Şimdi Ara

İstesek te istemesek te buradaki te ayrı yazılır (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
121
Cevap
1
Favori
24.844
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: TripleSix

Sözü geçen ek kesinlikle ayrı yazılır, ondan herkes emin.

Ama örnek olarak verilen "istesek te istemesek te" kesinlikle yanlıştır. İlkokuldan beri biliyor olmamız gereken bir şey bu. Doğrusu "istesek de istemesek de" olmalıdır.

TDK'nın sitesinde yazdığı ve bir sürü kişinin alıntı yaptığı gibi "UYARI : Ayrı yazılan da, de hiçbir zaman ta, te biçiminde yazılmaz."

Alıntıları Göster
    Ortaokulda öğrendik. Ayrı yazılan bağlaçlarda benzeşme olmaz.

Neyi savunuyosun ki nakka. En basitinden evindeki Türkçe kitabını açıp okuyabilirsiin. Ya da Öss ye hazırlık kitaplarına bakabilirsin.

• quote:

Orijinalden alıntı: nakka

Bakanlık olarak ta hükümet olarak ta, milletvekilleri ile de, valisi ile, kaymakamı ile hepimizin sorumluluğu budur.

www.cevreorman.gov.tr/konusmalar/061104.doc

Devletin Bakanlığının yazısı. Pes yani....

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: nakka

Bakanlık olarak ta hükümet olarak ta, milletvekilleri ile de, valisi ile, kaymakamı ile hepimizin sorumluluğu budur.

bu kadar sabit fikirli bi insan gormedim ben, bu i$in otoritesi TDK'dır, orada ne yazıyorsa o dogrudur, diger yerlerde ne yazdıgının hicbir anlamı yok ki!

acaip sabit fikirlisin, hayatta ba$arılar
    http://www.tdk.gov.tr/TR/BelgeGoster.aspx?F6E10F8892433CFFAAF6AA849816B2EF87C42C67A356329D

• quote:

Alıntıları Göster
    Biraz insaf: İşte Adaletin ve Devletin Mahkeme Kararı:

Mahkeme Kararı

Belirsiz koşullar altında verilen kararda mahkeme Seyit Külekçi ve Doğan Altun un hayatlarını kaybetmeleri olayında şüpheye mahal bırakmaksızın, güvenlik güçlerinin gereğinden fazla şiddet kullanmadığına buna göre de 2.maddenin ihlal edilmediğine karar vermiştir.

2. maddenin usule ait yaptırımlarına uymakla beraber, mahkeme otoriterlerin hayatını kaybedenlerin yakınlarıyla bağımsız ve tarafsız bir soruşturma gerçekleştiremediği kararını almıştır.Buna ek olarak mahkemenin kusursuz bir olay tablosu çıkarmasına engel olanında soruşturmanın yetersiz olmasının neden olduğu belirtilmiştir. Buna bağlı olarak ta 2.maddenin ihmali söz konusudur.

http://www.avrupakonseyi.org.tr/aihmk/aihmk07_141.htm

Riyaset Divanı : İcra Vekilleri Heyeti (Bakanlar Kurulu) odası olarak ta kullanılan bu salonda Atatürk'ün o günlere ait büyük boy fotoğrafları, İcra Vekileri heyetini başkan ve üyelerine ait fotoğraflar bir masa ve zamanına ait eşyalar vardır.

http://www.ataturk.net/ata/ksavasi.html

İşte Koskoca Tubitak Başkanının yazısı:

Belki birkaç aydır yaşadığımız krizde bu rekabet gücündeki düşüşün bir sonucudur yahut ta tetikçisidir, bilemiyorum. Biz Türklerin bir sosyolojik özelliğine değinme gereğini hissediyorum ben bu noktada. Fert olarak ta, ulus olarak ta kısa vadeciyiz. Bu belki de göçer köklerimizden gelen bir davranış biçimi. Ama beklemeyi sevmediğimizi biliyorum.

http://www.cu.edu.tr/content/shtml/Turkish/duyurular/toren/acilisdersNKPak2001r2.shtml

• kusura bakma ama kendini rezil etmişsin istesek te değil istesek de yazılır te ta die bi ek duymadım bişe üstünde bi iddiada bulunmak için once bişeler bilmek gerekiomuş demekki

bu arada burası sanal bi ortam isteyen istediği gibi yazmakta ozgur hiç bi resmi tarafı yok herkes bişe diyo sora onun dediğine bi yorum katılıyo ole ole tartışmalar hoş muabbetler oluo ben şahsen kralı gelse imla kuralına gore yazmaya dikkat etmem sanal ortam belkide insanın ozgur olabildiği tek ortamdır çünkü
  • quote:

Orijinalden alıntı: Loop

Neyi savunuyosun ki nakka. En basitinden evindeki Türkçe kitabını açıp okuyabilirsiin. Ya da Öss ye hazırlık kitaplarına bakabilirsin.

