Şimdi Ara

Kar tanelerinin gökyüzünde birbirine değmemesi? (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
99
Cevap
2
Favori
10.191
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: neommy

İnsaf yani, alttaki şekildeki altıgen olmayanlarıda mı göremiyorsunuz sayın Miralge? Ek: Hele en sondaki tam bir odun parçası?
    Ek 2: Simple Needles, bana düz gibi geldi ya?

Ek: 3, Ve bunları da okudunuz di mi?

" Nano-snowflakes can be exactly alike.
    " Small snow crystals can look alike.

Kar tanelerinin gökyüzünde birbirine değmemesi?

bu cevaplar olmamış

Biraz daha gayret ederseniz atomlarıda aynı bunların demenizi bekliyorum

kristal yapıdan bahsediyoruz siz yine olayı sabote ediyorsunuz.tüm şekillerin baz tabanı altıgen değilmi? oksijen atomunun düzeni bunu tetiklemiyormu?

İnkar etmek kolaydır,anlamak zor.
    Siz kolayı seçiyorsunuz halbuki zoru seviyorsunuz.sanırım kışın odun tipli kar düşüyor sizin oralara
    insaf

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

Lütfen İngilizce bilen bir arkadaş artık Sayın Miralge ile aramızda hakemlik yapsın! Ve verdiği cevap ile benim yazdığımdaki linkleri bir karşılaştırsın ve hangimizin doğru söylediğini burada yazsın.

geldim
    1needles var işte
    2düzler işte
    3mis gibi örnek vermiş işte bişeylerin aynı olmamasına takarsan bardağa koyduğun su bile her zaman farklıdır o ve h isotopelarının sayısı hep değişik olur istediğin kadar damla damla dök ama needles hollow simple hexagon gibi kristaller gözle bakınca birbirine benziyor işte bardağa koyduğun su gibi
  • quote:

Orijinalden alıntı: umut_baris

quote:

Orijinalden alıntı: Miralge

quote:

quote:

quote:

Son birbirinin aynısı 2 kar tanesini internette bulduğumda konu 2-3 saat içinde silinmişti KB'den, birilerinin taarruza geçmesiyle! Bilimden anlamadıklarından ( zaten hiçbir şeyden anlamazlar ya ) benim yazdığım yazının kendi görüşlerini de içerdiğini anlamamışlardı. Bu yüzden tekrar arama zahmetine girmem izninizle.
    " aynı " kelimesinin içeriğine bağlı sorunun cevabı;
    2000-3000 metre yukarlarda birbirinin " aynı " ( yani ince fiziksel özellikleri bile birbiriyle aynı olan ) kar tanecikleri bulmak mümkün, yani kar taneciklerinin ilk oluşma anlarında, yere düşünceye kadar aynı olarak yola çıkanlar bile çevre vs. etkisiyle çok farklılaşabiliyorlar. Benim o sıralarda KB'de açtığım konuda bayan bir meteorolog ( karı-koca dünyaca tanınmış meteorologler her ikisi de ) bulmuştu ikiz kar taneciğini, uçakla kar tanesi avcılığı yaparlarken, ve uçaktaki kocasına " bunlar birbirinin aynı " dediğinde kocası da kar tanelerini görünceye kadar aynı olduklarına inanmamıştı. Sonraki yine meteorologlar arası tartışmalarda kar tanesinin ilk oluşma anlarında birbirlerinin aynısı tanecikler oluşabileceğine karar vermişlerdi Meteoroglar.
    Moleküler yapılarına bakıldığında ise birbirinin aynısı 2 kar taneciği bulabilmek nerdeyse imkansızdır karın kristalize yapısı nedeniyle.

@neoomy hiç değişmemişsin,arka planda nefret servisi çalışıyor.ekran koruyucu olarakta bilim var.tebrikler

Ne yaptım şimdi yavv? Gerçekten olan bir olayı yazdım yalnızca! Bilmediğim bişi mi biliyorsunuz, yoksa gül gibi konum silinmedi mi?
    Yanıldınız sayın Miralge, bilimi bilgisayar olarak kullanıyorum! Ekran koruyucu hayatımda hiç kullanmadım.
    Değişmek zor iştir bir yaştan sonra.

içinde mucize olan hiç bir şeyi kabullenemiyorsunuz daha ne olsun

sizin deyiminizle tesadüfen mi oluşuyor kar taneleri! Herşey yere aynı hızla düşmezmi? Ve yere düşene kadar hava direncine rağmen neden çarpışmıyorlar! Kristalize yapısı zaten mucizesidir.

Yakında "Tesadüflerin efendisi" çıkartırsanız şaşırmam

Her şeye yere aynı hızda düşse felaket olurdu

güzel bir açıklama yaparsanız herkes faydalanır.

