Öncelikle herkese iyi akşamlar diliyorum. İşitme engelli bir arkadaşım sesi duymadığı için zil çalınca (aşağıdan ve kapı önünden) şerit led ile ışıklı uyarı sistemi yapmamı istedi bunun için audio görüntülü diafon sisteminden bi tetikleme devresi ile Led trafosu beslemek istiyorum. Fakat hangi renk kablolardan tetikleme alacağım yardımcı olurmusunuz. Biraz araştırma yaptım mavi ve kırmızı kablolar + Beyaz ve yeşil kablolar - 25 V Turuncu ve kahve kablolar kapı önü buton Siyah gösterge paneli Sarı ses 1 Pembe ses 2 Gri Data Bunların hangilerinden aşağıdan ve kapı önünden butona basıldığında röleyi besleyebilecegim gerilimi alabilirim. < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
Işitme engelli için Audio görüntülü diafon Dan röle ile tetikleme
-
-
Yeni nesil görüntülü diafonlarda kapı önü ve apartman girişi zil komutları ayrı ayrı taşınıyor, apartman kapısından basılan zil data komutuyla gelirken daire önünden basılan ise iki kablonun kısa devre edilmesiyle tetikleniyor. Hatta melodi tipleri bile farklıdır. O nedenle cihaz içinde ikisinde de ortak komut veren bir kablo bulmanız imkansız.
Bence en kolay yolu diyafon hoparlöründen elde edilen ses sinyali ile tetikleme yapacak bir devre kurmak. Tek sorun zil çalma dışında aşağıdan gelen konuşma sesiyle de tetiklenmesi olacaktır. Konuşma gerçekleşmiyorsa zaten sorun olmaktan çıkar.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Hoparlör den almak gerçekten mantıklı konuşmada tetikleme alması bi sorun teşkil etmez fakat hoparlör de tetikleme alacak kadar bi gerilim olur mu?
Hoparlör den almak gerçekten mantıklı konuşmada tetikleme alması bi sorun teşkil etmez fakat hoparlör de tetikleme alacak kadar bi gerilim olur mu?
Bir çeşit op amp devresi vs kursanız? Veya mikrokontrolcü ile analog çıkıştan sinyal alsanız?
Aynsını ben yapacaktım dayım için çok az duyuyor ve çoğunlukla farkedemiyor ama birtürlü fırsat olmadı biraz bende araştırdım en uygun zil çalınca yanan led var onun yerine bir opto koyup optonun çıkışına transistör grekirse rolede koyarak ledide devreyide çalıştırırım diye düşünmüştüm ama kaldı.
-
Ledden tetik almak güzel fikir ancak o led sadece bina girişinden basılan zil esnasında ekranı aktif ettiği için yanıyor, daire önünden basılan zil için yanmıyor.
Hoparlörden tetikleme yapılmak istenirse seri bir diyot ile ses hattından artı sinyal alınır, 5.6 k direnç ile akım düşürülerek npn transistörün beyz ayağına bağlanır ve transistör tetiği ile röle çektirilir. Sesteki dalgalanmadan etkilenip röle titremesin diye hem röle bobin uçlarına paralel hem de diyot sonrası ses sinyaline paralel uygun değerde kutuplu kondansatör bağlanır. Kondansatör büyüklüğü rölenin tetik süresini bir miktar daha uzatmaya yardımcı olur.
Daha profesyonel bir devre kurulmak istenirse lm741 opamp ile yapılan ses aktivasyon devreleri iyi bir çözüm olur.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mustyyyyy -- 6 Mart 2021; 12:8:44 >
Karalama ya kabaca bi devre çizebilirmisiniz elemanları alsamda devreyi kursam.
-
Ortak şasi dediğimiz kısım önemli, diyafon sisteminin eksi hattı ile bu devrenin eksi hattı orada birleşecek. Devrede transistörün beyz emitör bacakları arasına 10k direnç koymuştum ama daha büyük olsa iyi olur, yoksa tetikleme hassasiyeti düşebilir. O yüzden listeye 100k olarak ekledim onu. Devre elemanlarının bağlantı prensipleri konusunda temel bilginiz yoksa yukarıdaki şema yerine resim şeklinde de çizebilirim.
Kolay gelsin.
Dan röle ne? Röle çeşidi mi?
-
--HORT--
Audio 1105 model diyafon için aynı ihtiyaçtan ben de firma (AUDIO) iletişime geçtim. Kendileri resimde görünen bağlantıyı yaparak bir röle ile devreyi bitirmişler. Bu röleden çıkan kablolar kısa devre yapıyor, yani bunların ucuna ister LED takın, ister SONOFF Mini R2 gibi akıllı röle takın ve akıllı evde rutinler oluşturun, hepsi yapılabiliyor.
