Şimdi Ara

Işık hızına ulaşılınca zaman durur mu? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
131
Cevap
2
Favori
11.001
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: demonchild

zaman durur. ışık hızındaysan kütlesizsindir zaten. bu durumda zaman sana etki etmeyecektir.

Benim bildiğim kütle sonsuz olduğu için hesaba katılmıyor veya 48 saatin verdiği uykusuzluka kendi hazırladığım teoriyi unutup saçmalıyorum.

Bu arada izafiyet teorisi şeklinde yazan arkadaşlar azıcık araştırsaymış Einstein'ın ömrünün son 15 yılını sicim teorisi üzerinde geçirdiğini ve kuantum ile birleştirmeye çalıştığını anlayabilirlerdi.
  • tam olarak hawking kuantumla izafiyeti birleştirmeye çalıştı.
  • Sen ışık hızına çıkarsan eğer, ışık demetleri göremezsin etrafta. Ortamı yine aynı görürsün.
  • ben de bi belgeselde izlemiştim. ışık hüzmeleri kütlesiz olduğu için herhangi bir cisime göre bağıl hızı yine saniyede 300.000miş. 40 kilometre hızla giden aracın yanından 50 km hızla geçersek 10 km hızla gidiyo gibi hissederiz. ama ışık demetleri eğer saniyede 300.000 km hızla giden kütleli bir cisim olsaydı yine 300.000 km hızla yanından geçip giderdi. benim burdan çıkarttığım ışık zaman ekseninde mesafe kat ederken diğer cisimler durur. bunu düşünüyorum ben.
  • Işıkta kütle olup olmadığı sürekli aklımı karıştırmıştır. Çünkü karadeliklerdeki çekim kuvveti o kadar güçlü ki ışık bile kaçamıyor. Kütlesi olmayan birşey çekilemez bence. Karadelik ışığı çekebiliyorsa ışığın da bir kütlesi var bence.
  • ya bugün penguende okumustum sanırım dünyanın etrafını bilmem kaç saniyede dolasıcak hıza sahip olunca zaman duruyomus bilmiyorum gerçekmidir?
  • Yani garip bi durum aslında ışık hızı - ışık yılı kavramı bizim aklımızın almıyacağı uzaklıkları ve hızları daha kolay anlamamız için kullanılan terimler. Mesela belgesel izlerken adam diyorki orion belt takım yıldızı dünya ya 4 bin ışık yılı uzaklıkta bunu şu şekilde söylerse 4.000 x 1 trilyon km ( ışığın bir yılda kat ettiği mesafe ) acayip bir kavram kargaşası yaşarız.

Eee peki galaksiler arası nasıl yolculuk yapacaz ışık hızına çıkmadan bu kadar uzak mesafeleri nasıl kat edeceğiz yada uzaylılar nasıl kat ediyor. Şimdi ışık hızına çıkmak iin kütlemizin 0 olması lazım ee koca koca koca gemileri nasıl kütlesiz hale getireceğiz? Bu sorun şu an bizim bildiğimiz fizik ile açıklanamıyor. Belki uzaylıların bulduğu bir yöntem vardır. İkinci yol ise solucan delikleri. Şimdi evreni bir harita olarak düşünürseniz bu delikler haritayı katlayıp iki nokta arasını birleştirmeye yarıyor. Bu şu an ki fizik kavramımız ile açıklanabilir ve teoride uygulanabliir gözüküyor. Ama daha teknolojisini geliştiremedik :=)

Neyse bu arada sorunun cevabına gelirsek mesela ışık hızına ulaşacak tekolojiyi geliştirdik ve koyduk astronotları 2 bin ışık yılı uzaklığında bir yere gönderdik geminin içinden ancak kemikler çıkar çünkü ışığın bile 2 bin yılda gittiği bir mesafede insan hayatı baya kısa kalıyor. Haa o zmn ışık hızını geçmemiz gerekiyor ki uzun mesafeleri kısa zamanda kat edelim.

