Şimdi Ara

Karbon kanister valfi ve lpg

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
15.117
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Şimdi beyin yakan bir sorum var size bildiğimiz gibi karbon kanister sistemi depoda buhar olan beminzini biriktirip motora gönderip benzinin zebil oşmasını önlüyor peki LPG li araçta sürekli sıcak benzin depoya geri dönüyor daha çok benzin buhar oluyor ve karbon kansiter sistemi daha çok devreye giriyor buraya kadar tamam da abi bu arabalar benzinle LPG yi aynı anda yakamıyor yakmaya çalıştığımızda nolduğunu biliyorsunuz boğuluyor öksürüp tıksırıyor gaz yemiyor şimdi LPG de gidiyoruz karbon kaniater devreye girdi ve buharlaşmış benzini motora gönderiyor o anda LPG ile benzin aynı anda yanıyor ama biz gten düşme falan hissetmiyoruz fizük kurallarına göre hissetmemiz lazım ama? Biri bana mantıklı bi cevap verebilirmi? Şimdiden hepinize çok teşekkürler

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Yapay Zekanın Yanıtı

Karbon Kanister Valfi ve LPG

Karbon kanister, aracınızın evaporatif emisyon kontrol sisteminin önemli bir parçasıdır. Benzin veya LPG ile çalışan araçlarda bulunur.

Kanister Valfi Ne İşe Yarar?

Kanister valfi, benzin deposundan çıkan benzin buharını karbon kanistere yönlendirir. Karbon kanister, bu buharları adsorbe eder ve daha sonra motor çalıştırıldığında emme manifoldundan emilen motora salınmak üzere depolar. Bu, benzin buharlarının atmosfere yayılmasını önler.

Kanister Valfi Bozulursa Ne Olur?

Kanister valfi bozulursa, aşağıdaki sorunlara neden olabilir:

• Motorun çalıştırılmasında zorluk
    • Geç çalışma veya rölantide çalışma
    • Motor performansında azalma
    • Yakıt tüketiminde artış
    • Egzoz emisyonlarında artış

Kanister Valfi Temizliği

Kanister valfi zamanla kirlenebilir ve temizlenmesi gerekebilir. Kanister valfi temizliği, aracın performansını iyileştirmeye ve sorunları önlemeye yardımcı olabilir.

Kanister Valfi ve LPG

LPG (sıvılaştırılmış petrol gazı) ile çalışan araçlarda da karbon kanister valfi bulunur. LPG'li araçlarda kanister valfi, LPG buharını karbon kanistere yönlendirir. LPG buharları da benzin buharları gibi adsorbe edilir ve daha sonra motora salınır.

Kanister Valfi İptali

Bazı kişiler, aracın performansını artırmak amacıyla kanister valfini iptal etmeyi tercih eder. Ancak, kanister valfini iptal etmek yasa dışıdır ve aracın emisyonlarını artırabilir. Ayrıca, aracın garantisi iptal olabilir.

Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Cevap veriyorum hatalı teori. Ya lpg ya benzin ikisi aynı anda olmaz. Sistem müsait değil.
  • Delifisek.Tux kullanıcısına yanıt
    Hocam biz LPG ile aracı çalıştırırken aracın benzin sisteminde yaptığımız tek şey enjektörleri uyutmak diğer sistemlerin hepsi aktif buna karbon kanister sistemi dahil

Yani bu da benzinle LPG aynı anda yanıyor demek oluyor buyrun karbon kanister sistemiyle ilgili bir makale

Karbon Kanister Valfi Nedir? Görevi Nelerdir?

Benzinli motorların yakıt deposunda bulunan sıvı benzinin üzerinde her zaman bir miktar benzin (yakıt) buharı bulunmaktadır. Bu yakıt buharını çekip tekrar emme manifolduna (gaz kelebeği boğazına) gönderen parçaya karbon kanister valfi (benzin deposu hava tahliye selenoid valfi) denir, benzin buharını depolayan kutuya karbon kanister haznesi denir. Böylece, hem benzin deposundaki benzin buharı (hidrokarbonlar) doğaya salınıp havayı kirletmemiş, hem de benzine verilen para (yakıt) boşa gitmemiş yakıt tasarrufu sağlanmış olur.

Bu konuya temel olarak Benzin-yakıt deposu havalandırma sistemi okunabilir.

Evap Nedir?

Evaporative Emission Control Canister : Buharlaşma emisyon kontrol kanisteri ya da Evaporative Emission Control System: Buharlaşma emisyon kontrol sistemi olarak da otomotiv literatüründe geçer. Burada kastedilen benzi buharı geri kazanımı/yeniden kulanımıdır.

