Şimdi Ara

Kalem (AA) piller neden hala Li-Ion değil de NiMH çıkıyor?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
1
Favori
5.472
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Portatif ses sistemime her 4 kalem pil takışımda, NiMH pilleri gördüğükçe aklıma gelir: Bu piller Li-Ion veya Lityum Polimer neden olmaz diye?

NiMH teknolojisi, Laptop'larda yıllar önce terkedildi ve artık bütün Laptop pilleri Li-Ion değil mi? Aynı şey neden kalem pillerde de olmaz?

Tuhaf değil mi, bu konuyu henüz bir yerde konuşuşduğunu duymadım, konuşalım biraz. İlk aklıma gelen şey, üreticilerin bize eski teknolojiyi satarak

kendi karlarını maksimize etmeye çalıştıkları için bu durumun olduğu. Ancak kimse birşey demez , yapmazsa bu da normal aslında. Şimdilik diyeceklerim bu kadar

yorumlarınızı bekliyorum.

• Li-Ion ve Li-Po piller 3.6V - 3.7V olduğu gibi , doğru şarj edilmezlerse yangın çıkarma riskleri var.Yani öyle her yerde kullanılamaz.
  • Duygusal nedenlerden dolayı.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • pea'nın bahsettiği 3.7V ve doğru şarj edilmezse yangın çıkarma riskinden dolayı üretilmemesi ihtimali olabilir ancak,

3.7V'yi 1.5V'a çeviren bir devre pilin içinde olması çok mu zor, pilin içinde şarjın dolduğunu tespit edip akımı kesecek bir devre koymak. Li-Ion kapasitesi yüksek olduğu için bu ek devreleri koyacak yer de kalmalı pilin içinde.

boşyok, "Nikel metal hidrit bataryaların yerine yeni nesil kendi kendine deşarjı uzun piller" hsngi pillerdir "yeni nesil" haricinde bir ismi var mı?
  • 3.7v u 1.5v. a çeviren devrenin maliyeti + lithium ion pil + lithium ion pil şarj devresi = 50-60 kuruş eşitliği sağlanabiirse neden olmasın

şaka bir yana
    çevirici vs kullanılırsa kayıplar oluşur.
    lithium-ion pillerin cycle ömrü 500-600 dür ni-mh pillerin ise 750-1000
    ni-mh pillerin raf ömrü daha uzun kapasite kaybı daha düşüktür ki bu çok önemli bir konu çünkü pil kullanılan hiç bir cihaz hergün pil değişimi gibi bir duruma maruz kalmaz bu yüzden içindeki enerjiyi en az kayıpla tutması önemlidir.
    bir başka en önemli konu ise lityum dünya üzerinde sınırlı bir element olduğu için onunla kumanda pii üretmek üreticilerin yapacağı en son şey olsa gerek.
    ayrıca ni-mh pillerin kapasiteleri benzer fiyat aralığındaki lithium-ion pillerden çok daha yüksektir.

güvenlik vs konularına zaten değinildiği için ondan bahsetmiyorum bile

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi caner.b -- 17 Kasım 2011; 12:13:20 >

• http://en.wikipedia.org/wiki/Rechargeable_battery
    bkz. Table of rechargeable battery types kısmı

Li-ion/Li-polimer pillerin bir hücresinin 3.6/3.7V olmasından dolayı (kimyasal sebepler) bir kalem pil yerine (1.5V) kullanılamaz. ayrıca bu pillerin şarj olması biraz sıkıntılı. şarj anında gerilim akım ve sıcaklık değerleri sürekli kontrol edilmeli yoksa güm.

