Şimdi Ara

İstesek te istemesek te buradaki te ayrı yazılır (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
121
Cevap
1
Favori
24.844
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bütün yıl gezmiş de şimdi iş bulmaya kalkışmış.

Savunması hiç de yeterli değil.

Burası süpürülerek de temizlenir.

http://www.tdk.gov.tr/TR/SozBul.aspx?F6E10F8892433CFFAAF6AA849816B2EF4376734BED947CDE&Kelime=da%20/%20de

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vozer -- 22 Mayıs 2007; 18:38:05 >
  • nakka senin konularını okumak ayrı bir zevk teşekkür ederim
  • quote:

Orjinalden alıntı: Dooblynin arkadası

quote:

Orjinalden alıntı: nakka

Gerçekten bilmeden yazanlar adına şimdi üzüldüm. Çünkü çok açık bir bilgi olan bunda böyle yanılmak hoş birşey olmasa gerek.

Yine saygın bir yazar olan İsmet Özel'den bir yazı.

http://www.ismetozel.org/site/modules.php?name=News&file=article&sid=529

İstesek te istemesek te buradaki te ayrı yazılır

İsmet Özel de yanlış yazmış.Verdiğin örneklerdekiler ek onlar birleşik yazılır benzeşme olabilir ama dahi anlamındaki de ve ya da ayrı yazılır ayrı yazıldığı için benzeşme olmaz

Sen de kafandan kurallar koymuş ahkamını kesmişsin. Bu kadar yıllık yazarları, TDK yı, Hutbeleri bile cahillikle suçladın ya helal olsun. Hutbeleri yazan insanlar sıradan insanlar değidir. Burada öncelikle otorite TDK dır. Kural da açıktır. Dahi anlamına gelen kelime olan -de -da -te -ta ayrı yazılır bu kadar. -de nin -te nin nerede geleceği de Türkçe ses uyumunda belirtilmiştir. Zaten sesimizin gelişi de bunu onaylar. Sert sessizlerle biten kelimenin ardından -de kullanamazsınız -te demeniz gerekir. Selamlar.

• Nakka, imzandaki birşeyler in ayrı yazılması gerekmiyor mu? (bir şeyler)
  • lütfen daha fazla konu$mayın, konuyu gercekten bilenler kar$ısında komik duruma du$uyorsunuz.

"istesek de istemesek de" diye yazılır, okurken "te" diye okunur ama yazım aynen böyledir. Kafadan kurallar uydurmaya hiç ama hiç gerek yok, lütfen daha dikkatli olalım
  • quote:

Orjinalden alıntı: vozer

Bütün yıl gezmiş de şimdi iş bulmaya kalkışmış.

http://www.tdk.gov.tr/TR/SozBul.aspx?F6E10F8892433CFFAAF6AA849816B2EF4376734BED947CDE&Kelime=da%20/%20de
    Sevgili Vozer, ses uyumuna göre yanlıştır onlar. TDK nın ana kuralıdır.

Ayrıca birşey daha var. TDK karşıtlığı içinde olan eski yazı ve Arapça eserlere pereştişi olanların bu de da konusunda ne kadar tutucu oldukları bilinir. Mesela dini gazatelerin yazılarına bakın istesek de yazar. Ama TDK kuralına aykırıdır.

• Arkadaşlar yukarıya TDK'dan alınan örnek cümleler koydum. Bağlaç olan -da / -de ayrı yazılır ve -ta / -te olmaz. her şartta -da / -de olarak yazılır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vozer -- 22 Mayıs 2007; 19:00:42 >
  • Valla nakka ben gazeteleri kesinlikle otoriter olarak kabul etmiyorum. Hala daha sarmısak yazan köşe yazarları var. Hatta Manşetteki bir haberin içinde bile sarmısak yazmışlar kocaman puntolarla.
  • quote:

Orjinalden alıntı: vozer

Arkadaşlar yukarıya TDK'dan alınan örnek cümleler koydum. Bağlaç olan -da / -de ayrı yazılır ve -ta / -te olmaz. Her şartta -da / -de olarak yazılır.

TDK'nın sitesinde her $ey acık ve net, üzerine daha ne soylenebilir ki?

Bağlaç olan da, de ayrı yazılır. Kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak ünlü uyumlarına uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi. Sen de mi kardeşim? Güç de olsa. Konuşur da konuşur.

UYARI : Ayrı yazılan da, de hiçbir zaman ta, te biçiminde yazılmaz.

http://www.tdk.gov.tr/TR/BelgeGoster.aspx?F6E10F8892433CFFAAF6AA849816B2EF87C42C67A356329D

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Peradur -- 22 Mayıs 2007; 18:57:06 >

• Hâlbuki tekâmül yolunda ihtiyaç ve noksanlarımızı yaşayarak öğrendiğimizden, inançlı olsak ta olmasak ta aynı konuların bilgi ve bilincine varmak için defalarca yaşamak zorunda olmamız gereği evrensel bir gerçektir.

http://www.mustafaakyol.org/archives/2004/04/muhafazakarlaan.php

• nakka;

inat edecek bir $ey yok bunda, binlerce ornek bulabilirsin bunun gibi, binlerce yazıda, binlerce gazetede boyle ornek gorebilirsin; ama hepsi YANLIŞ!
    yanlı$ı ornek gostermek ne kadar dogru bir $ey bilemiyorum.

TDK son sozu koymu$ zaten, uzerine daha fazla inat etmek, diretmek, altta kalmamaya calı$mak cok yersiz, gereksiz.
  • UYARI : Ayrı yazılan da, de hiçbir zaman ta, te biçiminde yazılmaz.

