Şimdi Ara

İrlanda gerçekleri ve Türkiye

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
3
Favori
1.529
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
15 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar , yaklaşık 8 aydır irlanda-Türkiye arası gidip gelmekteyim size izlenimlerimi anlatmak istiyorum. Eşim şuan dublinde çalışıyor bende ingiltere vizesi ile yanına gidip gelmekteyim. İlk olarak negatif yönlerden bahsetmek istiyorum irlandaya dil okuluna yada çalışmak için gitmek isteyenler için . En büyük problem barınma , gerçekten çok pahalı özellikle şehir merkrzine yaklaştıkca oda kirası onuda geçtim sadece bir yatağın kirası bile 500 yuro civarı , tek kişilik oda 800 yuro eğer illaki kendi evimde kalıcam host family istemiyorum derseniz 1500-2500 yuro arası. Özelikle öğrenci için bu büyük sıkıntı birçoğu part time çalışıp anca aylık kirasını ödeyebiliyor.

İkinci can sıkın mevzu ise havası , yaz kış soğuk ha yağdı ha yağacak bir ruh hali var , kışın fırtına ağaçları yerinden koparan cinsinden yoğun yağmur ve çok sert bir havası var , yazları ise güneş var ama serin coğu zaman bu güneş aldatıcı oluyor ve gölgede ince bir rüzgar başlıyor donuyorsunuz.

Gelelim pozitif yanlarına insanlar çok güler yüzlü ve relax genel bir gerginlik hali mevcut değil. Şehir merkezleri dışında kalabalık yer yok özellikle siteler yemyeşil ve sessiz sakin. Market fiyatları ise özellikle türkiyeden geldikten sonra cinnet geçirmelik . Et ve türevleri marketteki en ucuz şey diyebilirim hadi biz domuz eti yemiyoruz , dana ve koyun etinden bahsedeyim domuz dahada ucuz çünkü , dana kıyma kilo 7 yuro civarı (bir indirim markette 5 yuroyada bulmuştum) 200 gr dana antrikot 2.8 yuro , koyun eti almadım çünkü bizdeki gibi kuzu değil koyun ve ağır kokmakta , hani masraf olmasın diye bir süre haftada 5 gün antrikot yediğimi hatırlıyorum , bize türkiyede pahalı bir şey diye kakalanan tatlı patates 1 yuronun altına satılmakta . 2 kişi 300 yuro market masrafı ayırsanız ayda et yemekten gut olursunuz. Hadi diyelim burada hayvancılık çok iyi ondan ucuz , arkadaş halis extra virgin zeytinyağı da litresi 7 yuro !!! Bu nasıl oluyor yahu adada bir tane bile zeytin ağacı yok arkasını ceviriyorum ispanyadan ithal yazmakta ve aynı zmanda yer gök heryer zeytin ağcı olan ülkemizde iki litre komili nasıl 800 tl ??

Aslında anlatıcak çok şey var ama uzatmıyim sıkıcı olmasın ..daha araba fiyatları konusuna girmedim

• Vallahi sakinliği yeşilliği ve buram buram yobaz kokan insanı + mülteci sürüsü olmaması yüzünden tek dert kira ise ver kiranı otur orada

Yemekte ucuz et desen evet Kanadalı arkadaşım komik fiyata dana but almış onun fotosunu çekmişti 2 eli ile tutmuş

İrlanda ve İskoçya gerçekten doğa sakinlik vs olarak çok beğendiğim yerler

• Anlat anlat

• Kızlardan bahset hocam boşver eti

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Isyerinde ad soyadi tamamen türkce olan biri vardi adami Türk sanip türkce konusmustum. Adam ne dedigimi anlamadi, sordum türk degilmisin diye Irlandaliyim dedi, cok sasirmistim. Irlandada adi soyadi türkceye benzer olanlar cok varmi?

• Vallahi sakinliği yeşilliği ve buram buram yobaz kokan insanı + mülteci sürüsü olmaması yüzünden tek dert kira ise ver kiranı otur orada

Yemekte ucuz et desen evet Kanadalı arkadaşım komik fiyata dana but almış onun fotosunu çekmişti 2 eli ile tutmuş

İrlanda ve İskoçya gerçekten doğa sakinlik vs olarak çok beğendiğim yerler

• Bu tip ülkelerde tek sorun barınma. Ev alsam her türlü geçinirim gider part time da bile geçinirim. Ev fiyatları dublinde muhtemelen ortalama 130 bin sterlinden başlıyordur.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Ev fiyatları maalesef çok pahalı 250 bin euro dan başlıyor , Güzel semtlerde ise şuan Clondalkin deyim mesela burada 350-400 bin euro.

Kızlar güzel değil hocam aşırı beyazlar çilli ve kızıl hoşuma gitmiyor haa güzeli de çok güzel ama nadir .

