Şimdi Ara

Işık hızına ulaşılınca zaman durur mu? (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir - 4 Masaüstü
5 sn
131
Cevap
2
Favori
11.001
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Kuran'da ayetlerin desteklemesi de kanıtlanma ihtimalini artırıyor.
    "Zaman içinde zaman, mekan içinde mekan vardır."

Hız ve Zaman
    Einstein, zamanın göreceliği kavramını bilimsel olarak ortaya koymuştur. Bu teoriye göre, zaman mutlak ve değişmez değildir. Zaman, her cismin hızına ve konumuna (çekim merkezine olan uzaklığına) göre hızlı veya yavaş geçmektedir.
    Einstein’a göre bir sistem hızlandıkça o sistem üzerinde zaman yavaşlamaktadır. Işık hızına yakın bir hızla hareket eden bir aracın içinde zaman daha ağır akar. Her türlü organik, biyolojik ve anatomik yapı daha ağırdan işlemeye başlar. Atom düzeyindeki tüm hareketler yavaşlar. Zamanın hıza göre olan bu değişimini, uzayda hareket eden bir araçtaki gözlemci, yani bir astronot anlayamaz. Çünkü onun da her türlü hücre fonksiyonu, dolaşım ve solunum sistemi daha ağır işleyecektir

Einstein’ın Görecelik teorisi, hıza ve konuma göre uzayda farklı zaman dilimleri olduğunu göstermiştir. Karadelikler ise zamanın durduğu zamansızlık ve sonsuzluk boyutunun meydana geldiği fiziksel olaylar olarak karşımızda durmaktadır. Tüm bunlar, Kuran’da bahsedilen zamanın göreceliğinin bilimsel açıklamalarıdır.

Zamanı en iyi Einstein’ın şu sözleri açıklar; ‘Bireyin yaşantıları bize bir olaylar dizisi içinde düzenlenmiş görünür. Bu diziden hatırladığımız olaylar ‘daha önce’ ve ‘daha sonra’ ölçüsüne göre sıralanmış gibidir. Bir cismin hızına ve
    konumuna göre hızlanıp yavaşlayabilen zaman, belli şartlarda tamamen durabilmektedir. Bu durumda
    zamansızlık ve sonsuzluk gibi kavramlarla karşılaşılmaktadır.

• ışınlanma olayı gerçekleşir bence.
  • quote:

Orijinalden alıntı: fuckulteli

quote:

Orijinalden alıntı: Kraven

quote:

Bir soru sormak istiyorum.. Sizce bu ışık hızına nasıl bir şekilde ulaşılacak? Işınlanma denen şey bana biraz saçma geliyor (en azından şuan için) Acaba araçla mı ulaşılır yoksa ışınlanma olarak mı düşünüyorsunuz? Şu parçalara moleküllere ayırılıp bir ışık gibi gidilecek yere ulaşıp tekrar bir araya gelme gibi şeyler ne kadar mantıklı geliyor sizlere..

O şekilde olması şu an için imkansız. Uzay zamanı bükerek ulaşılır istenilen yere. Uzay zamanı büktüğün zaman ışık hızına çıkman gerekmiyor, parçalanıp birleşmen ve risklere girmen gerekmiyor. Şu an prototip halinde olan uzay zaman dokusunu bükebilen motorlar gerçeğe dönüşürse, herkes-herşey istediği yere istediği an gidebilecek. Çünkü ışık hızı bile uzay yolculukları için yetersiz kalıyor ve birçok riski mevcut. Ama uzay zaman dokusunu bükmek ve yırtmak suretiyle atıyorum odamda bir adım ileri atarak farklı bir galaksiye farklı bir gezegene gidebilirim. Aynı gezegene ışık hızıyla yani ışınlanmayla gitmeye kalksaydım dakikalarımı, saatlerimi, yıllarımı harcamam gerekebilirdi.
    Bu yöntemin de tek riski, uzay zamanı bükebilmen için inanılmaz derecede kütleye ihtiyaç var. Yani bu dediğim olayı şu an için uygulayabilmek için yaklaşık olarak güneşin 10 milyon katı kadar bir kütleye gereksinim duyuyoruz ki uzay zamanı istenilen şekilde büküp, tam olarak istenilen noktaya gidebilelim.

Farklı bir teori daha var. Benimde üzerinde çalıştığım, yukarı boyutları kullanarak istenilen yere gidebiliriz. Her boyutun bir titreşim frekansı vardır. Bizim frekansımız 3. boyuta göre ayarlıdır. Beynimizde 3. boyutta yaşayacak şekilde programlanmıştır haliyle. Ama eğer biz bu frekansı artırabilirsek, 4. veya 5. boyuta uygun olarak yani o zaman ışık hızı limiti diye birşey kalmıyor. Çünkü ışık hızı ve limiti 3. boyuta özgü bir kanun. Tabi bunun olabilmesi için de sicim teorisinin ispatlanması gerek. Sicim teorisi ispatlanırsa, bizi harika yenilikler bekliyor olacak çünkü baştan aşağı herşey değişecek. Bu da fiziğe şimdiki bakışımızı değiştireceği için çok farklı şeyler keşfedebileceğiz. Bu titreşim frekansı olayı da sicim teorisine bağlı birşey.

