Şimdi Ara

İttihatçılarla İlgili Zevkli Bir Tartışma// Enver Paşa 80 tane Atatürk eder:) (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
72
Cevap
0
Favori
1.038
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orijinalden alıntı: - Black Widow -

quote:

Orijinalden alıntı: Tarîhçî

quote:

Orijinalden alıntı: MUHAFIZ44

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: MUHAFIZ44

Yav bu Cengiz Komutan harbi kazanıp, kazanmayacağını kesin olarak nasıl biliyor?
    Riske al, belki kazanacaksın. Yanlış mıyım?

Yanlışsın.

Değilim.

Yanlışsın. Çünkü Cengiz Han'ın casus birlikleri Avrupa ve Asya'nın her tarafında.

Sun Tzu'yu okursan, coğrafyanın, düşmanı bilmenin ne demek olduğunu anlarsın. Savaş basit bir 'oyun' değil. Kimse on binlerce adamını riske atmaz.

Sun Tzu'nun sözleri dünya tarihindeki ilk evrensel strateji teorisini oluştursada malesef her zaman geçerli olan veya dikkate alınan bilgiler olmuyor hocam. Örneğin zafer kutlayan kişileri Sun Tzu kana susamış olarak nitelendirir. Kazanılan zaferleri kutlamayan bir millet veya ordu neredeyse tarihte yok gibidir. Cengiz Han casusluğu, belirsiz hareketi, korku faktörünü sonuna kadar kullandı ve Moğollar düşmana karşı sayısal üstünlük bile kurmadan dünyada fırtına gibi esti bu doğrudur ancak özellikle Ortaçağ'daki Batı orduları Sun Tzu'nun bahsettiği taktikleri yarım yamalak uyguladı; dolayısıyla tarih boyunca feodal Avrupa orduları ve hatta Bizans Ordusu çeşitli düşman baskınları yediği gibi komutanların kaprisleri yüzünden gereksiz riskler aldı bu yüzden çok ağır bedeller ödediler. Lakin içlerinden işleri tersine döndürmeyi başaranlar zafer kazanabildi.

Kimse risk almaz demişsiniz ama tarih risk alanlarla doludur nitekim Sun Tzu, Savaş Sanatı eserinde risk alan komutanları yerden yere vurmaktadır.

Mesela, kimler olabilir o risk alanlar?

• Niye 80? 1-5-10 değil de 80?
  • Bahsettiğin adamlar kazanma hırsıyla olayları doğru düzgün değerlendiremeyen kişiler.

Benim asıl anlatmak istediğim, bilinçli olarak askeri riske atacak çok fazla komutan yok. Bunu söylemeye çalışıyorum, kazanma hırsı bir kenara.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Sürekli bilinçli olarak tabi kimse böyle uçmaz, benim bahsettiğim "bilinçli" olduğu halde haritada kurduğu devletin boyutuna bakıp askerlerinin gazına gelip uçan komutanlar.

O risk değil de, macera oluyor sanki.

• quote:

quote:

quote:

Sürekli bilinçli olarak tabi kimse böyle uçmaz, benim bahsettiğim "bilinçli" olduğu halde haritada kurduğu devletin boyutuna bakıp askerlerinin gazına gelip uçan komutanlar.

O risk değil de, macera oluyor sanki.

Mesleme kuşatma macerası esnasında kıtlıktan ötürü Emevi ordusunun kendi develerini yiyeceğini ve veba salgını olacağını hesaplamamış olabilir. Elbette.

Hesap yapacak olsa, böyle bir şeye zaten hiç kalkışmaz, askerlerini de yaz kıyafetiyle Trakya soğuklarında heba etmez.

• quote:

Bahsettiğin adamlar kazanma hırsıyla olayları doğru düzgün değerlendiremeyen kişiler.

Benim asıl anlatmak istediğim, bilinçli olarak askeri riske atacak çok fazla komutan yok. Bunu söylemeye çalışıyorum, kazanma hırsı bir kenara.

Hashus1099'un üstteki mesajlarından birisindeki " ankara yolu boş bırakılmıştı " diye başlıyan cümlesine bir göz atın, hesaplı risk. Yunan ordusu punduna getirebilseydi hemen Ankara'daydı bunun yerine Türk ordusu İzmirden çıkmış!
    Aslında galiba aynı şeyler tartışılmış, sorun kavramda.
    Askeri riske atacak komutan yoktur kavramı da biraz karışık benzer şekilde yine;
    2. Dünya savaşında Zukov'u askeri sevmez, hedefine ulaşmak için epey askeri zayiata yol açtığından " kasap " derler adına. Ama aynı Zukuv'un bildiğim 2 örneği var;
    Saçma sapan saldırarak asker ve malzeme zayiatına yol açan generallerine yayınladığı bir emri var, " böyle abuk sabuk saldıranlar koltuğundan olacak ( kellesinden demenin diplomatik yolu savaş ortamında ) bundan sonra, Almanlar menzile girinceye kadar saldırmayacaksınız, savaşı onların yabancılık çekeceği ormanlık bölgelerde, savunması rahat şehir içlerinde vs. kabul edeceksiniz diye.
    2. cisi tam evlere şenlik:
    Bagration operasyonu ( Kızılordunun Nazileri silip süpürdüğü yüzbinlerce esir aldığı-öldürdüğü operasyon ) öncesinde tüm cephe boyunca hoparlörlerden ve radyolardan yayınlanan bir duyurusu var. " Teslim olun, saldırıya geçeceğiz, canınıza okuyacağız, ölmek istemiyorsanız teslim olun " gibi bir duyuru yaptırtmış.
    Bir videoda izlemiştim, Stavka da ( Kızılordu Genel Kurmay Başkanlığı ) görev yapan bir teğmen yazılı metni görünce Zukov'a bomba soruyu sormuş!
    " İyi ama komutanım bu emrinizi yayınlarsak Askeri sırrı Almanlara söylemiş olmuyormuyuz? "
    Zukov'dan cevap gelmiş; Bu defa değil, şimdi önemli olan askerlerin hayatları ve ölecek insanlar, bizim ve onların askerlerinin hayatları " şeklinde.