dolayısı ile işin içinde duygusal nedenlerde var. hem pil yapısı itibariyle pahalı hemde şarj devresi pahalı. sonuç olarak şimdilik kalem pillerde Ni-Cd görmeye devam edeceğiz gibi duruyor...
  • reflection_91, heşey tamam yalnız, "dünyada Lityum madeni sınırlı" pek tamam değil cunku 1-2 sene önce Lityum-ion akülü arabaların üretimine geçileceği haberleri sırasında dünya lityum maden rezervleri üzerine bi bilgi görmüştüm su anda tam hatırlamıyorum ama dünyada "baya bi" yeterli lityum madeni var (neyse ki)

ama yine de şu voltaj meselesine tam katılamıyorum hatta bu konuda örnek dahi verebilirim: 2008'de Apple'ın kablosuz faresinden almıştım kutunun içinden 2 ader Energizer marka şarj edilemez Lithium kalem pil çıktı. Üzerinde son kullanım tar: 03-2023 ve 1.5V ve "not for retail trade" yani "piyasada satılamaz" yazıo ve pilin en süper özelliği inanılmaz hafif olması. 2 tanesi, bir Duracell alkalin veya NiMH şarj edilebilir pilden hafif.

Yani pil üreticileri Lithium kalem pil pekala üretebiliyor ama "piyasada satılamaz" şartıyla ve işte kablosuz fare içine Apple en iyi pili koyabilsin ve ilk kullanımda Apple'ın müşteri tatmini tavan yapsın diye...

Şimdi asıl konuya dönelim: Marketlerde "Şarj edilemez Lithium pil" baktım, o da yok! Ve durun daha bitmedi 2008 'de aldığım o 1.5 V Lityum piller var ya, onların "bulunmaz" birşey olduğunu fark ettiğim için fareye koymadım, 2sini birden Sony TV'min kumandasına koydum ve TV'yi evdekiler yoğun kullanır, 3 senedir pillerin kapasitesi neredeyse hiç azalmadı. Ataba marka elektronik pil ölçerim var, onunla yine ölçtüm kapasite tavan. Ki o cihaza yeni şarj edilmiş yeni Varta NiMH'yi koysam dahi birkaç derece aşağıda kalır, tavan yapmaz. Lityumlar, 3 sene sonra bile tavanda!

Yani bu işin içinde sadece teknik imkansızlıklar veya Lityum madeninin yetersiz olması gibi bir neden yok bence. "Duygusal" sebepler bariz :)

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • revivo72
    full şarj olmuş bir NiMH nin gerilimi 1.38-1.42V civarıdır. normal bir pilin ise 1.5-1.6V dur. dolayısı ile pil ölçer de ölçülmek istenen pil ile ilgili bir seçenek yok ise şarjlı pile hiçbir zaman tam kapasiteli demeyecektir. halbuki NiMH için 1.42V tam kapasite demektir.

ayrıcahttp://en.wikipedia.org/wiki/Rechargeable_battery
    verdiğim adresteki tabloya bakarsan zaten NiMH pil ayda %30 oranında kendi kendine boşaldığını göreceksin dolayısı ile duvar saati, kumanda gibi cihazlarda kullanılması uygun değildir...
  • boşyok, bahsettiğim Lityum pilin resim linki: Energizer Lityum Pil

Dayanıklı NiMH pilleri listesinden "Camelion AlwaysReady" bende zaten varmış, kablosuz Logitech farede kullanıyordum.

Resimde sağda Varta ACCU 'lar göreceksiniz, onları 2003'te almıştım ve hala daha kullanıyorum ve yeni gibi şarj veriyorlar, resme o yüzden dahil ettim.

r2d2droids, bahsettiğin NiMH nin gerilimi 1.38-1.42V, normal bir pilin ise 1.5-1.6V olması dolayısıyla pil ölçer'de tam şarjlı NiMH pilin hiçbir zaman tam kapasiteli görünmemesi durumu doğru yalnız çok fazla bağlayıcı değil çünkü...

yukardaki resme bir NiMH pil dahil ettim, 2450 mAh'lik Duracell, onu tam şarj yapıp aynı Ataba pil ölçerde ölçtüm gösterge tavan yaptı ki ilk kez bi NiMH pilin tavan yaptığını görmüş oldum. Yalnız önemli bir not daha: O Duracell pili Varta Professional Charger Type 57048 ile şarj ettim ki o her pili tek olarak şarj eden özel bir cihaz. Yani piyasada bulunan birçok cihazda olduğu gibi pilleri ancak 2'li koyunca şarj edenlerden değil. Onun da resmi Varta Professional Charger Type 57048

• lityum ile üretilen pillerin hafif olduğu doğrudur çünkü lityum en hafif metal dir (atom numarası 3)

lityum madeninin sınırlılığına gelince açıklama olması için şöyle bir bilgi buldum wikipedia da;

According to the Handbook of Lithium and Natural Calcium, "Lithium is a comparatively rare element, although it is found in many rocks and some brines, but always in very low concentrations. There are a fairly large number of both lithium mineral and brine deposits but only comparatively a few of them are of actual or potential commercial value. Many are very small, others are too low in grade."

"lityum ve doğal kalsiyum" kitabına göre pek çok kayada ve tuzlu sularda bulunmasına rağmen lityum diğer elementlere göre daha nadir bulunan bir element çünkü buralarda çok düşük yoğunluklarda bulunuyor. oldukça çok sayıda lityum madeni yatağı bulunmasına rağmen bunların sadece birkaçı gerçek anlamda ticari değere sahip. bir çoğu çok ufak diğerlerinin ise ayarı düşük.

• 1-2 sene evvel konuyla ilgili amerikanca bi makale okumuştum:

http://www.nytimes.com/2009/02/03/world/americas/03lithium.html?_r=1

Burada Güney Amerika'nın batı kıyısında dünyanın en büyük Lityum rezervleri olduğundan bahsediliyordu ve nitekim şimdi makaleye tekrar bakınca sadece Bolivya 'da 5.4 Milyon ton'luk yoğun lityum bulunduran bölgelerden bahsediliyor. 1 Milyon ton oldukça ciddi bir rakam ve bu rakamlarla dünyanın enerji depolama sistemlerine Lityumun onlarca yıl kullanılacağından bahsediliyor, makalede. Zaten onlarca yıl sonra enerji depolama için Lityum dışında başka birşeyde bulunmuş olur:)

• revivo72
    Varta Professional Charger Type 57048 hızlı şarj ediyorsa ( 1-2 saatte ) durum değişir. bu durumda pil gerilimi 1.5-1.6V arası bir gerilim değeri olabilir hızlı şarj sonrası ama bu gerilim pili kullanılmaya başlanıldığı anda %20 düşer.

ayrıca ömrünü tamamlamış bir NiMH de şarj sonrası full şarj gerilimini gösterebilir ama bu pilin tam performans çalışacağı anlamına gelmez. kısaca doluluk oranı için pil gerilimine bakmak sadece fikir verir, doğru sonucu vermez...
  • Energizer Lithium'lar var, satılıyor da. Sadece bulmak zor, fotoğrafçılarda oluyor genellikle. Bildiğim kadarıyla çalıştığım işmerkezinde (Perpa) de satan bir dükkan var, Birikim isminde. Tamamen pil ve şarj aleti satan bir dükkan. Testleri var,http://www.candlepowerforums.com/vb/showthread.php?210335-Energizer-Ultimate-and-Advanced-Lithium-AA
    Sizdekinin üzerinde not for retail trade yazmasının sebebi daha yüksek kapasiteli olduğundan ya da piyasada olmadığından değil bana kalırsa. Zira onun sebebi o pil üretici firma tarafından toplu olarak satın alınmış ve retail packaging'e sahip değil. Koliyle kartonla geliyor. Bunların kaçırılıp satılmaması için bu tarz bir ibare var. Çok daha hayatın içinden bir örnek; dörtlü ya da üçlü paket bisküvi alırsanız içindeki paketlerin görüntüsü farklıdır ve "tek başına satılamaz" ibaresi yer alır.