Alıntıları Göster

Arkadaş ya körü körüne sabit fikirli ve biraz da eğitimsiz (kusura bakmasın) biri; ya da bu kadar şeye rağmen hala itiraz ettiğine göre altında bir şey arıyorum, kendi çapında eğleniyor, çünkü kurallar gayet açık. Doğrusunu biliyor ama yine de "Hmm bakalım şimdi ne yazacaklar" diye kendi kendini eğlendiriyor.

Edit: Bir fikir daha: İnternet üzerinden araştırıp da yanlış yazan bir çok resmi kurum olduğunu vurgulamak istiyor olabilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TripleSix -- 22 Mayıs 2007; 19:30:48 >

• quote:

Mahkeme Kararı

Belirsiz koşullar altında verilen kararda mahkeme Seyit Külekçi ve Doğan Altun un hayatlarını kaybetmeleri olayında şüpheye mahal bırakmaksızın, güvenlik güçlerinin gereğinden fazla şiddet kullanmadığına buna göre de 2.maddenin ihlal edilmediğine karar vermiştir.

2. maddenin usule ait yaptırımlarına uymakla beraber, mahkeme otoriterlerin hayatını kaybedenlerin yakınlarıyla bağımsız ve tarafsız bir soruşturma gerçekleştiremediği kararını almıştır.Buna ek olarak mahkemenin kusursuz bir olay tablosu çıkarmasına engel olanında soruşturmanın yetersiz olmasının neden olduğu belirtilmiştir. Buna bağlı olarak ta 2.maddenin ihmali söz konusudur.

Riyaset Divanı : İcra Vekilleri Heyeti (Bakanlar Kurulu) odası olarak ta kullanılan bu salonda Atatürk'ün o günlere ait büyük boy fotoğrafları, İcra Vekileri heyetini başkan ve üyelerine ait fotoğraflar bir masa ve zamanına ait eşyalar vardır.

Belki birkaç aydır yaşadığımız krizde bu rekabet gücündeki düşüşün bir sonucudur yahut ta tetikçisidir, bilemiyorum. Biz Türklerin bir sosyolojik özelliğine değinme gereğini hissediyorum ben bu noktada. Fert olarak ta, ulus olarak ta kısa vadeciyiz. Bu belki de göçer köklerimizden gelen bir davranış biçimi. Ama beklemeyi sevmediğimizi biliyorum.

http://www.cu.edu.tr/content/shtml/Turkish/duyurular/toren/acilisdersNKPak2001r2.shtml

Alıntıları Göster
    @nakka

Dil bilgisi kurallarını hangi kurum koyuyor mahkeme kararını yazan kişi ya da Tübitak başkanı mı? Verdiğin örneklerde dil bilgisine ne kadar az önem verildiği açık ama hala niye inat ediyorsun anlamak mümkün değil

• quote:

Mahkeme Kararı

Alıntıları Göster
    @nakka

Katiplik isimli bir meslek duydunuz mu? Bu insanlar hızlı bir şekilde dile getirilenleri yazarlar. Genellikle daha sonra bunlar düzeltilmeden, olduğu gibi arşive gönderilir; hatalarıyla. Verdiğiniz örneklerde yazmanların, yani katiplerin yaptığı hatalar aşikardır. Onlar adaletin ve devletin mahkeme kararı olabilir, ancak onları da "katip"lerin yazdığını ve bu insanların hata yapabileceğini göz ardı etmemeniz gerektiğini unutmayın...

• quote:

Orijinalden alıntı: TripleSix

Arkadaş ya körü körüne sabit fikirli ve biraz da eğitimsiz (kusura bakmasın) biri; ya da bu kadar şeye rağmen hala itiraz ettiğine göre altında bir şey arıyorum, kendi çapında eğleniyor, çünkü kurallar gayet açık. Doğrusunu biliyor ama yine de "Hmm bakalım şimdi ne yazacaklar" diye kendi kendini eğlendiriyor.

