Bildirim
iPhone 5'i Note 2'nin şarj aletiyle şarj etme
Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar:
Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
Giriş
-
Arkadas iphone5'i htc adaptoruyle sarj etti 1 hafta sonra normalini aldı bir sorun olmamıştı.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
2A'lık adaptör telefona zarar verir mi ?
Hizli sarj eder baska bise olmaz heralde ikiside ayni volt ama emin degilim
Apple'ın açıklamasına göre iPhone 2A ile şarj edilebilir. Ancak, ben olsam şarj etmem, bataryanın geleceği açısından.
Karrdeşim sana şöyle iza ediyim sana amper elektirik şiddetididir 1 şiddetine verimli çalışan batarya 2 şiddetine dayanamayabilir adayansa bile verim alamassın
Hızlı şarj eder fakat 1000 kere şarj ömrü varsa bataryanın aynı oranla 500 e falan düşer. -
quote:
Orijinalden alıntı: fonefon.com
Hızlı şarj eder fakat 1000 kere şarj ömrü varsa bataryanın aynı oranla 500 e falan düşer.
quote:
Orijinalden alıntı: Dmrbs61
Karrdeşim sana şöyle iza ediyim sana amper elektirik şiddetididir 1 şiddetine verimli çalışan batarya 2 şiddetine dayanamayabilir adayansa bile verim alamassın
Çok teknik açıklamalar olmuş tebrik ederim
Bataryaların hızlı şarj olması mümkündür, ancak uzun vadede (yani sürekli hızlı şarj) ömürlerini kısaltır.
Ancak bu miktar öyle %50 falan gibi yüksek rakamlar değildir.
Bu yüzden eğer kısa bir süre için kullanacaksan çok endişelenme, yeni adaptör edinene kadar kullan.
Ancak tavsiyem, şarj sırasında telefonu kullanma, hele de oyun vb gibi çok pil tüketen uygulamaları şarj sırasında çalıştırma.
Bu normalde de zaten tavsiye edebileceğim bir şey. Telefonunuzu şarj sırasında mümkün olduğunca az kullanın (Mümkünse gece şarj idealidir)
-
Bu arada her ne kadar, Li-Polimer pillerle ilgili de olsa, genel olarak Li-Ion hakkında detaylı bir yazım mevcut forumda.
Pillerle ilgili bunu okuyabilirsiniz.
Genl şarj bilgileri ve tknik açıklamalar ve linkler mevcut:
http://forum.donanimhaber.com/m_83906139/f_//tm.htm
Hatta direk buraya kopyalayayım
quote:
Orijinalden alıntı: suphion
Teknik konuda batarya ile ilgili epey bir şey yazmıştım dün.
Özellikle şarj hızı ile ilgili
Ayrıca şarj etme zamanları ile ilgili bilgiler de var.
Tamamen derlemeye üşendim o yüzden copy paste yapıyorum kusura bakmayın
Bazı mesajlar cevap niteliğinde olduğundan kopuk görünebilir.
Daha düzgün anlaşılabilmesi için teknik konuyu okuyabilirsiniz
http://forum.donanimhaber.com/m_83390420/mpage_11/f_//tm.htm#83876944
quote:
Aksine, yavaş şarj pil ömrünü uzatır. Daha doğrusu agresif şarj/deşarj pilin ömrünü kısaltır demek daha doğru.
Gece yatarken düşük hızda şarj tercih etmek mantıklı olacaktır.
Ayrıca mümkünse telefonu tamamen kapanmadan mutlaka şarja takın yanlızca senede bir kaç kere tam deşarj/tam şarj edin.
Ayrıca yavaş şarj tercih ediyorsanız ve yaşam stiliniz (Gece şarj) buna uygunsa bile, arada bir hızlı şarj etmek gerekir.
Ayrıca eklemek gerekirse. Yavaş şarj, daha düşük ısı ve daha düşük bozulma/şişme/patlama riski demek.
Her ne kadar hızlı şarj için de bu problemler çok ama çok düşük olsa da yavaş şarja oranla risk bir nebze fazladır.
Isı sebebiyle, özellikle çok sıcak günlerde ve telefonu kullanırken (yani zaten ısınmanın fazla olması halinde) yavaş şarj tercih etmek daha sağlıklı.
