Ben olsam verirdim heralde ama adam ters konuşmuşsa bi düşünürdüm
300 lira icin vicdaninizda bu kadar sikintiya degmez.... verin gitsin.
kapora, bir nevi evi kiralarken alınan depozito gibi benim gözümde kiracı çıkarken evin kırığı döküğü varsa depozitodan kesersin, kalanını geri verirsin eğer adam yüzünden gerçekten zarara uğradıysanız zararınız kadarını kesebilirsiniz gibi geliyo bana ama yine de ben olsam, kaporayı vermicek olsam bile bi fakire sadaka olarak verirdim muhtemelen sonuçta ince bi durum ve insanın içine dert olur o paranın üstünde kalması
aradım konustum yarın parasını galerıcıye bırakacagım.. yorumlarınız için tskkrler
quote:
Orijinalden alıntı: acs_00
aradım konustum yarın parasını galerıcıye bırakacagım.. yorumlarınız için tskkrler
En doğrusunu yapiosun. İnşallah başka birisine satarken daha karlı ve hayırlı bir alış veriş gerçekleştiririsin
Kapora yanar....
size acımazlardı acımayın, cok da tırvır ederse yarısını atın geri gitsin.
quote:
doğrusu bu
Düşündüm;
Eğer adam size kapora verdiği zaman zarfı içinde araca alıcı çıktıda siz kapora aldınız diye aracı satamadıysanız adamın kaporası yanar fakat adam vazgeçtikten sonra aracı gerçekten değerinde satarsanız adamın parasını geri vermeniz en doğrusu ..
Hayırlısı olsun diyelim en güzelini yapmışsınız. Eğer o paranın sizin hakkınız olmadığını düşünüyorsanız vermeniz en güzeli. Fakat ben olsam 100TL sini Mehmetçik Vakfı'na bağışlardım, 200TL+Bağışın faturasını verirdim. Arif olan anlar diye...
quote:
Tebrikler bence en doğrusunu yapmışsınız, vicdanınız rahat en azından.
Kötü niyetli bir alıcı olsa neyse, ama bu bence olabilecek bir durum, adam niyetlenmiş ciddi olduğunu belirtmek için kaporasını bile vermiş, fakat sonrasında devreye hanım faktörü girmiş vazgeçmiş. İnsanlık hali olabilir.
Bence siz bu olayda en doğrusunu yapmışsınız.
quote:
Orijinalden alıntı: radik
Hepinize tesekkurler sayenızde amcam kaporasını gerı aldı, aracı cıdden yengem ıstemedıgı ıcın almamıstı, buyuk bır aıle facıası da cozulmus oldu boylece...
geri vermeyin diyenlere soruyorum..
eğer ..
siz satmaktan vazgeçerseniz.. ya da.. aracınızla kaza yaptınız..
bu durumda..
alıcıya kaporasını geri vermenin yanında.. ayrıca siz de ona ücret öder miydiniz?? çünkü belki onun da karşısına başka araçlar çıkmıştı fakat sizinle anlaştığı için almamıştı..
yoksa al kaporanı marş marş mı dersiniz????
En güzelini yapmışsınız.
En kötü şu yapılmalı.Kişi günlük yevmiyesini içinden kesip geri kalanını vermeli.Nacizane fikrimdir.
Geri vererek bencede doğrusunu yapıyorsunuz. Ben şunu düşünmüştüm baştan. o kişi kaporayı verdikten sonra bir başkası arabaya talip oldu mu yani siz kapora yüzünden satamam dediyseniz o sizi müşteriden etmiş olur. yok zaten kimse gelmediyse sorun da yok o zaman. birde bir şey sormak istiyorum. şimdi sizin ya da galericinin bu arabadan karı 5 bin tl olsun misalen. 300 ü aldın sonra başka müşteri geldi kapora yüzünden satmadın sonra kapora veren vazgeçti sende arabayı satamadın. 5000 kar yerine 300 almış oldun. kapora ne işne yaradı.