Ben açıkcası irlanda pasaportu almadan geri dönmek niyetinde değilim ama tabii herşey kısmet

• Türkiyede her şey çok pahalı sadece barınma değil. Herşeyin ucuz olması sadece barınmanın pahalı olması çok daha iyi bir durum keşke bizde de öyle olsaydı ama nerde her gün yeni vergiler icat ediliyor bizde veya var olana köklü zam yapıştırıyorlar.

• İrlanda güzel yer zamanında İrlandaya tek yardım eden Ülke Osmanlı oldu o yüzden Türkleri ayrı severler..

• Biz de scottish kız var, huyu bi güzel, kendi bi güzel, resim gibi, otur seyret.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Refah ve insanlar açısından ciddi manâda güzel ülke. Kişi başı GSYİH noktasında dünya ikincisi adamlar.

Adına film bile çektiler.

İrlanda gerçekleri ve Türkiye

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi programmer_onur -- 22 Haziran 2024; 23:19:20 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • programmer_onur kullanıcısına yanıt

Hocam ben suanki isimde Irlandalilarla calisiyorum. Turkleri sevdikleri gercekten dogru. Hatta acayip delikanli adamlar. Yolda falan bizim gibi biri satassa noluyo lan dallama diye daliyorlar adama :D Hakkaten Turklerin Ingilizce konusan versiyonu gibiler. Lahmacun istiyorlar benden arada :D

• Türkiye cennet cennet..

• Türklerin zamanında yardımı sebebiyle bize sıcaklar. Benimde görmek istediğim refah ülkelerden belkide taşınacağım yer olabilir, zaten abdyi kuran adamlar irlandalılar bu sebeple ekonomik refahlarına şaşmamalı...

ayrıca ev fiyatlarında avrupa üzerinde değiller almanyada 300k eu verilen eve irlandada 150-200 eu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kaplan261 -- 23 Haziran 2024; 3:2:2 >
  • İngiltere’de aynı. Bi bakmışsın günlük güneşlik, yarım saat sonra dolu yağdı 😁 insanlar sıcak kanlı, tanımadığım insanlar, good morning diyip geçiyor yanımızdan. 40-45 yaşındaki hatunlar 30 yaşında gibi şaşırırsınız. Kendilerine çok iyi bakıyorlar. Bağımsız evlerin her birinde at var. Köpek besler gibi at besliyorlar. Çokta Türk gördüm. Yer süpürme işlerini filan hep Kırgız, Azeri filan işçileri var. Pakistanlı taksici filan gördüm.

Hatun olarak çok obez gördüm. Uygulamadan bir hatun düşürdüm, gel beni al dedim konum attım tamam dedi. Türk olduğumu söyledim. Neyse ablam ve İngiltere’de yaşayan bir Türk abimizle Türk lokantasında oturuyoruz. Ee Cihan ne var ne yok dedi. Dedim ne olsun, birazdan hatun gelip alacak beni dedim. İngiltere’de yaşayan metin abi, hahah cihan’cım sen burayı Türkiye ile karıştırıyorsun heralde dedi. Dedim niye abi? Burada kimse kimsenin ayağına gelmez, ortak noktada buluşulur dedi. Dedim emin misin? Evet dedi. İyi dedim bekle gör. Ablam da dedi, bencede gelmez.

Aradan 10-15 dakika hatun geldi, omzuma dokundu filan. Metin abi olayı patlattı. Valla Cihan 40 senedir İngiltere’de yaşıyorum, bugüne kadar kimse ayağıma gelmedi tebrik ederim dedi. Ablamda, bende tebrik ederim filan. Bende böbürleniyorum tabi, ne sandınız beni siz filan. Ingilizcem’de derme çatma. Çeviri filan konuşuyoruz bir şekilde.

Kız benzin istasyonuna girdi. Pompayı ben aldım dolduruyorum, kızın durumu iyi değil sanırım, az doldu yeter dedi. Dedim no problem, ben ödeyeceğim. Yok dedi olmaz. Olur olmaz, mümkün değil filan, kızdım ben ödeyeceğim dedim. Yahu şundaki medeniyete bak dedim, Türk kızı olsa, dur dur deyip aracın bagajından damacana çıkarırdı bunu da doldur diye :))) bir barda oturduk, içtik filan. Sonra beni otelime bıraktı gitti.

Birmingham’da bir bara oturduk. Resmen o filmlerdeki anı yaşadım. Acayip bir yerdi. Bir anda kovboylar basıp tarayacak burayı heralde dedim. Bir hamile kadın vardı, bebek düştü düşecek karnından o derece şişikti ama deli gibi içiyordu. Dedim bu ne rezillik, ablam dedi çocuk parası almak için yapıyor devletten.

