Şimdi Ara

İnvertör Arızası ===>Sürekli Yanan MOSFETLER ımmm

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (2 Mobil) - 2 Masaüstü2 Mobil
5 sn
10
Cevap
0
Favori
13.302
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    Şu ana kadar onlarca/yüzlerce Cep Telefonu, invertör + LCD-CRT TV/Monitör arızası yaptım
    Kendi branşıma ait medikal cihaz tamiri yaptım fakat ara ara düşünüyorumda sanki biraz ezbere gidiyorum...Nerde nasıl bir yol izlemem gerektiğini bilmiyor gibiyim....Mesela var olan çalışan bir devreye nasıl müdahale etmeliyim?Nasıl birkaç daha malzeme ekleyip daha sağlıklı şekle getirebilirim? gibi çalışmalar ister istemez aklıma geliyor
    Bunun nedeni yanımda bulunan amirim....

Şimdi sizin bir tavsiyeniz varmı?Neler yapmalıyız?

Ayrıca konuya gelelim 350W'lık bir INVERTÖR var cihazın ledleri yanıp yanıp sönüyordu fan'da aynı zamanda çalışıp duruyordu...cihazda ilk olarak 50Amperlik mosfetlere baktım 4 tanesinden 3'ü yanıktı değiştirdim.Cihazı çalıştırdım fakat 15 saniye sonra tekrar hem led hem fan hem bip sesiyle yine kısa devre olduğunu bildiriyordu.Tekrar mosfetleri çıkardım 1 tanesini yanmıştı(Hee Bu arada ben yanan 3 tane 50A mosfet yerine 60A'lık bağladım ) Yanan 1 tanesi ise 50 A'lik olandı....Yalnız bu arada cihazın ana şasesine bataryanın (-) ucu bağlı bende yanlışlıkla (+) probu sanki 2 saniyeliğine şaseye değdirdim gibi geldi...bundan şüphedeyim tabiki.....

1-Şaseye hem - hemde + değdiğinde mosfetler yanabilirmi?
    2-+/-nin değmesi olsa dahi mosfetlerin yanmasın sadece tesadüfmü?

EDİT=Power yerine INVERTÖR yazıldı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _KARDELEN_ -- 26 Ağustos 2010; 22:54:53 >

• mosfetler öyle görüldüğü kadar sert mizaçlı anahtarlama elemanı değillerdir
    Gate bacağını boşta bırakıp (floating) gerilim altına alırsanız bile bozulması içten bile değildir.

Soruna gelince Rd (iletim durumundaki direnci) si büyük bir mosfetle ile diğer mosfetleri aynı anda çalıştırmışsın. Çeviricinin simetrisini bozmuşsun. Büyük ihtimalle 3 mosfeti yakan sorun devam etmekte ancak 50 amperlik mosfette daha çok güç harcandığı için ilk o yanmış. Güç kaynağını kaç wattlık yüke bağladın bu testlerde? Eğer yük bağlamadan çalıştırdıysan ondan yanmıştır.

Sorun hala devam ediyorsa, elindeki bilgisayar güç kaynağı ise -5 volt ve 12 volt veren kollarda bulunan diyotların yanmış olması muhtemel. Bu kolları direk bulman çok zor o yüzden tüm diyotları kontrol etmeye çalış. Özellikle güç kaynağının sigortası atmadığı halde bu mosfetler yandıysa %90 problem o diyotlar.

• 1-Cihaz boşta çalıştı-yük yoktu
    2-1 adet 50A'lık- 3 Adet 60 A'lık Mosfet vardı.Sadece 50A'lik yandı
    3-bilgisayar güç kaynağı değil sadece 12V-220V çevirici(İnverter) devresi minik birşey
    4-RD'si birbirinden farklı mosfetleri çalıştırmak bunları riske atmak demekmi?
    5-TEŞEKKÜR EDERİM
  • quote:

Orijinalden alıntı: _KARDELEN_

1-Cihaz boşta çalıştı-yük yoktu
    3-bilgisayar güç kaynağı değil sadece 12V-220V çevirici(İnverter) devresi minik birşey
    5-TEŞEKKÜR EDERİM

rd leri farklı mosfetler tabii ki işi riske atar hatta elin adamı bilgisayar güç kaynağını tamir ederken bile transistörlerin (mosfet te değil bir de) biri bile yandıysa ikisini de değiştirir gerçi bunu türkiyede beklemek zor biraz ama sizin olay oradan değil boşta da yandığına göre.
    neden sorunu sadece güç katında arıyorsunuz ben olsam yüksüz çalışmada bile yanan mosfetlerden önce sürücü veya smps entegresinin sağlamlığına bakardım

• Elizinde osilaskop varsa pwm sinyaline bir bakın.Ve sürücü kısmına bir bakın arıza çözülmüş durumda değil
  • quote:

5-TEŞEKKÜR EDERİM

Bilgi olsun diye söylüyorum
    Inverter (ing) = İnvertör (tür) (AC-DC, DC-AC çeviren cihazlar invertördür)
    Converter (ing)= Çevirici (tür) (AC-AC, DC-DC çevirenler çeviricidir.)

Sen elimde power diyince power supply demek istedin sandım. O yüzden -5 12 volt çıkışlara bak dedim. Bakman gerekenler gerekli gate sinyalleri geliyor mu. Hatta aynı hat üstündeki 2 mosfetin açılıp kapanma süresi arasında ölü zman olması lazım belki orada bir arıza varsa kısa devre yapıp mosfetleri yakabilir.

• quote:

Orijinalden alıntı: amboleos

quote:

5-TEŞEKKÜR EDERİM

Bilgi olsun diye söylüyorum
    Inverter (ing) = İnvertör (tür) (AC-DC, DC-AC çeviren cihazlar invertördür)
    Converter (ing)= Çevirici (tür) (AC-AC, DC-DC çevirenler çeviricidir.)

Sen elimde power diyince power supply demek istedin sandım. O yüzden -5 12 volt çıkışlara bak dedim. Bakman gerekenler gerekli gate sinyalleri geliyor mu. Hatta aynı hat üstündeki 2 mosfetin açılıp kapanma süresi arasında ölü zman olması lazım belki orada bir arıza varsa kısa devre yapıp mosfetleri yakabilir.

Pardon pardoon yaaa vallahi hiç farkında bile değilim power dediğimin farkında bile değilim

quote:

Bakman gerekenler gerekli gate sinyalleri geliyor mu. Hatta aynı hat üstündeki 2 mosfetin açılıp kapanma süresi arasında ölü zman olması lazım belki orada bir arıza varsa kısa devre yapıp mosfetleri yakabilir.

Bu işlemi nasıl yapabilirim?
    Devre üzerinden voltaj yada sinyal izleyerek nasıl sonuca ulaşılır bilemiyorum....Yardımcı olurmusunuz?

Mesela ben yüzlerde kart tamiri yaptık küçük-büyük fakat hep ezbere gittik.Şüphlendiğim parçaları değiştirim başarıya ulaştım ama ben bu gidişattan pekde memnun değilim....Siz yardım ederseniz inşalah bunu aşarız

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Rezistans arızası mı?
    6 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • İnverter tarafası atlama yapıyor (iç sargılardan ) yakından dinlersen sargılar vızıldı yapar

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Amanın bu nasıl bir horttur 😂

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: IItwentysixII

Amanın bu nasıl bir horttur 😂

sadece 11 yıl hocam  Yorumlarınızı bekliyorum

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.