Ancak yazdıklarım gözünüzü korkutmasın, hem pil ömrü, hem de risk, hızlı şarj durumunda öyle çok ciddi değildir, yani korkmayın hızlı şarj edin, ama bu bilgileri de aklınızın bir köşesinde tutun derim.
Şarj ile ilgili başka bir konu
Li-Ion pilleri tam şarjda uzun süreler bırakmayın.
Örneğin telefonunuzu bir süre kullanmayacaksanız, pili tam dolu bırakmayın.
Pil tam şarjda ne kadar az kalırsa ömrü o kadar uzar.
Ayırca pil drumu göstergeleri, yavaş şarj atme durumunda daha düzgün sonuçlar verir.
Örneğin, uzun süre %100 gösterip sonradan çok daha hızlı düşmesi hızlı şarj ile daha sık görülür.
http://www.lg.com/tr/smart-phones/lg-D802
quote:
UZUN ÖMÜRLÜ PİL
G2'NİN 3.000 mAh SiO+ pili incelikten ödün vermeden size şaşırtıcı bir güç sağlar ve bu sayede tüm gün telefonunuzu kullanabilirsiniz.
Pilin özenli tasarımı ve silikon anot malzeme, geleneksel lityum iyon pillerle karşılaştırıldığında, çok ince bir ebatta maksimum depolama kapasitesini ve verimliliği sağlar.
quote:
SiO and SiO+ based batteries are nothing but an enhanced version of the Lithium-Ion (Li-Ion) batteries. SiO batteries use Silicon based material as the anode in the battery (SiO stands for Silicon Oxide). The Silicon based anode brings better battery performance in to the traditional Li-Ion batteries.
Most of the traditional Li-Ion batteries use graphite as the anode. Many researches has been conducted by various universities and research firms to find alternatives for graphite based anodes in the Lithium-Ion batteries. Some of the recent researches have found that Silicon based anodes can significantly improve the storage capacity of the Li-Ion battery. Among many Silicon based anodes, the SiO based anodes were found to be most efficient, providing great electrical storage capacity without increasing the size of the battery.
Yani anot kısmı Sililikon bazlı ve Li-Ion pilin geliştirilmiş hali.
Geliştirlmesindeki en büyük sonuç, daha küçük boyuta daha yüksek kapasite
Yoksa Lityum Iyon için bilinen şarj hızı, ömür, tam deşarj sayısı, döngüsü vb gibi konular bunda da aynı.
Şarj hafızası ile benim yukarda yazdığım farklı şeyler.
Şarj hafızası Lityum Iyon pillerde de yok zaten (Geleneksel NiMh olanlarada vardı bu) ancak:
http://tr.wikipedia.org/wiki/Lityum_iyon_pil
Linkteki dezavantajları kısmını okursanız
quote:
Lityum iyon pillerin en belirgin kusuru kullanım ömürlerinin üretim tarihlerinden itibaren başlamasıdır. Üretildiklerinden sonra şarj edilseler de edilmeseler de ömürleri üretim tarihinden itibaren azalmaya başlamaktadır. Ancak bu kusur muhtemel müşterilere (topluma) pek duyurulmaz.
%100 şarj seviyesindeki ve çoğunlukla 25 °C derece sıcaklıkta bulunan tam dolu tipik bir dizüstü bilgisayar pili, geri dönüşü olmayacak şekilde her yıl kapasitesinin %20 sini kaybeder. Bu kapasite kaybı ürünün üretim tarihinden itibaren başlar ve pil hiç kullanılmasa bile devam eder. Değişik depolama/saklama dereceleri değişik pil ömrü kayıplarına yol açmaktadır. 0 °C derecede %6, 25 °C derecede %20 ve 40 °C derecede %35 kayıpla karşılaşılabilir.
Eğer lityum iyon pil %40 dolu olarak depolanırsa/saklanırsa pil kapasitesindeki kayıp değerleri düşer. Bu değerler %40 dolu pilde 0 °C derecede %2'ye, 25 °C derecede %4'e, 40 °C derecede ise %15'e düşer.