ben alfa romeo'mu satarken saf birisi denk gelmişti. arabam çok güzeldi, alıcı çocuk da zaten çok beğenmişti, arabayı hemen almak için can atıyordu. bende o zaman kapora ver, fiyatta anlaştık, şu günde satışını yapalım dedi. manyak çocuk bütün parayı yanında getirmiş. kalabalık, açık alandayız, tuutu orada tomar tomar para veriyo bana. ya dedim napıyosun. 100 tl ver yeter. ceplerime para sokuyo felan. sanırım 500 tl kapora aldım ben o kadar yüksek istemesemde. satış zamanı geldi, bu aracı şirketin üzerine yapcak, vergiden yararlanmak için. şirkette annesinin üstüneymiş. annesi de yaşlı kadın, yatalaktı galiba. neyse vekaletle ilgili ciddi sorun çıktı noterde. iş bozulma noktasına geldi. o an ben kaporayı düşündüm. bir haftadır beni bağladı çocuk, ben ilanımı kaldırdım felan, bi hafta kullanmadım arabayı sattım diye ama diğer taraftan 500 tl'de çok büyük para. arabanın satışından geçtim, bu iş bozulursa ne yapmam etik olur diye düşünüyorum. etrafa soruyorum felan. allahtan bikaç gün içinde vekalet işlerini halleti de satışı yaptık. çocuk dediğim gibi saftı birazda, arabanın heyecanı ile çok yüksek kapora verdi. oysa 100 tl bile yeterlidir. kapora işin sözüdür. ben bu arabayı alıcam, başkasına benden habersiz verme demektir. dolayısı ile iş alıcı tarafından bozulursa kapora gider ama böyle yüksek olunca sorun oluyo. diğer taraftan kapora öyle 20-30 tl gibi düşük bi rakamda olmamalı. alıcıyı keyfi olarak caymaktan vazgeçirmeli. biraz canını yakmalı. çünkü zaman ayırıyosun, e karar veriyosun, sende ona göre plan yapıyosun. o zamanı çalmanın bi cezası olmalı. burada 300 tl geri verilmese kimse bişey diyemezdi ama bende olsam geri verirdim. en azından yarısını verirdim. dediğim gibi alıcı elemanın biraz ağzı yansın ki, bir daha eşine sormadan araç almasın
en doğrusunu yapmışsınız adam zaten sizi oyalamak için yapsaydı 300 lira vermezdi heralde. geçerli bir bahanesi olmasa neden geri istesin.
quote:
Orijinalden alıntı: turizmpsikoloğu
geri vermeyin diyenlere soruyorum..
eğer ..
siz satmaktan vazgeçerseniz.. ya da.. aracınızla kaza yaptınız..
bu durumda..
alıcıya kaporasını geri vermenin yanında.. ayrıca siz de ona ücret öder miydiniz?? çünkü belki onun da karşısına başka araçlar çıkmıştı fakat sizinle anlaştığı için almamıştı..
yoksa al kaporanı marş marş mı dersiniz????
küçük şeyelere tamah edenleri görmek üzücü para 300 değil 3 milyon bile olsa.ticaretin sözü ve kuralı diyenler gittikleri yolu bir kerede dönsünler ondan sonra direktif versinler.hak hukuk meselelerinde tutatrsızca fikirler kendi çıkmazlarında ve egolarındaki basit hesaplarınla yol alan kompedan işgüzarlar hayatta sayanlardan olacaktır.siz sayılanlardan olup büyüklüğünüzü göstermişsiniz iade ederek miktar çok cuzi bir rakam olsada çünkü dünyanın binbir türlü hali var.
Pershing105 kural kuraldır, hep alan adamın aciz ve ihtiyaç sahibi olacağını düşünüyorsunuz, ya satan kişinin acelesi ve ihtiyacı varsa? Ticarette vakit kaybı para kaybı demektir, kimse göz göre göre oyalanmak istemez.. tecrübeler sonucu belirlenmiş ve benimsenmiş olan kırk yıllık kuralları eleştirmek yerine kendi hayatınızda kendi kurallarınızı uygularsınız olur biter.. siz satarsanız kaporasız satın.. Sonuçlarına da katlanın..
quote:
Orijinalden alıntı: djoz
Pershing105 kural kuraldır, hep alan adamın aciz ve ihtiyaç sahibi olacağını düşünüyorsunuz, ya satan kişinin acelesi ve ihtiyacı varsa? Ticarette vakit kaybı para kaybı demektir, kimse göz göre göre oyalanmak istemez.. tecrübeler sonucu belirlenmiş ve benimsenmiş olan kırk yıllık kuralları eleştirmek yerine kendi hayatınızda kendi kurallarınızı uygularsınız olur biter.. siz satarsanız kaporasız satın.. Sonuçlarına da katlanın..
sonuç dediğin gel bir gün çayımı iç güzel kardeşim vakit nakit kavramını bende görmüş olurum öğrenirim belki sizden.