşekkürler aklınıza gelen başka fikir ve bilgi olursa paylaşırsanız sevinirim
    ilk defa uğraşıyorum da.

Alıntıları Göster
    Stanley STAR4000 160 Amper Inverter Kaynak Makinası nasıldır bilginiz kullananınız var mı?

• magweld kaynak makinesi 200pfc aldim2 gun kullandim makine yandi anlamadim cin mali makineyi 1senedir kullaniyorum 2metreden dustu hic birsey olmadi saglam calisiyor turk mali dedik aldik hata yaptik galiba 2 gunde yandi gitti

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: gezgin6606

magweld kaynak makinesi 200pfc aldim2 gun kullandim makine yandi anlamadim cin mali makineyi 1senedir kullaniyorum 2metreden dustu hic birsey olmadi saglam calisiyor turk mali dedik aldik hata yaptik galiba 2 gunde yandi gitti
    Magmaweld 200pfc ler hatalı üretim olduğu için geri alıp hemen yenisini gönderiyorlar. Yeni gelenler ise gayet sağlıklı.. Bilginize.
  • quote:

Orijinalden alıntı: emesut

Magmaweld 200pfc ler hatalı üretim olduğu için geri alıp hemen yenisini gönderiyorlar. Yeni gelenler ise gayet sağlıklı.. Bilginize.

Alıntıları Göster
    cevap biraz geç oldu ama google'da arayanlar yararlansın. soyberg marka kaynak makineleri hem ekonomik hem güzel. iki gündür kullanıyorum çok memnunum.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.