• quote:

Orijinalden alıntı: erman95

Evet arkadaşlar malum kış geldi aklımada bu soru takıldı sizce bunun bilimsel bi açıklaması varmı?

Normalde aşağı inerken hava ile sürtünmesi nedeni ile statik elektrik yüklenirler. Benzer yükte olduklarından birbirini iterler ve değmezler. Toz kar veya kuru tane kar yağışı böyledir.

Ancak rüzgar varsa ve kar hafif nemliyse birbirine değer ve birleşirler. Kocaman, lapa lapa kar yağışı da bundan olur.

Hava çok soğuksa su tanesi çok çabuk donar ve kristalleşme ve şekil düzgün olmaz. Ayrıca boyutları çok farklı ve şekilli olur. Buna KIRÇ denir. Bunlar düzgün şekilli olmadıklarından rotaları da düzgün olmaz, havada birbirlerine değebilir ve birleşebilir.

Çok fazla ani soğuk hava cephelerinde ise küçük taneli şekilsiz. donmuş su taneleri olur ve kristal-şekil almaya fırsat kalmaz. Bu da tipi şeklinde donmuş toz kar yağışında görülür genelde.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi melikulupinar -- 8 Ekim 2013; 14:03:07 >

• quote:

Orijinalden alıntı: melikulupinar

quote:

Orijinalden alıntı: erman95

Evet arkadaşlar malum kış geldi aklımada bu soru takıldı sizce bunun bilimsel bi açıklaması varmı?

Normalde aşağı inerken hava ile sürtünmesi nedeni ile statik elektrik yüklenirler. Benzer yükte olduklarından birbirini iterler ve değmezler. Toz kar veya kuru tane kar yağışı böyledir.

Ancak rüzgar varsa ve kar hafif nemliyse birbirine değer ve birleşirler. Kocaman, lapa lapa kar yağışı da bundan olur.

Hava çok soğuksa su tanesi çok çabuk donar ve kristalleşme ve şekil düzgün olmaz. Ayrıca boyutları çok farklı ve şekilli olur. Buna KIRÇ denir. Bunlar düzgün şekilli olmadıklarından rotaları da düzgün olmaz, havada birbirlerine değebilir ve birleşebilir.

Çok fazla ani soğuk hava cephelerinde ise küçük taneli şekilsiz. donmuş su taneleri olur ve kristal-şekil almaya fırsat kalmaz. Bu da tipi şeklinde donmuş toz kar yağışında görülür genelde.

cevabın için teşekürler

• quote:

quote:

İnsaf yani, alttaki şekildeki altıgen olmayanlarıda mı göremiyorsunuz sayın Miralge? Ek: Hele en sondaki tam bir odun parçası?

bu cevaplar olmamış

kristal yapıdan bahsediyoruz siz yine olayı sabote ediyorsunuz.tüm şekillerin baz tabanı altıgen değilmi? oksijen atomunun düzeni bunu tetiklemiyormu?

Siz kolayı seçiyorsunuz halbuki zoru seviyorsunuz.sanırım kışın odun tipli kar düşüyor sizin oralara
    insaf

https://store.donanimhaber.com/08/06/55/080655b14a6ea7304aae10409c1a17fa.jpg

İnsaf sayın Miralge, kar tanesi resimlerini büyülttüm sizin için.
    X 'nın aslında altıgen olduğunu mu söylüyorsunuz, imanın bu kadarıda fazla doğrusu var olanı bile inkara yöneltiyor insanı!
    Benim kristal yapının özelliklerini inkar ettiğimi nerden çıkarttınız? Hiçbir yazdığımda böyle birşey yok.
    Bizim köyde X'ya X, ve altıgene altıgen derler sayın Miralge, Can Yücel hikayesinde olduğu gibi!
    Ek: Ve düz şekilleri işte!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi neommy -- 8 Ekim 2013; 20:50:59 >

• quote:

quote:

quote:

bu cevaplar olmamış

insaf

https://store.donanimhaber.com/08/06/55/080655b14a6ea7304aae10409c1a17fa.jpg

İnsaf sayın Miralge, kar tanesi resimlerini büyülttüm sizin için.
    X 'nın aslında altıgen olduğunu mu söylüyorsunuz, imanın bu kadarıda fazla doğrusu var olanı bile inkara yöneltiyor insanı!
    Benim kristal yapının özelliklerini inkar ettiğimi nerden çıkarttınız? Hiçbir yazdığımda böyle birşey yok.
    Bizim köyde X'ya X, ve altıgene altıgen derler sayın Miralge, Can Yücel hikayesinde olduğu gibi!
    Ek: Ve düz şekilleri işte!

Şu ata sözlerimiz çok işe yarıyor bazen,hendek atlatmalı olanı tabiki,,anladiniz sanirim.:-)

Kar taneleri ile kristal yapiyi site çok güzel anlatmış.sizin için özellikle bu siteyi vermiştim.