Edit: Bir fikir daha: İnternet üzerinden araştırıp da yanlış yazan bir çok resmi kurum olduğunu vurgulamak istiyor olabilir.

Alıntıları Göster
    @nakka

sessiz benzeşmesi kuralı de-da bağlacı için geçerli değildir.

Onlar her zaman De,da olarak yazılır.Te yazdıktan sonra ayrı yazsan dahi çok kötü gözüküyo rlütfen doğrusunu kullan

• quote:

Orijinalden alıntı: Serdar

@nakka

Katiplik isimli bir meslek duydunuz mu? Bu insanlar hızlı bir şekilde dile getirilenleri yazarlar. Genellikle daha sonra bunlar düzeltilmeden, olduğu gibi arşive gönderilir; hatalarıyla. Verdiğiniz örneklerde yazmanların, yani katiplerin yaptığı hatalar aşikardır. Onlar adaletin ve devletin mahkeme kararı olabilir, ancak onları da "katip"lerin yazdığını ve bu insanların hata yapabileceğini göz ardı etmemeniz gerektiğini unutmayın...

Alıntıları Göster
    Geçenlerde bir arkadaş "hayran kulübü" anlamına gelen ve İngilizce karşılığı "fan club" olan tabirin "fun club" olduğu konusunda o kadar alaycı bir tavırla kendini rezil etmişti ki, senin durumunun da ondan farkı yok. Demişti ki; "doğrusu fan değil fun'dur. fan derseniz burada klima var derler adama." Doğrusunun FAN CLUB olduğunu anlatana kadar parmaklarım nasır oldu, ama nafile... Sanırım sende de aynı durum olacak...

• quote:

Alıntıları Göster
    2006 KPSS/1 GENEL YETENEK TESTİ A KİTAPÇIĞI SORU 19

Daha böyle onlarca örnek bulabilirim. Resim herhangi bir dergiden değil, OSYM'nin resmi sitesinden indirdiğim 2006 KPSS/1 kitapçığından capture edilmiştir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vozer -- 22 Mayıs 2007; 19:37:18 >

• quote:

Alıntıları Göster
    - Uçakta yolcular vardı.
    - Uçak da gecikince yolcular sinirlendi.

- Evde misafir vardı..
    - Ev de diğer eşyalar gibi satılığa çıkarılmıştı.

Kendimi ortaokulda gibi hissettim.
    Bitişik yazılan -de, sert ünsüzden etkilenir ve -te, -ta'ya dönüşür.
    Ayrı yazılan -de için böyle bir durum yoktur.
    Bu yazılanların neresi anlaşılamıyor bilmiyorum...

• quote:

Orijinalden alıntı: vozer

2006 KPSS/1 GENEL YETENEK TESTİ A KİTAPÇIĞI SORU 19

Daha böyle onlarca örnek bulabilirim. Resim herhangi bir dergiden değil, OSYM'nin resmi sitesinden indirdiğim 2006 KPSS/1 kitapçığından capture edilmiştir.

Alıntıları Göster
    Binlerce öyle de var böyle de bu örnek meselesi değil Tecvid yapmıyoruz. -de -da -te -ta vardır ve ayrı yazılır. Litfen öğrenin.

• quote:

Binlerce öyle de var böyle de bu örnek meselesi değil Tecvid yapmıyoruz. -de -da -te -ta vardır ve ayrı yazılır. Litfen öğrenin.

Alıntıları Göster
    quote:

• quote:

Alıntıları Göster
    quote:

Al kardeş görmüyor musun ya? sinir ettin adamı ajan mısın nesin

• quote:

Orijinalden alıntı: Mens Rea

quote:

Al kardeş görmüyor musun ya? sinir ettin adamı ajan mısın nesin

Alıntıları Göster
    Bana konuşmayın Türkiye'nin teslim ettiği yazarlara bir sözünüz varsa hemen mail atın deyin ki Ey Türkçeyi bilmeyen adam ben senden iyi biliyorum yazını düzelt deyin. Değil mi?

