Merhabalar 110 m2 2 yatak odası birde salon mutfak birleşik odası bulunan bir bağ evim var. Bulunduğumuz bölgeye doğalgazın uzun bir süre gelmeyeceğini öğrenmiş bulunuyorum. (Çevremizdeki ev sayısının azlığından kaynaklı) Zamanında doğalgaz gelir diye yerden ısıtma borularını döşetmiştim. Şimdi ise ısı pompası almaya karar verdim. Bulunduğum bölgede don olayı pek olmuyor. Bahçedeki açık musluklarımız bile hiç patlamıyor. Sıcaklığın sıfırın altına düştüğü gün sayısı 3 -5 günü geçmiyor. Hem yerden ısıtmamı çalıştırmak için hemde musluk kullanımından faydalanmak için nasıl bir ısı pompası almalıyım? Monoblok mu olmalı 2 üniteli mi olmalı? |
Isı Pompası önerisi
-
-
Sanıyorum bu kısıma cevap yazanlarla özel mesajları kontrol edenler farklı ekip. Konu linkimi ve telefon numaramı dün özel mesajla gönderdim size.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Konuyla ilgili sorumlu birimlerimiz sizlerle iletişime geçerek konu hakkında yardımcı olacaklardır.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Daikin Türkiye -- 12 Aralık 2023; 17:31:13 > -
Hocam benzer iklim şartlarında bir yerde yaşıyorum. Monoblok ısı pompası aldım. Çok memnun kaldık büyük rahatlıkmış. Ben petekle kullanıyorum ama yerden ısıtmayla daha verimli olacaktır. Yeni modeller genelde monoblok oluyor. Bildiğim kadarıyla split ile monoblok sistem arasında kullanım olarak bir fark yok, ama evin içinde kombi gibi bir ünite olmasındansa bütün sistemin tek bir yerde, derli toplu durmasını istedim.
Bizim ev 260 metrekare dubleks, Arçeliğin 16kw lık modelini aldık. Isıtma ve kullanım suyu için gayet yeterli oluyor. Sıcaklık sıfırın altına düştüğü zaman(bir kaç gece -3 civarı oldu) biraz zorlansa da şimdilik sorun olmadı.
Şehrinizdeki en profesyonel firmaya yaptırın gerekirse biraz fazla ödeyin, sisteme kesinlikle buffer tank ve denge tankı ekleyin, neden bilmiyorum bazı firmalar bunları eklemek istemiyorlar. Ama sistemin daha verimli çalışması için şart.
-
Selamlar. Ben de LG Therma V Monoblok ve Daikin Altherma Split arasında kaldım. Daikin yaklaşık 60% daha pahalı bu farka değer mi emin olamıyorum.
kış döneminde geceleri -5'lere kadar dış sıcaklığın düştüğü oluyor. En iki katlı toplam 250 metrekare ve 21 metre petek + 2 havlupan var.
LG ile birlikte wifi bağlantı modülü de hediye. Endişem LG alıp yeterli ısınmayı sağlamaması olur. Önerisi olan var mıdır?
-
Binamıza geç kurdurabildiğimiz ısı pompası teknolojisi sabit. İsveçli marka başka, Japon marka başka uygulamıyor.
İsveçli bir marka var, "Uzakdoğulular bu işi ne bilsin ya biz burda -50 soğukta duruyoruz, ısıtma bizim işimiz" havalarındalar, böyle pazarlama taktiklerine aldanmamak lazım.
Isıtma-soğutma konularında dünyanın en büyük üreticileri Gree ve Midea en başa yazılmalı. LG ve Samsung gitsin televizyon satsın
Isı pompasıyla 3'ü bir arada olabiliyor:
- Isıtma - radyatörler + yerden ısıtma kanalları ile
- Soğutma - fancoil ile
- Sıcak su - boyler ile
Yerden ısıtma kanalları radyatöre göre daha etkili olsa da, bunların montajı için yeni inşaat olması veya eski binada sıkı bir tadilat olması şart. Biz eskiden kalma radyatör düzeniyle devam ettik.
Soğutma konusunda fancoil'lerin hem gürültülü çalıştığı söylendi hem de sisteme eklenmesi için yine tadilat gerektiği için eklemedik. Soğutma işine klima devam edecek.
Boyler, bir ucu ısı pompasına, bir ucu evinizin sıcak su hattına bağlanan ayrı bir cihaz. Bizim radyatör çıkışlarıyla sıcak su girişi alakasız yerlerde olunca, sisteme Boyler ekleme şansımız olmadı. Boyler'den çıkan su, radyatörlere gitmiyor, sıcak su borularınıza gidiyor. Yani banyo suyuyla petek suyu karışmıyor.
Yani, eski bina olunca "üçü bir arada" yaptırmanız çok zor. Bizdeki Gree 16 kW ısı pompası sadece ısıtmayı üstlendi.
Eğer kendi evinizde yaşıyorsanız mutlaka ısı pompası taktırmaya çalışın, bölgenizde doğalgaz olsa bile.