Işık hızı sizin anlattıklarınızdan sonra daha mantıklı geldi bana Işık hızı olan birşey sadece biz bu hızdan yararlanamıyoruz ama tek bir adımla bir yerden bir yere gittik ulaşmak ne kadar gerçekçi bunu aklım almıyor.. Ya da güneşin 10 Milyon katı kütleye nerede nasıl ulaşılır bunlar biraz hayal gibi..

Sizlerden fazla birşey biliyorum diye iddialarım yok ancak bunlar büyük hayaller gibime geliyor.. Son yazdıklarınız hakkında yorum yapamayacağım biraz bilgi edinip konuşmam lazım anlayamadım çünkü demek istediğinizi ;)) Merak duyuyorum konuya ondan dolayı bir iki mesaj yazayım dedim tüm mesajlarıda okuyorum.. Bakalım zaman neler gösterecek.

Hocam emin olabilirsin ki benim anlattığım yöntemler, ışık hızını kullanmaktan çok daha kolay ve çok daha yararlı. Çünkü ışık hızı, uzay seyahatları için yetersiz kalıyor. Bahsettiğim konuları bilmiyorsan, ilk başta mantıksız gelmesi normal
    Portal isimli bir oyun var.Bu oyunu oynarsan daha rahat anlayabilirsin demek istediğimi. Aslında Portal paralel evrenler ile ilgili bir oyun olsa da, portaldan geçip istediğin yere gitme olayı benim söyleidğim uzay zamanı bükme olayı ile aynı şekilde gerçekleşiyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: GoldPunch

Kangal hızında koşarsan durur

Şaka bi yana; öyle hıza ulaşılmayacağı için tartışmanın hiçbir manası yok.

ehuheuhe
  • quote:

Hocam emin olabilirsin ki benim anlattığım yöntemler, ışık hızını kullanmaktan çok daha kolay ve çok daha yararlı. Çünkü ışık hızı, uzay seyahatları için yetersiz kalıyor. Bahsettiğim konuları bilmiyorsan, ilk başta mantıksız gelmesi normal
    Portal isimli bir oyun var.Bu oyunu oynarsan daha rahat anlayabilirsin demek istediğimi. Aslında Portal paralel evrenler ile ilgili bir oyun olsa da, portaldan geçip istediğin yere gitme olayı benim söyleidğim uzay zamanı bükme olayı ile aynı şekilde gerçekleşiyor.

Peki ciddi ciddi bu zamanı bükme denen şey üzerinde çalışmalar var mı yanı böyle birşeyin olabilme ihtimali üzerinde duruyorlar mı?

Dünya üzerinde olmasa bile dünyayı çıktıktan sonra ışık hızına bir şekilde belki ulaşılır
    ama bu zamanı bükme nasıl gerçekleştirilebilir nasıl bir teknoloji ile tek bir adım atarak dideceğimiz yere ulaşabiliriz..

• quote:

quote:

Peki ciddi ciddi bu zamanı bükme denen şey üzerinde çalışmalar var mı yanı böyle birşeyin olabilme ihtimali üzerinde duruyorlar mı?

Dünya üzerinde olmasa bile dünyayı çıktıktan sonra ışık hızına bir şekilde belki ulaşılır
    ama bu zamanı bükme nasıl gerçekleştirilebilir nasıl bir teknoloji ile tek bir adım atarak dideceğimiz yere ulaşabiliriz..

Hocam zaman değil uzay-zaman dokusu, yani kısacası uzayı bükmek. Bunun üzerinde çalışmalar var diyebilirim. Prototip halinde olan bazı motorlar var bu işleri yapmak için tasarlanan fakat üretime geçilebilmiş değil.
    Şöyle anlatayım; uzun bir kağıt düşün yaklaşık 2 metre uzunluğunda. Ve bu kağıdın bir tarafında bir daire çizilmiş olsun bu da bizim dünyamız olsun. Kağıdın diğer ucuna da gitmek istediğimiz gezegeni çizelim. Normalde oraya gitmek için bu 2 metrelik yolu almamız gerek değil mi ? Kağıdımızı uzay olarak düşünürsek, aralarında 2 ışık yılı var ve gidip gelmek için ışık hızıyla bile oldukça uzun bir süre. Bunun için kağıdı yani uzayı katlayıp, bükmeye başlıyoruz. Dünyamız ile gitmek istediğimiz yer üst üste gelince duruyoruz ve böylece hiç çaba harcamadan, saniyeler içinde 2 ışık yılı uzaktaki gezegene gitmiş oluyoruz. Çünkü uzay-zaman dokusu istenilen şekilde bükülüp, yırtılabilir. Bunu da şurdan alıyoruz; yer çekımi dediğimiz şey aslında, gezegenlerin veya yıldızların uzay-zaman dokusu üzerinde oluşturdukları deformasyondur.

