Şimdi Ara

invertör ile ups arasındaki fark

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
39
Cevap
0
Favori
15.115
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • merak ettiğimden bir şeyi öğrenmek istiyorum. bugün piyasada 1000 watt lık ups 100 tl civarı. 650 watt invertör 400 tl civarı. şimdi ikiside 12 voltu 220 ye çeviriyor. invertöre gelen 12 volt ups e gelende aynı. ups in aküsünü çıkarım 12 voltu başka şekilde de versek çalışır mı? su rüzgar güneş paneli gibi. eğer çalışırsa invertörden farkı ne? invertör neden bu kadar pahalı ups ler ucuz? kafam buna son sıralarda takıldı. siz değerli elektronikcilere sorayım dedim.
    teşekkürler.

• Invertör dediğiniz kat aslında bir UPS'nin de içinde bulunur. Niye pahalı niye ucuz konusuna cevabım pazarlama ve malzemeden çalma olacaktır.

1000W dediğiniz UPS (bu arada 1000VA'dır o) o güçlere aslında çıkamaz. Ayrıca sadece bataryası boşalana kadar çalışması için tasarlanmıştır, uzun süreli kullanımlarda yanması garantidir.
    650W dediğimiz inverter'ın o güce çıktığı şüpheli olsa da en azından nominal gücünde çalıştırdığınızda uzun bir süre kullanabilirsiniz, o düşünülerek tasarlanmıştır.

Ayrıca içindeki malzeme aynı bile olsa, pazarlama stratejilerinin "nabza göre şerbet verme" ilkesine dayanarak; inverter kullanmak isteyenlerin bunu daha sofistike uygulamalarda kullanacakları; UPS'nin ise her ev kullanıcısında olması gerektiği mantığıyla giderler. Fiyat bundan farklıdır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Hazar

Invertör dediğiniz kat aslında bir UPS'nin de içinde bulunur. Niye pahalı niye ucuz konusuna cevabım pazarlama ve malzemeden çalma olacaktır.

1000W dediğiniz UPS (bu arada 1000VA'dır o) o güçlere aslında çıkamaz. Ayrıca sadece bataryası boşalana kadar çalışması için tasarlanmıştır, uzun süreli kullanımlarda yanması garantidir.
    650W dediğimiz inverter'ın o güce çıktığı şüpheli olsa da en azından nominal gücünde çalıştırdığınızda uzun bir süre kullanabilirsiniz, o düşünülerek tasarlanmıştır.

Ayrıca içindeki malzeme aynı bile olsa, pazarlama stratejilerinin "nabza göre şerbet verme" ilkesine dayanarak; inverter kullanmak isteyenlerin bunu daha sofistike uygulamalarda kullanacakları; UPS'nin ise her ev kullanıcısında olması gerektiği mantığıyla giderler. Fiyat bundan farklıdır.
    bir temel fark ta invertörlerin genelde smps ups lerin ise trafolu oluşudur

• quote:

Orijinalden alıntı: çaycı

bir temel fark ta invertörlerin genelde smps ups lerin ise trafolu oluşudur

Alıntıları Göster
    sonuçta uzun süre çalıştığında invertör de yanıyor galiba.
  • quote:

Orijinalden alıntı: kenakord08

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    şimdi ben benim ups e 10 yada 20 artık nekadar olursa 140 amper civarı akü bağlasam tv yi sorunsuz çalıştırabilirmiyim. tv bozulurmu ilerde?
  • quote:

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    UPS lerde 1000 VA olanlar 500-600 Watt civarı çıkış verebilirler.

UPS lerin uzun çalıştırılırsa yanacağı efsanedir, fanla soğutulursa saatlerce çalıştırılabilirler.

Yıllardan beri çalıştırıyorum zaten, 3-4 saat arası çalıştırdığım çok oldu.

İnverterler aslında kare dalga olanları çok ucuzdur, içinde şarj sistemi, Akü ve şebeke gerilim röleleri olmadığından fiyatı düşüktür.

400 Watt'lık bir inverteri işportacıdan 40 TL. almıştım, halen kullanıyorum.

Fotoğraftaki inverter 800 Watt'lık yurt dışı fiyatı 44 dolar 70 TL. gibi bir şey.

İç piyasada da araştırılırsa ucuzu bulunabilinir.

Tam sinüs inverterler ve UPS ler pahalıdır, sadece.