-
Merhaba ısı pompası almayi düşünüyorum 3 katlı mustakil ev için 2 katta petekler aktif kullanılıyor gree ısı pompasından memnunmusunuz maximum çıkış su sicakligi nedir servisi ve yedek parçası bulunabiliyormu
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Gree eskiden Türkiye'de bilinmezdi, şimdi her yerde servisi ve bayisi var.
Max su sıcaklığı 65 derece. Hep 50 derecede kullanıyoruz.
16 Kw'lik Gree Versati IV ısı pompası, saatte 3.5-4 Kw elektrik harcayarak radyatörleri ısıtıyor.
Ancak bizim bina içi tesisat, yapıldığı vakit kötü planlanmış olduğundan, duvarlarda da yalıtım olmadığından, %100 verim alamıyoruz. Mesela hep küçük radyatörler takılmış, büyütülebilenleri büyüttük. 30 metrekarelik bir odaya bir tek radyatör hattı çekilmiş, bir koridora hiç çekilmemiş, böyle böyle yanlış tasarlanmış vaktinde. Yerden ısıtma boruları zaten yok, 1990'larda kimse bilmezmiş yerden ısıtmayı. Ahşap parkeleri kırıp yerden ısıtma döşetemedik. Laminant parkeler olsaydı, duvarlar da biraz kırılıp döşetilebilirdi.
1 metre radyatör = 10 metrekare alan mantığıyla, odaların ısınmasına yetecek radyatör boylarını hesaplayabilirsiniz.
Tesisat düzeniniz iyiyse, duvar yalıtımınız da varsa, 3 kat için 16 Kw'lik ısı pompası yeterli olur. Yerden ısıtma da varsa/ekletebilirseniz harika olur. Kışın evde tişörtle durulur öyle.
Isı pompası biraz ses yapsa da bir klima dış ünitesinin ısıtma modunda yaptığı sesten çok daha az rahatsız edici.
Gree ısı pompası ayda 3000 lira kadar elektrik harcayarak dubleks daireyi ısıtıyor. Bu bizim eski aylık kömür masraflarımızın çok altında bir fiyat. Duvarlara yalıtım yaptırdığımızda elektrik masrafımız düşecek. Çok pratik iç yalıtım uygulamaları var.
Bir müstakil ev için son nokta, çatıya güneş panelleri döşetip ısı pompasının elektriğini de oradan sağlamak olur. İlk kurulum masrafları yüksek olsa da uzun vadede kazanca dönüşür.
-
Bir de şunları ekleyim. Ufak tefek matematik işleri...
Isı pompasının kw değeri ile toplam radyatör uzunluğu arasında bağ var. 16 kw'lık bir ısı pompası, max 16 metre radyatöre kadar sorunsuz besleyebilir, bu uzunluğun üzerinde verimi düşer.
1 metrelik bir radyatör max 10 metrekarelik alana yeter, bunun üstünde verimi düşer. Mesela 25 metrekarelik odaya 1 metrelik radyatör yetmez. O odadaki toplam radyatör boyu 2.5 metre olmalı. Bunun üstünde de bağlanabilir tabii, odayı ekstra ısıtmak için... Kuzey yönüne bakan, çok güneş görmeyen odalardaki radyatör boylarının "idealinden büyük tutulması" iyi olur.
16 kw'lik bir ısı pompası, toplamda 160 metrekarelik odaları sorunsuz ısıtır. Daha yüksek alanda verimi düşer.
16 kw'lik pompa ile 250-300 metrekarelik binayı ısıtmaya kalkmak için çok sağlam bir izolasyon olması farz. 160 metrekareye ideal olan ısıyı 250-300 metrekareye yetirebilmek büyük marifet olur. Hele hele kışın dış ortam sıcaklığı sürekli eksilerdeyse, 16 kw'lik pompa hiç yetmez. Tesisata göre ikinci bir pompa bağlanabilir, ya da duvara monte edilen ısıtıcılarla odalara takviye yapılabilir, onlar da fazla elektrik harcamıyor. Saatte 1.5 kw falan, pompanınki saatte 3.5 - 4 kw, yani saatte 5-6 kw'a, 15 liraya tüm odaları ısıtmış olursunuz. 15 liralık kömürle 5 dakika ısınamaz insan
Doğalgaza göre daha masraflı gözükebilir. Ne de olsa doğalgaz kullanımına, fırın/ocak gazı ve su ısıtma da dahil oluyor ve kışın ayda 2000-2500 lira civarı tutuyor. Isı pompası ise aynı fiyata sadece ısıtmayı veriyor. Doğalgaz yokluğunda mutfak tüpü ve şofben için ek masraf yapılıyor ama bunlar da uçuk fiyatlarda değil. Bana göre uçuk olanlar, doğalgaz abonelerinden alınan "güvence bedeli" ve "sayaç bedeli" gibi şeyler. Doğalgazda bir firmaya bağımlı, ısı pompasında özgür oluyorsunuz.
