Şimdi Ara

İstesek te istemesek te buradaki te ayrı yazılır

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
121
Cevap
1
Favori
24.834
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Türkçe'nin temel imla kuralına göre, dahi anlamına gelen -de -da -te -ta ekleri kelimeden ayrı yazılır. Noktalama işaretlerinden sonra bir boşluk bırakılır.

Vatanı ve milleti sevmenin ilk adımı onun diline ve yazılmasına özen göstermek ve doğru konuşup yazmaya çalışmaktır. Forumumuzda zaman zaman bu konuda ağır dikkatsizlikler gördüğüm için acizane hatırlatmak ve paylaşmak istedim.

Saygı ve sevgilerimle.

• Yapay Zekanın Yanıtı

İstesek de İstemesek de: "te" Ayrı Mı Yazılır?

Türkçede sıklıkla karşımıza çıkan "te" eki, sözcüklere bitişik mi yoksa ayrı mı yazılması gerektiği konusunda kafa karışıklığına neden olabilir. "İstesek de istemesek de" ifadesinde "te" eki ayrı mı yazılır, birleşik mi? Gelin birlikte inceleyelim:

"İstesek de istemesek de" ifadesinde "te" eki bağlaç görevi görür. Bağlaçlar sözcükleri veya cümleleri birbirine bağlayan kelimelerdir. Bağlaçlar her zaman ayrı yazılır. Bu nedenle, "te" eki de bu ifadede ayrı yazılır:

• İstesek de istemesek de bu işe girişeceğiz.

Benzer şekilde, "gerekte yok" ifadesinde "te" eki de ayrı yazılır çünkü burada da bağlaç görevi görür:

• Bu konuda gerekte yok, kendim halledebilirim.

Özetle, "istesek de istemesek de" ve "gerekte yok" ifadelerinde "te" eki bağlaç görevi gördüğü için ayrı yazılır.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Fakat yanlış bildiğin şeyler var. Temel kurala göre -te -ta diye bir ek yoktur.
    Başlık ve içerik şöyle olmalıydı:

"İstesek de istemesek de buradaki de ayrı yazılır

Türkçe'nin temel imla kuralına göre, dahi anlamına gelen -de -da ekleri kelimeden ayrı yazılır. Noktalama işaretlerinden sonra bir boşluk bırakılır.

Vatanı ve milleti sevmenin ilk adımı onun diline ve yazılmasına özen göstermek ve doğru konuşup yazmaya çalışmaktır. Forumumuzda zaman zaman bu konuda ağır dikkatsizlikler gördüğüm için acizane hatırlatmak ve paylaşmak istedim.

Saygı ve sevgilerimle."
  • quote:

Orjinalden alıntı: beckhir

Fakat yanlış bildiğin şeyler var. Temel kurala göre -te -ta diye bir ek yoktur.

Türkçe'nin temel imla kuralına göre, dahi anlamına gelen -de -da ekleri kelimeden ayrı yazılır. Noktalama işaretlerinden sonra bir boşluk bırakılır.

Saygı ve sevgilerimle."

arkadaş doğru söylüyor
  • quote:

Orjinalden alıntı: nakka

Türkçe'nin temel imla kuralına göre, dahi anlamına gelen -de -da -te -ta ekleri kelimeden ayrı yazılır. Noktalama işaretlerinden sonra bir boşluk bırakılır.

Saygı ve sevgilerimle.

Vatanı ve milleti sevmenin ilk adımı, onun dilini doğru öğrenip, daha sonra başkalarına öğretmeye çalışmaktır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Civci -- 22 Mayıs 2007; 16:41:14 >
  • te değil de

istesen de istemesen de "de"
  • durun ya adamı haşamat ettiniz tamam hata yaptı o da Allahın bir kulu mod da olsa.. belkide admindir...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi felix -- 22 Mayıs 2007; 16:49:45 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    E-imza denen şey ücretli mi?
    geçen yıl açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Kendisi de öğrenmiş oldu. Biz de hatırlamış olduk. Eyvallah
  • http://www.tdk.gov.tr/TR/BelgeGoster.aspx?F6E10F8892433CFFAAF6AA849816B2EF87C42C67A356329D

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ornapsen -- 22 Mayıs 2007; 18:23:29 >
  • @nakka yerinde olmak istemezdim...Bu hatayı nasıl yaptın yahu!!!
  • quote:

Orjinalden alıntı: beckhir

Fakat yanlış bildiğin şeyler var. Temel kurala göre -te -ta diye bir ek yoktur.

