İzmirde doğalgaz altyapısının 50 metre ötede olduğu ama henüz adresimize gelmediği bir bölgedeyiz. Yakın zamanda altyapı çalışmaları olacağı söyleniyor ve bekliyoruz. Doğalgaz olan komşulardan bazılarının ısı pompası kullandığını görüyoruz. Isı pompasının daha ucuz olduğu yönünde bilgiler olduğunu biliyorum ama bu konuda genel kabul doğalgaz olmayan yerlerde mantıklı bir yatırım olduğu çünkü ilk kurulum maliyetinin çok yüksek olduğu yönünde... 3 katlı müstakil bir ev, ısınma ve soğutma muhtemelen sadece 2 katta açık olacak 1 kat için gerekmeyecek ve yerden ısıtma var. Benzer durumda yani sadece 2 kat ortalama bir müstakil ev için doğalgaz ve ısı pompası tercihi nasıl olmalı? Aynı zamanda en belirleyici konu yazın soğutma performansı, yerden ısıtma-soğutma konusunda deneyimleriniz nasıldır? Isıtmada yanlış hatırlamıyorsam 45 dereceyi geçmemesi gerekiyordu. Soğutmada da bir alt limit betonda çatlama yapmaması için var diye okumuştum ama her durumda hiç klima taktırmadan yerden soğutma ile yaşamak mümkün olabilir mi? |
Isı pompasının soğutma performansı nasıldır?
-
-
Bilen ya da kullanan yok sanırım. Biraz araştırma yaptım. Anladığım kadarıyla yerden soğutma pek önerilen bir sistem değil. Öncelikle soğuyan hava yükselmeyeceği için performansı düşük olur diyorlar.
Sadece aşırı ısınmayı önlemek için düşük performansla kullanalım dersek bile bu durumda çiy sorunu varmış. Bu hava sıcaklığı ve neme göre değişen bir değer sanırım hava durumu sitelerinde çiy noktası sıcaklığı da oluyor. Bu sıcaklığa göre soğutmayı ayarlamak gerekiyormuş. Eğer ayarlanmazsa bu durumda zemin ve tavanlarda rutubet yapabilirmiş.
Yani internetteki bilgiler böyle ama kullanan varsa lütfen deneyimlerini paylaşsın. Isı pompası zaten maliyetli bir sistem üzerine bir de klimalar kurulunca iyice maliyet artacak en azından klimaya gerek kalmasa çok iyi olurdu.
-
Evimde ısı pompası kullanıyorum. Yerden ısıtmada nasıl olur bilmiyorum ama radyatörleri 18 derecenin altına düşürmediğim sürede yoğuşma olmuyor.
Dediğiniz gibi soğuk tabana çöküyor ve çok iyi bi soğutma olmuyor. Fakat evimde yalıtım olmamasına rağmen 26 dereceye falan düşüyordu oda sıcaklığı. Yazın sistem 7/24 çalıştığında günlük 5-6 kw gibi bi harcaması oluyordu.
Kışın da şu ana kadar 12-13 dereceden 0 dereceye kadar düşen sıcaklarda çalıştı ve ortalama 3.8 cop verimle çalışıyor. Bu da dogalgazdan %10 daha düşük maliyetli bi verim ortalaması.
Fakat yine de evinize doğal gaz gelecekse doğal gaz + klima ikilisi daha mantıklı bence. Tabi kurulum maliyetlerini de karşılaştırarak karar verin.
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X