Selamlar herkeze benim bi sorum olucak? aranızda bilenler warmı acaba bir filmli foto makinesiyle çekilmiş resim kaç megapiksele eşittir? yani filmle çekmek dahamı iyi yoksa digitalle çekmekmi daha iyi megapiksel olarak?
Filmli makinelerde megapiksel diye birşey olmaz sanıyorum, optik olarak izdüşümü alınıyor görüntünün, yani gerçek görüntü. Dijital makineler ise görüntüyü algılayıp sayısala dönüştürüyor, sınırı var bu yüzden. Filmli makinelerin kalitesi sınırsız olması gerekir derim, tabi bir sınırı olabilir yine de bilemem, ama eskiden beri kendimce savunduğum birşeydi filmli makinelerin resim büyüklüğüne erişemez dijitaller diye. Çünkü bence dediğim gibi filmli makine gerçek ve sonsuz (sonsuz olmasa da oldukça büyük olması lazım), digitaller ise sınırlı büyüklüktedir.
Bence makine alırken alacağınız çıktı boyutlarına göre megapikselli bi makine almanız en mantıklısı olacaktır ki günümüzdeki yüksek megapikselli, kaliteli makineler ile yeterince büüyk boyda baskı alınabiliyor.
Bir örneği filmlerin HDTV versiyonlarından verebilirim. Bu filmler sonuçta çekilirken analog kameralarla çekiliyorlar. DVD izlerken kalite güzel diyoruz ama HDTV verisyonları çözünürlükleri daha da yüksek oluyor. Bunun da nedeni dediğim gibi analog olarak çekilip daha sonra gereksinime göre dijitale dönüştürülebilmesidir.
Sonuç olarak bildiğim kadarıyla film sınırsız, dijital sınırlı.
Yanlışsam düzeltin arkadaşlar, teşekkürler.
Bu karşılaştırma uzun zamandır var olan bir karşılaştırmadır. Farklı yerlerde farklı şeyler okudum bu konuda ve 35mm için 15'den 25'e farklı yorumlar yapanlar var. Ancak şu unutulmamalıdır ki fotoğrafın kalitesini belirleyen tek başına MP değildir, MP sadece çözünürlüktür. Ayrıca yüksek çözünürlüklerde fotoğraf çekmek için bu keskinliği karşılayabilecek kalitede lensler kullanmanız gereklidir ki bu maliyet makinanın maliyetini katlar gider. Filmin renkler ve dynamic range konusunda da daha iyi olduğu söyleniyor. Film teknolojisi yıllarca olgunlaşmış bir teknolojidir, sensör teknolojisi daha yürümeye bile başlamadı.
Bir de şunu hatırlatmak isterim, filmin boyu değiştikçe çözünürlüğü artar. 35mm makinalarda ayrı medium format ve farklı başka formatta filmler mevcuttur. Aynı mantıkla 40MP çözünürlükte Hasselblad yada Leaf makinalar da mevcut. Bunların bu kadar yüksek MP'li olmasının sebebi sensörleri çok büyük ve bu sensörün içine normaldan çok daha fazla pixel sığıyor. Ama makina da buna göre, lenslerde. Sadece body 30.000$ amerika fiyatı var HB H2D-39 mesela.
ben 20.0 Mp' ye denk geliyor diye biliyorum.
Bilgiler için teşekkürler arkadaşlar:) bende sonsuz die biliyorum bir filmle en büyük baskıyı rahat bi şekilde yapıldıgını biliyorum bu digitalde yok sınırılı bide filmin wermiş olduğu derinlik ben bi çok digital makinede göremedim siz hiç karşılaştırma yaptınızmı yada bi karşılaştırma yapılan internet sitesi warmıdır?
Yok sonsuz değil, sonsuz olsaydı orta format yada büyük format makinalara gerek kalmazdı. 35mm sonsuz verdiği için hepsi sonsuz olurdu. Karılaştırma sitesi dersen google'da "film vs digital" diye aratırsan bişeyler bulursun. Saygılar...
mp diye bir karsilastirma yapilamaz,film sonsuz diye birsey de soylenemez cunku gayet basit olarak 35mm filme sigan goruntu neyse odur. Digital makinelerin filmli kameralarla esit olmasi icin 35mm film ebadinda sensore sahip olmasi ve film taklidi yapmasi gerekir,film taklidi demek sensorun tek yuzeydeki uc katmanda renkleri (rgb) suzerek toplamasi, su anda x3 diye bilinen sensorler bu isi yapiyor ama simdiki kameralarda kullanilip kullanilmadigini bilmiyorum.
kisacasi su anda sensorunde 35mm film boyutunu tutturabilen her makine kac megapixel olursa olsun esit olur(teknik olarak)
buradan sensor boyutlarini ve katetmeleri gereken mesafeyi gorebilirsin.
Şimdi biraz daha kitap okudum ve ödevimi yaptım sayenizde. lp/mm değerinin anlamı milimetre başına kaç çizginin birbirinden ayırılabildiği. Bunun filmler için değerleri 50'lerden başlıyor 60-70'lere gidiyor ama ISO50 seviyesinde slayt filmler bunlar(fuji velvia). Bazı siyah-beyaz filmler ise 150lp/mm kadar çıkabiliyormuş. Ancak bu detay seviyesine çıkmak için en pahalı lensler ve her şeyin de optimum olması gerekiyor. 50-60 lp/mm seviyesinde çözünürlük değerlerine Eos1ds-MarkII ulaşabiliyor. Burada bir şeyi tekrarlamak istiyorum. Burada tamamen çözünürlükten bahsediyorum ve çözünürlük fotoğraf kalitesinde sadece bir değişkendir üstelik insan gözlerinin ayırabildiği çözünürlük değerleri de ayrı mesele. Çözünürlüğü etkileyen diğer faktörler: 1- Makina veya obje titremesi 2- Lens tipi(prime lensler daha yüksek çözünürlük veriyor) 3- Autofokus'un hassasiyeti 4- Lensin ortası kenarlarına göre daha fazla çözünürlük verir 5- Diyafram açıklığı genellikle F8 değerinde max çözünürlük verir 6- Görüntünün kontrastı 7- Filmin banyo ve baskı kalitesi 8- Obje ve makina arasındaki hava(mesela puslu bir havada net fotoğraf olmaz)
Arkadaşlar değerli bilgileriniz için çok teşekkür ederim gerçekten faydalı oldu herkeze teşekkürler
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme