Şimdi Ara

IRF540 mosfeti hakkında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
1
Favori
2.862
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Selam arkadaşlar. Ben PIC16f84 ün çıkışından yaklaşık 800 mili amper çekmeyi düşünüyorum. Bunun için çıkışına IRF540 mosfeti bağlamam uygun olur mu? Bc547, Bc337 bağlarsam ve darbeli akım gönderirsem transistörü yakarmıyım? çok mu enerji tüketir? Pille çalıştıracağım için minimum düzeyde enerji tüketsin istiyorum. üstelik analog devre kurarsam PIC in tükettiği enerjiden daha az mı olur? Yani PIC yerine 555 entegresiyle ve diğer devrelerle yapsak güç tüketimi daha mı az olur?

Biraz fazla soru oldu ama ustalardan yardım almak istedim. İlgilenirseniz sevinirim. Teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dex_cooler -- 6 Ağustos 2007; 16:58:53 >

• Arkadaşlar cevap yazarsanız sevinirim, saygılar.
  • 37 kişi bakmış cevap yazan neden yok acaba?
  • Eğer yeteri kadar düşük frekanslı bir uygulama ise power mosfet kullanmaktan çekinme. BJT kullanmak istiyorsan 2n2222 doyum noktasında 800 mA kaldırır ama baz akımı pilli bir uygulama için önemli bir kayıp olur. Diğer bahsettiğin BC'leri unut.

Mosfet için birkaç püf noktası var. TTL çıkışlar yüksek seviyede 5 voltu garanti etmez. 4.7 K ohm direnç ile ordaki düğümü pull-up yaparak 5 voltu garanti et. (5 volt anahtarlamak istediğini varsayıyorum) Ancak bu elindeki mosfetin çok yüksek giriş kapasitansı yüzünden bunu yüksek frekanslarda kullanamazsın. Kullanacağın maksimum frekansta sürücü çıkışından mosfet girişine olan akımı ölç, işine gelmeyen bir değer ise vazgeç.

555 ile halledebiliyorsan hallet ama bunun yanında lojik kapılar kullanacaksan 555 ile başın belaya girecek. Eski 555'ler tam açma/kapama anında push-pull transistörlerinin gereğinden fazla kesişip çok kısa süreli ama aşırı akım çekmesi yüzünden devredeki güç yollarında gerilim düşüm şokları yaratıp flip flop gibi elemanları şaşırtabilir. Büyük kondansatörler kullanman gerekecektir. LMC555 kullanırsan daha iyi olur. Ayrıca diğer elemanlar da mutlaka HC türü olmalı.

PIC kullanıp da bundan daha tasarruflu bir devre yapılabilir mi araştırman lazım. Düşük frekanslarda epey düşük akım çektiklerini bil. Kullanma kılavuzuna bak, programının çalışacağı frekansla güç tüketimi arasında bir uzlaşı bulabiliyorsan mikrokontrolör kullan. (fakat ordaki parametreler doğru osilatör seçeneğini seçtiğini varsayar, icabında LP osilatör seçeceksin unutma) Ama sırf birkaç elemanla kolayca halledilebilecek bişeyse salla gitsin, dijital kapılarla biraz deneyim kazanırsın.

• çok sağol liu kang. Devre fazla akım çekmeyecek hesabımda, 540 mosfetini yaklaşık 100 hz de çalıştıracağım. mosfetin az enerji tüketmesi büyük avantaj olacak. İlk defa yapıcam bunu. Elimde henüz PIC yok. PIC bu frekansı desteklerse harika olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dex_cooler -- 8 Ağustos 2007; 14:58:02 >
  • PIC16f628 için baktım XT modunda 4 MHz kristal ile 2 mA'den daha az çekiyor. 100 hz'lik bir iş ile uğraşacağına göre maksimum 200 kHZ'de çalışacak bir program ile de halledilebilir bir projeye benziyor. Bu durumda LP osilatör modunda çekeceği akım 20 uA'den daha az bir değer, var mı yok mu belli değil. Ama bu kadar da tasarruf önemli değilse geliştirilebilirliği açısından XT'nin son sınırı 4 MHz frekansta çalışsın daha iyi olur diye düşünüyorum. Kolay gelsin.
  • teşekkür ederim ilgilendiğin için. umarım benim kadar herkesin işine yarar bu bilgiler, kalın sağlıcakla
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.