Karbon Kanister Valfinin Görevi Nedir? (Benzin Deposu Hava Tahliye Valfi)

Aktif karbon filtresinde depolanan benzin buharını, uygun zamanlarda elektronik kontrol ünitesinin (ECU) kontrolu altında, miktarı ayarlanarak, emme manifolduna (gaz kelebeğinin hemen sonrasına) göndermek ve motorda yakılmasının sağlamaktır. Karbon kanister selenoid valfi, normalde kapalı olan bir elektromanyetik valftir ve açılıp kapanarak, benzin buharının akışını kontrol eder. Çalışırken “tık tık tık” şeklinde sesi duyulabilir, bu valfin açılıp kapanma sesidir normaldir. Bu ses her zaman gelmez, sadece kanister haznesi boşaltılırken çalışır.

Karbon Kanister Ne İşe Yarar? Çalışması ve Yapısı

Karbon kanister sisteminde farklı marka ve modellerde çok farklı uygulamalar kullanılmaktadır fakat genel olarak sistemin çalışması aşağıdaki temel parçalarla sağlanır:

*Karbon kanister + karbon kanister valfi + depo basınç sensörü + vakum çek valfli depo kapağı  

*Karbon kanister + karbon kanister valfi + havalandırma selenoid valfi + depo basınç sensörü Sızdırmaz depo kapağı

Karbon kanister haznensin içi, benzin buharını emen-tutan küçük silindirik aktif karbon parçacıklarıyla doludur. Karbon kanister haznesi kolay kolay bozulmaz ve araç ömrü boyunca kullanılabilir.

Karbon kanister valfi açıldığında, emme manifoldundaki vakumun etkisiyle benzin buharı, gaz kelebeğinden giren temiz havanın içine karışarak yanma odasına gönderilir. Motorda direkt benzin enjeksiyon sistemi varsa da sistem aynı çalışır.

Motor soğukken karbon kanister valfi kapalıdır ve benzin buharını göndermez (aşırı zengin karışım oluşmasın diye), motor ısındığında (yaklaşık 70o ‘den sonra), kanister haznesi doluysa, valf açılarak benzin buharını gönderir. Yanma odasına ilave olarak gönderilen benzin buharı, hava-yakıt karışımını oranını değiştirir, bu değişim lambda sensörü tarafından algılanır ve ECU’ye iletilir, ECU, enjeksiyon süresini azaltarak hava yakıt karışımını düzenler.

Yakıt buharının geri kazanılmasında şu parçalar kullanılır: ECU, Motor devir sensörü, soğutma suyu sıcaklık sensörü, gaz kelebeği konum sensörü, debimetre, karbon kanister valfi, havalandırma selenoid valfi .

Benzin deposundan benzin buharı karbon kanistere gitmeden önce yakıt buharı ayrıştırıcısından geçer. Yakıt buharı ayrıştırıcısı yakıt  deposunun üst kısmında bulunur ve depodaki sıvı benzini, benzin buharından ayırır, böylece sıvı benzinin karbon kansiter haznesine ulaşmasını ve hemen dolmasını engeller. Eğer yakıt buharı ayrıştırıcı arızalanırsa – tıkanırsa, yakıt deposu sağlıklı bir şekilde havanlandırılamaz ve yakıt beslemesi azalır ve depo zarar görür (eğer depo kapağında havalandırma valfi yoksa).

Ayrıca yakıt deposunda bulunan depo basınç sensöründen gelen bilgiler de sistemin yönetilmesinde kullanılır.

(Karbon kanister benzin buharı geri kazanımı sistemi çalışma şeması)

Karbon Kanister Haznesi ve Karbon Kanister Selenoid Valfi Nerededir?

Karbon kanister kutusu genelde motor kaputunun altında emme manifoldu tarafında, süspansiyon kulesine civatalı olarak bulunur. Bazı araçlarda arkada benzin deposunun yanında olabilir.

Karbon kanister selenoid valfi, genelde emme manifolduna – gaz kelebeğine yakın, benzin buharı giriş hortumu üzerinde bulunur, benzin buharı hortumu gaz kelebeği boğazına kelepçeli olarak takılıdır.