Altıgen prizma en temel kar kristal geometrisidir,sizin o görduklerinizde bu temel altıgen yapıyı taşırlar.

Sutun ve igne bicimli olanlarda var üçgen tipli olanlarda var,daha önce yazdim bu apiyi sudaki oksijen hidrojen baglarinin altigen yapisindan dolayi tetikleniyorlar,
    Birbirine yapışmış kar kristalleri olarak düşünebilirsin.

Sitede kar tanesinin fiziksel özelliklerinin anlatıldığı bölüm var,girip okurmusunuz.anlamıyorsanız google translate var bir zahmet çevirin veya sorun lütfen.

Morfolojik şemada altigen yapidan sizin bu bahsettiğiniz ve odun diye kaba tabir ettiğiniz iğnemsi yapilarin sıcaklık farkından oluştuğu gösterilmiş.anlayacagıniz üzere bu yapi kristal yapidan sonrası bir geçiş.

@neoomy bardağın hep boş tarafını görmeyi seviyorsun anladık fakat inkar etmek için böyle sudan sebeplere ihtiyacın yok! Düzen göremiyorsan buraya prof.getirsek fayda etmez,size göre tesadüf bize göre fizik ,matematik
    Bu iki bilime mucizelerin açıklaması olarak bakmayan iki dünyada da kaybeder.

• Peki, adım adım anlatayım. Altta tırnak içine aldıklarım sizin mesajlarınız sizin sözleriniz;

" Ve yere düşene kadar hava direncine rağmen neden çarpışmıyorlar "

Çarpıştıklarını, birleştiklerini yukardaki cevaplarımda ben açıklamıştım. Yukarda yazılan sizin sözleriniz, bu sözlerden;

" Birbirine yapışmış kar kristalleri olarak düşünebilirsin."

yukardaki ifadeye geldiğinize göre birleştiklerini, çarprıştıklarını artık kabul ediyorsunuz demektir. Bir yanlış yok değilmi söylediklerimde?
  • quote:

Peki, adım adım anlatayım. Altta tırnak içine aldıklarım sizin mesajlarınız sizin sözleriniz;

" Ve yere düşene kadar hava direncine rağmen neden çarpışmıyorlar "

Çarpıştıklarını, birleştiklerini yukardaki cevaplarımda ben açıklamıştım. Yukarda yazılan sizin sözleriniz, bu sözlerden;

" Birbirine yapışmış kar kristalleri olarak düşünebilirsin."

yukardaki ifadeye geldiğinize göre birleştiklerini, çarprıştıklarını artık kabul ediyorsunuz demektir. Bir yanlış yok değilmi söylediklerimde?

iki konu karışmış.
    Gökten inen kar taneleri siteye girip bakmadım belki 1000 belki 100000 kar kristalinden meydana geliyor.düşerken yüksüz olduğu vs.sebeplerden dolayı bir şekilde birbirlerine yapışmadan iniyorlar.aksi halde örneğin 100metre yukarıda yapışarak inseler bildiğiniz kar topu olarak düşerler.

Diğer bahsettiğiniz konu kristallerin biraraya gelerek geometrik şekillerde görünmesi durumu.

Zaten sizde okudunuz boyut küçüldükçe atomik yapıdan dolayı benzerlik artıyor büyüdükçe farklılıklar çoğalıyor.

• sabrınız ve detaylı açıklamalarınızdan dolayı tebrikler...:)
  • Elektron mikroskobundan renklendirilmiş kar

biraz daha ekleyeyim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ahmet// -- 9 Ekim 2013; 21:44:21 >

• quote:

Orijinalden alıntı: speedy_

ah bu halk hurafeleri varya ne diyeyim,
    hiç mi bakmadınız yere düşen bi kar tanesine çoğu birbirine kenetlenmiştir geminin çapaları gibi.
    çok da güzel görünür kristal yapıları

İzmirliyim, hayatımda bir kere kar gördüm, onda da oynamanın heyecanıyla incelemeye vaktim olmadı.
  • quote:

Orijinalden alıntı: archozi

sabrınız ve detaylı açıklamalarınızdan dolayı tebrikler...:)

İki defa teşekkürler ederek konuya yaptığınız Bilimsel katkı için bende teşekkür eder, katkılarınızın inşallah ve hatta maşallah devamını dilerim sayın Archozi!
  • neommy kullanıcısına yanıt
    rica ederim, miralge dan öğrenecek çok şey var demekki,
    özellikle bir öğretmen sabrıyla sizin alıntılarınıza cevap vermesi, detaylı açıklaması dikkat çekiciydi,
    hiç bilenle bilmeyen bir olur mu..
  • quote:

Orijinalden alıntı: archozi

rica ederim, miralge dan öğrenecek çok şey var demekki,
    özellikle bir öğretmen sabrıyla sizin alıntılarınıza cevap vermesi, detaylı açıklaması dikkat çekiciydi,
    hiç bilenle bilmeyen bir olur mu..

