Şimdi Ara

İstesek te istemesek te buradaki te ayrı yazılır (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
121
Cevap
1
Favori
24.844
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orjinalden alıntı: nakka

Hayret ettim demek ki boşuna açmamışım konuyu önemli bir yanlışınızı düzletmiş olduğuma seviniyorum.

Zira Türkçe'nin en temel unsurlarundan biri ses uyumudur. Daha doğrusu bir dilin en önemli unsuru ses uyumudur. Buna yok derseniz olmaz.

Onun için

içip te yerine içip de derseniz size şöyle dini cemaat üyesi biri misiniz diye bakarlar. Öyle değilsizinizdir ama oralarda bu tecvit tarzı her harfi Arapça aslına uygun okumak gibi bir titizlik mevcuttur. Mesela Arapçada tecviddir ama türkçede tecvit deriz.

Ağzından çıkanla yazılanın farklı olması gerekiyor. Kural bu. Kabul etmiyorsan Türkçe'yi biliyorum dememelisin...

• Satıp savursan kasıp kavursan
    Değil hiç umrumda
    Vurup ta kırsan yakıp ta yıksan
    Kime kalmış bu dünya

Sezen Aksu
  • quote:

Hayret ettim demek ki boşuna açmamışım konuyu önemli bir yanlışınızı düzletmiş olduğuma seviniyorum.

Zira Türkçe'nin en temel unsurlarundan biri ses uyumudur. Daha doğrusu bir dilin en önemli unsuru ses uyumudur. Buna yok derseniz olmaz.

Onun için

içip te yerine içip de derseniz size şöyle dini cemaat üyesi biri misiniz diye bakarlar. Öyle değilsizinizdir ama oralarda bu tecvit tarzı her harfi Arapça aslına uygun okumak gibi bir titizlik mevcuttur. Mesela Arapçada tecviddir ama türkçede tecvit deriz.

nakka hocam
    buyur

http://www.tdk.gov.tr/TR/BelgeGoster.aspx?F6E10F8892433CFFAAF6AA849816B2EF87C42C67A356329D

Bağlaç Olan da, de’nin Yazılışı

Bağlaç olan da, de ayrı yazılır. Kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak ünlü uyumlarına uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi. Sen de mi kardeşim? Güç de olsa. Konuşur da konuşur.

UYARI : Ayrı yazılan da, de hiçbir zaman ta, te biçiminde yazılmaz.

UYARI : Ya sözüyle birlikte kullanılan da mutlaka ayrı yazılır: ya da.

UYARI : Da, de bağlacını kendisinden önceki kelimeden kesme ile ayırmak yanlıştır: Ayşe de geldi (Ayşe'de geldi değil).

UYARI : Da, de bağlacının bulunma durumu eki olan -da, -de, -ta, -te ile hiçbir ilgisi yoktur. Bulunma durumu eki getirildiği kelimeye bitişik yazılır: devede (deve-de) kulak, evde (ev-de) kalmak, yolda (yol-da) kalmak, ayakta (ayak-ta) durmak, çantada (çanta-da) keklik. İkide (iki-de) bir aynı sözü söyleyip durma.

Yurtta sulh, cihanda sulh. (Mustafa Kemal Atatürk)

İstesek te istemesek te buradaki te ayrı yazılır

TDK'da aynen bunlar yazıyor. Çoğu kişinin bildiği doğrusu bu sanırım. Arapça türkçe uyumu hakkında bilgim yok. Konuşamam o konuda. Ama TDK bu konuya netlik kazandırmış

• Güzel kardeşim; şu kutu içine aldığım, çok kesin ve şüpheye yer bırakmayacak şekilde yazılmış cümle için yorumunu merak ediyorum. Bizlerden esirgemezsen sevinirim. Buyur o cümle:

İstesek te istemesek te buradaki te ayrı yazılır
  • Gözüm kelimenin aslı dahi dir. Da De diye konusunu işlemektedir. Haliyle konudu de da olan şey için ayrı yazılır diyecektir. Orada verilen örnekler sesli ve yumuşak sessizlerden sonra olan örneklerdir. Elbetteki oğlu da oğlu ta diye yazılmaz. Ama eşeleyip de yazılmaz eşeleyip te yazılır.

Selam.
  • bu yıl öss ye hazırlanıyorum. ve sorularda te/ta nın yazımı yazım yanlışı olarak geçer

tdk dan da bilgi verilmiş.

ösym de bu şekilde kabul ediyor.
    türkiyenin önemli kurumları böyle dedikten sonra sokakta yazar diye geçinen ya da gazeteleri orayı burayı emsal göstermek daha büyük bir hatadır.

@nakka
    başlığı değiştirmeni talep ediyorum. yanlış bilgi verilmesin.
  • quote:

Gözüm kelimenin aslı dahi dir. Da De diye konusunu işlemektedir. Haliyle konudu de da olan şey için ayrı yazılır diyecektir. Orada verilen örnekler sesli ve yumuşak sessizlerden sonra olan örneklerdir. Elbetteki oğlu da oğlu ta diye yazılmaz. Ama eşeleyip de yazılmaz eşeleyip te yazılır.

Selam.

Hiç bir şekilde diye kesin ve net bir dille belirlenmiş ama
  • Hayır siz yanlışsınız çünkü Türkçe ses uyumunu yerlere gömüp Arapça aslını yaşatmak istiyorsunuz. Türkçede ses uyan tarafa çekilir. Bu ana kuraldır.

Oğlu ta olmaz Oğlu da olur
    esip de olmaz esip te olur.