Buzdolabı, klima, kombi gibi aletler dışında, zaten tam sinüs gerilime ihtiyaç yoktur.

http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.21982

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi M. Reha -- 12 Mayıs 2010; 17:25:12 >

• quote:

Orijinalden alıntı: xisini

şimdi ben benim ups e 10 yada 20 artık nekadar olursa 140 amper civarı akü bağlasam tv yi sorunsuz çalıştırabilirmiyim. tv bozulurmu ilerde?

Tek bir tane televizyon çalıştıracaksanız, fanla soğutmadan çalıştırabilirsiniz.

Benim 600 VA/375 Watt UPS me, şu anda 1 Adet bilgisayar/ 2 adet 55 ekran televizyon/2 adet 18 watt tasaruflu ampül bağlı.

2 Adet fanla soğutma yapıyorum, 60 amperlik otomobil aküsü ile besliyorum.

UPS gerilim rölesi bobinin 12 volt kısmında 1 kiloohmluk direnç ile gerilim aldım, buna 15 dakikalık zamanlayıcı yaptım. Fanlar buna bağlı, elektrik kesilince devreye giriyorlar ve tekrar elektrik geldiğinde soğutmaya 15 dakika daha devam ediyorlar.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: M. Reha

quote:

Orijinalden alıntı: xisini

Tek bir tane televizyon çalıştıracaksanız, fanla soğutmadan çalıştırabilirsiniz.

Benim 600 VA/375 Watt UPS me, şu anda 1 Adet bilgisayar/ 2 adet 55 ekran televizyon/2 adet 18 watt tasaruflu ampül bağlı.

2 Adet fanla soğutma yapıyorum, 60 amperlik otomobil aküsü ile besliyorum.

UPS gerilim rölesi bobinin 12 volt kısmında 1 kiloohmluk direnç ile gerilim aldım, buna 15 dakikalık zamanlayıcı yaptım. Fanlar buna bağlı, elektrik kesilince devreye giriyorlar ve tekrar elektrik geldiğinde soğutmaya 15 dakika daha devam ediyorlar.

Alıntıları Göster
    Benimde başkalarının yorumlarına ihtiyaç duyduğum bir konuyu aydınlattıgınız için teşekkür ederim arkadaşlar...

• quote:

Orijinalden alıntı: eaispanyol

Benimde başkalarının yorumlarına ihtiyaç duyduğum bir konuyu aydınlattıgınız için teşekkür ederim arkadaşlar...

Alıntıları Göster
    bende kombime ups mi yok invertemi alsam diye düşünüyordum teşekkürler arkadaslar ;) invertör kombi içiin daha mantıklıymış ;)
  • quote:

UPS lerin yapısı sadece SMPS 50 HZ osilator üreten bir osilator katıyla çalışması ve 60 lık silisli saclardan yapılma 50 HZ bir Transfarmator kullanarak sistem şehir şebekesinden çalışırken kesilen elektrik sonucunda çok kısa milisaniye seviyelerdeki bir geçişle ve kısa süreli çalışma sağlayan ve sonuçta 50 HZ kare dalga 220 volt üreten bir sistemdir... ve hacimleri oldukça büyüktürler..

Bu dediğim değerler 500 - 1000 Watt arası için geçerlidir... Tabii ki bunların Line interaktif ve online olarak çalışanları var. Line interaktif olanları şebeke gerilimi değiştiğinde bunu otomatik olarak dengeleyen sistemdir .. Online olanlar ise ki bunlar çok pahalıdırlar.. Direk 220 volt 50 HZ sinüs çıkış sağlarlar .. Şebeke gerilimi olduğu sürece aynı zamanda harcanan güç miktarı kadarda bire bir akülere şarj sağlarlar ... bunlarda akü gurupları 308 volta kadar olanları vardır...

Gelelim İnverterlere .. Bunlarda SMPS pwm sistemle aynı mantıkla çalışırlar. ancak osilator frekansları çok daha fazladır. Ferrit trafo kullanılır ve 5cm kare ebadındaki bir trafodan bu yüksek frekans osilator vasıtasıyla 500 watta kadar güç alınabilir... 15 kHz ile 70 KHZ arasında değişir yapısına göre . Ancak bu yüksek osilator frekansında üretilen 300 volt üzeri gerilim daha sonra başka bir weston köprüsü şeklinde olan ve 50 HZ osilator ile frekansı dengelenen ve 220 volta sabitlenen bunlarında modifiye sinüs denilen kare dalganın kenarlarının kırpılmasıyla elde edilen bir sistemi var ki bunlar daha ucuzdurlar ... birde tam sinüs olanları vardır ki bunun teknolojisi daha karmaşık olan sistem vardır ... bunlarda oldukça pahalıdırlar ...
    Bu sistemler hem daha kaliteli ve haha az hacimli oldukları ve de gerçek gücü verebildikleri için UPS lere göre daha pahalıdırlar...

