Şimdi Ara

İyiliğin-faziletin sınırı nedir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
325
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar, size şöyle bir sorum olacak.

Hani böyle bir durum elbette olmaz, ama ben böyle bir durumda bir nefs-can sahibi ne yapardı onu irdelemek istediğimden bu soruyu sizlere soruyorum.

Siz ve bir başkası var, ve, sadece ikinizden birinin cennete girmesine izin veriliyor, cennete siz mi yoksa diğer kişinin mi gireceğinin kararını da sizin vermeniz isteniyor, kesinlikle nöbetleşe cennette yaşamanıza izin verilmiyor, cennete girmesine karar verdiğiniz sonsuza kadar cennette duracak, diğer kişi ise yok edilecek, siz kendinizi mi seçersiniz yoksa diğer insanı mı seçersiniz? Kendinin değil de diğer insanın cennete girmesini tercih eden erdemli-iyi bir insan mıdır yoksa erdemli-iyi bir insan olmakla birlikte ayrıca aptal mıdır?

Not: Cenneti her türlü zevk ve hazlarınızı yaşayacağınız bir yaşam olarak tanımlıyorum, yani illa cennet ismini vermemiz de gerekmeyebilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AlbatrosD.IIIFazılBey -- 26 Şubat 2017; 0:40:57 >

• Kendimi seçerdim. Cennet kötü olan her şeyden her duygudan arındırılmış bir yer ise şayet kendimi seçtiğim için pişmanlık da hissetmem. Ayrıca erdemliliğin kendini hiçe sayarak başkasının iyiliğini gözetmek olduğunu düşünmüyorum.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • yok olmakla cennette yaşamak arasında fark yok
    farketmez o yüzden o girebilir nasılsa bunu düşünecek bi aklım olmayacak

cennet cehennem dersen herkes ötekini cehenneme yollar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi razor6247 -- 26 Şubat 2017; 0:31:27 >
  • Sanırsam Said Nursi'nin buna benzer bir dileği vardı. Ümmetin imanı kurtulacaksa, ben cehenneme gitmeye razıyım diyordu. Ancak burada tüm ümmetin imanının kurtuluşu söz konusu. Kendini Allah'a adamış bir insan, diğer insanların gerçeği görememesini bir türlü anlayamaz. Ancak burada kabullenilmesi gereken, Allah'ın istediği kişinin kalbinin mührünü açacağı gerçeğidir. Kalp yolu açık olan kişi de diğer insanların gafletine hayret eder. Bir türlü anlam veremez.

Kişisel olarak karşılıklı fedakarlık konusunu zaten ahirette görücez. Allah kulunu hesaba çağırdığında, Allah'a karşı olan yükümlülüklerinden dolayı hesaba çekecek. Allah istediği kusurunu affedecek, istediğini affetmeyecek. Ancak bu kişi, herhangi birinin hakkına girdiyse o zaman hakkını yediği insanı huzuruna çağırıp yüzleştirecek. Hakkı yenen kişiye sorulacak, hakkını helal ediyor musun, yoksa etmiyor musun? Etmiyorum derse, karşıdakinin sevaplarından aktarılacak, eğer sevabı yoksa, hakkı yenen kişinin günahları diğerine aktarılacak. Günahını almak deyimi de zaten buradan gelir. İlahi adalet işte böyle sağlanacak. Karşıklı hak paylaşımı yapıldığı sırada ise, acaba hakkı yenen kişi hakkını helal edecek mi? Çünkü cehennemin dehşeti görüldüğünde acaba kim kime hakkını helal eder. O yüzden derler ki, eğer birinin hakkını yediysen, ne yap ne et ama bu dünyada helallik al. Öteki dünyada helallik almak çok zor olacak. Çünkü herkes cehennemden kaçmak için elinden geleni yapacak.

• kingman29 K kullanıcısına yanıt
    quote:

Kendini Allah'a adamış bir insan, diğer insanların gerçeği görememesini bir türlü anlayamaz. Ancak burada kabullenilmesi gereken, Allah'ın istediği kişinin kalbinin mührünü açacağı gerçeğidir. Kalp yolu açık olan kişi de diğer insanların gafletine hayret eder. Bir türlü anlam veremez.

Anlayamaması hayreti kendini adamışlığından değil
    kendi aklı yeteri kadar çalışmadığı için içinde bulunduğu zihinsel durumu GERÇEK zannetmesinden
  • quote:

Orijinalden alıntı: razor6247

yok olmakla cennette yaşamak arasında fark yok
    farketmez o yüzden o girebilir nasılsa bunu düşünecek bi aklım olmayacak

cennet cehennem dersen herkes ötekini cehenneme yollar

Cehennem konusunda haklısınız.

