Şimdi Ara

İyi Babanın Kötü Oğlu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
1
Favori
683
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Marcus Aurelius

Roma İmparatoru Marcus Aurelius Antoninus Augustus tarihte romanın en iyi imparatorlarından biri olarak kabul edilir. Filozof yaratılışlı bir insandır hocası Fronto ile sürekli mektuplaştığından kişiliği hakkında ayrıntılı bilgiler bulunuyor.

Kendisini Roma imparatoru Antonius Pius (sofu) evlatlık alıyor ve Lucius Verus' la birlikte varisi yapıyor. Tahta ikisi birden çıkıyor fakat Marcus Antonius ordu ile faal bir şekilde ilgilendiği için daha çok saygı gören ve etkin olan şahıs durumunu kazanmış idi.

Fakat doğudaki Part İmparatorluğu bu yıllarda 2 roma lejyonunu bozguna uğratmış ve Ermenistan ile Suriyeyi işgal etmişti. Bunun üzerine Marcus ortağı Verus' u doğuya savaşmaya göndermişdi. Lakin Verus yetenekli biri değildi fakat ordu komutanlarının etkinliği ile Partlar geri püskürtüldü Marcusta Verus geri döndüğünde onu törenle karşılayıp onurlandırdı ve kızı ile evlendirdi bunu fırsat bilerek oğlu Commodusu 5 yaşında olmasına ramen ceasar ünvanı verdirdi böylece oğlunun yerini sağlamlaştırdı.

Doğuda savaşıp geri dönen ordu bütün imparatorluğa vebayı getirdi bu yüzdende Marcus çeşitli önlemler alıp vergileri azaltarak halkı refah içinde yaşamasını sağlamaya çalışmıştı.

İmparatorluğun temelini oluşturan ögelerde çatlaklar başlayınca depremler sıra sıra geliyor olayların ardı arkası kesilmiyordu. Bu seferde Germenler saldırıya geçmişti Germania Superior (yukarı Germen bölgesi) işgale uğramış fakat sonradan püskürtülmüştü.

Yine bu zamanlarda Germenler Tuna nehrini geçerek akınlarda bulunuyor ve bölgeyi kaosa sürüklüyorladı bunun yanında Sarmatlar' ında Tuna nehrini geçip akınlarda bulunması durumu iyice kötü bir hale düşürmüştü.

İmparatorluktaki doğu sorunu yüzünden Tuna sınırındaki akınlar imparatorluğun ilgilenememesi yüzünden cesaret kazanıyor artarak devam ediyordu. Bunun üzerine Marcus ve Verus aynı anda sefere çıktılar fakat Verus 2 sene sonra ölünce mücadelenin yükü tamamıyla Marcus' un sırtına binmişti.

Akınlar çok şiddetlenmeye başlamıştı Kuzey İtalya' nın Aquileia şehri kuşatıldı ve aynı zamanlarda Moesia, Makedonya ve Yunanistan' ın bir bölümü işgale uğradı. Fakat İmparator bir dizi başarılı savaştan sonra Germenler'i topraklarından çıkardı.

Avidius Cassius İmparator öldü diye bir yalan haber çıkartınca isyanlar çıktı. Lakin Marcusun yaşadığı ortaya çıkınca Cassius kendi askerleri tarafından öldürüldü. Bu olaylardan sonra Marcus bir doğu seyatine çıktı. Atinada kendisi büyük bir saygı ile karşılandı.

Bu sıralarda Germenler Tuna' yı geçtiler Marcus tekrar ordunun başına geçerek onları büyük bir yenildiye uğrattı ve saldırıların geldiği Germenya' nın Bohemya bölgesini işgal edecekken hastalandı ve bu planını uygulayamadı. 180 yılında Vindobonada öldü ve Pax Romana dönemi bitmiş oldu. Bundan sonra imparatorluk yıkılana kadar sürekli iç karışıklıklar içinde iktidar kavgaları ve imparatorluk sınırına olan akınlarla geçti.

İyi Babanın Kötü Oğlu

Commodos

Varisi Commodos tahta geçtiğinde delilik derecesinde sinirli ve hayalperest biri idi kendini Herkül zannediyor onun gibi giyiniyor ve arenada hayvanlarla dövüşüyordu kendisinin çok iyi bir okçu olduğu ve atış talimlerini insanlar üzerinde yaptığı biliniyor. Gladyatörler gibi giyinip arenada gladyötörler ile dövüşüyordu tabi gladyötörler kendisine bilerek yeniliyordu.

İmparatorluğu zamanında çıkan bir yagında şehrin bir kısmı yanınca şehrin yanan kısımlarını yeniden kurunca bunu çok büyük bir iş gibi görüp Roma şehrinin ismini Colania Commodiana olarak değiştirdi. Her ay kendini onurlandırma töreni yaptırıyordu.

Bunlarla kalmayıp senatonun adını Commodian Fortunate Senate olarak değiştirdi ve Roma lejyonlarının adınıda Commodus Lejyonları olarak değiştirdi. Ölümü ise hamamda Narcissus isimli bir güreşçinin onu suda boğmasıyla oldu. Böylece Antonius hanedanı sona ermiş oldu.

Marcus Aurelius gibi iyi birinin böyle kötü bir oğlu olduğu için Commodus iyi babanın kötü oğlu olarak tarihe geçti.

• guzel bir konu ellerine saglik.

yazida yazilim hatasi var sanirim part imparatorlugu degil de pars olacak diye hatirliyorum ben.
  • quote:

Orjinalden alıntı: felsefika

guzel bir konu ellerine saglik.

yazida yazilim hatasi var sanirim part imparatorlugu degil de pars olacak diye hatirliyorum ben.

Teşekkür ederim.

Part İmparatorluğu doğru yazılmış bir yanlışlık yok.
  • Nedense bu hikaye bana tanıdık geldi...
  • quote:

Orjinalden alıntı: TuVNeRa

Nedense bu hikaye bana tanıdık geldi...

Gladiatör filminin konusu buydu(değiştirilmiş ve hayali karakterler eklenmiş olsa bile). Filmi izlediyseniz ordan tanıdık gelmiş olabilir...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi *Bozkır* -- 11 Temmuz 2008; 16:08:34 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: *Bozkır*

quote:

Orjinalden alıntı: TuVNeRa

Nedense bu hikaye bana tanıdık geldi...

Gladiatör filminin konusu da buydu(değiştirilmiş ve hayali karakterler eklenmiş olsa bile). Filmi izlediyseniz ordan tanıdık gelmiş olabilir...

Aynen diyom bende nerden :D
  • Benimde aklıma Nietzsche nin şu sözü geldi '' Babasında ortaya çıkmayan şey,oğlunda çıkar''

Bunun ardındanda yine Nietzsche ye ait şu söz geldi '' Bununla birlikte tüm genellemeler yanlıştır '' ..
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orjinalden alıntı: felsefika

guzel bir konu ellerine saglik.

Doğuda partların hükum sürdüğünü biliyorum.
  • güzel paylasım
  • bizim buralarda bir söz var.

"Alimin oğlu zalim, zalimin oğlu alim olur"
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.