Varta Professional NiMH pilleri en kaliteli şarjlı pil deneyimlerime göre. Ne yazık ki istemeden overdischarge ettim bendeki seti; artık o performansları yok. Yenilerini alacağım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Hazar -- 18 Kasım 2011; 20:59:17 >

• konuyu hortlatayım..

artık kalem pil şekil ve boyutlarında li-ion piller var piyasada.. lakin bunların aynı kalem pil boyutunda olması birşey ifade etmez, kimse buna uğraşmıyor..

nedendir ? : çünkü bu piller zaten kalem pil yerine kullanılamaz, ( patlar vs. gibi sebeplerle değil,) mevcut ni-cad veya ni-mh şarjlı kalem pillerin voltajı 1,2 V tur.. şarj edildiğinde 1,5 V olur..
    li-ion pilin tek hücre min. voltajı ise 3,7 Volttur .. şarj sonrası 4,20 volt olur.. aynı boyutta olsa bile 1,5 volt kalem pil yerine li-ion pili takarsanız devreleri yakarsınız...

ilerde eminim her şey yavaş yavaş li-ion lara göre ayarlanacak...
  • quote:

Orijinalden alıntı: boşyok

quote:

Orijinalden alıntı: sg888

konuyu hortlatayım..

artık kalem pil şekil ve boyutlarında li-ion piller var piyasada.. lakin bunların aynı kalem pil boyutunda olması birşey ifade etmez, kimse buna uğraşmıyor..

nedendir ? : çünkü bu piller zaten kalem pil yerine kullanılamaz, ( patlar vs. gibi sebeplerle değil,) mevcut ni-cad veya ni-mh şarjlı kalem pillerin voltajı 1,2 V tur.. şarj edildiğinde 1,5 V olur..
    li-ion pilin tek hücre min. voltajı ise 3,7 Volttur .. şarj sonrası 4,20 volt olur.. aynı boyutta olsa bile 1,5 volt kalem pil yerine li-ion pili takarsanız devreleri yakarsınız...

ilerde eminim her şey yavaş yavaş li-ion lara göre ayarlanacak...

Bu kalem boyutundaki lion şarjlı pilleri test amaçlı kullanıyorum. 4 adet kalem pil kullanan cihazlarda şarjlı pil kullanıldığında piller bitmeden cihaz çalışamaz duruma geçebiliyor. 4 şarjlı pil 4,8 volt verir ama 4 pil 6 volt verir. Bunu sağlamak için iki tane ni-mh pil bir adet kısa devre edilmiş bitmiş pil (boşluk doldurmak için) ve bir de lion şarjlı pil kullandığımda cihazda 6 volt pil voltajını sağlamış oluyorum. Her yerde kullanılmaz denemek isteyenler dikkatli olsun. Pil kutusundan bir ya da iki pil arasından devrenin başka bir yerine bağlantı varsa devreniz ya zarar görür ya da çalışmaz. İlerde her şey lionlara göre ayarlanacak sözünüze katılmıyorum çünkü her birinin yerine göre üstün olduğu yönler var. Üstelik yeni pil icatlarıda oluyor. Bakarsınız yeni gelenler eskilerin papucunu dama atarlar .
    Selamlar.

sen türk işi yapmışsın..

bu arada şarjlı pil şarlj olunca 1,5 V a yükselir...

li-ion da 3,7 V tur ama şarj olunca 4,20 volta yükselir.. kullanıldıkça homojen olarak voltaj azalır.. 3 voltun altına indirmek pile iyi gelmez...

şu an Cep telefon, ve PC gibi ürünleri li-ion ele geçirmiş durumda .. şu an li-ion üzerine araştırma- geliştirmeler yapılıyor.. hep yeni teknolojiler buunur ama maliyette önemli tabii..

mesela artık ni-cad sadece adi kalitesiz oyuncaklarda falan kullanılıyor... nerede ise yasaklanacak..

• maliyet denen bir sebebten dolayı olabilirmi? eğer 200 lira verip pil alırım diyorsan sıkıntı olmaz bence.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.