Böylece UPS ile İnverter arasındaki farkı biraz açıklayabildimmi bilemiyorum...
    Kalın Sağlıcakla...

Tam sinüs verebilen Line Interactive UPS'ler de var. Örn, APC Smart UPS 1500 USB modeli. (fiyatı 1100 tl civarı )

• quote:

UPS lerin yapısı sadece SMPS 50 HZ osilator üreten bir osilator katıyla çalışması ve 60 lık silisli saclardan yapılma 50 HZ bir Transfarmator kullanarak sistem şehir şebekesinden çalışırken kesilen elektrik sonucunda çok kısa milisaniye seviyelerdeki bir geçişle ve kısa süreli çalışma sağlayan ve sonuçta 50 HZ kare dalga 220 volt üreten bir sistemdir... ve hacimleri oldukça büyüktürler..

Bu dediğim değerler 500 - 1000 Watt arası için geçerlidir... Tabii ki bunların Line interaktif ve online olarak çalışanları var. Line interaktif olanları şebeke gerilimi değiştiğinde bunu otomatik olarak dengeleyen sistemdir .. Online olanlar ise ki bunlar çok pahalıdırlar.. Direk 220 volt 50 HZ sinüs çıkış sağlarlar .. Şebeke gerilimi olduğu sürece aynı zamanda harcanan güç miktarı kadarda bire bir akülere şarj sağlarlar ... bunlarda akü gurupları 308 volta kadar olanları vardır...

Gelelim İnverterlere .. Bunlarda SMPS pwm sistemle aynı mantıkla çalışırlar. ancak osilator frekansları çok daha fazladır. Ferrit trafo kullanılır ve 5cm kare ebadındaki bir trafodan bu yüksek frekans osilator vasıtasıyla 500 watta kadar güç alınabilir... 15 kHz ile 70 KHZ arasında değişir yapısına göre . Ancak bu yüksek osilator frekansında üretilen 300 volt üzeri gerilim daha sonra başka bir weston köprüsü şeklinde olan ve 50 HZ osilator ile frekansı dengelenen ve 220 volta sabitlenen bunlarında modifiye sinüs denilen kare dalganın kenarlarının kırpılmasıyla elde edilen bir sistemi var ki bunlar daha ucuzdurlar ... birde tam sinüs olanları vardır ki bunun teknolojisi daha karmaşık olan sistem vardır ... bunlarda oldukça pahalıdırlar ...
    Bu sistemler hem daha kaliteli ve haha az hacimli oldukları ve de gerçek gücü verebildikleri için UPS lere göre daha pahalıdırlar...

Kalın Sağlıcakla...

burayı tam olarak anlayamadım..

• quote:

Orijinalden alıntı: Chex

quote:

Kalın Sağlıcakla...

burayı tam olarak anlayamadım..

Anladığım kadarıyla UPS'lerde 50 hz üreten SMPS şeklinde osilatör katı varmış... Ben de o kadar tamir yapıyorum ama UPS'lerde SMPS görmedim.

• quote:

Orijinalden alıntı: command_4

Anladığım kadarıyla UPS'lerde 50 hz üreten SMPS şeklinde osilatör katı varmış... Ben de o kadar tamir yapıyorum ama UPS'lerde SMPS görmedim.

yanlış anlamışsın hocam ups lerde ''50 HZ osilator üreten bir osilator'' varmş..
  • quote:

Orijinalden alıntı: Chex

quote:

Orijinalden alıntı: command_4

yanlış anlamışsın hocam ups lerde ''50 HZ osilator üreten bir osilator'' varmş..