Eğer yok olacağınız için diğer kişinin cennete gitmesini kabul ediyorsanız, yok olma olmasa bile yine de diğer kişinin cennete gitmesini seçeceğinizi anlıyorum.
  • quote:

quote:

Kendini Allah'a adamış bir insan, diğer insanların gerçeği görememesini bir türlü anlayamaz. Ancak burada kabullenilmesi gereken, Allah'ın istediği kişinin kalbinin mührünü açacağı gerçeğidir. Kalp yolu açık olan kişi de diğer insanların gafletine hayret eder. Bir türlü anlam veremez.

kendi aklı yeteri kadar çalışmadığı için içinde bulunduğu zihinsel durumu GERÇEK zannetmesinden

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Tipsizliğin çözümü nedir?
    3 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Kutbulmus

quote:

quote:

Ne ye şaşırdınız

• bu seçim benlik saygısının büyüklüğüne göre değişir. erdemli olmak elbette büyük bir meziyet ama kişi kendi seçimlerinde sırf erdemli olmak için benliğini ayaklar altına alması bence klinik vaka olarak değerlendirilebilir. Ola ki benlik değeri normal kişi hem erdemli olsun hem de cennete gitmeyi seçsin; o vakit cehenneme gönderdiği kişiyi ne olursa olsun kötü biri olarak etiketleyecektir ve hakkında olumsuz önyargılara varacaktır. buna davranışları rasyonelleştirme denir
    https://en.wikipedia.org/wiki/Rationalization_(psychology)
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Kutbulmus

quote:

quote:

Ne ye şaşırdınız

Sizin cevabınız da tutarlı ve mantıklı

• Teşekkürlerr

insanlar yüz yıllar boyu bu tip inançlarla öylesine yoğuruldularki
    resmen evrimin parçası oldu

hacılar hocalar tarikatlar derken
    büsbütün kültürler gerçeklikten koptular ve

bunun cefasını şimdi onların torunlarıda çekiyor geri kalmış milletler olarak
  • quote:

Orijinalden alıntı: avcılarınavcısı

bu seçim benlik saygısının büyüklüğüne göre değişir. erdemli olmak elbette büyük bir meziyet ama kişi kendi seçimlerinde sırf erdemli olmak için benliğini ayaklar altına alması bence klinik vaka olarak değerlendirilebilir. Ola ki benlik değeri normal kişi hem erdemli olsun hem de cennete gitmeyi seçsin; o vakit cehenneme gönderdiği kişiyi ne olursa olsun kötü biri olarak etiketleyecektir ve hakkında olumsuz önyargılara varacaktır. buna davranışları rasyonelleştirme denirhttps://en.wikipedia.org/wiki/Rationalization_(psychology)

Benim anlattığım ortamda kişinin erdemli olmaya ihtiyacı yokki, kişi tamamen özgür, tamamen özgür iradesi ile karar veriyor,

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AlbatrosD.IIIFazılBey -- 26 Şubat 2017; 1:17:33 >

• quote:

Orijinalden alıntı: D.Va

Kendimi seçerdim. Cennet kötü olan her şeyden her duygudan arındırılmış bir yer ise şayet kendimi seçtiğim için pişmanlık da hissetmem. Ayrıca erdemliliğin kendini hiçe sayarak başkasının iyiliğini gözetmek olduğunu düşünmüyorum.

Haklısınız, erdemlilik kendini hiçe saymak demek değildir.
  • quote:

quote:

Şimdi senin vücudunda 3 trilyon hücre var ve bu 3 trilyon hücrenin her birinin besine, minerale, enzimlere, hormonlara, oksijene... ihtiyacı var. Uç uca eklendiğinde dünyanın etrafını dolanacak uzunluktaki damar sistemin, tüm hücrelerine gerekeni taşıyo ve artıklarını topluyo. Bunu yaparken tek bir hücreni bile atlamıyo, besinsiz veya oksijensiz bırakmıyo. Sen diyosunki bütün bunlar kendiliğinden oldu ve senin iddiana göre düşünemeyen ve akılsız olan benim öyle mi? Ee ben sana daha ne diyim? Siz resmen uçmuşunuz. Burnunuzun dibini göremiyecek derecede kör olmuşunuz. Akıl tutulmasının daniskasını yaşıyonuz ve haberiniz yok. Ama malesef ki senin bu durumunun hiçbir tedavisi yok. Vermeyince Mabud, neylesin Mahmut. İşiniz Allah'a kalmış. Kim ne yapsa boş.