Yani ilginç bir konu bu insanlar boşuna kafalarını kırmıyor :=)

• quote:

Orijinalden alıntı: inimitabilis archimedes

ben de bi belgeselde izlemiştim. ışık hüzmeleri kütlesiz olduğu için herhangi bir cisime göre bağıl hızı yine saniyede 300.000miş. 40 kilometre hızla giden aracın yanından 50 km hızla geçersek 10 km hızla gidiyo gibi hissederiz. ama ışık demetleri eğer saniyede 300.000 km hızla giden kütleli bir cisim olsaydı yine 300.000 km hızla yanından geçip giderdi. benim burdan çıkarttığım ışık zaman ekseninde mesafe kat ederken diğer cisimler durur. bunu düşünüyorum ben.

evet onu bende izlemiştim 300 lede gitsen 500 lede gitsen ışık hızı senin için yine aynı
  • Kangal hızında koşarsan durur

Şaka bi yana; öyle hıza ulaşılmayacağı için tartışmanın hiçbir manası yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GoldPunch -- 23 Mayıs 2010; 1:17:22 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: sugar_klavyeci

Işıkta kütle olup olmadığı sürekli aklımı karıştırmıştır. Çünkü karadeliklerdeki çekim kuvveti o kadar güçlü ki ışık bile kaçamıyor. Kütlesi olmayan birşey çekilemez bence. Karadelik ışığı çekebiliyorsa ışığın da bir kütlesi var bence.

Einstein' ın Özel Görelilik eserini okursan neden ışığın karadelikten kaçamadığını anlarsın.
  • o belgeseli bende indiriyorum benide çatlattınız gece gece

sayın GoldPunch
    hiçbirşey imkansız değildir elbet birgün buda yapılacaktır..insanlık tarihi neleri gördü heyt

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rahatı Kaçan Ağaç -- 23 Mayıs 2010; 1:23:08 >
  • ışık hızına çıkan zamanı durdurmayıda bulur :D
  • quote:

Orijinalden alıntı: demonchild

tam olarak hawking kuantumla izafiyeti birleştirmeye çalıştı.

Tam olarak o birleştirmeye çalışmadı aslında. Bu iş için onlarca kişi ömürlerini tüketti. İlk olarak Eintein yanılıyor diye ortaya bir bilim adamı çıktı(şu saatte ismini hatırlamıyorum) Daha sonra Einstein aslında yanıldığını ve aynı şeyi açıklayan iki doğru olmaması gerektiğini söyledi ve son 15 yılını sicim teorisinin temellerini atmakla geçirdi. 95 yılına kadar da birçok kişi üzerinde çalışmaya ve aynı teorinin farklı açıklamaları oldu ve 95 yılında kabul edilen haline geldi.
    İspatlanacağı günü iple çekiyorum. Çünkü fizikte çığır açacak eğer ispatlanır ve şu anki fizik bilgimize göre yapılan herşey sil baştan yeniden yapılacak. Mimariden teknolojiye kadar.

• Işık hızının zamanla yakından uzaktan ilgisi olduğunu sanmıyorum. Hız arttık ça zaman yavaşlıyormu demek istiyorsunuz. Bir insan ışık hızınada ulaşsa zaman aynı zamandır.
  • Evet linkteki formülden de görüldüğü gibi zamanla ilgisi yok.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Işık_hızı
  • Ulan forumun alayı fizikçi, kuantumcuymuş haberimiz yok burada böyle "efenim ışığın hedesi, hödüsü", iki konu aşağıda can çekişiyoruz "boynunu kır çöpe at, seni gebertirim, montla taharet al"

çelişkiye geah
  • quote:

Orijinalden alıntı: nihattr

Evet linkteki formülden de görüldüğü gibi zamanla ilgisi yok.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Işık_hızı

yol:hız x zamandır

Işık hızındaki birisi için göreceli ışık hızı yine 300000km/sn dir.Yol ve hız değişmiyorsa o zaman değişecek tek şey kalıyor o da zaman.
  • ben ulaştım bişi olmadı..
  • bende merak ettim şimdi :D
  • ışık hızına hiçbir zaman ulaşılamayacak. ışık hızıyla ilgili formül vb. şeyler de destekli sallamadır. Einsteine göre ışık hızına çıkınca zaman yavaşlar. gidip ışık hızıyla 1 yıl gezip dönsek dünyada zaman çok daha fazla geçmiş olacak işte herkes yaşlanmış olacak tarzı iddialar var. Aşırı mantıksız ama sallayan kişi einstein olunca inanan çok çıkıyo. Ben daha güzel teori üretirim resmen.
  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.