Alıntıları Göster

• quote:

Orijinalden alıntı: bilgileri

Alıntıları Göster
    işim gereği denizlerden invertörü biliyorum. yanlız bu aralar kafama bişeyler takılmakta.
    1000 wat lık we ya warsa 2000 watlık sinuslü invertörün evimde kullanmayı istiyorum elektrik ile aram pek iyi değil yanlız dedim ya merak ediyorum bana yardımcı olursanız şimdiden çok teşekkür ederim...

volt ayarlı bi adaptörden 12 ve ya 24 volt elde etsem direk evdeki bir prizden. (invertöre göre bir volt)
    bunuda invertöre bağlasam ve invertörden elde edeceğim 1000 ve ya 2000 watt lık sinüslü akımla evdeki buzdolabı, 104 ekran lcd tv,laptopu, ve 2 tane 100 watt lık ampülü çalıştırsam, ben 24 volt elektrik mi harcamış olurum_? ve ya bunu yapabılırmıyım_???

diğer evim 14 dönumluk araziye kurulu. ve etrafı yuksek duvarlarla çewrili. içindeki bahcesını, havuzunu etrafını tasarruf ampullerle aydınlatsam az önce açıkladığım gibi adaptör, invertör ve lambalar bunu yapabılırmıyım _? ve yapabılırsem kaç volt, watt harcamıs olurum_?

erzincan da invertörün ne demek oldugunu bilmiyorlar. dedem tesadüfen rüzgar dan döndükçe 60 70 bilemedin 80 volt enerji üreten bi dinamo buldu.. halıyle oralar biraz rüzgarlı olur... bunuda değerlendirebılırmıyım_?

• quote:

Orijinalden alıntı: kaptanyusufcan

işim gereği denizlerden invertörü biliyorum. yanlız bu aralar kafama bişeyler takılmakta.
    1000 wat lık we ya warsa 2000 watlık sinuslü invertörün evimde kullanmayı istiyorum elektrik ile aram pek iyi değil yanlız dedim ya merak ediyorum bana yardımcı olursanız şimdiden çok teşekkür ederim...

volt ayarlı bi adaptörden 12 ve ya 24 volt elde etsem direk evdeki bir prizden. (invertöre göre bir volt)
    bunuda invertöre bağlasam ve invertörden elde edeceğim 1000 ve ya 2000 watt lık sinüslü akımla evdeki buzdolabı, 104 ekran lcd tv,laptopu, ve 2 tane 100 watt lık ampülü çalıştırsam, ben 24 volt elektrik mi harcamış olurum_? ve ya bunu yapabılırmıyım_???

diğer evim 14 dönumluk araziye kurulu. ve etrafı yuksek duvarlarla çewrili. içindeki bahcesını, havuzunu etrafını tasarruf ampullerle aydınlatsam az önce açıkladığım gibi adaptör, invertör ve lambalar bunu yapabılırmıyım _? ve yapabılırsem kaç volt, watt harcamıs olurum_?

erzincan da invertörün ne demek oldugunu bilmiyorlar. dedem tesadüfen rüzgar dan döndükçe 60 70 bilemedin 80 volt enerji üreten bi dinamo buldu.. halıyle oralar biraz rüzgarlı olur... bunuda değerlendirebılırmıyım_?

Alıntıları Göster
    Konu kirliliği olmaması açısından mevzuyu hortlatacağım:
    650VA lık ups yi vip araca bağladım. 3.5 amp yazan laptop adaptörünü çalıştıramadı?
    Çıt çıt ses çıkartıp elektrik vermiyor.
    1000VA alsam kurtarırmı.? ( ARAÇ AKÜSÜNE BAĞLI)

• quote:

Orijinalden alıntı: pulvo47

650VA lık ups yi vip araca bağladım. 3.5 amp yazan laptop adaptörünü çalıştıramadı?

Alıntıları Göster
    ben elektrikler gittiğinde ups den diz üstünü şarj ediyorum. sıkıntı olmuyor. doğru bağladığına eminmisin.
  • quote:

UPS kötü bir markaysa sorun yaşamak normaldir.

Bende 150 watt oto inverter var ve laptop adaptörlerini rahatça çalıştırıyor.
    650 VA Tunçmatik UPS'im ise 150 wattlık inverterin çalıştıramadığı birçok şeyi çalıştırıyor, yani üç beş tane laptop adaptörü bağlasak bana mısın demez.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Çıt çıt sesi röle sesi mi? Araba sinyali gibi mi?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: crazyslamdunker

quote:

Çıt çıt sesi röle sesi mi? Araba sinyali gibi mi?

Alıntıları Göster
    Çıt sesi röle olabilir. Bunu hiç düşünmemiştim. Bakayım. Sinyal sesi değil. Şoför koltuğunun altında alet . Ses çok net ondan geliyor.
    Röle aletin içindemiki? Dışarıdan bağlanan bir cihaz yok.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.