Şimdi Ara

KAPORA VERDI GERI VERMELIMIYIM LUTFEN YARDIM EDIN (17. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
334
Cevap
1
Favori
57.930
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1314151617
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orijinalden alıntı: tefennili

Valla ilginçmiş siniz Hocam Demek yıllık enflasyonu, gün sayısına bölüp, o miktarı kesip, kalan miktarı karşı tarafa iade edeceksiniz??? Enteresan...

Alıntıları Göster
    Evet zorunuza mı gitti anlayamadım :) Nesini enteresan buldunuz tam olarak?
  • Tüketici ile ikinci el alim satim arasında farklar var bildigim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • etoiledorient kullanıcısına yanıt
    Dostum bi sakin , ilk mesajı okumuşum ben ona göre yorum yapmışım, bu durumda sen haklısın, ne bu şiddet bu celal
  • quote:

Orijinalden alıntı: 0nur!

Evet zorunuza mı gitti anlayamadım :) Nesini enteresan buldunuz tam olarak?

Alıntıları Göster
    500 TL Kapora alsanız, 1 hafta sonra iade etseniz, yıllık enflasyona, çarpsanız, bölseniz hatta Türevini, limitini, integralini alsanız, tutsa tutsa 5 TL tutar. Adama 495 TL iade edeceksiniz, geri kalan 5 TL yi alarak adamı cezalandırmış mı oluyorsunuz??? Ya da 5 TL kar mı etmiş oluyorsunuz??? Buna "ilginç" dediğim için, "Zorunuza mı gitti" yazıyorsun

• Kapora Önden mağduriyet oluşmasın diye verilen bir paradır anlaşma ticaret olmassa ceza olarak kapora yanar..

İşin ticarette kuralı budur.. Ama bireysel araba satışlarında işin içine kişisel merhamet vicdan faktörüde girer şahsın kendi insiyatifine kalır kaporayı yakmak yada yakmamak.

Senin konumunda Eğerki arabayı sattığını düşündüğün müddet zarfında başka kesin alıcı gelip talip olmadıysa ki 5-6 saat gibi çok kısa bir süreden bahsediyoruz yani senden yana bir mağduriyet olmadıysa başkası istedide senin yüzünden onada satamadım tarzında dediğim gibi 5-6 saatte bence zor.. Kaporayı geri iade etmen vicdanen seni rahatlatır..

Birde işin manevi yanıda var tabii ağlıyanın malı gülene yaramaz.. Ortada mağduriyet yoksa gerisi sana kalmış..

Hani desenki kaporayı bıraktı 3-4 gün araba bende kaldı o sıra 2-3 kesin müşterisi vardı satıldı dedim geri yollattım adamları sonra adam beni aradı vazgeçdim dedi o zaman mağdur olmuşsun gelen müşterileri de satıldı diye geri yollatmışsın o kapora yanar geri verme derdim..

Ama şu durumda tamamen senin insiyatifinde ben olsam verirdim onun ahını almazdım benden çıkıyor çünkü eğer mağduriyet yoksa dediğim gibi.. Eğer mağdur olmuşsam vermezdim.

• Geri ver beddua ederse , sürekli diken üstünde olursun

• Cocuk oyunu mu bu kapora vazgecince yanar geri istemek ayiptir cok olağanüstü bir gelisme olmustur saticiya durum anlatilir yine de kapora geri istenmez satici verirse o ayri 👍

• quote:

Orijinalden alıntı: ESER14

Bence bu noktada üstün olan yani karar alıcı ve uygulayıcı malını satan olarak düşünürsek onun cayma kararına saygı duymaktan başka bişey yapamayız. Peki neden malını satan kişi patron oluyor derseniz bunun cevabı da ona malı için para teklif edip ikna etmeye çalışan kişi siz, ikna edilen kişi o olduğu için. Zaten alım-satım işi öncesinde (yazılı bir anlaşma yok) içinde riskler barındıran bir mesele olduğu için bunu göze almak durumunda kalıyorsunuz.

Alıntıları Göster
    Olaya herkes kendi penceresinden bakıyor. Farzetki ben senin arabanı alacağım dedim, kaporanı da verdim. Şu gün şu satte gelip arbanıalacağım diye söz kestik. Sonra tam ben gelecekken sen yok arkadaş ben aracımı satmaktan vaz geçtim desen. O sırada da ben uygun fiyatta ve seninki gibi 2-3 tane araç kaçırsam bu hak mı? Senin nasıl 2-3 müşteri kaçırma ihtimalin varsa, benim de 2-3 beğendiğim araç kaçırma ihtimalim yok mu? Herkes keseri kendine yontuyor. Satıcı ve alıcı için de müşteri kaçırma riski eşittir. Lütfen adalet.