• quote:

Orijinalden alıntı: neommy

quote:

Bahsettiğin adamlar kazanma hırsıyla olayları doğru düzgün değerlendiremeyen kişiler.

Hashus1099'un üstteki mesajlarından birisindeki " ankara yolu boş bırakılmıştı " diye başlıyan cümlesine bir göz atın, hesaplı risk. Yunan ordusu punduna getirebilseydi hemen Ankara'daydı bunun yerine Türk ordusu İzmirden çıkmış!
    Aslında galiba aynı şeyler tartışılmış, sorun kavramda.
    Askeri riske atacak komutan yoktur kavramı da biraz karışık benzer şekilde yine;
    2. Dünya savaşında Zukov'u askeri sevmez, hedefine ulaşmak için epey askeri zayiata yol açtığından " kasap " derler adına. Ama aynı Zukuv'un bildiğim 2 örneği var;
    Saçma sapan saldırarak asker ve malzeme zayiatına yol açan generallerine yayınladığı bir emri var, " böyle abuk sabuk saldıranlar koltuğundan olacak ( kellesinden demenin diplomatik yolu savaş ortamında ) bundan sonra, Almanlar menzile girinceye kadar saldırmayacaksınız, savaşı onların yabancılık çekeceği ormanlık bölgelerde, savunması rahat şehir içlerinde vs. kabul edeceksiniz diye.
    2. cisi tam evlere şenlik:
    Bagration operasyonu ( Kızılordunun Nazileri silip süpürdüğü yüzbinlerce esir aldığı-öldürdüğü operasyon ) öncesinde tüm cephe boyunca hoparlörlerden ve radyolardan yayınlanan bir duyurusu var. " Teslim olun, saldırıya geçeceğiz, canınıza okuyacağız, ölmek istemiyorsanız teslim olun " gibi bir duyuru yaptırtmış.
    Bir videoda izlemiştim, Stavka da ( Kızılordu Genel Kurmay Başkanlığı ) görev yapan bir teğmen yazılı metni görünce Zukov'a bomba soruyu sormuş!
    " İyi ama komutanım bu emrinizi yayınlarsak Askeri sırrı Almanlara söylemiş olmuyormuyuz? "
    Zukov'dan cevap gelmiş; Bu defa değil, şimdi önemli olan askerlerin hayatları ve ölecek insanlar, bizim ve onların askerlerinin hayatları " şeklinde.

Sen Tiryaki Hasan Paşa'nın yaptıklarını duysan.

• Mısıroğlu'nu aşıp sağ kalırsak uygun konusunda dinleyebilirim senden onu artık!
  • quote:

Mısıroğlu'nu aşıp sağ kalırsak uygun konusunda dinleyebilirim senden onu artık!

Belge hazırlayayım mı ben de? Üstüne beraber kahve dökeriz hem? Ama kahveler senden.
  • Yaww, komedi gibi, iman dedikleri böyle bir şey olmalı işte, adamcağızın ne olduğu bile kabul edilmiyor fanboyları tarafından, belge melge hak getire.
    Biz hiç olmazsa HY'nin Evrim hakkında yazdıklarının bilimsel değeri olmadığını Yönetime kabul ettirebildik yıllarca uğraşıp, yüzlerce yanlış çevirisini-orumunu vs. yakalayıp ortaya koyduktan sonra.
    Doğal Bilimlerin böyle bir rahatlığı var ama aklı başında tarihçilerin işleri bu kadar kolay değil.
    Yok belge filan hazırlama, senin yazdıklarına güvenirim ben. Kahve'ye de yazık, içemeyen 17 milyon insan var ülkede.
  • quote:

Yaww, komedi gibi, iman dedikleri böyle bir şey olmalı işte, adamcağızın ne olduğu bile kabul edilmiyor fanboyları tarafından, belge melge hak getire.
    Biz hiç olmazsa HY'nin Evrim hakkında yazdıklarının bilimsel değeri olmadığını Yönetime kabul ettirebildik yıllarca uğraşıp, yüzlerce yanlış çevirisini-orumunu vs. yakalayıp ortaya koyduktan sonra.
    Doğal Bilimlerin böyle bir rahatlığı var ama aklı başında tarihçilerin işleri bu kadar kolay değil.
    Yok belge filan hazırlama, senin yazdıklarına güvenirim ben. Kahve'ye de yazık, içemeyen 17 milyon insan var ülkede.

Sanki onların tayfayı takan tarihçi mi var ya.

• Umarım yoktur!
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.