Saygı ve sevgilerimle."
    Bilmemek ayıp değil öğrenmemek olabilir. Nitekim yazılımda -de -da -te -ta ekleri yer aldığı için bunlar zikredilmiştir. Türkçede aynı zamanda sesli sessiz uyumu diye birşey vardır. Bu sebeple istesek son harfi sert ünsüz olduğu için yumuşak ünsüz olan d t harfine değişir. Yani istesek de denilmez istesek te denilir. Öğrenmek güzel şeydir. Saygılarımla.

Dilimizde tonsuz (sert) ünsüzle biten kelimelere gelen ekler tonsuz (sert) ünsüzle başlar: aç-tı, aş-çı, bak-tım, bas-kı, çiçek-ten, düş-kün, geç-tim, ipek-çi, seç-kin, seç-ti, süt-çü.

Kaynak : Türk Dil Kurumu internet sitesi.

• quote:

Orjinalden alıntı: Micro_Processor

@nakka yerinde olmak istemezdim...Bu hatayı nasıl yaptın yahu!!!
    Yerimde ol ol ! Bak yanlış bilenler tabanları yağladı bile...

Bakın çok saygın bir sitede yazılanlar:

http://www.diyanet.gov.tr/turkish/hutbe.asp?h_id=334

• Gerçekten bilmeden yazanlar adına şimdi üzüldüm. Çünkü çok açık bir bilgi olan bunda böyle yanılmak hoş birşey olmasa gerek.

Yine saygın bir yazar olan İsmet Özel'den bir yazı.

http://www.ismetozel.org/site/modules.php?name=News&file=article&sid=529

• quote:

quote:

Orjinalden alıntı: Micro_Processor

@nakka yerinde olmak istemezdim...Bu hatayı nasıl yaptın yahu!!!
    Yerimde ol ol ! Bak yanlış bilenler tabanları yağladı bile...

Bakın çok saygın bir sitede yazılanlar:

http://www.diyanet.gov.tr/turkish/hutbe.asp?h_id=334

waay yöneticilerde karşılıklı tartışmaya girdi ya bundan sonra tutmayın beni nakka sen burda alim olsan kaybedersin tartışmaya girme bence birde o hutbe alıntısı bir üye yapsa çoktan ceza almıştı dini içerikli mesaj diye...

• quote:

Gerçekten bilmeden yazanlar adına şimdi üzüldüm. Çünkü çok açık bir bilgi olan bunda böyle yanılmak hoş birşey olmasa gerek.

Yine saygın bir yazar olan İsmet Özel'den bir yazı.

http://www.ismetozel.org/site/modules.php?name=News&file=article&sid=529

İsmet Özel de yanlış yazmış.Verdiğin örneklerdekiler ek onlar birleşik yazılır benzeşme olabilir ama dahi anlamındaki de ve ya da ayrı yazılır ayrı yazıldığı için benzeşme olmaz

• felix dostum sen de ayrı bir şeyin cahilisin ama şakaya vuralım gitsin.

Burada yönetici mönetici yok. Ayrıca bu hutbe dini konu falan değildir. Oradan bir cümle yapısının alıntısıdır.

Nasılsın iyi misin? Selam kelam mükellem?
  • Düzgün bir Türkçe ile konuşmaya da gayret edilmeli.
  • quote:

felix dostum sen de ayrı bir şeyin cahilisin ama şakaya vuralım gitsin.

Burada yönetici mönetici yok. Ayrıca bu hutbe dini konu falan değildir. Oradan bir cümle yapısının alıntısıdır.

olsun ben seni mod ilan ettim aramızdaki irlandalı olacaksın bundan sonra....

• quote:

Orjinalden alıntı: felix

quote:

felix dostum sen de ayrı bir şeyin cahilisin ama şakaya vuralım gitsin.

olsun ben seni mod ilan ettim aramızdaki irlandalı olacaksın bundan sonra....
    Eyvallah gerçekte mod olamasak ta (bak buradaki ta ayrı yazıldı. ) siz dostların gönlünde gönüller modu olmamız daha iyidir bizim için. Sağol varol

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.