Çok haklısınız, teşekkür ederim! Alttaki konuda da eminim sayın Miralge'ye teşekkür etmeyi ihmal etmezsiniz;

http://forum.donanimhaber.com/m_25799788/tm.htm

• archozi kullanıcısına yanıt
    sayın archozi, uzun süredir kültür bilim'e girmiyorum, muhtemelen sizin üye oluşunuzdan evvel girmişimdi en son.
    farkettiğim kadarıyla sayın neommy bir konuda canınızı çok yakmış (kendisini tanırım, yapar, açık sözlüdür) ki, bu konuda hiçbir fikriniz olmamasına rağmen, bilgi almak yerine neommy ile tartışan kişiye dalkavukluk ediyorsunuz.

tutumunuz hoş değil, bilimle de kesinikle alakası yok. bir konuda bilgi alırken taraf tutacağınıza ya olduğu kadar katkı sağlayın, ya da sorularınızı yöneiltin ki burada tribün havası esmesin.
  • konuya gelirsek.
    kar tanelerinin birbirine yapışmadığı iddiası katıksız bir yalandır. bunu söyleyenler muhtemelen kışları ılık ve yağmurlu kesimlerde ikamet ediyorlar.
    lapa lapa kar yağarken birbirleri üzerine binmiş kar tanelerini görmediyseniz, ya gerçekten hiç kar görmemişsiniz, ya da kar tanelerini gerçekten hiç izlememişsinizdir.
    hava gerçekten soğuksa da bu kar tanelerinin büyüklüğü azalır bilindiği üzere, daha ufak taneler olarak yağarlar ve yapışmazlar. yapışmama nedenleri de budur. çok soğuk yerlerde yağan kar, kar topu yaparken birleşmez. soğuk iklimlerde yaşamış insanlar bunu gayet iyi bilirler.
  • hashus1099 kullanıcısına yanıt
    bana mı söylüyorsunuz :)
  • quote:

Orijinalden alıntı: mehmet230023

Kar tanelerinin birleşip birleşmediğini net olarak bilmiyoruz.Ha bence birleşmez eğer birleşseydi kar taneleri olmaz kar topu şeklinde yere inme olasılığı olurdu.Peki yağmur neden damla damla yağarda tek seferde kovadan boşalırcasına yağmaz? Bir binanın altından geçiyorsun ve üstten kadının biri üstüne suyu boşaltıyor peki bulutların tonlarca su buharı bulundurduğu bir gerçekse o tonlarca su neden tek seferde kendini boşaltmıyor..

Su kaynat, tencere kapagini kaynar suyun buharina tut sonrada kaldirip oda sicakliginda beklet. Tebrikler, yogunlasmayi ogrendin! İlkokulda ogretiyorlardi normalde...

• Sebebin hava direnci ve rüzgar oldugunu düsünüyorum. Eger bunlar olmasaydi, büyük ihtimalle kar taneleri yere düsene kadar kar topu halini alirdi. Söyle bir teori olusturdum:

Iki kar tanesi, su icerdikleri icin, birbirlerine temas ettiklerinde aralarinda bir "sivi köprüsü" olusur. Sivi köprüleri, olustuklari andan itibaren, bir yapistitici gibi tanecikleri bir arada tutarlar. (Iki kagit parcasini islatip, birbirine birlestirdiginizi düsünün) Bu yapistiricinin gücü kar tanelerinin yogunluklari ile yani su oranlari ile dogru orantilidir.

Bu sivi köprüsünün (kesme veya cekmeye bagli) yikilmasi icin iki tanecige zit yönlerde kuvvet uygulanmasi gerekir.

- Rüzgar önemlidir, cünkü taneciklerin hareketlerini degistirir. Hareketli cisimlerin icerisinde olusan gerilim, cisimlerin kütlesi ile dogru orantilidir. Bir elinizde bir ipligi diger elinizde bir zinciri salladiginizi düsünün. Bu yüzden, kücük tanecik gruplari (düsük ic gerilim ile) hepbirlikte savrulurken, büyük tanecik gruplari (yüksek ic gerilimden dolayi) birbirlerinden ayrilma egilimi gösterirler. Sadece bu sebepten dolayi kar taneleri belirli bir agirligi gecemezler.

- Hava sürtünmesi önemlidir cünkü kar tanelerinin yüzeyinde sürekli olarak bir kesme kuvveti olusturur. Bu kuvvet birlesen kar gruplarinin yüzeyindeki taneleri sürekli olarak süpürür. Yani "sivi köprülerini" sürekli olarak yikar. Bu yüzden de kar taneleri belirli bir hacmi gecemezler.

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.