• Hiç fazla anlamlar yüklemeden cenneti cehennemi karıştırmadan basite indirgeyelim, siz ve bir arkadaşınız bir üst pozisyon için terfi listesindesiniz size gelip sen mi müdür olmak istersin arkadaşın mı diyorlar,maaşın çok artacak işlerin ağırlaşmayacak vsvs .
    Kimse ben almayayım arkadaşım alsın demez. Sevdiğiniz insanlara ufak tefek jestler yaparsınız kendinizden fedakarlık edip atıyorum kombine kartın vardır maça gitmek isteyen bir arkadaşına x maça sen git diye devredersin ama milli piyangodan büyük ikramiye bana çıkmasın arkadaşıma çıksın demezsin ki bu örneklerde hep yakın arkadaşların sevdiğin insanlar söz konusu
  • quote:

Orijinalden alıntı: kingman29

quote:

quote:

Şimdi senin vücudunda 3 trilyon hücre var ve bu 3 trilyon hücrenin her birinin besine, minerale, enzimlere, hormonlara, oksijene... ihtiyacı var. Uç uca eklendiğinde dünyanın etrafını dolanacak uzunluktaki damar sistemin, tüm hücrelerine gerekeni taşıyo ve artıklarını topluyo. Bunu yaparken tek bir hücreni bile atlamıyo, besinsiz veya oksijensiz bırakmıyo. Sen diyosunki bütün bunlar kendiliğinden oldu ve senin iddiana göre düşünemeyen ve akılsız olan benim öyle mi? Ee ben sana daha ne diyim? Siz resmen uçmuşunuz. Burnunuzun dibini göremiyecek derecede kör olmuşunuz. Akıl tutulmasının daniskasını yaşıyonuz ve haberiniz yok. Ama malesef ki senin bu durumunun hiçbir tedavisi yok. Vermeyince Mabud, neylesin Mahmut. İşiniz Allah'a kalmış. Kim ne yapsa boş.

sana akılsız demedim sadece sizin gbilerin düşünmediğini söyledim
    muhtemelen aklın vardır (ama kullanmıyorrsun bu ayrı)

herşey önüne hazır konulup sana servis yapıldığı için
    sende onları sorup sorgulamadan aldığın için
    bazı kavramlar aklında betonlaşmış

sende bunları gerçek bellemişsin

hiiiiç mrk etme bende geçtim o süreçlerden
    içinde bulunduğun zihinsel duruma yabancı deilim

nasıl olur yaaaa koskoca evren kendi kendinemi olmuşmuşş vayyy salak ateistler

bu ne biliyomusun

KÖR CEHALET.

kardeşim
    bir tanrı olup olmaması ayrı konu

bu tanrının bir isim sahibi olup olmadığı
    bu isminde allah olup olmadığı ayrı konu

daha bu ayrımı yapamayacak düzeydesin belliki
    bu haldeyken bir ateistle tartışabileceğinimi zannediyorsun!

bak felsefe forumundasın. kurandan dua kitaplarından az kafanı kaldırda filozoflar dilbilimciler bilim insanları neler demiş bi bak

hepsinden önemlisi kendi aklın neler diyecek dünyayı gözlemleyince ona bilinçle bakınca ona bak

sen daha
    kendi kendinelik kavramının
    ne anlama gelebileceğini bile oturup düşünmedin hayatında ne evreni ne dünyayı gözlemlemedin, din tarihlerini toplumların tarihlerini bile incelemedin

üç beş caner taslaman kitabı üç beş de deli said'in kitaplarını okuyup aydınlandığını sanan bir arkadaşsın okadar (bende öyleydim). başını gömdün içinde doğduğun kültürün kuyusuna doğru yoldayım diye kendini avutadurmaktasın

kusura bakma arkadaş
    akıl tutulmasını yaşayan sensin

çok iyi biliyorum şu an aklından geçenleri gerçi bu yüzden sana tavsiyem: ARAŞTIR

• Her insan ihtiraslarından dolayı cenneti isteyecektir.

Ancak boyle bir şart varsa kişinin cennete gitmeyi istemesi doğal birşeydir ,önemli olan cennete gidip o kişiye acımaktır bence.

(Saçma olabilir ancak bence boyle)

• Başkalarını düşündüğünüz kadar kendinizi de düşünmeniz gerekiyor ya da tam tersi zira bununla ilgili ayetler var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi surfcasting -- 27 Şubat 2017; 20:12:19 >
  • 2 yıl geçmiş
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.