Şimdi Ara

Kameramanlık!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
2.194
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar ben yeni kamera aldım ve kaliteli çekimler yapmak ve çekim tekniklerini öğrenmek için pdf doc yada siteler arıyorum. Ama ayrıntılı bilgi veren sitelere pek rastlamadım. Sadece kameramanlık üzerine siteler yada forumlar yok mu acaba?

Ben film çekmek için yada para kazanmak için değilde sadece güzel kareleri nasıl çekmem gerektiğini öğrnemk istiyorum. Neyi nerde nasıl çekicem falan filan :)

Kameram: Sony hd-sr5e

• fotoğraf bilgisi fazlasıyla geliştiri sizi..şuranın forumundan başlayabilirsiniz..

http://www.fotokritik.com/
  • Güzel çekimler yapman için biraz hayal gücü ve birazda fotoğrafçılık yeteneğine ihtiyacın var.Yani bir metni okuduğunda onu kafanda tasarlamak ve onu gerçekten kurgulamak çok önemli.

Pdf'lerle falan uğraşma.

Eski filmleri izle.Yeni filmleri izle.Şahsen ben öyle yapıyorum.
  • Bol bol sinema,film ve belgesel tarzı çekimler izlemek iyi oluyor.Özellikle teknik imkanların kısıtlı olduğu eski filmlere dikkat et.Oradaki planları,sahneleri,perspektifleri çekimleri taklit et.Evet öğrenme taklitle başlar.Daha sonra ilerledikçe kendi yorumunu katmaya başlar tarzını geliştirirsin.www.kkymn.com sitesini önerebilirim.Faydalı bilgiler var.

İlker Canikligil in PUSULA yayınlarından çıkan Dijital Video ile sinema kitabını da önerebilirim.Başlangıç için faydalı olacaktır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LokmanHekim -- 8 Kasım 2008; 14:39:45 >
  • İzlemek tamam bir yere kadar ancak çekim tekniklerini bilmeden sadece izlersin. Ööyle izler izler durursun. İyi çekimler yapmak istiyorsan muhakkak iyi bir kameramandan eğitim alman lazım. Kesinlikle izleyerek ya da okuyarak bir sonuca varamazsın. Millet kameraman olabilmek için senelerce kameraman asistanı olarak görev yapıyor. Bu işin eğitimini almadan çok kaliteli çekimler yapıyorum dersen kesinlikle yanılırsın. Şimdi gelelim işin diğer boyutuna. Çekimi öğrendiğini varsayalım. Çok iyi kameraman oldun. Sadece kameraman olmak istiyorsan buraya kadar sorun yok. Ancak başında bir yönetmen olmayacaksa, çektiğin görüntüleri tamamen kendin planlayacaksan muhakak montaj tekniklerini de bilmen gerekecektir. Aksi taktirde çektiğin görüntüler büyük ihtimalle kasette kalır. Ya da montaj setine aktardığında o görüntüleri montajlamakta çok zorlanırsın ve eminim ki ortaya kesinlikle kötü bir iş çıkar. Tabi ben bunları söylerken senin sonuç "KALİTE"sine önem verdiğini düşünerek söylüyorum. Bu söylediklerimin dışında kameramanlık yapan kişi 10 senelik de kameraman olsa en fazla Reina önünde soteye yatmış magazin kameramanı olur. İstisnalar ne kadar kaideyi bozmasa da kaide budur. Çünkü ben yönetmensiz aktüel işe çıkan 19 senelik kameramanın getirdiği kasetleri de gördüm. Ne beyaz ayarı vardı, ne mikrofonu açmıştı, ne de ne çekeceğini biliyordu.

• Kesinlikle katılıyorum.Kameremanlık işi iyi bilen bir ustanın,hocanın yanında uygun eğitimleri alarak öğrenilebilecek oldukça teknik ve zor bir konu.Aslında bu durum pek çok iş için böyle ve kameremanlık da bir istisna değil.Konunun çok fazla boyutu ve incelikleri var.Dışarıdan kolay gibi görünen ama işin içine girince ne denli zor olduğu anlaşılıp insanın hevesini güneşte kalmış kar gibi eriten bir alan.

Ancak burada konu hakkında soru soran ,dokuman araştıran arkadaş herhalde daha konuya çok yeni,çiçeği burnunda hevesli,amatör diyebileceğimiz birisi.(Kendime benzettim.Ben de aynı durumdayım.Belki de yanıldım.)Zaten uygun eğitim ortamına sahip olsa tutup da buradan kaynak araştırması yapmaz daha profesyonel platformlara yönelirdi.(Mesela hiç bir tıp öğrencisi sağlık forumlarından hastalıkları öğrenmeye çalışmaz.Elinin altında çok daha sağlam,kaliteli kaynaklar vardır zira.)

İşe heves duyan kendim gibi amatörlerin güzel,kaliteli çekimler yapabilmek için pratik kaynaklara ihtiyacı var.Bu tarz bazı kaynaklara şahsen kendim bu forum sayesinde,buradaki arkadaşlar sayesinde ulaştım.diğer pek çok konuda olduğu gibi kameremanlık konusunda da öyle ince bilgiler,püf noktaları,meslek sırları var ki.Tabi bu tip bilgiler oldukça değerli şeyler.Sonsuz bilgi kaynağı internette bile (en azından türkçe ortamda) bu tarz bilgilere çok sık rastlanamıyor.Daha ziyade işin teknik kısmını anlatan kaynaklar var.

• kameramanlıktan kasıt haber kameramanlığı mı yoksa film dizi veya yarıprofesyonel bir iş mi düşünüyorsunuz önce ona karar vermek lazım. Ayrıca HDR-SR5 gibi amatör kameralarla kameraman olunmaz.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • YETENEK YETENEK.... BAŞKA BİŞİ DEĞİL....
  • yetenekle hiç alakası yok. biraz teknik bilgi ve kuvvetli bir omuz yeterli
  • %15 Okumak, kendini eğitmek + Seyretmek. "Görsel" okur yazarlık. Negatif filmi okuyabilmek. Işığı okuyabilmek.
    %15 Bol bol pratik yapmak. Manuel ayarlarla!
    %15 Sebat etmek, sebatkar olmak. Asla vazgeçmemek bu sevdadan!
    %54 Çevre edinmek! O camidan insanlarla iyi ilişkiler kurmak! Onların senin varlığından haberdar olmalarını sağlamak. Onlar için "ulaşılabilir" olmak!
  • quote:

Orjinalden alıntı: forumnik

kameramanlıktan kasıt haber kameramanlığı mı yoksa film dizi veya yarıprofesyonel bir iş mi düşünüyorsunuz önce ona karar vermek lazım. Ayrıca HDR-SR5 gibi amatör kameralarla kameraman olunmaz.

Kameram hdr-sr5 değil

Kameram: hd-sr5e Ayrıca ne yapmak yada ne olmak istediğimi en üstte ayrıntılı olarak anlattım :)

Diğer faydalı bilgi ve fikir sunmaya çalışan arkadaşlara çok teşekkür ederim...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.