Zaten -ta -te şeklinde yazıldığında bir anormallik olduğu hemen göze çarpıyor.
  • Otorite olarak gazete ve köşe yazarlarını kabul ediyorsanız ben ta \ te olarak yazıldığını kabul ediyorum, ama TDK'yı kabul ediyorsanız bağlaç olan da / de ta / te olarak yazılmaz. Bu yıl KPSS sınavına hazırlanıyorum ve da / de nin kullanımı ile ilgili çözdüğüm sorularda ünsüz benzeşmesine uğramış bağlaç olan da / de görmedim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vozer -- 22 Mayıs 2007; 19:14:52 >
  • nakka dün açtığın ve de bugün çöpe giden topikinden sonra sen hala buralardamısın..o yetmemiş gibi uzman olmadığın bi konuda yine çok iddiaalı konuşuyorsun..bu işde otorite olmadığına göre bu topic de burada patlar daha ileriye gitmez..
  • quote:

Orjinalden alıntı: Peradur

nakka;

inat edecek bir $ey yok bunda, binlerce ornek bulabilirsin bunun gibi, binlerce yazıda, binlerce gazetede boyle ornek gorebilirsin; ama hepsi YANLIŞ!

TDK son sozu koymu$ zaten, uzerine daha fazla inat etmek, diretmek, altta kalmamaya calı$mak cok yersiz, gereksiz.

Evet hakikaten inat etmeniz yanlış doğru diyorsun. -de -da -te -ta ayrı yazılır. Haklısın. Bu kadar kitap yazanlar, hutbe hazırlayanlar, yazarlar, TDK kuralları yanlış olamaz. Yukarıda dediğim gibi aşırı bir Arapça ve eski Osmanlıca aşinası çevreler Arapça aslına uygun okumak adına Türkçede ses mes bırakmadan okurlar. Adeta Arapça okur gibi.

İstesek de Sanki tecvid yapıyoruz. Oysa istesek te işin doğalıdır.

• Sözü geçen ek kesinlikle ayrı yazılır, ondan herkes emin.

Ama örnek olarak verilen "istesek te istemesek te" kesinlikle yanlıştır. İlkokuldan beri biliyor olmamız gereken bir şey bu. Doğrusu "istesek de istemesek de" olmalıdır.

TDK'nın sitesinde yazdığı ve bir sürü kişinin alıntı yaptığı gibi "UYARI : Ayrı yazılan da, de hiçbir zaman ta, te biçiminde yazılmaz."
  • Bakanlık olarak ta hükümet olarak ta, milletvekilleri ile de, valisi ile, kaymakamı ile hepimizin sorumluluğu budur.

www.cevreorman.gov.tr/konusmalar/061104.doc

Devletin Bakanlığının yazısı. Pes yani....

• quote:

quote:

nakka;

Evet hakikaten inat etmeniz yanlış doğru diyorsun. -de -da -te -ta ayrı yazılır. Haklısın. Bu kadar kitap yazanlar, hutbe hazırlayanlar, yazarlar, TDK kuralları yanlış olamaz. Yukarıda dediğim gibi aşırı bir Arapça ve eski Osmanlıca aşinası çevreler Arapça aslına uygun okumak adına Türkçede ses mes bırakmadan okurlar. Adeta Arapça okur gibi.

TDK kurallarını düzgünce okuduguna emin misin?

http://www.tdk.gov.tr/TR/BelgeGoster.aspx?F6E10F8892433CFFAAF6AA849816B2EF87C42C67A356329D

• @nakka

Sevgili kardeşim. 24 yaşındayım ve uzun yıllar Türk Dil Bilgisi'ne önem verdim. Türk Dil Kurumu'nun sitesinden verdiğin aşağıdaki örnekte ilgili yapılan bağlı şekildedir. Yani bağlaç değildir. Bağlaç olarak kullanılan, sözünü ettiğin "dahi" manasına gelen "de" ayrı yazıldığında ses uyumu gözetmeksizin yumuşak ünsüzle başlar. Yani "de, da" şeklinde yazılır.

quote:

Dilimizde tonsuz (sert) ünsüzle biten kelimelere gelen ekler tonsuz (sert) ünsüzle başlar: aç-tı, aş-çı, bak-tım, bas-kı, çiçek-ten, düş-kün, geç-tim, ipek-çi, seç-kin, seç-ti, süt-çü.

Kaynak : Türk Dil Kurumu internet sitesi.

Bağlaçla ek arasındaki farkı anlatmamı istersen onu da anlatırım.

Verdiğin örnekler konuyla alakasız. Zira bağlaç olan "de, da" yı açıklayıcı örnek senin bu verdiğin değil, @vozer'in verdikleridir.

quote:

Bütün yıl gezmiş de şimdi iş bulmaya kalkışmış.

Diyanetten ve diğer yazarlardan verdiğin örneklerdeki kullanımlar da kesinlikle yanlıştır. O yazarların utanmadan bu yanlışı yapmaları, dil bilgisini yazarları takip ederek öğrenenleri de malesef yanlışa sevketmektedir. Asıl kaynak Türkçe Dil Bilgisi kitabı ve Türk Dil Kurumu kaynaklarıdır. Dili kullanmayı resmi sayfalarda bile beceremeyen yazarlar değil.

Saygılarımla...

• quote:

quote:

nakka;

Arkadaşım TDK'nın linki verilmiş hala niye iddia ediyorsun.Verdiğin bütün linklerde de yanlış yazılmış insanları yanlış bilgilendirmeye ne hakkın var emin olmadığın bir konuda.Yanlış başlığı da düzelt lütfen
     İstesek te istemesek te buradaki te ayrı yazılır

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.