Biraz alakasız konulara girdim ama İngiltere havası ve insanları değişik bir tecrübe katıyor insana. Son model Mercedes, bmw, kimse dönüpte oww şunun arabasına bak demiyor veya bakmıyor. Adamlar aracı getirir götürür diye bakıyorlar olaya. Trafik sıkışık, 1 tane korna duymaz mı insan yahu? Dağ yolu gibi git gel şeritli yolda yürüyoruz, arkadan bi baktım, aracın teki bizimle adım adım yürüyor. Abla dedim bu be yapıyor? Bizim kenara çekilmemizi bekliyor dedi. Kenara derken, yok ortasında da yürümüyoruz kenarda yürüyoruz ha. İyice çekildik geçti gitti. Dedim bu kadar saygı da yuh artık. Türk olsa kornası, bilmem neyi eksik olmazdı dedim. Gelen giden Türk selam veriyor. Ablam dedi öp cihan millet seni tanıyor filan. Ne bileyim, ben çok sevdim İngiltere’yi.

• Soğuk hava can sıkıcı değil, yaşam için en gerekli ve güzel bir durumdur. Bunu eksi olarak anlatmanız yanlış.

Türkiye'de ki dengesiz sıcak hava 50 yıl sonra ülkenin yarısını yaşanmaz hale getirecek.

Ama artık şuna eminim ülkemizde büyük bir kansızlık ve b12 eksikliği var, 15-20 derece havada üşüyen milyonlarca insan sadece bu ülkede yaşıyor.

Sürekli üşüyen, 10-20 derece aralığı ılık havalarda bile üşüyen insanın sağlık sorunu vardır.

• Arkadaşlar herşey iyi hoş da yanlış bilinen bir konuyu düzelteyim:

İrlanda "Base Erosion and Profit Shifting (BEPS)" vergiden kaçınma yöntemi ile global dev şirketlerin tüm gelirlerini İrlanda'da göstermesi sebebiyle yüksek GDP ve dolayısıyla yüksek kişi başına gelir listelerinde başa oynamaktadır.

Ama gelin görün ki halka bu yansıtmamaktadır. Çok az vergi alındığından devlete de yaramamaktadır.
    Yani ortalama bir EU ülkesinden daha zengin bir halka sahip değildir. Bunu herhangi bir İrlanda'lıya sorun size anlatsın.

Her şeyi bilen Donanımhaber ahalisinin bunu atlamasına şaşırdım.

Eğer" annual household income per capita" diye aratırsanız 2023'de yılda 40 bin dolar olduğu görülür. Gerisi Apple,Amazon, Google, Starbucks vs. gibi şirketlerin gelirini İrlanda'da göstermesinden ibarettir ve bundan %1-2 gibi çok az bir vergi ödemektedirler. Paralar da ülkede kalmaz offshore hesaplarda kalır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi schavelle -- 24 Haziran 2024; 16:21:59 >

• Kiralar buradan pahalı değilmiş ki. İrlanda'da kişi başına ortalama yıllık gelir 102.000,00 dolar, Türkiye'de 6.400,00 dolar. Tam 16 katıİrlanda gerçekleri ve Türkiye 

• sakalsız messi kullanıcısına yanıt

Avrupa bizi qısqanıyor

• Kardeşim Amerika'da profesör. Geçtiğimiz yıllarda İrlanda'ya bir sömestr boyunca misafir profesör olarak exchange programı ile gitti ve eşi ile birlikte yaşadı. Eşi de İrlanda asıllı Amerikalı yani memlekete gitmiş gibi oldular.

(Aynı programla Floransa'ya da gitmişlerdi)

Ayrıca IT sektöründen pek çok arkadaşım İrlanda'daki pozisyonlara geçiş yaparak taşındılar (Microsoft, HP, IBM)

Kiraların şehir merkezi özelinde yüksek olması genel bir durum olsa da profesyonel bir kariyer içerisinde giden kişiler için bu sorun olmamaktadır. Üstelik kalan herkes faizler düşük iken mortgage ile ev aldılar.

Ayrıca öğrenci veya kariyerinin başında junior pozisyon için giden kişilerin batı Avrupa'da şehir merkezinde tek başına eve çıkması da pek karşılaşılan bir durum değildir. Kaldı ki Türkiye'ye de dil okuluna gitmek için gelen bir yabancı düşünün, part time çalışarak veya Junior beyaz yakalı bir pozisyonda tek başına Levent'de daireye çıkması pek mümkün değildir.

Bu durumdaki arkadaşlar (bekar olduklarını düşünüyorum) 1-2 sene oda kiralayabilir veya birkaç arkadaş eve çıkarlar. Ben bile İstanbul'da 28 yaşına kadar ya arkadaşım ile ya da kız arkadaşım ile ortak eve çıkıp kirayı paylaşmıştım. Bu sayede 29 yaşında ilk dairemi alabildim.

Bunun haricinde yaşamın rahat, gerginliğin gündelik hayattan uzak, yemyeşil ve şehirlerinin bozulmamış tarihi dokusu ile çok güzel olduğu aşikar (tüm geri bildirimlerin ortak yanı).

İklim tüm ingiltere/İrlanda/iskoçya/benelux ülkeleri gibi kasvetli, kapalı ve yağmurlu. Akdeniz iklimine alışkın tüm ülke vatandaşları zorluk yaşıyorlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi schavelle -- 25 Haziran 2024; 21:13:34 >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.