Ancak sorun şu oldu:
- Kapı ziline birisi çok kısa bas çek yaparsa röle tetik almıyor, yani gecikme söz konusu, bu gecikme süresi nasıl düşürülür soracağım, ya da fikri olan varsa belirtirse sevinirim. Ama kapıyı çalan birisi örnek veriyorum 1 saniye basılı tutarsa röle rahat tetiklenmiş oluyor.
- Kapı zili ya da Apartman zili çaldığında röle tetikleniyor , ok. Ancak güvenlik aradığında röle TETİKLENMİYOR, yukarıda arkadaşın dediği gibi sanırım farklı bir yerden taşınıyor o sinyal, bunu AUDIO firmasına soracağım
-
Merhaba, verdiğiniz bilgi için çok teşekkür ederim. Bu işlerden pek anlamıyorum ama beni yönlendirebilirseniz araştırabilirim.
İki katlı bir evim var ve audio marka diafon sadece alt katta var. Alt kattan üst kata giden diafon için bir yol yok, yani aynı ürünle üst kata paralel bağlantı yapamıyorum. Elimde 1 adet sonoff mini extreme mini r4 var.
Sonoff ve ekleyeceğim buton/hoparlör ile üst kata kablosuz yapı kurmak istiyorum, kimse sorsam yapamazsın dedi.
* Sonoff'u direkt audio diafona bağlama şansım olur mu mı ? Diafondan gelen zil bilgisini alıp paralel olarak sonoffa işleyip gerekiyorsa alt kattaki diafondan veya üst kattaki butondan kapıyı açmam nasıl mümkün olur ?
* Eğer bir şekilde oluyorsa, sonoff cihaza ayrı bir elektrik hattı mı çekmem gerekir çalıştırmak için ? ( Benim senaryomda sonoffu diafonun arkasındaki duvar boşluğuna koymak istiyorum ) Veya, diafona gelen besleme ile sonoff'u çalıştırabilir miyim ?
* Bilmediğim için atladığım bir şey olabilir, sizce bu senaryoda başka neler yapılabilir , daha iyi bir alternatif var mıdır ?
Lütfen bir çocuğa anlatır gibi tek tek ve resimle anlatırsanız çok mutlu olurum.
Çok teşekkür ederim!
-
- Eviniz müstakil ise kolay alternatif kablosuz zil olabilir ya da akıllı kapı zilleri, bunları da araştırın derim.
- İlla ki yok ben evimdeki AUDIO marka cihaza birşeyler bağlayacağım otomatize edeceğim diyorsanız öncelikle yapmanız gereken cihazınızı AUDIO firmasıyla iletişime geçerek resimde gösterdiğim gibi "işitme engelli rölesi" taktırmalısınız. AUDIO firması röleyi bağlayıp size cihazı gönderdiği zaman, bu rölenin yerine biz biz basit bir zaman ayarlı röle ile değiştirerek zil çalındığında tetikleniyor, böylece bu röleyi biz SONOFF a bağlayabiliyoruz. Bu bahsettiğim işler biraz elektronik bilgisi gerekiyor, etrafınızda bu konuda destek verebilecek devre, elektoronik bilgisi olan varsa size yardımcı olabilir. Yoksa hiç bu işlere girmeyin, strese girmeyin derim.
Not: Bendeki sistem kabaca şu şekildeydi resim olarak fikir vermesi açısından:
-
Yönlendirme için çok teşekkür ederim, araştıracağım.
-
Pek inceleyemedik ama konuda hoparlörden çıkış almaktan bahsedilmiş. Hoparlör çıkışından sorun yaşanırsa, önce optokuplör ile tekrar çıkışı işlemek sonra da transistör ve röle çalıştırmak kolay sayılır bi iştir.
-
Teşekkürler yanıt için. İstediğim şeyler beni biraz aşıyor anladığım kadarıyla bu yüzden bilindik bir siteye isteklerimi yazdım, teklif geldiğinde firmaların bunu yapıp yapamayacağını buradan yazarım. Eğer yapamıyorlarsa Audio ile görüşüp diafonuma röle taktırarak başlayacağım bu işe. Çok teşekkürler tekrardan yanıt veren herkese.
-
Rica ederiz.
Buradan da yardımcı olan çıkabilir.
Ayrıntılı bilgilendirme ile tüm elektronikçilerin devresini kurabileceği bir hale de getirilebilir.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X