• quote:

Orijinalden alıntı: Yordis

ışık hızına hiçbir zaman ulaşılamayacak. ışık hızıyla ilgili formül vb. şeyler de destekli sallamadır. Einsteine göre ışık hızına çıkınca zaman yavaşlar. gidip ışık hızıyla 1 yıl gezip dönsek dünyada zaman çok daha fazla geçmiş olacak işte herkes yaşlanmış olacak tarzı iddialar var. Aşırı mantıksız ama sallayan kişi einstein olunca inanan çok çıkıyo. Ben daha güzel teori üretirim resmen.

Sallama olduğuna ispatın var mı? Fizik mi okudun sen arkadaşım? Zerre kadar bilgin yok bari sus yorum yapma. Herkes senin mantığınla düşünse hala taş devrinde yaşıyor olurduk herhalde. O destekli sallayanların sayesinde basıyorsun önündeki klavyenin tuşlarına, unutma.
  • zaman yavaşlar ve geleceğe gitmiş olursun örneğin 1 saat yol alırsan belkide 10 gün gitmiş olucaksın ....
  • Cismin ışıgının geldiği yere cismin ışıgından önce gelirsek...
  • Ben bir belgesel kanalında izlemiştim olay şu

Işık hızından biraz daha yavaş şekilde gidersen SENDE 10 YIL GEÇTİĞİNDE DÜNYAYA GELDİĞİNDE 100 YIL GEÇMİŞ OLUYO Böyle bir mantığı var
  • ışık hızında giden bir araba farlarını açarsa

quote:

ışık hızında gidebilen bir araba var mı ki farlarını açabilsin sorusu akıllara gelir.
    gün geldi ışık hızında bir araba yapıldı diyelim ki hemen akıla bu benzin fiyatlarıyla o iş yatar dedirtiyor.
    alternatif bir enerji ile araba çalıştırıldı ışık hızına ulaşıldığında zamanda yolculuk yapıp kendine çarpmayacağı ne malümdür sorusu ile karşılaşılır.
    tüm olumsuzlukları aşıp ışık hızına ulaştıktan sonra farları açarsak sanırım farlar gözümüzü alır.* , *
    (bkz: paradoks)

zamanında uludag sözlükte yazmıştım
  • quote:

Orijinalden alıntı: Fail3d

Algıladığımız zaman kavramı hareketlerin belirli bir ölçüye göre uyarlanması. Hızlanan kişi için her şey normal işlese de dışarıdan gözlemlenene göre kişi çok yavaş hareket etmektedir. Hücreler ve zaman ölçüm araçları da dahil her şey yavaşlayacağından dolayı dünyada geçen zaman aslında çok kısa bir şekilde algılanır ama aynı zaman geçer.

Işık hızına ulaşılınca zaman durur mu?

Işık hızıyla gidildiğinde ise işlemin sonucu 1/0 tanımsız çıkar. Bu hıza çıkmadan sonucu bilemeyiz. Eğer duruyorsa dünyada geçen zamanın sonsuz olması lazım ama bu da imkansız. Işık hızını sonsuza kadar koruyamazsak, bir yerde zamanın tekrar akması gerekir. Bu sefer de dünyada geçen zaman sonsuz olmaz. Çok çelişkili bir olay.

alıntı yaptıgım ve Darkferocious nickli arkadasımızın yazısını buyuk lezzet ıle okudum ,, bu konu kapanmaz umarım takıp edıyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sendemail -- 28 Mayıs 2010; 14:40:41 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Göktuğ AYAS

Cismin ışıgının geldiği yere cismin ışıgından önce gelirsek...

Işığın geldiği noktaya sen ışıktan önce gidersen zaten geleceğe gitmiş oluyorsun, zamansızlık kavramı.
    Bu noktada zamansızlık kavramı sadece karadeliklerde vardır, ışığın yönünü bile değiştirebilecek kadar büyük bir kütleye sahip varlık, ne olduğu ve deliğin içersinde ne gibi şeyler olduğu bilinmiyor ve bilinmeside sanırım çok zor, içersine bir canlının girmesi gerekliki bunu öğrenebilsin, ancak o şiddetli basınç ve çekim gücüne dayanabilecek bir malzeme yada cisim yok, karadelik yani zamansızlık kavramı insanoğlu için sadece muallak olucak ve bilinemiyecektir.