• quote:

500 TL Kapora alsanız, 1 hafta sonra iade etseniz, yıllık enflasyona, çarpsanız, bölseniz hatta Türevini, limitini, integralini alsanız, tutsa tutsa 5 TL tutar. Adama 495 TL iade edeceksiniz, geri kalan 5 TL yi alarak adamı cezalandırmış mı oluyorsunuz??? Ya da 5 TL kar mı etmiş oluyorsunuz??? Buna "ilginç" dediğim için, "Zorunuza mı gitti" yazıyorsun

Alıntıları Göster
    Bu kadar yüzeysel bakılacağı aklıma gelmemişti, hata bende.

Diyelim ki 1 Mayıs 2020 tarihinde 75.000 TL'lik araba satışı gerçekleşecekti, 500 TL kapora alındı. Ama satış gerçekleşmedi. Ben satış gerçekleşseydi ne yapacaktım? En bilindik bankalardan birinin vadeli faiz oranı bugün %6,90 ve ben 30 günlük dönüşlerle vadeliye paramı yatırmak istiyorum. Vade sonunda bana net olarak 75.360 TL gibi bir meblağ kalacak.

7 Mayıs 2020'de aynı fiyattan arabamı sattığımı farz edersek, o kişinin bana yaşattığı 6 günlük kaybı kesmem icap eder. 2 yolu var:

- 23 günlük faizi hesaplayıp aradaki farkı almak: Gün sayısı düşük olduğu için faiz oranı da %4,5'e düşüyor, aradaki fark direkt 180 TL oluyor.
    - 7 Mayıs 2020'de elime geçen parayı yine aylık faize koyup hayatıma devam edersin. 1 Mayıs'ta yatırsaydın kazanacağın faizden kayıp gün sayısını tahsil edersin; (360/30)*6= 72 TL yapar.

Durumsal olarak bu 2 seçenekten birisini seçip kaporadan kesinti yapılabilir.

• quote:

Orijinalden alıntı: 0nur!

Bu kadar yüzeysel bakılacağı aklıma gelmemişti, hata bende.

Diyelim ki 1 Mayıs 2020 tarihinde 75.000 TL'lik araba satışı gerçekleşecekti, 500 TL kapora alındı. Ama satış gerçekleşmedi. Ben satış gerçekleşseydi ne yapacaktım? En bilindik bankalardan birinin vadeli faiz oranı bugün %6,90 ve ben 30 günlük dönüşlerle vadeliye paramı yatırmak istiyorum. Vade sonunda bana net olarak 75.360 TL gibi bir meblağ kalacak.

7 Mayıs 2020'de aynı fiyattan arabamı sattığımı farz edersek, o kişinin bana yaşattığı 6 günlük kaybı kesmem icap eder. 2 yolu var:

- 23 günlük faizi hesaplayıp aradaki farkı almak: Gün sayısı düşük olduğu için faiz oranı da %4,5'e düşüyor, aradaki fark direkt 180 TL oluyor.
    - 7 Mayıs 2020'de elime geçen parayı yine aylık faize koyup hayatıma devam edersin. 1 Mayıs'ta yatırsaydın kazanacağın faizden kayıp gün sayısını tahsil edersin; (360/30)*6= 72 TL yapar.

Durumsal olarak bu 2 seçenekten birisini seçip kaporadan kesinti yapılabilir.

Alıntıları Göster
    Sevgili Hocam, bir araç satışı için kapora aldığınız da, "sizden kaynaklanmayan bir şekilde", karşı tarafın vaz geçmesi nedeniyle satış gerçekleşmezse, önünüzde 2 seçenek vardır. Ya kaporayı iade edersiniz (Vicdani nedenlerle), ya da kaporayı iade etmezsiniz (Kimse sizi suçlamaz). Bu, bu kadar basittir. Yani "Kapora şu kadar elim de kaldı, vadeli faiz oranı şu kadar, işte ben bu tutarı günlük olarak hesaplarsam şu kadar tutar, onu keseyim, geriye kalanı iade edeyim" gibi şeylerle uğraşmanıza "İlginç" dedim.