• quote:

quote:

Alıntıları Göster
    nakka;

OSYM'ye göre ayrı yazılan (bağlaç olan) te / ta yoktur. TDK'ya göre de yoktur. Bu ekleri ta / te olarak yazanlar vardır fakat böyle bir yazım yoktur. Görevi insanları sınamak olan OSYM'nin gerek KPSS gerek OSS sorularında bir tane bile istisna kullanım yok. Hatta da / de bilgisini sınayan soruları incelersen biraz zaman harcayıp bu ekin ünsüz benzeşmesinden etkilenmediğini görebilirsin.

• quote:

Bana konuşmayın Türkiye'nin teslim ettiği yazarlara bir sözünüz varsa hemen mail atın deyin ki Ey Türkçeyi bilmeyen adam ben senden iyi biliyorum yazını düzelt deyin. Değil mi?

Alıntıları Göster
    quote:

Evet eğer bu kuralı bilmiyorsa ben ondan iyi biliyorum demekki.Ama gidip de bu yazarların kim olduğunu araştırıp tek tek mesaj atacak halimiz yok.Burada da seni yeterince uyardık anlamıyorsan anlama ama milleti yanlış bilgilendirme yeterki.

Bu konunun da silinmesini rica ediyorum arkadaşın anlayacağı yok

• quote:

Alıntıları Göster

Arkadaşım bu konu siyaset değil, spor değil, kişiye göre değişen veya yoruma açık bir şey değil. Yanlış örnekleri göstererek doğruluğunu kanıtlayamazsın.

Yazılarından alıntı yaptığın yazarlar da orjinal olarak yanlış yazmışlarsa onların ayıbıdır, seni de yanlış yönlendirmişler daha da büyük ayıp işlemişler.

Okuma yazma biliyorsun, doğrusunu da gösteriyoruz. Yapman gereken bir şey kalmadı, başlığı doğru olarak değiştirmekten başka

• quote:

Orijinalden alıntı: vozer

nakka;

OSYM'ye göre ayrı yazılan (bağlaç olan) te / ta yoktur. TDK'ya göre de yoktur. Bu ekleri ta / te olarak yazanlar vardır fakat böyle bir yazım yoktur. Görevi insanları sınamak olan OSYM'nin gerek KPSS gerek OSS sorularında bir tane bile istisna kullanım yok. Hatta da / de bilgisini sınayan soruları incelersen biraz zaman harcayıp bu ekin ünsüz benzeşmesinden etkilenmediğini görebilirsin.

Alıntıları Göster
    quote:

Orjinalden alıntı: vozer

nakka;

Vozer Türkçe ses uyumu daha genel bir kuraldır. Bu nedenle te ta olması gerekir. Ancak şu anda KPSS gibi hükümet kaynaklı bazı kurumlarda Arapça ve Osmanlıca aslına uygun konuşmak yazmak gibi bir hızlı temyül var ve bu yönde bir gelişme söz konusu. Lisede iken Nur cemaati ile oturup kalkarken bu tür Arapça tecvide uygun konuşmayı sıkıca tenbihlerler idi. Bu nedenle bu kullanımda adeta toplumu ikiye ayrılmış görürsün. Ama doğrusu te ta yazılmasıdır. Saygılar.

Konu silinmesin yanlışsa yanlış doğruysa doğru böylece öğrenilir forumlar buna aracıdır.

• quote:

Alıntıları Göster
    quote:

Kusura bakmazsan bir benzetme yapmak istiyorum.

Trafik kuralları der ki: "Kırmızı ışıkta geçmek yasaktır." Ama bir bakıyoruz Vali ya da Emniyet Müdürü geçiyor. Sonra nakka diyor ki: Kanunu temsil eden yetkililere bir sözünüz varsa hemen mail atın deyin ki Ey kuralları bilmeyen adam ben senden iyi biliyorum kurallara uy. Değil mi?

Yazım kurallarının otoritesi temsilcisi de TDK'dır. Sitelerinde çok açık olarak ayrı yazılan da / de kesinlikle ta / te olarak yazılmaz diye belirtmişler. Siz buna uyarsınız ya da uymazsınız. A kişisi uyar B uymaz. İnsanların uyup uymaması doğru yazımın hangidi olduğunu değiştirmez. Bak dikkat edersen benim verdiğim örnekler mahkeme ya da dil bilgisi ölçmeyen resmi siteler değil. Ben TDK ve OSYM'den verdim örnekleri.

Ülke üzerindeki herkes ta / te olarak yazsa bile siz OSS sınavında da / de olarak yazmazsanız sorunuz güme gider.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vozer -- 22 Mayıs 2007; 20:03:38 >

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.