• Sanırım bu nakka arkadaş pek zeki değil, TDK'da herkesin gayet net anlayabilmesi için açıkça yazmışlar ancak niyeyse anlamıyor. Veyahut anlamak istemiyor.
  • @NAKKA

BAŞLIĞI DEĞİŞTİRMENİ TALEP EDİYORUM
    YUKARIDA BAŞKA BİRİNİN DAHA DEDİĞİ GİBİ ÖSS YE YA DA BAŞKA BİR SINAVA GİRECEK ARKADAŞLARA YANLIŞ BİLGİ VERİLEBİLİR!!

SEN DOĞRU OLDUĞUNU DÜŞÜNSEN BİLE ÖSYM BUNU BÖYLE KABUL ETMİYOR.

LÜTFEN GEREĞİNİ YAPINIZ.

saygılarımla.
  • quote:

Orjinalden alıntı: TripleSix

Sanırım bu nakka arkadaş pek zeki değil, TDK'da herkesin gayet net anlayabilmesi için açıkça yazmışlar ancak niyeyse anlamıyor. Veyahut anlamak istemiyor.

Arkadaşım ben zeki değilim aptalın biriyim. Kalın kafalı kırk kere okudum mu anlarım ne var bunda? Herkes senin gibi zeki olmak zorunda mı? Benim gibi aptalların yaşam hakkı yok mu? En fazla yapacağın şey bu aptal müptezel kişi ile muhatap olmamandır. Selamlar.
  • Türkçeyi (Türkiye Türkçesi) diğer dillerden ayıran 4 özellik şunlardır:

1. Türkçe sondan eklemeli bir dildir.
    2. Türkçede ses uyumu vardır.
    3. Türkçede sözcüklerin cinsiyeti yoktur.
    4. Türkçede "article" vb. durumlar yoktur.

İşin sırrı budur. BU NEDENLE ASLI ARAPÇA OLAN DAHİ KELİMESİNİ KISA ANLAMLI OLANI VE YAZILANI SES UYUMUNA GÖRE DE DA TE TA OLARAK YA ZI LIR:

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nakka -- 22 Mayıs 2007; 21:37:29 >
  • quote:

Türkçeyi (Türkiye Türkçesi) diğer dillerden ayıran 4 özellik şunlardır:

1. Türkçe sondan eklemeli bir dildir.
    2. Türkçede ses uyumu vardır.
    3. Türkçede sözcüklerin cinsiyeti yoktur.
    4. Türkçede "article" vb. durumlar yoktur.

İşin sırrı budur. BU NEDENLE ASLI ARAPÇA OLAN DAHİ KELİMESİNİ KISA ANLAMLI OLANI VE YAZILANI SES UYUMUNA GÖRE DE DA TE TA OLARAK YA ZI LIR:

Hocam resmen TDK'ya karşı geliyorsun. Resmen TDK dahi yanlış biliyor diyorsun. Senin genel kültürüne bir şey demiyorum. Hatta genel kültürünün bir çok kişiden üstün olduğunu da biliyorum. Hem arapça hem türkçe bilen birinin bu karşılaştırmayı yapması doğru bir yerde. Ama TDK öyle demiyor ki

• Diyecek söz bulamıyorum. Hala demagoji yapılıyor. Çocukların kafalarını karıştırmamak için resmi olarak geçerli olanların doğrulanmasını istirham ediyorum...
  • Sevgili PHI mutlaka biliyorsun bana iltifat ta etmişsin estağfirullah eminim sen benden daha kültürlüsün hatırlarsın, TDK nın bazı kelimelerine belli kesim hayır der bazı kesimler çok tutar. Örneğin kelimesi bilirsin yıllarca küfür yedi mesela varken niye örneğin diyelim kavgası yaşandı bu ülkede. Çünkü çaba Arapça aslını yaşatmaktı. Dahi kelimesindeki de da te ta bunlardan biridir.

Yani TDK içinde de muvazaalı iddialar içeren bazı kararlar olabiliyor. Bazen o taraf buna itiraz edioyr diğerinde diğer taraf.

Saygılar.
  • quote:

Türkçe'nin temel imla kuralına göre, dahi anlamına gelen -de -da -te -ta ekleri kelimeden ayrı yazılır. Noktalama işaretlerinden sonra bir boşluk bırakılır.

Vatanı ve milleti sevmenin ilk adımı onun diline ve yazılmasına özen göstermek ve doğru konuşup yazmaya çalışmaktır. Forumumuzda zaman zaman bu konuda ağır dikkatsizlikler gördüğüm için acizane hatırlatmak ve paylaşmak istedim.

Saygı ve sevgilerimle.

Naçizane diyecektiniz galiba :)
  • quote:

quote:

Sanırım bu nakka arkadaş pek zeki değil, TDK'da herkesin gayet net anlayabilmesi için açıkça yazmışlar ancak niyeyse anlamıyor. Veyahut anlamak istemiyor.

Arkadaşım ben zeki değilim aptalın biriyim. Kalın kafalı kırk kere okudum mu anlarım ne var bunda? Herkes senin gibi zeki olmak zorunda mı? Benim gibi aptalların yaşam hakkı yok mu? En fazla yapacağın şey bu aptal müptezel kişi ile muhatap olmamandır. Selamlar.

Doğruyu kabullenmeniz için topicin "kırk" sayfa mı olması gerekiyor?
  • quote:

quote:

Başkalarını kandırma yeter.
  • Belli ki kabullenmeyecek arkadaşlar boşuna güncel tutmayalım şu konuyu.Tartışma ortamı da olmuyor çünkü sürekli kendi doğru bildiklerini yazıyor nakka.Yazdıklarımıza cevap verse kendi çeliştiği noktaları gösterirdim ona ama maalesef google'dan topladığı yanlış örneklerden başka bir savunması yok.
  • Ben bu topikte art niyet aramaya başladım. Şİkayet ediyorum çünkü insanların kafasını karıştırmaya gerek yok.
  • 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.