Karbon kanister haznesinin iki bağlantı hortumu vardır;  girişine depodan gelen benzin buharı  hortum bağlıdır, çıkış hortumu üzerinde ise karbon kanister selenoid valfi bulunur ve bu hortumun ucu emme manifoldu girişine, gaz kelebeğinden hemen sonra boğaza bağlıdır. Ayrıca üzerinde bir adet hava giriş deliği bulunur (bazı tiplerde hava girişi alttadır), yakıt buharı emme manifolduna gönderilirken, bu delikten gelen havayla birlikte gönderilir. Yeni nesil sistemlerde karbon kanister hava girişinde bir havalandırma selenoid valfi de bulunur.

Karbon kanister selenoid valfi ve havalandırma selenoid valfi iki ayrı valftir.

Karbon kanister selenoid valfi (benzin deposu hava tahliye selenoid valfi); kanister haznesinden emme manifolduna giden benzin buharını kontrol eder, normalde kapalıdır, buhar yakılmaya gönderilirken ecu tarafından açılıp kapatılır. Yakıt deposundaki buhar basıncının (havanın) boşaltılmasını sağlar.

Havalandırma selenoid valfi; kanister haznesine giren temiz havayı kontrol eder, normalde açık bir valftir. ECU sızdırmazlık testi yaparken bu valfi kapatır. Karbon kanistere ve yakıt deposuna giren havayı kontrol eder.

Alıntıdır

• Arkadaşım sen hiç o valfin kendisini gördün mü ? Ne kadarlık benzin buharı tutacakta yanacak.

O sistemin derdi, bezin deposundan çıkan benzin buharını bir yerlerde tuttup dışarı kaçmasına engel olmak.

Marşa bastığın zaman emer zaten içinde ki buharı.
  • Delifisek.Tux kullanıcısına yanıt
    Ememez hocam onu emmesi için motorun sıcak olması lazım ayrıca deposunu falan gördüm inceledim yaklaşık 5litrelik bi deposu var doğan slx 1.6ie de benim araçta da bi o kadar ki bunun ne zaman motora verileceğine ECU karar veriyor zaten

• aracımın sıcak havada ilk marşta zor çalışma problemi vardı.Bu yaz sorunun karbon kaniter evap valfi (benzin buharı tahliyesi valfi)nde olduğu anlaşıldı. Evap Valfi devamlı açık kaldığı için sıcak havada benzin deposunda oluşan benzin buharı emme manifolduna dolarak ilk marşta aracı boğuyordu.Bu nedenle aracım sıcak havalarda zor çalışıyordu.Şu an sistemin emme manifolduna giden Evap sistemi (benzin buharını gönderen )hortumu söktüm emme manifoldunun giriş deliğini tıkadım ve sistemi kısmen iptal ettim aracım şu an en sıcak havada bile çok şükür sorunsuz çalışıyor.Ancak ustam bana bu sistemi iptal edelim pek sorun olmaz dedi. Bende depo havalandırma valfinin 10 yaş ve üzeri çoğu araçta sağlıklı çalışmadığını bu nedenle iptal etmenin çok sorun olmadığını bazı forumlarda okudum ama yinede verilen bilgilerden pek tatmin olamadım..
    Size sorum bu sistemi iptal eden arkadaş var mı iptal ettirmek mi yoksa yenisini takmak mı mantıklı ? Arkadaşlar tecrübelerini veya bilgilerini paylaşabilirlerse memnun olurum

• Rgurtus R kullanıcısına yanıt
    Birşeylerin iptal edilmesine her zaman karşı çıkmışımdır. Bunun da iptal olmaması gerektiğini düşünüyorum. İptal etmek yerine selenoidin değiştirilmesini tavsiye ederim. Aracınızın marka modeli ne bilmiyorum ama sıfırı bulunamasa dahi çıkma olarak temin edebilirsiniz diye düşünüyorum. Acelesi var mı derseniz yok ama iptal etmek de iyi değil bana kalırsa

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Rgurtus R kullanıcısına yanıt
    Birşeylerin iptal edilmesine her zaman karşı çıkmışımdır. Bunun da iptal olmaması gerektiğini düşünüyorum. İptal etmek yerine selenoidin değiştirilmesini tavsiye ederim. Aracınızın marka modeli ne bilmiyorum ama sıfırı bulunamasa dahi çıkma olarak temin edebilirsiniz diye düşünüyorum. Acelesi var mı derseniz yok ama iptal etmek de iyi değil bana kalırsa

• mikailhanaltınkaya M kullanıcısına yanıt
    Cevap için teşekkür ederim bende değiştiricem ama iptal etmenin sakıncaları nelerdir veya iptal Edip sıkıntı yaşayan var mı onu merak ediyorum. Şu an bende iptal durumunda ama ilk fırsatta değiştireceğim

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.