Eğer pil %0 a kadar boşaltılırsa bu durum "tam boşaltma" olarak adlandırılır ve bu durum pilin kapasitesini düşürür. Yaklaşık olarak 100 tam boşaltma pilin kapasitesinde %75 ten %80'e kadar bir kapasite kaybına yol açar. Dizüstü bilgisayarlarda ya da cep telefonlarında kullanıldığında bu kayıpların anlamı üç-beş yıllık bir kullanımın ardından pilin kapasitesinin kullanılamayacak kadar düşecek olmasıdır.
Li-iyon piller hafıza etkisinden etkilenmezler ancak nikel metal hidrür ya da nikel kadmiyum piller kadar uzun ömürlü değildirler. Hatalı kullanıldıklarında çok tehlikeli olabilirler. İleri kimya bilgisi ve gelişmiş çalışmalar gerektirdiklerinden çoğunlukla daha pahalıdırlar.
Özellikle %40da bekleme kısmına dikkat ederseniz, neden yukarda %100'de bekletmeyin dediğimi anlarsınız.
Ayrıca neden ilk alınan bir cihazın pilinin yaklaşık yarı dolu geldiğinini de açıklaması bu kısım.
Ayrıca %0 paragrafını okursanız da neden tam deşrj etmeden şarj edin dediğimi anlarsınız (Zaten hafıza etkisi olsaydı bu dediğimle çelişmiş olurdu)
Umarım daha net anlatabilmişimdir.
Yani bu SiO+ ve Lityum-Polimer deyip Li-Ion'un dezavantajlarını ortadan kaldırdığını farzetmeyin.
Henüz pil kimyası o ilerlemeyi yapamadı
Evet, kutudan çıkan şarj hızlı 1,8A (terim olarak rapid diye geçer, 2-3 saatte şarjı belirtir)
Ben örneğin, gece şarj edeceksem eski iPhone'umun 1 A lık şarj cihazını kullanmayı tercih ederim.
Ama daha önce belirttiğim gibi, bu hızlı, tu kaka diye düşünmeyin.
Dezavantaj burda uzun uzadıya yazdığım kadar gözünüzü korkutacak bir şey değil.
Piliniz 30 ay değil de 28 ay dayanır, gibi.
Ya da 1 yıl sonunda kapasitesi %80'e değil de %75'e düşer gibi o kadar da ciddi boyutlarda olmayan farklar.
Yani bu kadarcık fark için saçlarınız yolmaya gerek yok, doldurun telefonunuzu 1,5-2 saatte sorun yok.
quote:
Li-ion does not need to be fully charged, as is the case with lead acid, nor is it desirable to do so. In fact, it is better not to fully charge, because high voltages stresses the battery. Choosing a lower voltage threshold, or eliminating the saturation charge altogether, prolongs battery life but this reduces the runtime. Since the consumer market promotes maximum runtime, these chargers go for maximum capacity rather than extended service life.
Bizim pil 3000mA değil, 3000mAh, yani, 1 saat boyunca 3A çekebilecek kapasiteye sahip demek, yoksa illa 3A çekip, 3A dolduracaksın demek değil.
Eğer 1C hız istiyorsan 3A ile şarj etmen gerekir.
1C şu demek, %0'dan %100 kapasiteye 1 saatte şarj etmek için gereken akım.
Bu değerin 0,5 olması demek, 1 saatte pilin 0,5i ni dolduran (ya da diğer bir deyişle 1/0,5 yani 2 saatte tam dolduran akım)
Yani aslında bizim pil için:
Tavsiye edilen 0,5C-0,8C dir, bu da 1,5A-2,4A oluyor. Buna da rapid charge denir
Yani O yüzden bizim adaptör rapid charge ediyor (Tipik olarak 1,5-3 saatte şarj edenlere rapid denir)
0,5C altındaki hıza da slow charge denir, (4-10 saat arası şarj).
Bizim pil için bu 1,5A altındaki herhangi bir cihaz olabilir (Ör: 1A, ya da PC USB gibi)
Evet arada bir tam şarj/deşarj gerektiğini ben de okudum. Tam da kimyasını bilmiyorum ama tavsiye ediliyor.
USB konusunda (Daha doğrusu genel olarak şarj konusunda) çekinceniz sadece akım/gerilim kaynağının stabil olmasıdır.
Yani sabit akım verebilmeli saturation sırasında da sabit voltaj verebilmelidir.
