Şimdi Ara

ir2153 ile smps

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
21
Cevap
0
Favori
1.583
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • http://s3.dosya.tc/server12/hJ3U3L/ir2153smps.rar.html

arkadaşlar herşeyden önce devre yüksek gerilimde calışmaktadır. saglıgınız için sakıncalı olabilir. başınıza gelebilecek herhangi bir kazada sorumluluk size aittir.

devreyi yaptım ve denedim. 2x30 voltta 15 amper alıyorum.

öncelikle devre üzerinde calışırken sinyalin yük altındaki durumunu görmek adına osiloskop şart.
    ben denemelerimde farklı sarımlarda farklı trafo ve mosfet igbt denedim.
    en son olarak ixys nin 48 n 60 igbtsini kullandım.
    devre yalın halde oldugundan ilk açılışta soft start devresi gerekiyor.. zira giriş filtresinde 2200 uf 200 v kondansatörler ani akımı yüksek cekiyor. ilkte 68 r 10 w gibi bir dirençle sınırlayıp sonra bir röle ile direk beslemeyi devreye alırsanız gündelik kullanımda patlama catlama yapmaz. aksi taktirde önce 220 beslemesi sonra ir 2153 ün 15 v beslemesini verirseniz patlama yaşayabilirsiniz. yangın bile cıkabilir. o yüzden cok dikkat ediniz. şakaya gelmez.

ir 2153 ü besleyecek olan 15 v regüleli olmalı gerekirse 7815 kullanılmalı daha temiz olur.

devrenin maliyetine gelirsek ...

kondansatörleri 2200uf degilde 1000 uf yada atx lerden sökülme 680 uf 200 v takarsanız 300 w a kadar sorun yaşamazsanız. ben denemelerde 2200 kullandım pahalı gelebilir . ancak kalitesi önemli.5 ila 20 tl arası degişir .
    trafo nüvesi olarak ee50 kullandım izmirde bi mıknatıscıdan aldım. karkasıyla beraber 5 tl farklı nüvelerde sarım sayısı ve cekirdek materyali farklılık gösterebilir. istediginiz performansı alamayabilirsiniz.

igbt leri türiye distiribütorunden aldım ixys 48n60b3c1 sanırım. tanesi 3.5 lira .( bol bol patlatabilirsiniz. 30 khz in üzerinde cıkış akımı düşer bilginize .irfp 460 in 10 amper verdigi devre de bu igbt gerek anahtarlama frekansı gerek ek kompanentlerin etkisi ile 8 amperde patlamıştı ^' )
    diger parcalar ıvır zıvır para tutmaz.
    plaket yolalrını mümkün oldugunca kalın tutun. lehim kaplayın. tombik olsun.
    plaketiniz temiz olsun.
    sigorta ve seri lamba kullanın denemelerinizde .
    ben sekonder cıkış filtresini yapmadım dileyen bwy veya mbr serisi yüksek akımlı hızlı diyor 30 sipir sarı nüveli bobin ve 2200 uf 63 v tan oluşan bi cıkış filtresi koyabilir.

herkese kolay gelsin

link yenilenmiştir.

buda çalışma ( kısadevre sonucu patlama ) videosu

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi edi_büdü -- 18 Ekim 2013; 21:07:01 >

• arkadaşlar bugün smps i bitirdim. 2x31.2V 25A 1500w ani 1200 w sürekli kullanıma uygun bi şekilde çalıştırdım. test ettim.

62.4 v 20 a anlık test videosu

https://vimeo.com/50465470
  • sogutucular yeterli . yav bi elde telefon birde diger şeyleri aynı anda takip etmek zor oluyor. daha şen şakrak videolar da var .

mesela

https://vimeo.com/16341410
  • anlık olarak akım ölçümü yapmışsın senden istediğim bir iki ölçüm değeri daha var

çıkıştan sürekli en fazla kaç amper akım çekebildin aynı anda yükdeyken çıkışdaki voltaj kaçtı
    ikinci olarakda çıkıştan çektiğin akımda şebekeden kaç amper çekiyordu?
  • kanal başı 1 dk süreyle 20 amper çektiğim oldu. yükteyken 31.2 den 30 volta düşüyor . girişteki akımı ölçmedim.
    ama şöyle kabaca igbtlerin ısısına bakaraktan ısı kaybıyla verimi değerlendirirsek yüzde 70 denilebilinir.
  • devre dosyaları güncellenmiştir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: why_living

devre dosyaları güncellenmiştir.

teşekkürler hocam ee50 yerine etd59 kullanılabilirmi.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Tantal İle Elektrlit kondansatör
    19 yıl önce açıldı
    SMPS Devresi
    4 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • kullanılabilinir. ancak ne kadar verimli olur bilemem. hesap yapmak lazım. etd59 hangi üreticinin ? hangi materyalden üretilmiş ?

yüzde 80 aşağı yukarı aynıdır.
  • quote:

kullanılabilinir. ancak ne kadar verimli olur bilemem. hesap yapmak lazım. etd59 hangi üreticinin ? hangi materyalden üretilmiş ?

yüzde 80 aşağı yukarı aynıdır.

sarımın yapıldığı kesiti hesapladım.etd59 un alanı daha büyük çıkıyor bu durumda primer tur sayısını düşürmem gerekiyor sanırım.malzeme özelliklerini göz önünde bulunduramıyorum bilgim olmadığı için.ee50 nüveyi internet üzerinden satın alabileceğim site varmı yada elinizde mevcut fazla nüve varsa satın alabilirim.bir türlü işin içinden çıkamadım sürekli mosfet ve entegre yakmaktan bıktım 6-7 çift mosfet yaktım.
  • ne yapmak istiyorsun sen onu de ve bakam ?

kac volt watt istiyon ?
  • quote:

ne yapmak istiyorsun sen onu de ve bakam ?

kac volt watt istiyon ?