• quote:

Sevgili Hocam, bir araç satışı için kapora aldığınız da, "sizden kaynaklanmayan bir şekilde", karşı tarafın vaz geçmesi nedeniyle satış gerçekleşmezse, önünüzde 2 seçenek vardır. Ya kaporayı iade edersiniz (Vicdani nedenlerle), ya da kaporayı iade etmezsiniz (Kimse sizi suçlamaz). Bu, bu kadar basittir. Yani "Kapora şu kadar elim de kaldı, vadeli faiz oranı şu kadar, işte ben bu tutarı günlük olarak hesaplarsam şu kadar tutar, onu keseyim, geriye kalanı iade edeyim" gibi şeylerle uğraşmanıza "İlginç" dedim.

Alıntıları Göster
    Anladım hocam, benimki mesleki deformasyon olabilir siz ilginç bulunca ilk aşamada anlamadım ondan öyle dedim. Zaman bulup konuyu okuyunca genel görüşleri de aldım az çok.

Konuşulan çoğu şey teoride, inşallah herkesin gönlünden geçen olur.

• hemen fatih kalendere sor.ama hanım işini anlayışla karşıla geri ver gitsin...
  • Ne kadar tüketici kanunu o bu desenizde, o kavram daha ziyade sıfır kullanılmamış, üreticisi ya da üreticinin bayisi kanalıyla satılan ürünleri kapsar. Özellikle de online ya da telefonla satış yöntemi ile gerçekleşmiş satışlarda. Oldu herkes gitsin ikinci el ürün alsın, sonra da 14 gün sonra al ben bunu istemiyorum diyip parasını geri istesin :) İkinci el malın haklı cayma hakkı mı olurmuş ? (Ayıplı ya da kusurlu mal olup, bunların alıcıdan gizlendiği durumlar olmadığı müddetçe elbet.)

Bu kadar tereddüt eden vatandaşlar varsa da kapora vermesinler kimseye ! Ne yapayım kardeşim ben alasıya kadar bu araç satılırsa da satılsın demek ki kısmetimde yokmuş desinler olsun bitsin. Onun dışında burada günlerce haftalarca yazışsak ta, belli ki bu konuda tam nihai netice alamayacağız ve fikir birliğine varamayacağız. Kimse sıfır araba almıyorsa, ikinci el araç için verdiği kapora için mızmızlanmasın boşuna yok benim cayma hakkım var yok bilmem ne diye. Git sıfır araç bak tüketici koruma kanunu diyorsan. Oldu millete para ver, ben 3-5 gün içerisinde kendimi toparlayacağım, sen o ara bu malı satma, ilandan kaldır, daha önceden yazmış olanlar ararsa da geri çevir. 5 gün sonra da türlü bahaneler ortaya sürerek aracı almayacağını söyle, kaporanı geri iste. Ne güzel iş.

• quote:

Orijinalden alıntı: oshinankara

2008 yılında bir emlakcıya verdiğim 1000 tl vardı. Evi almaktan vazgectik ve bu sure 2-3 saat hadi diyin siz 5-6 saat. Dandik ara kıytırık bir evdi. Sozlesme imzalamıstım okumadım bir hevesle. Kapora verilmez demişti. Eşim hamileydi. Dalacaktım ama sabır dedim cıktım. O gun bugundur kapora ne veririm ne alırım nede emlakcılara giderim. Ha o emlakcıkyıda bazı cumalar anarım. Kapora sacma birsey. Ha su olur ekmek su gibi giden birsey olsa olabilir ama bence haramın alayısıdr bu. Emeksiz kazanılan her parada haram vardır. Haketmek dedikleri olay yani.
    İşte maalesef siz kendi dikkatsizliğinizin kurbanı olmuşssunuz hocam. Bir yere imza atmadan önce didik didik incelemek lazım sonuçta maalesef kanuni bağlayıcılığı olan birşey imza. Geçerli olmadığı tek durum size şantajla, darpla ve silah dayayarak vs yani gönül rızanız olmadan alınan imzadır. Şu var benim aracımla ilgili olduğu gibi sizin yüzünüzden somut bir satışından oldu ise satıcı öyleyse haklıdır lakin benim aracıma ya da evime şayet siz kapora verdikten sonraki o saat ya da gün aralığında sizden başka kimse o arada alacağını belirtmedi, kapora vermeye çalışmadı ise, bu parayı size geri verirdim. Hakkaniyet ve vicdan bunu gerektirir diye düşünüyorum.

• 
Sayfa: önceki 1314151617
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.