Yani kaliteli bir kaynak olmalıdır şarj ettiğiniz yer (PC/adaptör araç şarjı farketmez)
Telefona zarar gelme riski, şarj edilen kaynağa zarar gelme riskinden daha düşüktür USB ile şarj sırasında, çünkü akım kaynağı asıl zorlanır, örneğin aynı anda USB portlarına asılan 3-5 cihaz varsa laptoplar özellikle ya da kalitesiz sorunlu bir anakartın USB portunun bozulması riski olabilir, ama telefonun bataryası dışındaki bir komponente zarar gelme riski yok gibidir.
Batarya ise yine üst paragrafta belirttiğim gibi, sadece düzensiz akım/voltaj durumunda zarar görme riski oluşur ki bu da pert olmasından ziyade ömrünün kısalması şeklindedir.
iPhone kullanırken 3 yılda 3 kere adaptör gitti, ama telefon sapasağlam.
Yani bu yüzden aslında haklısınız, her USB kaynağa güvenmek elbette mümkün değil, ama telefonunuza bir şey olması çok zor merak etmeyin.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi suphion -- 8 Ocak 2014; 11:01:31 >
-
Hocam %50 gibi büyük bir rakam değilse yüzde kaç olduğunu söylersen bizde bilgilenmiş olur, eksikliğimizi gideririz :) Geçen akıma göre biçilen bir ömür ve garanti süresi oluyor çoğu üründe. 1A da 500 şarj garantisi veriliyorsa 2A akımla şarj edildiğinde kaç dolumluk şarj garantisi verilir merak ettim. Amacım polemik yaratmak değil bu konuda bilgili birisiniz gördüğüm kadarıyla öğrenmek istiyorum. -
quote:
Orijinalden alıntı: fonefon.com
Hocam %50 gibi büyük bir rakam değilse yüzde kaç olduğunu söylersen bizde bilgilenmiş olur, eksikliğimizi gideririz :) Geçen akıma göre biçilen bir ömür ve garanti süresi oluyor çoğu üründe. 1A da 500 şarj garantisi veriliyorsa 2A akımla şarj edildiğinde kaç dolumluk şarj garantisi verilir merak ettim. Amacım polemik yaratmak değil bu konuda bilgili birisiniz gördüğüm kadarıyla öğrenmek istiyorum.
Bu hesabın bir formülü yok, o yüzden bir değer vermek elbette mümkün değil, ve ayrıca çok fazla değişken var (ŞArk akımı, şarj süresi, ortam sıcaklığı, kullanım alışkanlıkları, batarya kapasitesi, kullanılan kimyasal, ayrıca her üründe farklı olan üretim kalitesi vb)
Ama yukarda yazıda belirttiğim gibi basit bir ifadeyle
quote:
Evet, kutudan çıkan şarj hızlı 1,8A (terim olarak rapid diye geçer, 2-3 saatte şarjı belirtir)
Ben örneğin, gece şarj edeceksem eski iPhone'umun 1 A lık şarj cihazını kullanmayı tercih ederim.
Ama daha önce belirttiğim gibi, bu hızlı, tu kaka diye düşünmeyin.
Dezavantaj burda uzun uzadıya yazdığım kadar gözünüzü korkutacak bir şey değil.
Piliniz 30 ay değil de 28 ay dayanır, gibi.
Ya da 1 yıl sonunda kapasitesi %80'e değil de %75'e düşer gibi o kadar da ciddi boyutlarda olmayan farklar.
Yani bu kadarcık fark için saçlarınız yolmaya gerek yok, doldurun telefonunuzu 1,5-2 saatte sorun yok.
Bu ifade, şu an kendi kullandığım, 3000mAh Li-Po LgG2 bataryası ve 1,8A şarj adaptörü baz alınarak yazılmış, ancak benzer bir yaklaşım bu konudaki batarya için de mümkündür.
-
Teşekkürler hocam açıklamalar için :)
Sayfa:
1
Benzer içerikler
- iphone düşük güç modu zararlı mı
- iphone 11 ekranda ince çizgi
- iphone kullanılamıyor 1 saat sonra tekrar deneyin
- iphone fitness uygulaması adım saymıyor
- kulaklık kulağımdan düşüyor
- apple watch 7 özellikleri
- apple watch ultra 2 özellikleri
- airpods sağ kulaklık çalışmıyor
- apple watch 9 özellikleri
- en iyi powerbank
Ip işlemleri
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X