Uzay bükülmesi ise tamami ile gerçek bir olgudur, bir çok gözlem sonucu bunun olduğu kabul görmüştür, büyük patlamalarla ve yeni gezegen oluşumları ile uzayda bir bükülme meydana gelmektedir, bunu tıpkı havada duran çarşafın üzerine konulmuş farklı hacim ve kütlelerdeki toplar gibi düşünün, her yeni bir kütle ile çarşaf üzerinde aşağı doğru çökme meydana geldiğinden dolayı bir bükülme, dolayısı ilede diğer kütlelerin birbirine yaklaşması durumu olmaktadır, dünya dahil tespit edilen her gezegen milimetrelerle olsada yörüngesinde değişiklik meydana gelmiştir.

Bir kişinin ışık hızına ulaşması bence mümkün değildir, ancak yapılabilecek bir araç ile bu mümkün olabilir, kaldıki o hıza ulaşmak mümkün olsa bile oluşacak basınca karşı maddenin kütlesini koruması mümkün değildir.
    Zaman, uzayla ilgili bu durumlar deney ve gözlemler ile teorileşmiştir, ancak bu teoriler şuanki hali kabul edilmektedir, teknolojinin gelişmesi ile teorilerde değişebilir.

• Işık hızına ulaşmak bana mantıklı gelmiyor ama uzayı bükme işi ilerde olur gibime geliyor. Hatta belkide yapıldı ama gizleniyor.
  • Sadece ulasşmaya çalışığın cismi duruyo gibi görürsün ama etrafındaki diğer cisimler hareketlidir. Basit bi fizik kuralı, 2 tane aynı hızla giden arabayla test edebilirsiniz.
  • Biraz basit bir cevap olucak ama ışık hızına ulaşınca zaman dursaydı ışıkta olmazdı. En basit mantıkla ışık kaynağı ışığı ürettiği anda ışık olduğu yerde kalırdı çünkü zaman durduğu için ışığın hareket edeceği bir zaman boyutuda olmazdı. Burada şu sonuca varabiliriz. Zaman üzerinde bir yavaşlama veya hızlanma için hız bir değişken değildir. Zamanı belirleyen unsur uzaydaki manyetik alanlardır.

Einstain'ın da belirttiği gibi zaman her kütle için kütlenin altına gerilmiş çarşaf gibidir. Kütlenin ağırlığı artıkça çarşaftada çukurluk yaratır. Bu teoriden yola çıkaak incelenen bir durum sa uzaya gönderilen araçlardaki zamanın dünyadaki ile aynı işlemediği gerçeğidir.
  • çok hızlı gitme trafik çevirir vallla yersin cezayı
    ışık hızına ulaşınca zaten madde olmaktan çıkılır tavsiye etmem yani
  • quote:

Orijinalden alıntı: UcanSpagettiCanavarı

quote:

Orijinalden alıntı: NuTeRX

Sadece senin için durur.

bu kadar saçma bi yorum olamazdı bu konuya zaman kişilere göre deyildir herkes aynı zamanı yaşıyo zaman durursa herkes için durur zamanı durduran kişi yaşlanmaya devam eder ama mantıklı düşünürsek

kişiye göre değişir. Einstein izafeyet teorisi

ışık hızına şu anki fizik yasalarıyla asla ulaşılamaz. ayrıca ışık hzına ulaşabilen bir madde de yoktur.

ışık hızına ulaştığımızı farzedelim. teorik olarak ışık hızında ulaştığımızda, ışık hzına ulaşan kişinin zamanını durmuş olarak görürüz. ışık hızında seyahat eden kişi ise herşeyin normal olduğu(araç içinde)kanaatindedir.

AYRICA IŞIK HIZINA YAKLAŞTIKÇA, O HIZA YAKLAŞAN KİŞİNİN ZAMANI GİTTİKÇE YAVAŞLAR. YANİ HIZ NE KADAR FAZLA İSE ZAMAN DA Bİ ANLAMDA O KADAR YAVAŞLAR.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi insan. -- 11 Eylül 2010; 19:20:52 >

• a dan b ye ışık hızında gittik diyelim. ışık hızında bişey göremeyiz etraf çok hızlı akar blur motion olur a dan b ye çok hızlı gittiğimiz için sanki zaman bizim için yavaşlamış/nerdeyse durmuş sayılabilir ama aslında durmamıştır. diyelimki zaman durdu ve a dan b ye gittik bu durumda zaman akmaya başladığında a'da değil b de olacağımız için ve 0 an içerisinde oraya gittiğimiz için imkansızdır, öyle bir hız yok(hiç zaman harcamadan bir yere götürebilecek bir hız).

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi waltran -- 11 Eylül 2010; 19:52:50 >
  • Uzayı bükme işini bir türlü aklım almıyor!

Bu arada varolan en büyük hız ışık hızı mıdır, daha yüksek bir hız var mı?
  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.