4+4 sc5200 transistörle yapılmış 2adet anfiyi beslemek istiyorum.toplamda 16 transistör var çıkışta.2x400watt ab sınıfı 2x75volt besleme.
  • o zaman kafadan 1500 wattlık smps lazım sana. bunun içinde en az ee70 nüve kullanmalısın .

http://cbvrthai.com/?topic=879.0

bak bu site de psu nüvelerinden yapılmış devreler var. kabaca anlaşılır.
  • quote:

o zaman kafadan 1500 wattlık smps lazım sana. bunun içinde en az ee70 nüve kullanmalısın .

http://cbvrthai.com/?topic=879.0

bak bu site de psu nüvelerinden yapılmış devreler var. kabaca anlaşılır.

inceledim siteyi benzeri bir uygulama yapmıştım ei33 ve 40 nüve denedim voltajda çökme oldu mosfetlerde aşırı ısınma sonucundada mosfetler kısa devre.çıkıştan 30voltta 10 ampere yakın çekiyorum 1dk sonra mosfetlerin soğutucusuna el değmeyecek kadar ısınıyor.bu ee70 yada ee50 nüveyi nerden bulabilirim.

• özdisan dan ee65 alabilirsin. 48n60c3d1 igbt alabilirsin.
  • quote:

özdisan dan ee65 alabilirsin. 48n60c3d1 igbt alabilirsin.

özdisan adresinde böyle bir malzeme bulamadım sadece ıxys diye marka var.etd59 un özellikleri ee50 ye yakın gözüküyor.gerekirse 2 adet yaparım her kanalı ayrı ayrı devrelerle beslerim yada +75 voltu 1.devreden. -75voltu 2. devreden alırım 2 voltun birleştiği 0 noktası sorun çıkartırmı..
    http://www.ferroxcube.com/prod/assets/etd59.pdf
  • hatta öyle daha iyi olur . amfi beslemesinde. 2 adet etd 59 yap.
  • quote:

hatta öyle daha iyi olur . amfi beslemesinde. 2 adet etd 59 yap.

iki devre için toplamda 4 adet ırfp460 yeterli olurmu.ıgbt kullanmayıp frekansla istediğim gibi oynamak istiyorum.primer sargısında değişiklik yapmalımıyım yoksa aynen ee55 teki gibimi sarmalıyım.son olarak trafonun primerine paralel 5watt direnç ve kondansatörün değeriyle oynamam gerekirmi görevi nedir bunların.2153 ile yapılmış bir çok devrede bunlar mevcut değil.
  • irfp460 ta kullanabilirsin. igbt de kullanabilirsin. denemelerini seri lamba ile yap. ve elindeki malzemeyi bilerekten gerekli hesap kitabı yaparaktan yola devam et.

ayrıca half bridge topolojide 1 kw lar sıkıntılı degerlerdir.

bbenim anlattıgım düzenek , smpsi hiç yapmamış arkadaşlara kabaca smps ihtiyaclarını karşılamak amaçlıdır.
    ee55 ile 1.5 kw alınır ancak ince hesaplar yapmalısın. 500 w isteyen birisi kabaca şu dediklerimi yapsa istedigine kör topal ulaşır.

5w direnc ve C bunlar snubber devresidir. r-c devrelerinde frekansa göre devrenin calışması değişir. o nedenle farklı frekanslarda farklı degerler kullanılmalıdır.

r-c filtre ve snubber devrelerini incelemeni önerirm.
  • quote:

irfp460 ta kullanabilirsin. igbt de kullanabilirsin. denemelerini seri lamba ile yap. ve elindeki malzemeyi bilerekten gerekli hesap kitabı yaparaktan yola devam et.

ayrıca half bridge topolojide 1 kw lar sıkıntılı degerlerdir.

bbenim anlattıgım düzenek , smpsi hiç yapmamış arkadaşlara kabaca smps ihtiyaclarını karşılamak amaçlıdır.
    ee55 ile 1.5 kw alınır ancak ince hesaplar yapmalısın. 500 w isteyen birisi kabaca şu dediklerimi yapsa istedigine kör topal ulaşır.

5w direnc ve C bunlar snubber devresidir. r-c devrelerinde frekansa göre devrenin calışması değişir. o nedenle farklı frekanslarda farklı degerler kullanılmalıdır.

r-c filtre ve snubber devrelerini incelemeni önerirm.

tamam hocam gerekli incelemeri yapıp devreye devrenin çizimlerine başlıyorum.snubber olayını inceliyorum hemen tekrar teşekkürler.

• Elinize sağlık.

Mümkünse şemayıda gönderebilirmisiniz , baskı devreye baktım ancak hiçbirşey anlamadım.

Yeni bir çizime başladım 2 adet EI-28 elimde var.3525 11 ve 14 pinlerinden 4 mosfeti sürebilir miyim ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rkx -- 20 Ekim 2013; 8:39:43 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.