-
Merhaba 2.el bir ürün denk geldi. 9kw solimpeks monoblok inverter ısı pompası acaba 2.el ısı pompası alınır mı alırken nelere dikkat etmeli veya sıfır mı almalıyım evim 95 m2 2 katlı binanın zemin katı bahçem yok kapalı avlum var. Önemli olan nedir?
-
quote:
Orijinalden alıntı: ChanserMerhaba 2.el bir ürün denk geldi. 9kw solimpeks monoblok inverter ısı pompası acaba 2.el ısı pompası alınır mı alırken nelere dikkat etmeli veya sıfır mı almalıyım evim 95 m2 2 katlı binanın zemin katı bahçem yok kapalı avlum var. Önemli olan nedir?
Odaların çoğu güneş alıyorsa, radyatör düzeni iyi ayarlanmışsa, binada izolasyon varsa, 8 kw'lık ısı pompası da yetebilir. 8 kw=8 metre radyatör=80 metrekare alan formülüyle, aradaki 15 metrekarelik fark çok değil.
Sıfır cihaz olursa daha iyi olur. Her elektronik cihazın belli bir ömrü var.
Monoblok ünite, fan'ın çok rahat hava alacağı şekilde, yerden biraz yüksekte sağlam bir beton zemine koyulmak zorunda.
Elektrik tüketim bilgisini güncelleyeyim... 55 derecede 5 kw civarı, 50 derecede 3.7-4 kw, 45 derecede 2.2-2.5 kw, 40 derecede 1.5-1.8 kw değerlerini gördük, bunlar ısı pompasının kontrol panelinde yazan değerler. 30-35 derecelerde 1 kw'ın altına iniyor.
Son birkaç gündür havalar çok soğuk olmadığından (serin yine de), 45 derecelik su dolaşımı yetiyor. Saatte 2.5 kw'lık elektrik bir hiç yani. Sanki bütün evi ısıtan bir makine değil de saç kurutma makinesi falan çalışıyor.
Sıcaklığı düşürdükçe kompresörden gelen ses de düşüyor (Fan zaten sessiz dönüyor). Gree 45-48 derecelerde oldukça sakin. 50 dereceden itibaren seste bir artış oluyor.
Kompresör 55 derecede çok ses çıkarmıştı ama çok da fazla ısınmıştık, gece dışarısı buz gibiyken biz evde sıcaktan rahatsız olmuştuk. İzolasyonlu ve yerden ısıtmalı bir evde bundan çok daha iyisi yaşanır. Aynı pompaya göre konuşursak, bizim evin 55 derecesi, izolasyonlu+yerden ısıtmalı bir evin 46-47 derecesine falan denk gelir.
30 derecelik max sıcaklığında çalıştırılan inverter klima, çok ses yapıyor ve bir odayı ısıtıyor. 45-48 derecedeki pompa ise sakin sakin bütün evi ısıtıyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MarcosDH -- 7 Ocak 2025; 13:20:32 >
-
Çok teşekkürler verdiğiniz bilgiler için kullandığınız modelin adını ya da linkini atma şansınız var mı? Benim evimde cihazı koyacağım yer evin iç kapısının bulunduğu araba otoparkı olarak kullandığım kapalı avlu çok fazla hava alan bir yer değil 2 tane pencere var sadece hava için avluda evin pencereside mevcut ve evin girişi bu avlu üzerinden yapılıyor burada ses rahatsız edici seviye olur mu acaba heryer kapalıyken onu bilemedim?
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Gree, Midea, Panasonic, Toshiba, Alarko'dan seçebilirsiniz. Fiyat/performans olarak en uygunu Gree:
https://hp.gree.com.tr/versati-iv-monoblok-tip/
Monoblok ünite, kapalı yere kurulmaz. Fan'ın baktığı yön açık hava olmalı. Ne kadar çok hava alırsa, o kadar verimli çalışır.
Dediğim gibi, sesi çıkaran kompresör. Derece kaç olursa olsun, kompresör sürekli çalışmıyor, ara sıra durup tekrar çalışıyor. 50 derece ve üstündeki belirgin ses artışı için kompresörün olduğu tarafa özel bir izolasyon yapılabilir - Fan'a hiç engel olmayacak türden.
Ayrıca, ısı pompası eğer 3-4 kat yukarıya sıcak su gönderecekse, maksimum verim için harici bir sirkülasyon pompası eklenmesi gerekiyor. Gree'nin dahili sirkülasyon pompası 3-4 kat yukarıya su basmakta ağır kalıyor. Sıcak su akışı yavaş olunca, odalar yavaş ısınıyor. Harici pompa, tıpkı bina içine konan kontrol paneli gibi, elektriğini monoblok üniteden alıyor.
Bazıları ısı pompasını en üst kata, terasa kurup aşağıya doğru sıcak su akışı yaptırıyor. Bahçesinde açığa kurduranlar da var, yağmurdan etkilenmiyor cihaz. Elektrik bağlantısı-sigorta ıslanmasın yeter.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X